Lyg būtų negana pasaulinės kovos su koronavirusu, JAV medikams kyla dar vienas iššūkis. Infekcinė liga, sukeliama Salmonella rūšies bakterijų, įsitvirtino ir toliau ritasi per šalį. Susirgimų atvejų skaičius artinasi prie 700. Pirmą kartą užfiksuoti birželio 19 dieną šiandien jie jau apėmė 43 valstijas iš 50. JAV ligų kontrolės ir prevencijos centro (CDC) duomenimis, bent 85 užsikrėtusieji šiuo metu hospitalizuoti. Epidemiologinio tyrimo rezultatai parodė, kad labiausiai tikėtinas protrūkio šaltinis – raudonieji svogūnai.
Svogūnai tiekti po visą šalį
Nors protrūkis siejamas su raudonaisiais svogūnais, JAV maisto ir vaistų administracija (FDA) įspėja žmones nevalgyti ne tik jų, tačiau ir baltųjų, geltonųjų bei saldžiųjų svogūnų, kuriuos augina ir platina Kalifornijoje įsikūrusi bendrovė „Thomson International“. Ji tiekia svogūnus į visas 50 JAV valstijų tiek mažmenininkams, tiek didmenininkams. JAV ligų kontrolės ir prevencijos centras praneša, kad Kalifornija, Oregonas, Juta ir Montana yra valstijos, kuriose užfiksuota daugiausiai infekcija užsikrėtusių žmonių. Kanados visuomenės sveikatos agentūra taip pat pranešė apie daugiau kaip 300 užsikrėtimo atvejų, siejamų su raudonaisiais svogūnais, importuotais iš JAV. Atliekant epidemiologinius tyrimus paaiškėjo, kad dauguma užsikrėtusiųjų valgė šviežiai paruoštą maistą, pavyzdžiui, salotas arba sumuštinius, kurių sudėtyje buvo svogūnų.
Visuomenės sveikatos pareigūnai šį, kaip ir bet kurį kitą ligos protrūkį, tiria, kad jį būtų galima sukontroliuoti – užkirsti kelią tolesniam infekcijos plitimui. Tokių tyrimų rezultatai taip pat saugomi, kad ateityje pasitarnautų kaip informacijos šaltinis, galintis būti naudingas, siekiant kaip įmanoma anksčiau pastebėti panašius protrūkius ir imtis veiksmingiausių, jau praeityje pasiteisinusių priemonių su jais kovoti.
JAV ligų kontrolės ir prevencijos centras penktadienį paskelbė: „Jei nežinote, iš kur yra atkeliavę jūsų turimi svogūnai, nevalgykite ir nepardavinėkite nei jų, nei maisto, paruošto juos naudojant.“ Patariama patikrinti namie turimus produktus ir išmesti tuos, kurie gali būti paveikti Salmonella bakterijų, taip pat nebandyti jų „išgelbėti“ termiškai apdorojant. Siekiant išvengti užsikrėtimo pavojaus, įvairius paviršius virtuvėje, indus ir įrankius, kurie galėjo turėti sąlytį su tokiais svogūnais, rekomenduojama dezinfekuoti.
Dalis galimai sveikatą galinčių sutrikdyti svogūnų, pažymėtų skirtingais prekiniais ženklais, buvo pardavinėjami tokiose plataus tinklo parduotuvėse, kaip „Walmart“, „Publix“, „Food Lion“, „Kroger“, „Fred Meyer“ ir kt. Kai kurios bendrovės, įskaitant „Taylor Farms“ ir „Giant Eagle“, atšaukė svogūnų ir su jais gaminamo maisto, pavyzdžiui, vištienos salotų bei picų užsakymus.
Ragina stebėti sveikatos būklę
JAV ligų kontrolės ir prevencijos centras ragina visus, jaučiančius bent menkiausius apsinuodijimo salmonelėmis simptomus, pasižymėti, ką valgė savaitę iki simptomų atsiradimo, susisiekti su gydytojais ir pranešti apie susirgimą vietiniam sveikatos priežiūros skyriui bei teikti informaciją apie savijautą, tokiu būdu padedant specialistams kontroliuoti protrūkio eigą. Pasitaiko atvejų, kai infekcija ima plisti iš žarnyno į kraujotaką, o tada ir į kitas kūno dalis. Tai pastebėjus ligonį tenka hospitalizuoti. Laimei, iki šiol mirties nuo naujojo salmoneliozės protrūkio atvejų neužfiksuota.
Užsikrėtusiems simptomai gali pasireikšti jau po šešių valandų nuo susidūrimo su
Salmonella bakterijomis, tačiau dalis žmonių sunegaluoja praėjus net šešioms dienoms. Viduriavimas, pakilusi temperatūra, pilvo skausmai – visa tai salmoneliozės infekcijos požymiai, paprastai galintys tęstis iki savaitės. Sunkesnė ligos eiga gali pasireikšti vaikams iki 5 metų ir vyresniems nei 65 metų amžiaus žmonėms arba tiems, kurių imunitetas yra susilpnėjęs. Sveiki suaugusieji paprastai lengvai ištveria infekcijos sukeltus sveikatos sutrikimus be jokio gydymo.
Verta žinoti:
JAV ligų kontrolės ir prevencijos centro patarimai, kaip išvengti salmonelių sukeltų infekcijų:
• dažnai plauti rankas ir paviršius,
• plauti daržoves ir vaisius prieš juos lupant, pjaustant ar valgant,
• maisto produktus, kurie nebus kepami arba verdami prieš juos valgant (pavyzdžiui, salotas arba vaisius), laikyti atokiau nuo žalios mėsos ir jūros gėrybių,
• užšaldyti greitai gendančius maisto produktus,
• gaminti maistą pakankamai aukštoje temperatūroje, kad ši sunaikintų visus mikrobus. Orkaitės temperatūra kepant mėsą turi būti 150-170 °C. Mažesnius mėsos gabaliukus patartina kepti aukštesnėje temperatūroje.
Komentuoti: