R.B.Ginsburg: liberalų ikoną sustabdė tik vėžys

Giedrė Montvilaitė
2020-09-25
Jungtinių Valstijų Aukščiausiojo Teismo teisėja Ruth Bader Ginsburg (1933-2020) – kovos už demokratiją ir liberalias idėjas simbolis. Ilgus metus ji grūmėsi ir už savo gyvybę. Tačiau galiausiai nusileido per daugiau nei dešimtmetį nepailsusiam varžovui – kasos vėžiui. Jos gyvybė užgeso rugsėjo 18-tą, tačiau moters inspiruota kova už lygybę vis dar tęsiasi.

R.B.Ginsburg: liberalų ikoną sustabdė tik vėžys
R.B.Ginsburg vardas teisminiuose ir feministiniuose sluoksniuose tapo ištvermės bei jėgos sinonimu. Šios savybės jos neapleido iki gyvenimo pabaigos. Ji ne kartą sakė, kad iš teisėjos pareigų pasitrauks tik tada, kai jaus, jog susidoroti su darbo krūviu per sunku.

Perkopė prezidento lūkesčius 
JAV Aukščiausiojo teismo teisėjai yra skiriami visam gyvenimui. R.B.Ginsburg viena jų tapo 1993-iais. Taip ji į šalies istoriją įėjo kaip antroji moteris, užėmusi vietą tarp aukščiausiojo lygio teisėjų. Ją į šį postą paskyręs tuometinis prezidentas Bill Clinton, kalbėdamas apie jau amžinojo poilsio iškeliavusią teisėją, pripažino, kad ji viršijo visus aukščiausius jo lūkesčius.
 
„Išėjus R.B.Ginsburg, Amerika prarado vieną išskirtiniausių kada nors Aukščiausiajam Teismui tarnavusių teisėjų. Ji buvo ne tik nuostabi teisėja, bet ir žmogus. Advokatė su rūpestinga širdimi, sveiku protu, nuožmiu atsidavimu teisingumui ir lygybei bei beribe drąsa susidūrus su sunkumais“, - mintimis apie velionę dalijosi B.Clinton. 
 

Pareigas atskyrė nuo sveikatos
R.B.Ginsburg sveikatos problemos viešumoje imtos aptarinėti prabėgus šešeriems metams Aukščiausiojo Teismo teisėjos kėdėje. Diagnozę „vėžys“ ji išgirdo du kartus. Pirmąjį – 1999 m., kai jos storojoje žarnoje buvo aptiktas piktybinis navikas. Antrąjį – 2009-aisiais įprastos apžiūros, kuriai po sėkmingos naviko operacijos reguliariai apsilankydavo pas gydytojus, metu. Tada jai nustatė lemtingu tapusiu ankstyvos stadijos kasos vėžį. 
 
R.B.Ginsburg vardas teisminiuose ir feministiniuose sluoksniuose tapo ištvermės bei jėgos sinonimu. Šios savybės jos neapleido iki gyvenimo pabaigos. Ji ne kartą sakė, kad iš teisėjos pareigų pasitrauks tik tada, kai jaus, jog susidoroti su darbo krūviu per sunku.
Prieš šešerius metus šviesaus atminimo teisėjai buvo atlikta širdies operacija. O dėl daugkartinių kritimų ji patyrė šonkaulių lūžių ir įtrūkimų. Dar prieš keletą mėnesių ji buvo hospitalizuota dėl tulžies problemų. Liepą teisėja taip pat pranešė, kad anksčiau šiais metais ji buvo gydoma dėl vėžio sukeltų pažeidimų kepenyse. Tačiau pabrėžė, kad jos sveikata netrukdo likti pareigose. Buvo įsitikinusi, kad medicininiai klausimai nuo pareigų teisme turi būti visiškai atskirti. Sveikatos problemų ji nebuvo linkusi sugrėsminti. „Tai - tik išbandymai“, - sakydavo ji.
 
Iki pat 2018 m. ji nepraleido nė vienos žodžiu nagrinėjamos bylos. Tą kartą teismo salėje ji negalėjo dalyvauti dėl jai atliktos plaučių operacijos. Tiesa, vos po jos atsigavusi, tęsė darbus iš Niujorko ligoninės palatos. Po kiekvienos patirtos gydymo procedūros ji trokšdavo dviejų dalykų: kuo greičiau grįžti į Aukščiausiąjį Teismą ir į sporto salę.  
Kartą, kalbėdama su grupe teisės studentų, R.B.Ginsburg papasakojo, kad stengiasi kruopščiai vadovautis buvusios kolegės Sandra Day O‘Connor patarimu. Ji į darbą grįžo praėjus devynioms dienoms po krūties vėžio diagnozės. „Ji sakė, kad chemoterapiją reikia planuoti penktadieniui. Geriausia – penktadienio popietei. Tada per savaitgalį išsikapanoji, o pirmadienį vėl gali grįžti į teismo salę“, - kolegės rekomendacija anuomet dalijosi teisėja.
 
Lyčių lygintoja 
Nepaisant nenuginčijamų gabumų ir puikių pasiekimų akademinėje srityje, baigusi teisės mokyklą, R.B.Ginsburg susidūrė su diskriminacija. Ji ilgai negalėjo rasti darbo vietos vien dėl to, kad buvo moteris ir mažamečio vaiko mama.
Savo kailiu išgyvenusi, ką reiškia nelygybė, karjerą pašventė jai mažinti. Ypatingą dėmesį skyrė būtent moterų teisėms ginti. Ji siekė įtvirtinti tokį teisinį principą, pagal kurį vyrai ir moterys būtų įstatymiškai traktuojami lygiais. O iš visuomenės gyvenimo pasitrauktų tokie žodžiai kaip „moteriškas darbas“ arba „vyriškas darbas“.

 
Aukščiausiojo Teismo teisėjos netektis likus kelioms savaitėms iki JAV prezidento rinkimų kelia daug nerimo. O ypač liberalių pažiūrų besilaikančiai visuomenės daliai. Priešingų pusių advokatai sutinka, kad tai gali būti kertinis lūžio taškas ilgai besitęsiančiose diskusijose teisėjus bene labiausiai skaldančiu klausimu – teisės į abortą. Už jas įnirtingai kovojusi R.B.Ginsburg taip ir nespėjo sulaukti galutinio jų pripažinimo arba paneigimo.      
Neaišku, ar prezidentas Donald Trump iki lapkritį vyksiančių rinkimų spės į R.B.Ginsburg vietą paskirti naują teisėją. Baiminamasi, kad laisvą kėdę užims kur kas konservatyvesnė D.Trump išrinkta figūra.

 
Įvykdyti lygybės siekiai

Galima išskirti penkis svarbiausius lyčių lygybės situaciją JAV pagerinusius įstatymus, kuriems įsitvirtinti padėjo R.B.Ginsburg:
Darbdaviai negali diskriminuoti darbuotojų dėl lyties ar reprodukcinių pasirinkimų.
Valstybės finansuojamos mokyklos privalo priimti moteris.
Moterys turi teisę į finansinę nepriklausomybę ir vienodas išmokas.
Vyrai turi tokias pačias teises globai ir socialinei apsaugai kaip ir moterys.
Prisiekusiųjų teisme tarpe privalo būti moterų.

 
R.B.Ginsburg mintys:
„Norėčiau, kad mane prisimintų kaip žmogų, kuris panaudojo visus savo talentus, kad dirbtų kaip įmanoma geriau. Kaip tą, kuris padėjo sutramdyti visuomenės ašaras, kad padėtis taptų bent šiek tiek geresnė. Darė kažką, kas viršijo jo ribas.“
„Daugiausiai pasitenkinimo patyriau dėl darbų, už kuriuos man niekada nebuvo sumokėta.“   

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

    Budinti vaistinė


    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveika šeima


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai



    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris