Olimpinės žaidynės bet kokia kaina

Ringailė Gvildė
2021-05-27
Dar vasarį buvo paskelbta, jog Olimpinės žaidynės Japonijoje vasarą įvyks. Panašu, jog šalis pažadą ištesėti siekia bet kokia kaina ir nepaisant pandemijos masto, mutacijų bei vis naujų bangų. Medikai laukia katastrofos.
Olimpinės žaidynės bet kokia kaina
Japoniją, kur liepos pabaigoje turėtų prasidėti Olimpinės žaidynės, pagal viena vakcina paskiepytų gyventojų skaičių jau lenkia tokios šalys kaip Serbija, Rumunija, Kazachstanas, Kambodža, Indija ir kitos.

Per lėta vakcinacija
Japonija skelbia pradėjusi masinės vakcinacijos kampaniją šalyje. Tokijuje, Osakoje ir kituose miestuose atidaromi didieji vakcinacijos centrai, kurių dėka tikimasi vakcinuoti kaip įmanoma didesnę visuomenės dalį dar iki prasidedant Olimpinėms žaidynėms liepos pabaigoje. Liko vos pora mėnesių, o iki šiol daugiau nei 126 milijonus gyventojų turinčioje šalyje viena vakcinos doze paskiepyta vos daugiau nei keturi procentai. Demonstruodama tokį prastą visuotinos vakcinacijos tempą Japonija kitų pažangiomis ir išsivysčiusiomis laikomų šalių kontekste atrodo apgailėtinai, o vakcinacijos reitingas – vienas žemiausių. Be to, skiepijimas COVID-19 vakcinomis Japonijoje pradėtas tik vasario viduryje, kone pusantro mėnesio vėliau nei daugumoje kitų šalių.
 
Pradžioje šalies valdžia lėtą tempą grindė nedidelių tiekiamų vakcinų kiekiu, vėliau strigo vakcinacijai skirtos rezervacijos sistemos. Japoniją pagal viena vakcina paskiepytų gyventojų skaičių jau lenkia tokios šalys kaip Serbija, Rumunija, Kazachstanas, Kambodža, Indija ir kitos. Kol kas Japonijoje skiepijimas vyksta trijų gamintojų vakcinomis: „Pfizer“, „AstraZeneca“ bei „Moredna“.

Kaip ir kitur Japonijoje pirmiausia skiepijami vyresnio amžiaus gyventojai, kuriems užsikrėtimas COVID-19 neretai yra mirtinas arba sukeliantis itin sunkias komplikacijas. Vakcinacijos centrai, Japonijos valdžios atstovų teigimu, pasirengę dirbti dvylika valandų per parą ir išskiepyti nuo penkių iki dešimties tūkstančių vakcinos dozių kasdien. Darbui didžiausiuose centruose pasitelkti karo medikai ir slaugytojos.
 
Vis dėlto Japonijos vakcinacijos tempus kritikuoja ir šalies gyventojai, ir medikai, ir net pasaulio bendruomenės. Jie pernelyg lėti, nepaisant to, kad šalis neblogai tvarkėsi valdydama pandemijos mastą, turint galvoje, kad vien didžiuosiuose metropoliuose gyvena net 40 procentų visos japonų populiacijos.
 

L.S. skaičius
4
- tik kiek daugiau nei tiek proc. gyventojų Japonijoje, kur gyvena per 126 mln. žmonių, paskiepyta viena vakcinos doze.

 
Medikai prašo nerizikuoti
„Tikiuosi, kad vakcinacija įsibėgės. Jeigu spėsime vakcinuoti apie devyniasdešimt procentų visuomenės, tuomet tikrai bus saugu rengti Olimpines žaidynes“, – žiniasklaidai sakė septyniasdešimti vienerių Munemitsu Watanabe sulaukęs pirmojo COVID-19 skiepo.

Japonijos ministras pirmininkas Yoshihide Suga tikisi, kad japonai į vakcinaciją žiūrės atsakingai ir sparčiai skiepysis. Tačiau Tokijuje ir dar devyniuose šalies rajonuose dar nuo sausio mėnesio paskelbta nepaprastoji padėtis dėl COVID-19 ir numatyta, kad ji iki gegužės pabaigos atšaukta nebus.
 
Šiuo metu Japonijoje kasdien registruojama apie keturis penkis tūkstančius naujų užsikrėtimų COVID-19 ir tai neprideda ramybės, o Olimpinės žaidynės nenumaldomai artėja. Kelios japonų medikų asociacijos garsiai prašneko apie tai, jog sveikatos apsaugos sistema Japonijoje patiria rimtų išbandymų, yra perkrauta ir artėjančios žaidynės padėtį gali kritiškai pabloginti.
 

Antrojo pagal dydį Japonijos miesto Osakos ligoninės lūžta nuo koronavirusu užsikrėtusių pacientų antplūdžio, medikai skalambija pavojaus varpais, kad riba, kol pritruks lovų ar dirbtinės plaučių ventiliacijos aparatų, jau arti. Jie ragina šalies valdžią atsižvelgti į pandemijos mastą ir susilaikyti nuo Olimpinių žaidynių organizavimo bei dalyvavimo jose. Pabrėžiama, jog iki šiol paskiepyta vos pusė Japonijos medicinos darbuotojų, o jiems užsikrėtus COVID-19 padėtis akimirksniu taps kritinė. Jau praėjusią savaitę buvo skelbiama, jog užimta 96 procentai visų COVID-19 pacientams gydyti skirtų lovų Osakos ligoninėse.
 
„Olimpines žaidynes derėtų atšaukti, nes mums jau nepavyko užkirsti kelio COVID-19 mutacijoms iš Jungtinės Karalystės, netrukus galime sulaukti naujų atmainų srauto iš Indijos. O į Olimpines žaidynes ketina atvykti apie septyniasdešimt aštuoniasdešimt tūkstančių atletų bei žiūrovų ir tai ateinančią vasarą gali paversti dar neregėtu pragaru“, – pasipiktinimo Japonijos valdžios sprendimu neatšaukti žaidynių neslėpė Osakos medicinos ir farmacijos universitetinės ligoninės Skubios pagalbos skyriaus vadovė dr. Akira Takasu.

 
Tarp kitko
Nuo pandemijos pradžios Japonijoje registruota kiek daugiau nei 718 tūkst. užsikrėtimų COVID-19 ir per 12 tūkst. mirčių.

lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    G.Vitkauskienė: ne liga turi valdyti pacientą, o jis ligą

    G.Vitkauskienė: ne liga turi valdyti pacientą, o jis ligą

    „Šeimos medicina mane sužavėjo pacientų įvairove, galimybe dalyvauti paciento diagnostikoje ir ilgalaikiame stebėjime...
    V.Žu­kaus­kie­nė: chi­rur­gės pai­nio­ja­mos su slau­gy­to­jo­mis

    V.Žu­kaus­kie­nė: chi­rur­gės pai­nio­ja­mos su slau­gy­to­jo­mis

    Ab­do­mi­na­li­nės chi­rur­gi­jos gy­dy­to­ja Vik­to­ri­ja Žu­kaus­...

    Budinti vaistinė


    Vaistų prieinamumas: ar pakanka finansavimo?

    Vaistų prieinamumas: ar pakanka finansavimo?

    „Kompensavimo sistema ir sąlygos pacientams laiku įsigyti reikalingų vaistų turėtų būti gerinamos“, – Seimo Svei...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką balandį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką balandį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveika šeima


    Automobilius gatvėse stabdys ir aplinkosaugininkai

    Senas taršių automobilių parkas ir didelė miestų tarša Aplinkos ministeriją privertė griebtis pokyčių – sustiprinti aplinkosaugininkų įgaliojimai transporto priemonių taršos srityje. Netrukus keliuose vairuotojus stabdys ne tik policija, bet ir aplinkos apsaugos pareigūnai. Saugaus eismo ekspertai iniciatyv...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai



    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Ir turtuoliai verkia
    Henrikas Vaitiekūnas Ir turtuoliai verkia
    Kas po devintu prakaitu slypi?
    Henrikas Vaitiekūnas Kas po devintu prakaitu slypi?
    Pavėlavęs perspaudų rinkinys
    Henrikas Vaitiekūnas Pavėlavęs perspaudų rinkinys

    Naujas numeris