Nigerijos plaukikas: savižudybė rimta problema

Emilis Jakštys
2024-04-05
Plaukimo mokytojas Akinrodoye Samuel įveikė beveik keturiolikos kilometrų plaukimo distanciją. Šios ilgis pasirinktas neatsitiktinai... „Norime pasakyti žmonėms, kad savižudybė nėra geras pasirinkimas. Jūsų gyvenimas gali pasikeisti akimirksniu. Todėl pasirūpinkime išlikti gyvi, kad galėtume šitai pamatytiׅ“, – Nigerijos suicido problemą viešumon kelia A.Samuel.  
Nigerijos plaukikas: savižudybė rimta problema
Nigerijos plaukimo mokytojas Akinrodoye Samuel priminė gimtinei ir pasauliui, kad savižudybė nėra išeitis. „Niekas neturėtų kelti prieš save rankos. Daugiau negalvokite eiti nušokti nuo pagrindinio tilto“ – prieš plaukimą „VQA Africa“ sakė A.Samuel.

Skaudžiai pagarsėjęs tiltas
 
Nigerijos plaukimo mokytojo draugas, pakėlęs ranką prieš save, per plauką išvengė mirties. Tada A.Samuel suprato, jog privalo garsiai ir įtaigiai prabilti apie Nigerijoje retai diskutuojamą problemą. Plaukimu sportininkas priminė gimtinei ir pasauliui, kad savižudybė nėra išeitis. A.Samuel dar sykį pabrėžė emocinės sveikatos ir atviro kalbėjimo svarbą.
 

„Norime pasakyti žmonėms, kad savižudybė nėra geras pasirinkimas. Jūsų gyvenimas gali pasikeiti akimirksniu. Todėl pasirūpinkime išlikti gyvi, kad galėtume tai pamatyti. Niekas neturėtų kelti prieš save rankos. Daugiau negalvokite eiti nušokti nuo pagrindinio tilto“ – prieš plaukimą „VQA Africa“ sakė A.Samuel
 
Akcijos komunikacijos atstovas Hamad Yusufas pastebėjo, jog plaukimo ilgis pasirinktas neatsitiktinai. Socialinės akcijos plaukimo nuotolis – kaip ir ilgiausio Lagos miesto tilto ilgis. „Trečiasis pagrindinis tiltas yra žinomas dėl praeityje įvykusių savižudybių. Žmonės tiesiog nuspręsdavo, kad jie nebenori gyventi, o tada ateidavo čia ir šokdavo į vandenį. Ši akcija yra būtent prieš tai“, – žurnalistams valtyje šalia tilto pasakojo komunikacijos atstovas.  
 
UNICEF (angl. – United Nations Childrens Fund) duomenimis, 2021 metais vienas iš šešių Nigerijos jaunuolių (15-24 metai) emociškai jautėsi prislėgtas, patyrė nerimą arba kitas emocinės sveikatos problemas.
 
Deja, Nigerijos gyventojams nėra svetimas neigiamas požiūris į emocinės sveikatos sutrikimus. Psichinės sveikatos stigma daugeliui trukdo atvirai kalbėti apie patiriamus sunkumus.
 
Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis, vienas iš keturių Nigerijos gyventojų kenčia dėl psichologinių sutrikimų. Šalyje daugiausiai iš visų Afrikos valstybių fiksuojama depresijos atvejų.
 

Tėvai bijo vandens
 
Plaukimo akcija už geresnę emocinę sveikatą nėra pirmas A.Samuel bandymas įnešti pokyčius geresnės visuomenės sveikatos link. Plaukimo treneris yra įkūręs ir „Ocean 28 Swimming Academy“ bendruomenę.
 
„Mūsų vizija – skatinti fiziškai aktyvų gyvenimo būdą plaukimo pagalba. Padėti žmonėms gyventi sveikiau ir laisviau. Tiesą pasakius, jei ne plaukimas, ir pats galėjau prarasti gyvybę. Būdamas vaikas negalėjau atrasti savo talentų ar įgūdžių.

 
Jaučiausi kiek vienišas. Kai įsitraukau į plaukimo sportą, atradau bendruomenę ir ryšį su žmonėmis. Buvo tikrai šaunu“, – pasakojo sportininkas, neslepiantis, kad Nigerijoje didesnis valdžios dėmesys skiriamas futbolui. Tačiau jis tiki, jog plaukimas taip pat sulauks reikiamos finansinės paramos iš valstybės.
 
A.Samuel sako, jog geriausias metas mokytis plaukti yra vaikystėje. Juk vaikai geba kur kas greičiau perimti reikiamus įgūdžius. Plaukimas – vienintelis sportas, kurio metu dirba visos raumenų grupės. Šis sportas gali padėti ir sergantiems įvairiomis kvėpavimo ligomis. Taip pat jis naudingas ne tik fizinei, bet ir emocinei sveikatai. Tiesa, Nigerijoje vaikai, norintys užsiimti plaukimu, neretai susiduria su rimtomis kliūtimis – tėvų baimėmis.
 
„Daugelis tėvų nenori, kad jų vaikai būtų arti vandens telkinių. Sakoma, jog bet koks vandens telkinys, didesnis už septynis vandens kibirus – pilnas piktųjų dvasių. Šie mitai būdingi nemažai daliai žmonių. Todėl nemažai jų vengia būti arti vandens“, – pasakoja A.Samuel, siekiantis panaikinti klaidingus šalies gyventojų įsitikinimus apie plaukimą.
 
„Neretai žmonės mokosi plaukti, klausydamiesi neprofesionalų. Vyresnio amžiaus žmonės nori patobulinti plaukimo įgūdžius, bet šitai padaryti tampa sunku. Manau, kad tai sukuria naratyvą, jog plaukimas yra varginantis ir sudėtingas. Šitaip nėra. Jeigu mokysimės iš tinkamų žmonių, mokyklų bei priimsime teisingą informaciją, plaukimas gali tapti kur kas paprastesniu užsiėmimu. Tai yra gyvenimo įgūdis, kurio turėtų išmokti visi“, – pasakoja plaukimo treneris ir emocinės sveikatos akcijos organizatorius.

lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Lėtiniai skausmai kantrybės šarvų nepramušė

    Lėtiniai skausmai kantrybės šarvų nepramušė

    „Būčiau susirgusi vėžiu, senai būčiau mirusi, o nuo šios ligos mirtis neateis. Nebent galėjau mirti nuo vaistų“...
    Ir rašo, ir gydo. Kas?

    Ir rašo, ir gydo. Kas?

    Matyti virš kompiuterio palinkusį, klaviatūrą barbenantį mediką – gana įprasta: žodžiais nugula paciento ligos istori...

    Budinti vaistinė


    Vaistininkai: receptus galime pratęsti ir patys

    Vaistininkai: receptus galime pratęsti ir patys

    Gydytojai išrašydami receptus daro daug klaidų, pratęsti receptą poliklinikoje pacientui nepatogu. Vaistininkai siūl...
    Vaistų prieinamumas: ar pakanka finansavimo?

    Vaistų prieinamumas: ar pakanka finansavimo?

    „Kompensavimo sistema ir sąlygos pacientams laiku įsigyti reikalingų vaistų turėtų būti gerinamos“, – Seimo Svei...

    razinka


    Sveika šeima


    Buriavimas: mėlynos kojos, bet rami galva

    Kad buriavimas yra vandens sportas, žino kiekvienas. Tačiau ties čia daugelio žinios apie šią sporto šaką tikriausiai ir baigiasi. Kuo ypatingas buriavimas, kokia jo nauda ir žala sveikatai, kaip įveikti jūrligę ir krantligę, pasakoja buriavimo akademijos „Vėjo pamušalai“ įkūrėjas Vilius Tamkvaitis.

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai



    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Savigrauža. Širdgėla. Susikrimtimas
    Henrikas Vaitiekūnas Savigrauža. Širdgėla. Susikrimtimas
    Ir turtuoliai verkia
    Henrikas Vaitiekūnas Ir turtuoliai verkia
    Kas po devintu prakaitu slypi?
    Henrikas Vaitiekūnas Kas po devintu prakaitu slypi?

    Naujas numeris