Nevaisingumo diagnozę išgirsta kas šeštas

Miglė Petkutė
2024-09-23
„Ataskaita atskleidžia svarbią tiesą: nevaisingumas neskirsto žmonių“, – sakė PSO generalinis direktorius dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus. Nevaisingumas neaplenkia nė vieno ir nesirenka aukų, todėl šiame sąraše galima pamatyti net ir nemažai puikiai pažįstamų veidų.
Nevaisingumo diagnozę išgirsta kas šeštas
Amerikiečių aktorė, popmuzikos atlikėja Selena Gomez atskleidė, kad dėl nuolatinių sveikatos problemų negalės išnešioti vaiko, nes nėštumas keltų pavojų tiek jai, tiek vaisiui.

Dažniausiai paveikia moteris
 
Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) duomenimis, apie 17,5 proc. suaugusiųjų – maždaug vienas iš šešių pasaulyje – susiduria su nevaisingumu, o tai rodo skubų poreikį padidinti prieigą prie prieinamos, aukštos kokybės vaisingumo priežiūros tiems, kuriems jos reikia ir kurie jos nori.
 
„Ataskaita atskleidžia svarbią tiesą: nevaisingumas neskirsto žmonių. Didelis paveiktų žmonių skaičius rodo, kad reikia plėsti prieigą prie vaisingumo priežiūros programų ir užtikrinti, jog ši problema nebebūtų ignoruojama sveikatos tyrimuose ir politikoje, kad saugūs, veiksmingi ir prieinami būdai tapti tėvais būtų prieinami tiems, kurie to siekia,“ – aiškino T.A.Ghebreyesus.
 

Nacionalinės šeimos augimo tyrimo, kurio metu buvo apklausta 12 tūkst. moterų Jungtinėse Amerikos Valstijose, tyrimo duomenimis, nevaisingumo paplitimas mažėjo didėjant moters amžiui. Moteriai senstant, jos nevaisingumo tikimybė dar labiau išauga. Moterims nuo 15 iki 34 metų nevaisingumo rodikliai svyravo nuo 7,3 proc. iki 9,1 proc. Toms, kurių amžius siekė nuo 35 iki 39 metų, nevaisingumo rodikliai išaugo iki 25 proc. Moterims nuo 40 iki 44 metų amžiaus nevaisingumo tikimybė buvo 30 proc.
 
Pasauliniu mastu nevaisingumo rodikliai yra aukštesni Rytų Europoje, Šiaurės Afrikoje ir Vidurio Rytuose. Pasaulyje 2 proc. moterų nuo 20 iki 44 metų niekada nesusilaukė gyvo kūdikio, o 11 proc. moterų, turėjusių ankstesnį sėkmingą gimdymą, nesugebėjo susilaukti antro kūdikio.
 
Stabdo ligos
 
40 metų „Sports Illustrated Swimsuit“ modelis Bianca Balti socialinio tinklo „Instagram“ paskyroje pasidalijo įrašu apie sveikatą bei nuotraukomis ir vaizdo įrašu iš neseniai įvykusio apsilankymo ligoninėje, rašo „People“. „Praėjusį sekmadienį nuvykau į greitosios pagalbos skyrių ir sužinojau, kad mano apatinės pilvo dalies skausmai buvo 3C stadijos kiaušidžių vėžys“, – įraše pranešė B.Balti.
 
Ji pasakojo, kad sužinojusi naujienas išgyveno skirtingas emocijas: tai, pasak modelio, buvo savaitė, pilna baimės, skausmo ir ašarų, bet labiausiai – meilės, vilties, juoko ir stiprybės.
 
„Laukia ilga kelionė, bet aš žinau, kad nugalėsiu ligą, – rašė ji. – Dėl savęs, artimųjų (mano dukros yra sąrašo viršuje) ir visų jūsų, kuriems reikia stiprybės. Jos galite pasiskolinti šiek tiek iš manęs, nes jos turiu pakankamai.“ B. Balti užbaigė savo įrašą žodžiais: „Vėžys suteikė man galimybę atrasti grožį gyvenimo kliūtyse.“
 
2022 metų pabaigoje keletas atsitiktinių susitikimų paskatino B.Balti išsitirti savo genus, po tyrimo modelį pasiekė žinia, kad ji yra BRCA1 geno nešiotoja, vadinasi, ji turi 50 procentų tikimybę susirgti krūties vėžiu ir 30 procentų tikimybę susirgti kiaušidžių vėžiu. 2022 metų gruodį jai buvo atlikta prevencinė dviguba mastektomija bei pašalintos kiaušidės, tačiau tokiu būdu išvengti vėžio diagnozės nepavyko.
 

„Tuo metu dar nesirgau, bet žinojau, kad būtent man tikimybė susirgti vieną dieną buvo daug didesnė. Ir dabar turėjau laisvę ką nors dėl to padaryti, – kovo mėnesį ji dalijosi žurnalui „Vogue“ pasakodama apie operaciją. – Sunkiausia šiame procese buvo baimė sužinoti diagnozę, nežinomybė, priverstinė pertrauka nuo darbo, nežinojimas, kaip atrodys mano kūnas.“
 
B.Balti turi dvi dukteris, Matildą, kurios ji susilaukė su buvusiu vyru Christian Lucidi, ir Mia, kurios ji susilaukė su vyru Matthew McRae. Pora susituokė 2016 metais, o didelę vestuvių šventę surengė kitais metais.
 
Siūlomos alternatyvos
 
Amerikiečių aktorė, popmuzikos atlikėja Selena Gomez taip pat susidūrė su skaudžia diagnoze. Ji atskleidė, kad dėl nuolatinių sveikatos problemų negalės išnešioti vaiko, nes nėštumas keltų pavojų tiek jai, tiek vaisiui. Interviu su „Vanity Fair“, „Only Murders in the Building“ aktorė ir buvusi „Disney“ žvaigždė pasakė, jog planavo sukurti šeimą iki trisdešimt penktojo gimtadienio.

 
„Niekada anksčiau to nesakiau, bet, deja, negaliu pati išnešioti vaikų, – sakė ji. – Turiu daug sveikatos problemų, kurios keltų pavojų mano ir kūdikio gyvybei.“
 
32 metų S.Gomez interviu neatskleidė konkrečios medicininės priežasties, tačiau anksčiau ji viešai kalbėjo apie tai, kad 2015 m. jai buvo diagnozuotas vilkligė – liga, kai imuninė sistema atakuoja savo audinius ir organus. Po metų jai taip pat buvo diagnozuota nerimo sutrikimas ir depresija, kurie gali būti susiję su vilklige arba vaistais, skirtais šiai ligai valdyti. 2017 m. atlikėjai buvo atlikta inkstų transplantacija dėl vilkligės, o 2020 m. jai buvo diagnozuotas bipolinis sutrikimas po psichozės epizodo, kurio metu ji girdėjo balsus ir jautėsi linkusi į savižudybę.
 
2022 m. interviu su „Rolling Stone“ ji atskleidė, kad dėl dviejų vaistų, kuriuos privalo vartoti dėl bipolinio sutrikimo, nėštumas gali būti nesaugus. S.Gomez taip pat teigė, kad neatsisako minties įsivaikinti, iš dalies todėl, kad jos pačios motina buvo įvaikinta. „Manęs čia tikriausiai nebūtų, – sakė S. Gomez žurnalui „Vanity Fair“. – Nežinau, koks būtų buvęs jos gyvenimas. Mes su mama esame dėkingos už tai, kaip susiklostė aplinkybės.“
 
Ji taip pat neatmeta ir kitų būdų padidinti šeimą, S.Gomez teigė, kad vis dar gali tapti motina pasitelkdama surogaciją: „Šiuo metu esu daug geresnėje psichologinėje pozicijoje. Didelė palaima, kad yra nuostabių žmonių, norinčių padėti įsivaikinti arba susilaukti vaiko kreipiantis į surogatę, šios dvi galimybės man išlieka svarbios.“
 
Atlikėja pasakojo, kad toks žmonių solidarumas padėjo išbristi iš gilios nevilties ir suprasti, kad ji nėra viena – šia situacija dalijasi nemažai porų visame pasaulyje.
 
„Tai privertė mane jaustis labai dėkinga dėl kitų galimybių, suteikiamų moterims, kurios taip pat trokšta tapti mamomis. Aš esu viena iš tų žmonių. Man įdomu, kaip atrodys ši kelionė, nors ir žinau, kad ji bus šiek tiek kitokia nei didžiajai daliai šeimų. Galiausiai man nesvarbu. Tai bus mano vaikas,“ – sentimentalia nata užbaigė S.Gomez.

lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

    Gydytojas ir pacientas


    V.Kavaliauskienė: stengiuosi netaikyti kumščio politikos

    V.Kavaliauskienė: stengiuosi netaikyti kumščio politikos

    „Slaugytojai pacientui gali suteikti reikalingą konsultaciją, patarimus, išrašyti vaistus, užsakyti reikalingus tyrimus. Da...
    Ant Vilniaus maratono nugalėtojų pakylos – gydytoja

    Ant Vilniaus maratono nugalėtojų pakylos – gydytoja

    Ignalinos sveikatos centre dirbanti gydytoja psichiatrė Lina Vasiljevienė (41 m.) prieš porą savaičių praūžusiame Vilniaus ...

    Budinti vaistinė


    Vaistų trūksta jau ir ligoninėse

    Vaistų trūksta jau ir ligoninėse

    Vaistų tiekimo sutrikimai – nemenkas rūpestis. Vaikų bronchų astmai gydyti mažų dozių inhaliatoriai didmeninės vaistų prekyb...
    Vaistininkai: geidžiami, bet nevertinami

    Vaistininkai: geidžiami, bet nevertinami

    Nors šalies vaistinių tinklas yra vienas tankiausių Europoje, o vaistininkų skaičius, tenkantis gyventojams, viršija...

    razinka


    Sveika šeima


    Depresija bus gydoma grybais

    „Matome, kad rinkoje egzistuojantys vaistai nėra tokie terapiškai efektyvūs kaip norėtųsi,“ – sako farmacininkė ir viena įmonės „Psylink“ įkūrėjų Laura Korsakova. Tikslą plėtoti naujus junginius, padėsiančius žmonėms, kurie serga sunkiais neurologiniais sutrikimais, kelia Lietuvos startuolis &bdqu...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai



    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Adiulteriai, salafistai ir vištakieji
    Henrikas Vaitiekūnas Adiulteriai, salafistai ir vištakieji
    Felinoterapija ir ailurofobija
    Henrikas Vaitiekūnas Felinoterapija ir ailurofobija
    Talentas: 26 litrai... aukso?
    Henrikas Vaitiekūnas Talentas: 26 litrai... aukso?

    Naujas numeris