Medikai priešinasi... medikų skaičiaus didinimui

Algimantas Kripas
2024-02-22
Pietų Korėjos Ministrų kabinetas nusprendė itin ženkliai padidinti medicinos studentų skaičių. Tokius planus skeptiškai vertina ne tik gydytojų, bet ir studentų bendruomenės. Dėl to, Korėjos rezidentai masiškai palieka darbo vietas.
Medikai priešinasi... medikų skaičiaus didinimui
Pietų Korėjos sveikatos sektoriaus darbuotojų protestų bangą sukėlė šalies Vyriausybės sprendimas padidinti priėmimo į medicinos mokyklas vietų skaičių. Nepasitenkinimą protestuotojai grindžia tuo, jog padidėjęs studentų skaičius gali paskatinti nereikalingą medicininę pagalbą.

Daugės studentų
 
Pietų Korėjos sveikatos priežiūros institucijos gydytojų praktikantų pareikalavo pateikti darbo žurnalus. Tokių priemonių imtasi po to, kai medikai nusprendė surengti protestus. „The Korea Herald“ praneša, kad sveikatos sektoriaus darbuotojų protestų bangą sukėlė šalies Vyriausybės sprendimas padidinti priėmimo į medicinos mokyklas vietų skaičių. Planuojama, jog nuo kitų metų į Korėjos medicinos mokyklas bus priimama 2 tūkst. daugiau pirmakursių negu dabar. Siekiama, kad iki 2035 m. gydytojų skaičius išaugtų iki 10 tūkst. Šiuo metu šalyje mediciną kasmet studijuoti renkasi apie 3 tūkst. studentų.
 

Nepasitenkinimą protestuotojai grindžia tuo, jog padidėjęs studentų skaičius gali paskatinti nereikalingą medicininę pagalbą. Toks valdžios žingsnis taip pat gali neigiamai paveikti ir nacionalinio sveikatos draudimo fondo finansus. „Jei Vyriausybė nori, kad gydytojai dirbtų svarbiausiuose sektoriuose, pavyzdžiui, akušerijoje ar pediatrijoje, ji pirmiausia turėtų sukurti teisinio saugumo tinklą ir padidinti mokesčius už gydymą, kad šių sektorių gydytojai nejaustų spaudimo būti teisiami dėl nelaimingų atsitikimų ar nebūtų apkrauti dideliu darbo krūviu“, – „ABC News“ cituoja buvusį Korėjos medicinos asociacijos prezidentą Joo Sooho.
 
Nuo 2006 m. medicinos studentų kvota šalyje siekė 3058 studentus. Valdžios institucijų teigimu, Pietų Korėjai reikia daugiau gydytojų. Spartus visuomenės senėjimas didina medicinos paslaugų poreikį. Tarp išsivysčiusių valstybių, gydytojų skaičius, palyginti su gyventojų skaičiumi, šioje šalyje yra vienas mažiausių.
 
Masiniai atsistatydinimai
 
Protestuodami prieš valdžios sprendimus Seulo sostinės rajone esančių penkių didžiausių šalies ligoninių, dar žinomų kaip Didysis Penketas, darbuotojai nusprendė atsistatydinti. Vasario 16 d. Korėjos praktikantų ir rezidentų asociacija paskelbė, kad po diskusijų su Didžiojo Penketo ligoninių atstovais visi ligoninių rezidentai iki vasario 19 d. sutiko pateikti atsistatydinimo pareiškimus.
 
Didžiojo Penketo ligoninėse dirba 37 proc. visų šalies gydytojų. Manoma, kad toks jų žingsnis paskatins panašius veiksmus ir kitose Korėjos ligoninėse. Praktikantai, rezidentai bei specialistai sudaro skubiosios pagalbos personalo pagrindą. Tokia padėtis gali sukelti „medicininį vakuumą“, kuris pridarytų didžiulų nepatogumų pacientams.  

 
Pietų Korėjos valdžia pareiškė, kad kolektyvinėse akcijose dalyvaujantys gydytojai gali netekti licenzijų. Sveikatos ministerija skelbia apie ketinimus išleisti „grįžimo į darbą įsakymą“. Jo nesilaikantys medikai bus drausminami. Medicinos sektoriaus darbuotojų protestų nepalaiko ir didžioji dalis šalies visuomenės. Praėjusį gruodį Korėjos sveikatos ir medicinos darbuotojų sąjunga atliko apklausą. Ji parodė, kad 89,3 proc. respondentų pritaria medicinos studentų skaičiaus didinimui. 85,6 proc. apklaustųjų teigė nepalaikantys protestų. Naujienų agentūra „Yonhap“ praneša, jog, oficialių šaltinių teigimu, antradienį pareiškimus atleisti iš darbo pateikė daugiau negu 6,4 tūkst. gydytojų praktikantų. Iš viso Pietų Korėjoje yra apie 13 tūkst. praktikantų. 
 
Nesulaukia pagalbos

 
Gydytojų nepasitenkinimas valdžios sprendimais turi neigiamų padarinių pacientų gerovei. Vienos protestuose dalyvaujančių universitetinių ligoninių praktikantams atsisakius dirbti, gydymo įstaigoje pradėti koreguoti operacijų ir procedūrų tvarkaraščiai. Kai kuriose didžiosiose Seulo ligoninėse planinių operacijų laukiantys pacientai yra išrašinėjami arba perkeliami į kitas gydymo įstaigas.
 
Šalies Sveikatos ministerija išleido įsakymą, jog visi gydytojai praktikantai turi tęsti darbą. Viceministras Park Min-soo pareiškė, kad P.Korėjos mokomosiose ligoninėse bus atliekami patikrinimai. Viceministras taip pat pažymėjo, kad naujasis įsakymas yra paremtas Medicinos tarnybos įstatymo 59 straipsniu. Šiame straipsnyje nurodyta, kad sveikatos ministras arba meras turi įgaliojimus gydymo įstaigoms nurodyti tęsti darbą. Šį nurodymą galima skelbti tokiu atveju, jeigu yra pagrindo manyti, jog gydymo paslaugų sustabdymas be pateisinamų priežasčių gali sukelti sunkumų pacientams.

 
Tarp kitko
Susidariusią situaciją bando išspręsti kariuomenė. Gynybos ministerija pirmadienį paskelbė, jog kariuomenė į ligoninių priėmimo skyrius pradės priimti civilius gyventojus. Kariuomenė svarsto teikti ambulatorinę pagalbą ir siųsti specialistus į valstybines gydymo įstaigas.  

lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Demencija sergantys žmonės tapo aktoriais

    Demencija sergantys žmonės tapo aktoriais

    Organizacijos „Raudonos nosys Gydytojai klounai“ aktoriai sukūrė varjetė spektaklį „Saliono kabaretas“, ku...
    Ne­ap­si­ken­tė li­gų: te­ko bėg­ti į Is­pa­ni­ją

    Ne­ap­si­ken­tė li­gų: te­ko bėg­ti į Is­pa­ni­ją

    Va­sa­ra vai­kams – sma­giau­sias šėl­smo me­tas. Ta­čiau sep­ty­ne­rių J...

    Budinti vaistinė


    Mobiliosios vaistinės: pseudo priemonė ar naudinga iniciatyva?

    Mobiliosios vaistinės: pseudo priemonė ar naudinga iniciatyva?

    Apie tai, kad gyventojams yra sudėtinga atvykti įsigyti vaistų, yra kalbama ne vienerius metus. Vienas pasiūlymų – mobiliųjų...
    Nėra paso – nebus ir vaistų

    Nėra paso – nebus ir vaistų

    Vaistininkai ir Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) primena: pacientai įsigyti receptuose išrašytus vaistus ir kompensuoja...

    razinka


    Sveika šeima


    Implantams – reikalavimai, tamponams – jokių?

    Naujas tyrimas atskleidė, kad tamponuose yra toksiškų metalų, įskaitant šviną ir chromą, tad milijonai moterų galimai patyrė neigiamą poveikį sveikatai. Lietuvos akušeriai ginekologai teigia nusivylę tiek gamintojais, tiek šalies institucijų darbu: „Įvairiausiems dantų implantams taikomi tam tikri re...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai



    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Ko­lek­ty­vi­nis pro­tas ar ban­dos jaus­mas?
    Henrikas Vaitiekūnas Ko­lek­ty­vi­nis pro­tas ar ban­dos jaus­mas?
    Nesisteminis revizionizmas
    Henrikas Vaitiekūnas Nesisteminis revizionizmas
    Pseudomokslas apie makalienę
    Henrikas Vaitiekūnas Pseudomokslas apie makalienę

    Naujas numeris