Ksenotransplantacija: vis daugiau vilčių pacientams

Algimantas Kripas
2024-04-12
Daugiau negu 100 tūkst. JAV gyventojų laukia organų transplantacijų. Ksenotransplantacijos (iš gyvūno žmogui) pasiekimai laukiantiesiems gali suteikti naujų vilčių. Kovo viduryje Masačiusetso ligoninės Bostone gydytojai žmogui atliko sėkmingą kiaulės inksto persodinimą.   
Ksenotransplantacija: vis daugiau vilčių pacientams

Modifikavo inkstą

Genetiškai modifikuotas kiaulės inkstas buvo persodintas 62 m. vyrui, sergančiam paskutinės stadijos inkstų liga. Richard Slayman – pacientas, kuriam atlikta operacija, atsigauna. Artimiausiu metu tikimasi jį išleisti iš ligoninės.
 

Transplantacijai naudotą inkstą suteikė Kembridžo mieste įsikūrusi kompanija „eGenesis“. Iš organo buvo pašalinti žmogui kenksmingi genai bei deaktyvuoti virusai, kurie potencialiai gali užkrėsti recipientą. „Reuters“ rašo, kad panašiai modifikuotų kiaulių, kurias užaugino „eGenesis“, inkstai buvo persodinti beždžionėms. Jos vidutiniškai išgyveno 176 dienas.
 
Pasitaikė ir vienas atvejis, kai beždžionei su persodintu inkstu pavyko išgyventi daugiau nei dvejus metus. Niujorko universiteto Transplantacijų instituto direktorius dr. Robert Montgomery teigė, jog ši operacija žymi progresą ksenotransplantacijos srityje. Jo manymu, dar vienas svarbus žingsnis bus žengtas tuomet, kai JAV Maisto ir vaistų agentūra (FDA) leis atlikti klinikinius tyrimus. Tuomet bus galima geriau suprasti, kas geriausiai tinka organų laukiantiems pacientams.
 
Tobulina terapijas

Po organų transplantacijos pacientui yra skiriami jo imuninę sistemą slopinantys vaistai, kad būtų išvengta organo atmetimo. Alabamos universiteto medicinos mokyklos mokslininkai atliko tyrimą, kurio metu trims smegenų mirtis patyrusiems pacientams buvo persodinti kiaulių inkstai. Gauti rezultatai parodė, kad šias transplantacijas galima atlikti skiriant tuos pačius FDA patvirtintus vaistus, kurie naudojami atliekant ir donorystę iš žmogaus žmogui. Vienam pacientui skirti tik imunosupresantai. Kitiems dviems recipientams, be imunitetą slopinančių vaistų, taikyta ir papildoma FDA patvirtinta terapija. Pastebėta, jog vaistų bei terapijos deriniu galima pasiekti geresnių rezultatų.
 
Tyrimo autorė dr. Jayme Locke CNN sakė, kad šių transplantacijų atvejais neprireikė naudoti specialių ar eksperimentinių vaistų. Šis atradimas suteiks galimybę lengviau atlikinėti FDA pavirtintus bandymus su žmonėmis. Dėl itin mažos apimties Alabamos universiteto mokslininkų atliktas tyrimas yra ribotas. Kita vertus, ši pažanga rodo tam tikrą progresą.
 

Su transplantacijų tyrimais dirbantys gydytojai šį bandymą atlikusiai komandai negailėjo pagyrimų. Viena chirurgių – dr. Sheri Krams jį pavadino nepaprastai novatorišku darbu. Atlantoje esančio Emory transplantacijos mokslinė vadovė dr. Many Ford teigė, kad dėl ypač didelio organų poreikio bet kokia pažanga šioje srityje yra itin svarbi. „Jungtinėse Valstijose bei pasaulyje trūksta donorų organų, o ksenotransplantacija iš tiesų gali tapti revoliuciniu problemos sprendimu“, – sako ji.
 
Eksperimentuojama seniai

Ksenotransplantacijos srityje atliekamos ir kitokios, ne ką mažiau stulbinamos procedūros. Pensilvanijos universiteto mokslininkams pavyko prie smegenų mirtį patyrusio žmogaus išoriškai prijungti kiaulės kepenis. Genetiškai modifikuotos kepenys buvo naudojamos pasitelkiant prietaisą, kuris naudojamas saugant donorines kepenis iki transplantacijos.

 
Kaip praneša „Voice of America“, praėjusių metų pabaigoje atliktas eksperimentas tęsėsi 72 valandas. Mokslininkai teigė, jog procedūros metu donoro organizmas išliko stabilios būklės. Nepasireiškė ir jokie kepenų pažeidimo požymiai. Pabrėžiama, jog šiuo moksliniu bandymu yra siekiama padėti kenčiantiems nuo kepenų sutrikimų. Ši procedūra yra panaši į dializes.  
 
Persodintos ir širdys

Siekdami pailginti žmogaus gyvenimą, gydytojai iš Merilando prieš metus žmogui persodino kiaulės širdį. Tai buvo antroji širdies ksenotransplantacija. Širdies nepakankamumas galiausiai būtų pasmerkęs 58 metų Lawrence Faucette mirčiai. Pacientą taip pat kamavo ir kiti sveikatos sutrikimai. Dėl jų L.Faucette netiko tradicinis širdies persodinimas.
 
„Associated Press“ skelbia, jog norint atlikti šią operaciją Merilando medikams iš pradžių prireikė FDA pateikti daugiau 300 dokumentų. Visgi, prieš dvejus atliktas bandymas suteikė jiems prasmės šią operaciją pakartoti dar kartą. Transplantacijai naudota širdis turėjo 10 skirtingų genų modifikacijų. Nors operacija ir buvo sėkminga, naują širdį gavęs L.Faucette mirė praėjus šešioms savaitėms po persodinimo. Pirmasis kiaulės širdies transplantacijos atvejis taip pat baigėsi mirtimi. Su modifikuotu organu pacientas išgyveno du mėnesius.   

lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Lėtiniai skausmai kantrybės šarvų nepramušė

    Lėtiniai skausmai kantrybės šarvų nepramušė

    „Būčiau susirgusi vėžiu, senai būčiau mirusi, o nuo šios ligos mirtis neateis. Nebent galėjau mirti nuo vaistų“...
    Ir rašo, ir gydo. Kas?

    Ir rašo, ir gydo. Kas?

    Matyti virš kompiuterio palinkusį, klaviatūrą barbenantį mediką – gana įprasta: žodžiais nugula paciento ligos istori...

    Budinti vaistinė


    Vaistininkai: receptus galime pratęsti ir patys

    Vaistininkai: receptus galime pratęsti ir patys

    Gydytojai išrašydami receptus daro daug klaidų, pratęsti receptą poliklinikoje pacientui nepatogu. Vaistininkai siūl...
    Vaistų prieinamumas: ar pakanka finansavimo?

    Vaistų prieinamumas: ar pakanka finansavimo?

    „Kompensavimo sistema ir sąlygos pacientams laiku įsigyti reikalingų vaistų turėtų būti gerinamos“, – Seimo Svei...

    razinka


    Sveika šeima


    Buriavimas: mėlynos kojos, bet rami galva

    Kad buriavimas yra vandens sportas, žino kiekvienas. Tačiau ties čia daugelio žinios apie šią sporto šaką tikriausiai ir baigiasi. Kuo ypatingas buriavimas, kokia jo nauda ir žala sveikatai, kaip įveikti jūrligę ir krantligę, pasakoja buriavimo akademijos „Vėjo pamušalai“ įkūrėjas Vilius Tamkvaitis.

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai



    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Savigrauža. Širdgėla. Susikrimtimas
    Henrikas Vaitiekūnas Savigrauža. Širdgėla. Susikrimtimas
    Ir turtuoliai verkia
    Henrikas Vaitiekūnas Ir turtuoliai verkia
    Kas po devintu prakaitu slypi?
    Henrikas Vaitiekūnas Kas po devintu prakaitu slypi?

    Naujas numeris