Kinija vėl atveria sienas

Aneta Vaitkienė
2023-01-12
Pirmą kartą po to, kai 2020 m. kovo mėnesį įvažiavimas į šalį buvo apribotas, Kinija iš naujo atvėrė sienas tarptautiniams lankytojams. Atvykstantiems keliautojams nebereikės karantinuotis – tai žymi reikšmingą šalies COVID-19 politikos pokytį, mat šalis šiuo metu kovoja su dideliu atvejų skaičiumi.
Kinija vėl atveria sienas
Tikimasi, kad artimiausiomis savaitėmis į žemyninę Kiniją atvyks maždaug 400 tūkst. žmonių, ilgose eilėse laukiančių skrydžių į įvairius Kinijos miestus, įskaitant Pekiną ir Siameną

Laimė ir pasiilgimas

Atvykstantys į žemyninę Kiniją iš Honkongo keleiviai vis tiek turės įrodyti, kad jų PGR testas neigiamas, per 48 valandas nuo kelionės. Šį žingsnį palankiai vertina daugelis norinčių pasimatyti su šalyje likusia šeima.

Tikimasi, kad artimiausiomis savaitėmis į žemyninę Kiniją atvyks maždaug 400 tūkst. žmonių, ilgose eilėse laukiančių skrydžių į įvairius Kinijos miestus, įskaitant Pekiną ir Siameną. Sausio 8 d. dviaukščiai autobusai, pilni žmonių, atvyko prie Honkongo-Džuhajaus-Makau tilto, kad keliautojai galėtų persėsti į Guangdongo provinciją važiuojančius autobusus. Tarp keleivių buvo daug namo grįžtančių aukštųjų mokyklų studentų. Vienas jų BBC sakė šeimos nematęs jau trejus metus, todėl laikydamas rankose bilietą atgal į žemyną tikino negalįs suvaldyti jaudulio.

Šalis vėl atidaroma „Chunyun“ – pirmojo Naujųjų Mėnulio metų kelionių sezono – pradžioje. Prieš pandemiją tai buvo gausiausias pasaulyje žmonių, kasmet grįžtančių namo praleisti laiko su šeima, migracijos laikas. Pasak šalies valdžios atstovų, šiais Naujaisiais Mėnulio metais tikimasi dviejų milijardų kelionių, dvigubai daugiau nei pernai.

Į festivalį iš JK į Kiniją atvykusi Li Hua žiniasklaidai kalbėjo, kad nuo paskutiniojo jos sugrįžimo į tėvynę jau praėjo „per ilgai“, „Džiaugiuosi, kad grįžau ir kvėpuoju kinišku oru. Tokia laiminga, labai laiminga“, – neslėpė pakylėjimo ji.
 
Su nerimo gaidelėmis

Tačiau netrūksta ir nerimo dėl to, kad sienų atvėrimas dar labiau padidins COVID-19 plitimą, dėl kurio vėl turi problemų galybė žemyninės Kinijos gyventojų. Kai kurie vietinių autobusų vairuotojai BBC sakėsi nerimaujantys, kad atvykstantys keliautojai gali užsikrėsti virusu, ir norį, jog jų darbdaviai suteiktų šiems žmonėms daugiau apsaugos.


Per pastaruosius trejus metus Kinija taikė vieną griežčiausių pasaulyje COVID-19 sveikatos apsaugos politikos krypčių, dėl kurios buvo daug lokautų, reikalauta dažnai atlikti testus, kas, be jokios abejonės, turėjo didžiulės neigiamos įtakos šalies ekonomikai. Kinijos nulinio atvejo politika smarkiai paveikė ir paprastų žmonių gyvenimus, išprovokavo epizodinius nepasitenkinimo protrūkius, neįprastus autoritariniam Kinijos režimui.

Neseniai Vyriausybė atsisakė šios politikos. Toks sprendimas priimtas po masinių protestų, kuriuos sukėlė gaisras daugiaaukščiame Sindziango regione, per kurį žuvo 10 žmonių – tų mirčių tikriausiai būtų buvę galima išvengti, jei ne griežti izoliacijos reikalavimai. Daugelis kinų manė, kad ilgai galiojantys COVID-19 apribojimai prisidėjo prie mirčių, tačiau valdžios institucijos tai neigė.

 
Neigimo politika

Kinijai atsisakius pagrindinių „Covid zero“ politikos elementų, žiniasklaidoje būta pranešimų apie ligoninių ir krematoriumų perpildymą, tačiau netrukus po to šalis nustojo skelbti atvejų skaičių, ir šeštadienį (sausio 7 d.) pranešė tik apie dvi mirtis. Padaryta tai pasinaudojus gudriu biurokratiniu triuku, COVID-19 perkeliant į B kategorijos ligų sąrašą iš A sąrašo. B kategoriją COVID-19 prilygina įprastam gripui ar SARS ir nelaiko jo epidemija, tad ir statistikos skelbimas nebelaikomas privalomu. Tą pačią dieną Kinijos Vyriausybė uždraudė daugiau nei tūkstantį socialinių tinklų paskyrų, kritikavusių jos elgesį per pandemiją.

Neoficialiais duomenimis, šiuo metu Kinijoje yra užsikrėtę 18 proc. gyventojų. Oficialiais – per trejus pandemijos metus Kinijoje nuo koronaviruso mirė šiek tiek daugiau nei 5 tūkst. žmonių, o tai, palyginti su kitomis šalimis, atrodo visiškai neįtikėtina.
Kaimyninėms šalims baiminantis, kad nežinoma susirgimų ir mirčių statistika bei kelionių iš Kinijos padidėjimas gali sukelti naują pandemijos bangą, paskatino daugelį jų nustatyti neigiamo COVID-19 testo reikalavimus žmonėms, atvykstantiems iš Kinijos. Tai savo ruožtu sukėlė XX Kinijos komunistų partijos suvažiavimo Vyriausybės nepasitenkinimą. KLR užsienio reikalų ministerija griežtai sukritikavo šiuos reikalavimus, pavadindama juos rasistiniais, nemoksliniais ir pertekliniais bei prigrasino imtis atsakomųjų priemonių. O pasaulio sveikatos ekspertai savo ruožtu teigia manantys, kad jokie kelionių apribojimai ir jokie tyrimai iš tikrųjų nesustabdys naujų koronaviruso atmainų, hipotetiškai galinčių išvažiuoti į platų pasaulį kartu su Kinijos turistais, plitimo.

lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    S.Mikutis: dėl reabilitologų verčiamasi per galvą

    S.Mikutis: dėl reabilitologų verčiamasi per galvą

    „Šiuo metu tikrai yra didžiulis gydytojų reabilitologų poreikis. Todėl įstaigų vadovai, siekiantys aukšto lygi...
    Reta liga sergančią Virginiją nustebino medicinos galimybės

    Reta liga sergančią Virginiją nustebino medicinos galimybės

    „Kuo daugiau veiklos, tada nėra kada dejuoti! Išmokau suprasti organizmo signalus ir rasti laiko poilsiui, supratau, ...

    Budinti vaistinė


    Ar nauji vaistai greičiau ateis į Lietuvą?

    Ar nauji vaistai greičiau ateis į Lietuvą?

    Nuo kitų metų ES startuos svarbus sveikatos politikos pokytis – jungtinis sveikatos technologijų vertinimas (STV). Ar tai bu...
    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...

    razinka


    Sveika šeima


    Išmanusis muilas – švarioms linksmybėms

    Kad ir kiek žalos pridarė pandemija, tikėjome, kad šio to ir išmokė: rankų higienos taisykles mintinai galėjo išpyškinti ir suaugęs, ir pradinukas. Pasibaigus pandemijai, geriems įpročiams iškilo grėsmė būti užmirštiems. Laimei, higienos įgūdžių svarbos nepamiršta Lietuvos sveikatos mo...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai



    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Vyrai ir moterys (Nr.3)
    Henrikas Vaitiekūnas Vyrai ir moterys (Nr.3)
    Ar gudresnis valgo skaniau?
    Henrikas Vaitiekūnas Ar gudresnis valgo skaniau?
    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija

    Naujas numeris