K.Harris: teisę į abortą ginanti radikalė

Miglė Petkutė
2024-08-05
„Norėdami apsaugoti reprodukcines laisves, turime atkurti Roe v. Wade (abortų įgalinimo) įstatymo teiktas apsaugas“, – teigė JAV viceprezidentė Kamala Harris. Naujosios Demokratų partijos kandidatės į šalies prezidentus nuomonė daugeliu klausimų sutampa su dabartinio prezidento Joe Biden. Ji palaiko teisę į abortą ir receptinių vaistų kainų mažinimą. Tiesa, K.Harris pasisakė kairiau už prezidentą ir pritarė perėjimui prie vieno mokėtojo sistemos.
K.Harris: teisę į abortą ginanti radikalė
JAV viceprezidentė Kamala Harris, lapkritį sieksianti JAV prezidento posto, griežtai pasisako už moterų teisę rinktis, ji kritikavo JAV Aukščiausiąjį Teismą 2022 metais nutraukusį federaliniu lygmeniu saugotą teisę į abortą.

Užtikrins sveikatos planą
 
K.Harris, kuri gimė ir augo vakarų Amerikoje, dirbo generaline prokurore, vėliau – senatore, kol galiausiai tapo viceprezidente. Ji yra pirmoji juodaodė azijietė užėmusi šį postą. 2014 metais K.Harris ištekėjo už Doug Emhoff ir įsivaikino du jo vaikus.
 
K.Harris anksčiau išreiškė palaikymą vieno mokėtojo sveikatos priežiūros sistemai, rašė „ABC News“. Nors 2019 m. prezidentinės kampanijos debatuose iš pradžių ji teigė, kad palaikytų pirminį ribotą privačios sveikatos draudimo eliminavimo planą, vėliau šios pozicijos atsisakė ir pristatė savo sveikatos priežiūros planą. Jis numatė išplėsti sveikatos priežiūros prieigą visiems amerikiečiams ir nustatyti 10 metų pereinamąjį laikotarpį, kuris automatiškai įtrauktų naujagimius ir neapsidraudusius asmenis, leidžiant gydytojams prisijungti prie sistemos ir padedant darbdaviams rinktis iš federalinių programų.
 

Plane taip pat numatyta vieta privačioms draudimo kompanijoms, leidžiant amerikiečiams pasirinkti sveikatos draudimą per viešą sveikatos planą arba per sveikatos planą, kurį siūlo privatus draudikas.
 
„Mano supratimu, tai yra dar viena sritis, kurioje ji yra šiek tiek progresyvesnė už prezidentą J.Biden, nes palaiko Prieinamos kainos sveikatos aktą, tačiau teigia, kad kitas žingsnis būtų suteikti viešąją galimybę gauti sveikatos planą, – aiškino Viešosios politikos ir administravimo profesorius Dan Mallinson. – Ar tai turi pakankamai politinės paramos net ir Demokratų partijos viduje, yra mažiau aišku.“
 
J.Biden anksčiau nepritarė šiam įstatymui teigdamas, kad tai padidintų mokesčius vidurinei klasei. Vietoje to, jis sutelkė dėmesį į Prieinamos kainos sveikatos akto stiprinimą, kurį 2010 m. pasirašė tuometinis prezidentas Barack Obama.
 
Reprodukcinėms laisvėms – taip
 
Respublikonų kandidatas Donald Trump laikosi pozicijos, kad abortai turi būti draudžiami, išskyrus atvejus, kai moteris išgyvena seksualinę prievartą, kraujomaišą arba gresia pavojus motinos gyvybei. K.Harris griežtai pasisakė už moterų teisę rinktis, ji kritikavo JAV Aukščiausiąjį Teismą už Roe v. Wade panaikinimą 2022 metais, nutraukiant federaliniu lygmeniu saugotą teisę į abortą. J.Biden ir K.Harris teigė, kad reprodukcines laisves jie laiko prioritetu, o K.Harris pareiškė: „Norėdami apsaugoti reprodukcines laisves, turime atkurti Roe v. Wade įstatymo teiktas apsaugas.“
 
K.Harris palaikymą reprodukcinėms teisėms parodė tapdama pirmąja JAV viceprezidente, aplankiusia Suplanuotos motinystės kliniką ir kritikavusia respublikonų kandidatą į viceprezidentus J.D.Vance už nacionalinio aborto draudimo palaikymą ir dirbtinio apvaisinimo naikinimą. Be to, K.Harris per MSNBC susirinkimą 2019 m. gegužę teigė, kad jei būtų išrinkta prezidente, ji reikalautų, jog bet kurį valstijos priimtą įstatymą, ribojantį reprodukcines laisves, prieš įsigaliojant patikrintų Teisingumo departamentas.
 

„J.Biden, gyvenantis stiprioje katalikiškoje aplinkoje, buvo daug nuosaikesnis reprodukcinių teisių klausimu, tačiau jis tapo daug garsesniu po Roe prieš Wade panaikinimo, – pastebėjo D.Mallinson. – Tačiau K.Harris, kita vertus, turėjo daug stipresnį profilį reprodukcinių teisių klausimu ir buvo daug stipresnė diplomatiška advokatė.“
 
Už teisę pakeisti lytį
 
Būdama generaline prokurore, K.Harris vadovavo judėjimui, siekusiam panaikinti išankstinį nusistatymą prieš gėjus ir translyčius baudžiamuosiuose teismuose, rašė „Advocate“. Vėliau ji sulaukė kritikos dėl savo pozicijos, kai parėmė Kalifornijos valstiją, kuri siekė atsisakyti suteikti lyties patvirtinimo operaciją translyčiam kaliniui. Tačiau K.Harris pabrėžė, kad valstijos Kalėjimų departamentas buvo jos klientas ir ji turėjo atstovauti jo interesams – bet už teisėsaugos durų K.Harris kūrė planus, kaip pakeistų politiką, jog bet kuris kalinys, kuriam reikia tokių procedūrų, galėtų jas gauti. „Reprodukcinės priežiūros ir translyčių asmenų priežiūros stabdymas, tam tikrų sveikatos procedūrų draudimas ir šeimos santykių aštrinimas iš tiesų yra susijęs su neapykanta lytinei tapatybei“, – sakė ji.
 

Būdama senatore K.Harris pristatė įstatymo projektą, kuriuo buvo siekiama įpareigoti draudimą apimti priešekspozicinę profilaktiką ir ŽIV prevencijos metodą. Be to, pasak jos oficialios Baltųjų rūmų biografijos, „ji rėmė teisės aktus, kovojančius su badu, teikiančius nuomos lengvatas, gerinančius motinų sveikatos priežiūrą, plečiančius prieigą prie kapitalo smulkiajam verslui, atgaivinančius Amerikos infrastruktūrą ir kovojančius su klimato krize.“ Prieš palikdama Senatą ir tapdama viceprezidente, ji gavo 100 balų įvertinimą pagal Žmogaus teisių kampanijos Kongreso įvertinimo sistemą, kuri vertina paramą LGBTQ+ lygybei.
 
Mažins receptinių vaistų kainas
 
Biden-Harris administracijos metu insulino kaina daugeliui amerikiečių buvo apribota iki 35 dolerių per mėnesį, o federalinė vyriausybė pradėjo tiesiogines kainų derybas dėl 10 plačiai naudojamų vaistų, planuodama ateityje į šį sąrašą jų įtraukti daugiau.
 
K.Harris taip pat palaikė planą, leidžiantį Sveikatos ir žmogiškųjų paslaugų departamentui nustatyti naujus kainų apribojimus visiems JAV parduodamiems vaistams, remiantis kainomis, už kurias tie patys vaistai parduodami kitose išsivysčiusiose šalyse. Be to, jei Kongresas atsisakytų priimti įstatymą dėl receptinių vaistų kainų mažinimo, K.Harris pasiūlė galimą vykdomąjį veiksmą, kuris reikalautų pranešimo apie tai, kurių farmacijos kompanijų vaistai yra parduodami už aukštas kainas, nesumažinus kainų rinkoje būtų įvestas pigesnis konkurentas.
 
Tačiau D.Mallinson teigė, kad jis nėra tikras, ar K.Harris galėtų įgyvendinti vykdomuosius veiksmus, aprašytus jos 2019 m. plane.
 
„Matėte, kad tiek buvęs prezidentas D.Trump, tiek prezidentas J.Biden pažadėjo daug ką, o vėliau neįvykdė. Daugelis žmonių nesupranta, kad prezidentai nėra karaliai ir karalienės. Vykdomieji įsakymai leidžia jiems keisti tik tuos dalykus, kurie jau yra jų valdžioje“, – sakė jis.

lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

    Gydytojas ir pacientas


    Receptas medikų sveikatai – festivalis „Medfest“

    Receptas medikų sveikatai – festivalis „Medfest“

    Už profesionalios gydytojo šypsenos slepiasi sudėtinga emocinė realybė: nuolatinis stresas, didžiulė atsakomybė ir intensyv...
    E.Machtejevienė: sunkiausia buvo įtikinti, jog vaisių įmanoma gydyti

    E.Machtejevienė: sunkiausia buvo įtikinti, jog vaisių įmanoma gydyti

    „Didžiausia laimė, tai – sveika šeima, o ypač sveika nėščioji ir sveikas vaisius. Mūsų specialybė yra i&...

    Budinti vaistinė


    Vaistų trūksta jau ir ligoninėse

    Vaistų trūksta jau ir ligoninėse

    Vaistų tiekimo sutrikimai – nemenkas rūpestis. Vaikų bronchų astmai gydyti mažų dozių inhaliatoriai didmeninės vaistų prekyb...
    Vaistininkai: geidžiami, bet nevertinami

    Vaistininkai: geidžiami, bet nevertinami

    Nors šalies vaistinių tinklas yra vienas tankiausių Europoje, o vaistininkų skaičius, tenkantis gyventojams, viršija...

    razinka


    Sveika šeima


    Motociklininkus pražudo noras paskraidyti

    „Tyrimai ne kartą parodė, kad motociklų saugumas yra keliomis dešimtimis kartų mažesnis nei automobilių“, – sako kelių eismo specialistas Saulius Šuminas. Vis dažniau pasigirstant pranešimų apie A1 kategorijos transporto priemonių avarijas, specialistai įspėja nepasiduoti norui praskrieti gatvėm...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai



    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Talentas: 26 litrai... aukso?
    Henrikas Vaitiekūnas Talentas: 26 litrai... aukso?
    Miško maudynės su ponia Apolonija
    Henrikas Vaitiekūnas Miško maudynės su ponia Apolonija
    Dėl visko kalta kontroversija
    Henrikas Vaitiekūnas Dėl visko kalta kontroversija

    Naujas numeris