Karas Ukrainoje sutrikdė kovą su poliomielitu

Aneta Vaitkienė
2022-11-03
Pasaulinės poliomielito dienos, minimos spalio 24 d., proga PSO ir Ukrainos sveikatos priežiūros institucijos atlieka bendrą misiją Užkarpatės regione. Misijos tikslas – didinti visuomenės supratimą apie skiepijimo nuo poliomielito ir kitų skiepais išvengiamų ligų svarbą, nepaisant visų sunkumų, kuriuos sukelia šalyje vykstantis karas.
Karas Ukrainoje sutrikdė kovą su poliomielitu
Skiepijimas nuo poliomielito Ukrainoje jau ilgokai buvo prasto lygio. Pernai metų duomenimis, tik 73,3 proc. vaikų iki vienerių metų buvo gavę tris vakcinos dozes, o Užkarpatėje – 60,8 proc. PSO rekomenduojama skiepų aprėptis yra 95 proc.

Pasirinko Užkarpatę
Sprendimą vykdyti misiją būtent Užkarpatės regione lėmė pastebėtas mažas skiepijimo lygis, taip pat tai, kad būtent čia 2021-aisiais 26 mėnesių berniukui, kurį ištiko ūminis suglebęs paralyžius, buvo diagnozuotas cirkuliuojantis 2 tipo poliomielito virusas (cVDPV2). 2015 m. čia taip pat buvo kilęs poliomielito protrūkis.
 
Misija pirmą kartą susitiko su Užkarpatės regioninės administracijos atstovais Užgorode, kad aptartų su karu susijusius sunkumus, susijusius su tolesniu poliomielito kontrolės priemonių įgyvendinimu. Ukrainos Mukačevo mieste misija lankėsi Regioninėje vaikų infekcinių ligų ligoninėje, kur susitiko su sveikatos priežiūros darbuotojais ir aptarė svarbų tokių ligoninių vaidmenį stebint poliomielito virusą ir skiepijant nuo jo. Jų užduotis – nustatyti ir įvertinti įtariamus atvejus, o po to pranešti epidemiologui.

 
Grįžo pernai
Ukrainos Sveikatos apsaugos ministerijos duomenimis, pernai pirmą kartą po daugelio metų į šalį sugrįžo poliomielitas, o per 2021 metus juo susirgo mažiausiai 20 vaikų.
Sausio 24 d. Ukrainos Sveikatos apsaugos ministerija oficialiai patvirtino naują poliomielito atvejį neskiepytam vaikui iš Užkarpatės. Ministerijos atstovai teigė, kad simptomai atsirado, kai vaikas gulėjo ligoninėje, kur buvo gydomas dėl kitos ligos. Vaiko biomedžiagų mėginiai buvo išsiųsti tirti į Pasaulio sveikatos organizacijos laboratoriją Helsinkyje, o šiemet sausio 24 d. ten buvo patvirtinta poliomielito diagnozė.
 
Anot sergančio vaiko mamos, jie skiepytis savo metu atsisakė. Sveikatos apsaugos ministerija pažymi, kad mažojo paciento mėginys buvo panašus į tuos, kurie buvo rasti šiek tiek anksčiau – 2021 m. rudenį – Ukrainos Rivnės regione. Lapkričio mėn. Užkarpatėje taip pat nustatyti 5 poliomielito atvejai, vienam vaikui buvo paralyžiuota koja.
 
„Ukrainai poliomielitas yra tikra problema, – kalbėjo sveikatos apsaugos viceministras, Ukrainos vyriausiasis sanitaras Igoris Kuzinas. – [Praėjusių metų pabaigoje] užfiksavome poliomielito protrūkį Rivnės regione, kur paralyžiavo pusantrų metų vaiką. Vėliau Užkarpatėje buvo užfiksuotas ūmaus suglebusio paralyžiaus atvejis. Anksčiau skiepijimo apimtis buvo nepakankama, tačiau dėl Rusijos invazijos skiepijimų rodiklis dar labiau krito, todėl negalime būti tikri, kad bet kuris Ukrainos vaikas yra apsaugotas nuo poliomielito rizikos.“
 

„Vaikas turi gauti šešias poliomielito vakcinos dozes. Visi skiepai nemokami. Dviejų ir keturių mėnesių kūdikiai skiepijami inaktyvuota poliomielito vakcina. Ji apsaugo vaiką nuo paralyžiaus ir neleidžia laukiniam poliomielito virusui patekti į centrinę nervų sistemą. Šešerių metų ir 18 mėnesių vaikas turi gauti lašinamąją vakciną pro burną. Ji sukuria imunitetą žarnyne, todėl apsaugo nuo viruso plitimo. Todėl svarbu užtikrinti, kad lėtinėmis ligomis sergantys vaikai būtų paskiepyti, nes jie yra labiau pažeidžiami infekcijų“, – teigia Ukrainos Sveikatos apsaugos ministerija.
 
Trukdo karas
Skiepijimas nuo poliomielito Ukrainoje jau ilgokai buvo prasto lygio. Pernai metų duomenimis, tik 73,3 proc. vaikų iki vienerių metų buvo gavę tris vakcinos dozes, o Užkarpatėje – 60,8 proc. PSO rekomenduojama skiepų aprėptis yra 95 proc.

 
Karas Ukrainoje sukelia rimtų pažeidimų Ukrainos sveikatos priežiūros sistemoje. Skiepijimui jis kenkia ypač smarkiai. PSO susirūpinusi dėl galimo ligų protrūkio, todėl kartu su Ukrainos sveikatos apsaugos ministerija organizavo plataus masto imunizacijos programą. PSO pranešėjas Ukrainoje Bhanas Bhatnagaras prognozuoja, kad vaikų, paauglių ir suaugusiųjų imunizacijos programa veiks 10 Ukrainos regionų.
 
„Medicinos poreikiai nesibaigia net karo metu. Ukraina padarė didelę pažangą, prieš karą panaikinusi šias imunizacijos spragas. Tačiau gyventojų imunitetas vis dar yra žemas, palyginti su daugeliu ligų, kurių galima išvengti skiepais, įskaitant tymus, poliomielitą, difteriją ir COVID-19“, – sakė jis.
 
PSO padės Sveikatos apsaugos ministerijai surengti vakcinacijos kampaniją gana saugiuose regionuose, sakė atstovas. Šiuo metu Rivnės regione veikia imunizacijos centras. Toliau, pasak B.Bhatnagaro, komanda vyks į Lvovą.
PSO priduria, kad Ukraina turi pakankamai vakcinos atsargų, kad atitiktų įprastinės imunizacijos poreikius. Tačiau PSO biuro Ukrainoje vadovas Jarno Habicht teigė, kad dabar yra problemų dėl galimybės vakcinuotis, nes daug ukrainiečių pabėgo nuo karo, o daugelis medicinos įstaigų nukentėjo nuo dėl Rusijos atakų.

lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    R.Masienė: nuo valytojos iki slaugos administratorės

    R.Masienė: nuo valytojos iki slaugos administratorės

    Kadaise Respublikinėje Panevėžio ligoninėje dirbusi valytoja Rasa Masienė šiandien čia – vyriausioji slaugos administ...
    Hepatitu C sirgusi Vida: neleidau sau ištižti

    Hepatitu C sirgusi Vida: neleidau sau ištižti

    „Prieš devynerius metus prasidėjo įvairios virškinimo problemos: dažnai vemdavau, nieko negalėjau valgyti. Buv...

    Budinti vaistinė


    Vaistų prieinamumas: ar pakanka finansavimo?

    Vaistų prieinamumas: ar pakanka finansavimo?

    „Kompensavimo sistema ir sąlygos pacientams laiku įsigyti reikalingų vaistų turėtų būti gerinamos“, – Seimo Svei...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką balandį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką balandį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveika šeima


    Senatvinės demencijos palydovė – agresija

    Nuo senatvės nepabėgsime nė vienas, tačiau kartais gyvenimiška patirtis virsta ne privalumu, o našta. Pesimizmas, irzlumas, paranoja, pykčio, agresijos priepuoliai tampa iššūkiu senolių artimiesiems ir medicinos personalui. Gydytojai psichiatrai aiškina, kad sergant Alzheimerio liga pakinta smegenų ...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai



    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Savigrauža. Širdgėla. Susikrimtimas
    Henrikas Vaitiekūnas Savigrauža. Širdgėla. Susikrimtimas
    Ir turtuoliai verkia
    Henrikas Vaitiekūnas Ir turtuoliai verkia
    Kas po devintu prakaitu slypi?
    Henrikas Vaitiekūnas Kas po devintu prakaitu slypi?

    Naujas numeris