Dar prieš dvejus metus Kanados Vyriausybei pradėjus persvarstyti nacionalines mitybos gaires („Canada Food Guide“) ypač daug diskusijų sukėlė rekomendacija vartoti daugiau augalinės kilmės baltymų. Daugelis Kanados gyventojų jau mažina mėsos vartojimą dėl sveikatos problemų, etikos ar aplinkosaugos sumetimų ir išlaidų. Augalinės dietos naudą pabrėžia ir gydytojai. Tačiau šalies žemės ūkio atstovai prieš tokias rekomendacijas stojasi piestu.
Neseniai atliktame ir Kanados visuomenės sveikatos žurnale paskelbtame tyrime nustatyta, kad nepakankamas vaisių ir daržovių vartojimas Kanados ekonomikai kasmet kainuoja 4,39 mlrd. dolerių, įskaitant ligoninės priežiūrą, vaistus, gydytojų paslaugas, priešlaikinę mirtį ir negalią.
Sukilo mėsos gamintojai ir pienininkai
Neseniai paskelbtame straipsnyje „Jautienos, pieno gamintojai yra susirūpinę dėl tolesnių Kanados mitybos gairių pakeitimų“ baiminamasi, jog dėl naujųjų rekomendacijų sumažės šios produkcijos vartojimas. Dėl to gamintojai nerimaujantys ne pirmą kartą. Praėjusių metų pabaigoje buvo paviešinta, kad Kanados žemės ūkio ir maisto produktų asociacija („Agriculture and Agri-Food Canada“) išsiuntė vyriausybės pareigūnams slaptą memorandumą įspėdama, kad „rekomendacijos, skatinančios pereiti prie augalinių baltymų šaltinių, turėtų neigiamą poveikį mėsos ir pienininkystės pramonės šakose“.
Be to, Bendruomenių rūmų nuolatinis Žemės ūkio ir žemės ūkio produktų komitetas rekomendavo, kad rengiant šalies mitybos gaires „Vyriausybė dirbtų su žemės ūkio ir žemės ūkio maisto produktų sektoriumi, siekiant užtikrinti šalies pramonės šakų suderinimą ir konkurencingumą“. „Akivaizdu, kad „Health Canada“ žengia kryptimi, kuri kenkia mūsų žemės ūkio sektoriui ir maisto perdirbėjams bei gamintojams“, – sakė konservatorių asocijuotas žemės ūkio kritikas John Barlow.
Sumažintų ligų riziką
Naujųjų rekomendacijų šalininkai ragina Kanados kompetentingą instituciją „Health Canada“ nepasiduoti maisto pramonininkų spaudimui, kad būtų sumažintas dėmesys augalinių maisto produktų vartojimui. Jų teigimu, keletas įrodymais pagrįstų leidinių patvirtina augalinės dietos naudą sveikatai – ji sumažina daugelio ligų, susijusių su širdies ir kraujagyslių ligomis, diabetu ir nutukimu, taip pat tam tikrų rūšių vėžio (pavyzdžiui, krūties, storosios žarnos ir prostatos) riziką. Augalinių maisto produktų sunaudojimas taip pat yra susijęs su efektyvesniu ir sveikesniu svoriu valdymu.
Jie siūlo atsižvelgti į tai, kad pagrindinės kanadiečių mirties priežastys yra vėžys ir širdies ligos, o milijonai gyventojų kenčia dėl nutukimo ir serga diabetu. Neseniai atliktame ir Kanados visuomenės sveikatos žurnale paskelbtame tyrime nustatyta, kad nepakankamas vaisių ir daržovių vartojimas Kanados ekonomikai kasmet kainuoja 4,39 mlrd. dolerių, įskaitant ligoninės priežiūrą, vaistus, gydytojų paslaugas, priešlaikinę mirtį ir negalią. Kanados širdies ir insulto fondas („The Heart and Stroke Foundation of Canada“), cukrinio diabeto ir dietologų asociacijos rekomenduoja didinti augalinių maisto produktų vartojimą.
Spręstų aplinkosaugos klausimus
Pabrėžiama ir augalinės dietos nauda mūsų natūraliai aplinkai. Augalinės mitybos šalininkai primena, kad gyvulininkystė palieka didelį „anglies dioksido pėdsaką“: mėsa, naminiai paukščiai, pieno produktai, žuvys ir kiaušiniai reikalauja didelių išteklių. Akcentuojama, jog gyvulininkystės produkcija sunaudoja vieną trečdalį pasaulio gėlo vandens ir yra pagrindinė vandens taršos priežastis. Pabrėžiama, kad gyvulininkystė užima 30 proc. ledu nepadengtos pasaulio teritorijos ir 33 proc. visų žemės ūkio paskirties žemių. Taip pat – gamina didelį metano, anglies dioksido ir azoto suboksido kiekį, prisidedantį prie klimato kaitos, ir tai laikoma pagrindiniu biologinės įvairovės nykimo varikliu.
Tvirtinama, kad augalinės dietos gali padėti išspręsti ne tik aktualiausius aplinkosaugos klausimus, bet tuo pat metu skatinti ir Kanados ekonomiką. Pažymima, kad daugelis labiausiai maistingų augalinių maisto produktų yra užauginami vietoje, o Kanada yra viena iš didžiausių pasaulyje ankštinių kultūrų, įskaitant pupeles, žirnius, lęšius ir avinžirnius, tiekėjų. Tad renkantis augalinės kilmės baltymus galima padėti Kanados ūkininkams puoselėjant trumpą maisto tiekimo grandinę, įtvirtinti Kanadą kaip pagrindinį sveikų, prieinamų ir tvarių maisto produktų gamintoją.
Tarp kitko
Po prieš kelias savaites paviešinto naujo tyrimo prabilta apie „mėsos mokestį“, kuris kasmet pasaulyje galėtų užkirsti kelią maždaug 220 tūkst. mirčių ir sutaupyti 30,7 milijardus svarų išlaidų sveikatos apsaugai. Pasaulinė
mėsos mokesčio nauda pasireikštų 16 procentų sumažėjusia perdirbtos mėsos suvartojimu, ir 222 tūkst. mirčių nuo vėžio, širdies ligų, infarkto ir II tipo diabeto prevencija. Be to, dar būtų išvengta maždaug 3 800 mirčių, susijusių su nutukimu, teigiama tyrime.
lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai!
Komentuoti: