JK – vaikų depresijos epidemija

Aneta Vaitkienė
2023-01-23
Remiantis naujausio Aberdyno (Didžioji Britanija) universiteto tyrimo duomenimis, paskelbtais leidinyje „BMC PSychiatry“, vaikų depresijai gydyti skiriamų Jungtinėje Karalystėje vaistų skaičius išaugo beveik 60 proc.
JK – vaikų depresijos epidemija
Moksliniai tyrimai rodo, kad psichikos sveikatos sutrikimų Jungtinėje Karalystėje turi kas šeštas vaikas.

Vaistų nuo depresijos receptų vaikams padaugėjo 59 proc., o receptų ADHD – aktyvumo ir dėmesio sutrikimui (angl. attention deficit hyperactivity disorder) gydymui – 45 proc. Medikamentų, skiriamų psichozėms ir su psichozėmis susijusiems sutrikimams gydyti, – 35 proc.
 
Tas pats tyrimas taip pat nustatė psichikos sveikatos priežiūros skirtumus, atsižvelgiant į vaikų lytį ir jų šeimų turtą. Išsiaiškinta, kad berniukai dažniau nei mergaitės vartojo vaistus nuo depresijos, o skurde gyvenantiems žmonėms buvo išrašyta daugiau receptų nei labiau pasiturintiems.

 
Padaugėjo nuo pandemijos pradžios
Universiteto mokslininkai, bendradarbiaudami su JK Sveikatos fondu, ištyrė „NHS Grampian“ ligoninių tinklo 2015–2021 m. vaikų medicininius įrašus. Ten buvo duomenų apie 178 657 receptus psichikos sveikatos medikamentams ir 21 874 siuntimus į specializuotą ambulatorinę priežiūrą 18 732 vaikams. Tyrimas parodė, kad nuo COVID-19 pandemijos pradžios siuntimų į specializuotas ambulatorines vaikų psichikos sveikatos tarnybas (CAMHS) padaugėjo 11 proc. Tačiau nuo 2020 m. padaugėjo tų CAMHS siuntimų, kurie buvo vėliau atmesti arba nukreipti gydytis kitur, dalis – nuo 17 iki 30 proc.
 
Tyrėjai pastebėjo nuoseklius berniukų ir mergaičių psichinės sveikatos priežiūros skirtumus, pasireiškiančius ir vaistus išrašant, ir pacientų tėvams kreipiantis į psichikos sveikatos tarnybas. Pradinių mokyklų berniukai gavo 73 proc. visų psichikos sveikatos receptų, daugiausia dėl ADHD gydymo.
 
Mergaičių gi procentas pradinėje mokykloje buvo kur kas kuklesnis. Jų gydymo poreikis tapo didesnis pasiekus vidurinės mokyklos amžių, ir dažniausia pasitaikanti diagnozė buvo depresija. Antai, 1,2 tūkst. dešimtmečių berniukų turėjo bent vieną psichikos sveikatos receptą, palyginti su tik 300 mergaičių. O štai pasiekus septyniolika – receptą turėjo 1,8 tūkst. merginų, bet tik 1,3 tūkst. vaikinų.
 

Ir, jei iki pandemijos ir JK berniukai, ir mergaitės turėjo vienodą siuntimų skaičių specializuotoms ambulatorinėms psichikos sveikatos priežiūros paslaugoms, prasidėjus jai pas psichikos sveikatos specialistus buvo nusiųsta daugiau mergaičių nei berniukų. Nuo 2020 m. mergaičių siuntimų skaičius išaugo 25 proc., o berniukų – priešingai, 6 proc. sumažėjo. Priimtų slaugyti CAHMS vaikų skaičius taip pat pakito: jei buvo numanoma, kad vienodai priimami ir berniukai, ir mergaitės, tyrimas parodė, kad 2021 m. mergaitės sudarė du trečdalius visų priimtųjų.
 
Kitas tyrimas, taip pat neseniai atliktas JK Nacionalinės vaikų ligoninės mokslininkų ir paskelbtas leidinyje „Journal of Child Neurology“, parodė, kad po pandemijos pradžios vaikai dažniau kentė galvos skausmą. Šis tyrimas taip pat atskleidė ryšį tarp vaikų psichinės sveikatos, galvos skausmų ir streso, sumažėjusio fizinio aktyvumo bei ilgesnio laiko prie televizorių ar kompiuterių.
 
Dažniau kenčia skurdesni vaikai
Aberdyno mokslininkų komanda taip pat atrado psichikos sveikatos priežiūros skirtumus, susijusius su skurdu. Vaikams, gyvenantiems skurdžiose vietovėse, psichikos sveikatos priežiūros reikėjo dažniau. Palyginti su turtinguose rajonuose gyvenančiais, jie turėjo dvigubai daugiau psichikos sveikatos vaistų receptų – ypač tie, kurie gyveno labiausiai nepasiturinčiose vietovėse. Tokie vaikai taip pat buvo dvigubai dažniau siunčiami į specializuotas psichikos sveikatos tarnybas.
 
„Apskaičiuota, kad psichikos sveikatos sutrikimų Jungtinėje Karalystėje turi kas šeštas vaikas, o daugelis jų negauna paramos ar gydymo. Pandemija šią problemą tik paaštrino, – pripažįsta universiteto Tinklo duomenų laboratorijos mokslinis bendradarbis dr. Williamas Ballas. – Ženklus psichikos sveikatos receptų skaičiaus padidėjimas ir siuntimų specializuotai ambulatorinei priežiūrai pokyčiai atitinka vis didėjančius prastos psichikos sveikatos įrodymus, ypač nuo pandemijos pradžios.“
 
Jam antrina Charlesas Tallackas, JK Sveikatos fondo duomenų analizės direktorius: „Analizė rodo, kad norint pagerinti vaikų ir jaunimo psichinę sveikatą, reikia skubiai ištirti jaunų moterų psichinės sveikatos pablogėjimą, ryškias socialines ir ekonomines nelygybes ir spartų receptų išrašymo augimą JK.“

lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    S.Mikutis: dėl reabilitologų verčiamasi per galvą

    S.Mikutis: dėl reabilitologų verčiamasi per galvą

    „Šiuo metu tikrai yra didžiulis gydytojų reabilitologų poreikis. Todėl įstaigų vadovai, siekiantys aukšto lygi...
    Reta liga sergančią Virginiją nustebino medicinos galimybės

    Reta liga sergančią Virginiją nustebino medicinos galimybės

    „Kuo daugiau veiklos, tada nėra kada dejuoti! Išmokau suprasti organizmo signalus ir rasti laiko poilsiui, supratau, ...

    Budinti vaistinė


    Ar nauji vaistai greičiau ateis į Lietuvą?

    Ar nauji vaistai greičiau ateis į Lietuvą?

    Nuo kitų metų ES startuos svarbus sveikatos politikos pokytis – jungtinis sveikatos technologijų vertinimas (STV). Ar tai bu...
    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...

    razinka


    Sveika šeima


    Šuo su breketais – nauja odontologų kasdienybė

    Sakoma, koks šeimininkas – toks ir šuo. Stebint prastus Lietuvos gyventojų dantų būklės rodiklius, augintinių burnos problemų komentuoti nebereikia. Veterinarijos gydytoja odontologė Ernesta Vercinskaitė-Pagojė sako, kad net 90 proc. šeimininkų augintinių burnos bėdų nepastebi ir pagalbos kreipiasi per vėla...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai



    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Vyrai ir moterys (Nr.3)
    Henrikas Vaitiekūnas Vyrai ir moterys (Nr.3)
    Ar gudresnis valgo skaniau?
    Henrikas Vaitiekūnas Ar gudresnis valgo skaniau?
    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija

    Naujas numeris