JAV medikai skatina gaminti namuose
Agnietė Vilkišienė
2015-11-13
Amerikos širdies asociacijos medikai paskelbė tyrimus, kurių rezultatai skatina pradėti maistą gaminti namuose ir taip sumažinti antrojo tipo cukrinio diabeto riziką.
Kasdienis dviejų namuose ruoštų patiekalų valgymo ritualas gali sumažinti antrojo tipo diabeto riziką net iki trylikos procentų.
Neigiama restoranų įtaka
Anot tyrimų bendraautoriaus Geng Zong, dažniau mėgaujantis namie paruoštu maistu mažėja ne tik antsvoris, tačiau ir cukrinio diabeto rizika.
„Medikų žinios šiandien“ (angl. - „Medical news Today“) pranešė apie tyrimų rezultatus, kuriuose teigiama, kad dažnas vakarieniavimas viešojo maitinimo įstaigose veda prie didesnio suvartojamų kalorijų ir druskos kiekio. Tai turi tiesioginę įtaką svorio ir kraujospūdžio didėjimui – vienų didžiausių diabeto ir širdies ligų rizikos faktorių.
Tačiau nepaisant pavojų, amerikiečiai vis dažniau renkasi valgyti ne namuose gamintą maistą. Pasak šiemet JAV komercijos departamento paskelbtų duomenų, pirmą kartą istorijoje amerikiečiai daugiau pinigų išleidžia viešojo maitinimo įstaigose nei bakalėjos parduotuvėse. „Tendencija valgyti restoranuose, o ne namuose Amerikoje ženkliai išaugo per paskutinius penkiasdešimt metų“, - pastebi G.Zong.
Du kartai per dieną
Autoriai šį tyrimą atliko siekdami ištirti, ar didinant namuose ruošto maisto suvartojimą galima sumažinti antrojo tipo diabeto riziką.
Komanda įvertino valgymo namuose skaičių ir antrojo tipo diabeto formavimąsi beveik 58 tūkst. moterų. Visos dalyvės buvo stebimos iki joms sueis 36 m. Tyrimas truko nuo 1986 iki 2012 m.
Mokslininkams paaiškėjo, kad asmenims, kurie suvartoja du patiekalus per dieną (apie vienuolika – keturiolika patiekalų per savaitę) susirgti antrojo tipo diabetu rizika yra trylika procentų mažesnė, nei tų, kurie namuose valgė mažiau nei šešis kartus per savaitę.
Medikai nustatė, kad žmonės, kurie dažniau valgė namuose turėjo mažesnį svorį, o būtent tai, mokslininkų teigimu, sumažina riziką susirgti antrojo tipo diabetu.
Komentuoti: