JAV išsilavinimas tik skiepytiems?

Ringailė Gvildė
2021-09-13
Šį rudenį po daugiau nei metų nuotolinio ar hibridinio mokymo į Jungtinių Amerikos Valstijų aukštąsias mokyklas grįžtantis jaunimas susidūrė su spaudimu skiepytis. Nebus skiepo – nebus mokslo.
JAV išsilavinimas tik skiepytiems?
JAV Indianos universiteto studentai kreipėsi į Aukščiausiąjį Teismą dėl universiteto reikalavimo mokslo metus pradėti pasiskiepijus.

Apskundė teismui
Daugiau nei tūkstantis valstybinių ir privačių JAV universitetų bei kolegijų pareiškė priimsią studentus kontaktiniam ugdymui ir gyvenimui studentų miesteliuose tik tuo atveju, jei šie kaip ir ugdymo proceso teikėjai, dėstytojai, kiti darbuotojai bus pasiskiepiję nuo COVID-19.
Be abejonės, toks reikalavimas, nors ir pagrįstas, neliko neįvertintas antivakseriškų jėgų. Ir panašu, jog skiepų priešininkai rado, kaip teisiškai pagrįsti nenorą vakcinuotis vardan mokslo šviesos.
 

JAV maisto ir vaistų administracija iki šiol nėra patvirtinusi visų vakcinų nuo COVID-19, tad kai kurios jų vis dar traktuojamos kaip eksperimentinės. Štai čia ir nušvito antivakseriai. Kokia gi mokslo įstaiga gali versti skiepytis tuo, kas laikoma eksperimentu? Jokia. Ir nugulė ant JAV Aukščiausiojo teismo teisėjos Amy Coney Barrett stalo ieškiniai iš Indianos universiteto, vėliau ir iš Naujojo Džersio „Vaikų sveikatos gynybos“ organizacijos dėl sveikatai galimai grėsmingų aukštųjų mokyklų reikalavimų.
 
Universitetai nevieningi
Prinstono universiteto pirmakursis Alan Gutierrez džiaugiasi, kad jo aukštojoje mokykloje, kaip skelbiama, visi dėstytojai, personalas bei studentai yra pilnai ar iš dalies jau vakcinuoti nuo COVID-19. Jis pats skubėjo pasiskiepyti dar kovą, vos tik pasitaikė pirma galimybė, tad toks aukštųjų mokyklų reikalavimas jam neatrodo nei išskirtinis, nei kaip nors dviprasmiškas. Studentas atviras: jeigu tokio reikalavimo nebūtų, mokslo metai kontaktiniu būdu būtų sunkiai įsivaizduojami.
 
„Manau, kad tai paprastas ir normalus reikalavimas. Juk jau nuo seno norint studijuoti aukštosiose mokyklose privalu pasiskiepyti nuo vėjauraupių ar meningokoko. Kuo dabar nenormalu skiepytis nuo koronaviruso? Tai dar pavojingesnė infekcija. Be to, jeigu visi bus skiepyti, tiesiog išvengsime to nejaukumo bendraujant su naujais žmonėmis, bendrakursiais ir svarstymo, jis skiepytas ar ne? O paklausti juk gana nepatogu“, – sako A.Gutierrez.
 
Antrakursė Stanfordo universiteto studentė Sophia Kianni taip pat palaiko vakcinacijos nuo COVID-19 idėją. Stanforde taip pat reikalaujama, jog pasiskiepiję nuo koronaviruso būtų darbuotojai, podoktorantūros, bakalauro, magistro studentai. S.Kianni teigimu, universitetų bendruomenėms svarbu saugoti vieni kitus ir sukurti tam tikrą saugų socialinį burbulą. Ypač tai aktualu plintant delta variantui. Į universitetų miestelius sugužėję vakcinuoti studentai keltų mažesnį pavojų ir vietos bendruomenėms, vyresniems asmenims, vaikams, turintiems imunodeficitą ir panašiai.
 

Kiti universitetai laukia, kol JAV maisto ir vaistų administracija (FDA) patvirtins likusias vakcinas nuo koronaviruso. Šių metų rugpjūčio gale FDA patvirtinimą gavo tik „Pfizer-BioNTech“ gamintojo vakcina. Dvi kitos JAV plačiai naudojamos vakcinos – „Johnson & Johnson“ ir „Moderna“ – tokio patvirtinimo dar negavo. Tad laukas pykčiams, diskusijoms ir nesutarimams didesnis nei galimybės skiepytis patvirtintomis vakcinomis.
 
Minesotos universitetas nusprendė laukti galutinio visų vakcinų iš FDA patvirtinimo prieš keliant reikalavimą, kad visi studentai būtų skiepyti. Tačiau FDA niekur neskuba, taigi toli gražu ne visi JAV studentai spės pasiskiepyti iki prasidedant naujam semestrui. Minesotos universiteto studentai tikisi, jog vakcinuotis bus reikalaujama ne tik studentų, bet tą padaryti teks visiems universitetų bendruomenės nariams.
 

Kai kurių kitų universitetų studentai net ir pasiskiepiję, šio fakto nenori atskleisti aukštosioms mokykloms, mat vakcinacija esą buvo jų asmeninis sprendimas, kuris neturi būti politizuotas ar kitaip įdarbintas, paverstas galimybe studijuoti ar tokios galimybės netekimu.
 
Pasak Kalifornijos universiteto teisės profesoriaus, Vakcinų etikos ir politikos darbo grupės nario Dorit Rubinstein Reiss, skiepų privalomumas JAV universitetuose – jokia naujiena. Kaip ir teisiniai ieškiniai siekiant tokios privalomybės išvengti.  „Vis dėlto teismų praktikoje išvada dažniausiai viena – universitetai, aukštosios mokyklos privalo užtikrinti saugią aplinką jų nariams, ir vakcinos yra vienas būdų to pasiekti“, – spaudai sakė D.Rubinstein Reiss.

 
Tarp kitko
Pasaulinės statistikos portalo „Worldometer“ duomenimis, pagal užsikrėtimų COVID-19 skaičių JAV yra pirmoje vietoje tarp pasaulio šalių. Čia registruota daugiau nei keturiasdešimt su puse milijono COVID-19 atvejų ir daugiau nei šeši šimtai tūkstančių mirčių.
Kol kas dviem COVID-19 vakcinomis paskiepyta vos 52,3 proc. amerikiečių populiacijos.

lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Lėtiniai skausmai kantrybės šarvų nepramušė

    Lėtiniai skausmai kantrybės šarvų nepramušė

    „Būčiau susirgusi vėžiu, senai būčiau mirusi, o nuo šios ligos mirtis neateis. Nebent galėjau mirti nuo vaistų“...
    Ir rašo, ir gydo. Kas?

    Ir rašo, ir gydo. Kas?

    Matyti virš kompiuterio palinkusį, klaviatūrą barbenantį mediką – gana įprasta: žodžiais nugula paciento ligos istori...

    Budinti vaistinė


    Vaistininkai: receptus galime pratęsti ir patys

    Vaistininkai: receptus galime pratęsti ir patys

    Gydytojai išrašydami receptus daro daug klaidų, pratęsti receptą poliklinikoje pacientui nepatogu. Vaistininkai siūl...
    Vaistų prieinamumas: ar pakanka finansavimo?

    Vaistų prieinamumas: ar pakanka finansavimo?

    „Kompensavimo sistema ir sąlygos pacientams laiku įsigyti reikalingų vaistų turėtų būti gerinamos“, – Seimo Svei...

    razinka


    Sveika šeima


    Buriavimas: mėlynos kojos, bet rami galva

    Kad buriavimas yra vandens sportas, žino kiekvienas. Tačiau ties čia daugelio žinios apie šią sporto šaką tikriausiai ir baigiasi. Kuo ypatingas buriavimas, kokia jo nauda ir žala sveikatai, kaip įveikti jūrligę ir krantligę, pasakoja buriavimo akademijos „Vėjo pamušalai“ įkūrėjas Vilius Tamkvaitis.

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai



    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Savigrauža. Širdgėla. Susikrimtimas
    Henrikas Vaitiekūnas Savigrauža. Širdgėla. Susikrimtimas
    Ir turtuoliai verkia
    Henrikas Vaitiekūnas Ir turtuoliai verkia
    Kas po devintu prakaitu slypi?
    Henrikas Vaitiekūnas Kas po devintu prakaitu slypi?

    Naujas numeris