Japonija: koją kiša pakavimo kultūra

Aneta Vaitkienė
2022-09-01
Japonija yra viena didžiausių plastiko atliekų gamintojų pasaulyje, nes ji mėgsta pakuotes. Plastikinių butelių gamyba Japonijoje 2004 m. nuo ankstesnių 14 milijardų per metus šoktelėjo iki stulbinamų 23,2 milijardų. Nors šalis gali pasigirti pažangia perdirbimo technologija, maždaug 2,6 milijardo butelių kasmet sudeginama, siunčiama į sąvartynus arba nukeliauja į upes bei vandenynus.
Japonija: koją kiša pakavimo kultūra
Japonijoje sunku išvengti vienkartinio plastiko, mat daiktų pakavimo tradicija japonams simbolizuoja „pagarbą kitam žmogui“. Šiuolaikiniame mažmeninės prekybos kontekste pakuotė rodo gerą klientų aptarnavimą.

Perteklinė pakuotė
Japonijoje sunku išvengti vienkartinio plastiko – gaminių, daugiausia pagamintų iš iškastinio kuro chemikalų, kuriuos galima naudoti tik vieną kartą. Prekybos automatai parduoda gėrimus plastikiniuose buteliuose. Būtiniausių prekių parduotuvėse galima rinktis vienkartinius, paruoštus valgyti produktus, tokius kaip „bento“ priešpiečių dėžutės ir maišeliai, pripildyti patogių maisto produktų. Prekybos centruose vaisiai iš pradžių suvyniojami į polistireninį tinklelį, toliau supakuojami į plastikines dėžutes, o po to dar suvyniojami į maistinę plėvelę. 2014 m. Japonijoje vienam gyventojui teko 32,4 kg plastikinių pakuočių atliekų – čia ji nusileidžia tik JAV, kur gyventojui jų teko atitinkamai 40 kg.
 

„Perteklinė pakuotė Japonijoje yra norma, maža to – ji turi gilias kultūrines šaknis, „susijusias su „apipavidalinimo ir pagarbos, ypač dovanojant dovanas“ sąvokomis“, – sako knygos „Just Enough: Lessons from Japan for Sustainable Living, Architecture ir Design“ autorius Azby Brownas. Daiktų pakavimo tradicija japonams simbolizuoja „pagarbą kitam žmogui“. Šiuolaikiniame mažmeninės prekybos kontekste pakuotė rodo gerą klientų aptarnavimą. „Klientai to tikisi, – sako A.Brownas. – Jiems patinka, kad maistas yra apsaugotas, nesubraižytas ar suteptas. Švaros sąvoka čia labai svarbi.“
 
„Stengiamės sumažinti plastiko naudojimą, tačiau vartotojų paklausa yra didelė, – sako šefas ir tvarumo šalininkas Shinobu Namae, vadovaujantis „Bricolage Bakery“ kepyklai centriniame Tokijo Roppongi rajone. – Maisto kokybės ir perteklinio pakavimo plastiko naudojimas visada yra problema, bet stengiamės rasti pusiausvyrą.“
 
Azijos žemyno problema
Dėl spartaus ekonomikos ir gyventojų skaičiaus augimo, susiliejimo su globalizacija plastiko atliekų problema didėja visoje Azijoje, net ir besivystančiose jos šalyse. „Pagaminti vienkartinius plastiko gaminius tampa vis pigiau, o globalėjant šalims, pavyzdžiui, Afrikos ir Azijos šalims, importuoti šiuos daiktus tampa vis lengviau. Tokiose vietose švarus geriamasis vanduo dažnai tiekiamas plastikiniuose buteliuose ir maišeliuose“, – teigia „Kyodo News“ vyresnysis reporteris Tetsuji Ida, daugiau nei 30 metų rašantis apie plastiko krizę ir kitas aplinkosaugos problemas.
 

2019 m. Azija pagamino 54 proc. pasaulio plastikų, ir šiame rodiklyje pirmauja Kinija su Japonija. Maždaug pusė vandenynuose randamų plastikinių atliekų yra tik iš penkių šalių: Kinijos, Indonezijos, Filipinų, Tailando ir Vietnamo. Laikui bėgant plastikai suskyla į biologiškai neskaidžias mikrodaleles, keliančias potencialią grėsmę laukinei gamtai ir žmonių sveikatai. Plastikinė tarša paveikia beveik visas jūrų gyvūnijos rūšis, o mokslininkai pastebėjo neigiamą poveikį beveik 90 proc. įvertintų rūšių. Nors poveikis žmonėms vis dar nežinomas, jų kraujyje, placentoje ir motinos piene visgi jau aptikta mikroplastiko.
 
Statistika – apgaulinga
Taivane įsikūrusio klimato podkasto „Waste Not Why Not“ prodiuseris ir buvęs tvarumo konsultantas Nate'as Maynardas pagrindine kliūtimi nurodo atliekų tvarkymo sistemų trūkumą daugelyje regionų. „Kai žmonės neturi prieigos prie atliekų šalinimo, jas išmeta arba sudegina, o tai daro poveikį sveikatai ir aplinkai“, – sako jis bei priduria, kad diskusijose apie kenksmingas medžiagas dažnai nepaisoma „žmogiškojo elemento“. Netinkamas atliekų tvarkymas padidina ligų, tokių kaip maliarija, dengė karštligė ir astma, riziką. Dar vienas pavojus – cheminė tarša. „Daugelis pasaulio šalių neturi lėšų statyti tokias deginimo jėgaines, kokias naudojame Vokietijoje, todėl atsiranda itin toksiškų likučių, su kuriais teks susidoroti ateities kartoms“, – sako jis.
 
Japonija pagal plastikų tvarkymą užima antrą vietą pasaulyje, nusileisdama tik Vokietijai. Nors šalis buvo giriama už daugiau nei 85 proc. plastiko perdirbimo rodiklį, šis skaičius pateikia apgaulingai rožinį situacijos vaizdą. Tokijuje įsikūrusio Plastikinių atliekų tvarkymo instituto duomenimis, 2020 m. perdirbta buvo tik 21 proc. plastiko atliekų. 63 proc. plastiko atliekų buvo perdirbama kaip „terminis perdirbimas“, kai plastikas naudojamas kaip kietojo kuro sudedamoji dalis ir deginamas energijai gauti.
 
„Vadinasi, du trečdaliai plastiko atliekų iš tikrųjų yra sudeginami. Europoje šis „terminis perdirbimas“ būtų laikomas energijos atgavimu, o ne perdirbimu, – sako T.Ida ir priduria, kad Japonija yra didžiausia plastiko atliekų eksportuotoja. – Perdirbimo norma taikoma tik tam, kas lieka Japonijoje.“

lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

Komentarai

      Gydytojas ir pacientas


      Lėtiniai skausmai kantrybės šarvų nepramušė

      Lėtiniai skausmai kantrybės šarvų nepramušė

      „Būčiau susirgusi vėžiu, senai būčiau mirusi, o nuo šios ligos mirtis neateis. Nebent galėjau mirti nuo vaistų“...
      Ir rašo, ir gydo. Kas?

      Ir rašo, ir gydo. Kas?

      Matyti virš kompiuterio palinkusį, klaviatūrą barbenantį mediką – gana įprasta: žodžiais nugula paciento ligos istori...

      Budinti vaistinė


      Vaistininkai: receptus galime pratęsti ir patys

      Vaistininkai: receptus galime pratęsti ir patys

      Gydytojai išrašydami receptus daro daug klaidų, pratęsti receptą poliklinikoje pacientui nepatogu. Vaistininkai siūl...
      Vaistų prieinamumas: ar pakanka finansavimo?

      Vaistų prieinamumas: ar pakanka finansavimo?

      „Kompensavimo sistema ir sąlygos pacientams laiku įsigyti reikalingų vaistų turėtų būti gerinamos“, – Seimo Svei...

      razinka


      Sveika šeima


      Buriavimas: mėlynos kojos, bet rami galva

      Kad buriavimas yra vandens sportas, žino kiekvienas. Tačiau ties čia daugelio žinios apie šią sporto šaką tikriausiai ir baigiasi. Kuo ypatingas buriavimas, kokia jo nauda ir žala sveikatai, kaip įveikti jūrligę ir krantligę, pasakoja buriavimo akademijos „Vėjo pamušalai“ įkūrėjas Vilius Tamkvaitis.

      Sveikatos horoskopas


      Lakpkričio 23-29 d.

      Avi­nas
      Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

      Pakalbėkim apie tai



      Redakcijos skiltis


      Komentarai


      Savigrauža. Širdgėla. Susikrimtimas
      Henrikas Vaitiekūnas Savigrauža. Širdgėla. Susikrimtimas
      Ir turtuoliai verkia
      Henrikas Vaitiekūnas Ir turtuoliai verkia
      Kas po devintu prakaitu slypi?
      Henrikas Vaitiekūnas Kas po devintu prakaitu slypi?

      Naujas numeris