Į darbus kibs virtualūs fizioterapeutai

Emilis Jakštys
2024-06-13
Pirmoji pasaulyje dirbtinio intelekto (DI) koordinuojama virtuali fizioterapijos klinika startuos šiais metais. Būsimų skaitmeninių fizioterapeutų darbdaviai žada daug. Virtualios fizioterapijos klinikos „Flok Health“ bendraįkūrėjas Finnas Stevensonas tvirtina, kad inovacija ne tik sumažins fizioterapijos pacientų eiles, bet ir pagerins paslaugų kokybę.  
Į darbus kibs virtualūs fizioterapeutai
Atliktas pilotinis virtualios klinikos efektyvumo tyrimas atnešė puikius rezultatus. Tris mėnesius trukusiame tyrime dalyvavo kiek daugiau nei tūkstantis fizioterapijos pacientų. Daugiau kaip pusė jų (57 proc.) virtualių fizioterapeutų paslaugas įvertino palankiau negu Homo sapiens specialistų.

Žavėtis saikingai
 
Nugaros, kaklo ir kelių skausmai vargina vis daugiau Jungtinės Karalystės (JK) gyventojų. Dėl šių sveikatos problemų šalies rinka praranda daugybę darbo valandų. JK Fizioterapijos specialistų draugijos informatikos specialistas Euan McComiskie pabrėžia, kad dėl per didelių eilių šalie gyventojai nesulaukia reikiamų fizioterapijos paslaugų. „Dirbtinis intelektas turi didžiulį potencialą padėti fizioterapeutams, tačiau jo vertinimo tikslumas ir kokybė negali prilygti fizioterapeuto vertinimui“, – mintis dėliojo specialistas.

 
Jis svarsto, kad virtualūs fizioterapeutai sumažins Homo sapiens kolegų darbo krūvį. Galbūt skaitmeninės klinikos padės sutrumpinti fizioterapijos pacientų eiles. Be to, dirbtinis intelektas analizuos pacientų neatvykimo priežastis, o remdamasis analizės duomenimis paskirs tiksliau paciento darbotvarkę atliepiantį vizito laiką.  
 
E.McComiskie teigia, kad fizinės medicinos ir reabilitacijos specialistai dar turės atidžiai ištirti fizioterapinių paslaugų DI galimybes. Tiesa, technologijos diagnostiniai įgūdžiai negalės būti tobulinami pacientų sveikatos ir jų pasitikėjimo medicinos sektoriumi sąskaita. Daliai fizioterapijos pacientų būtinas personalizuotas žmogaus-specialisto dėmesys, nes automatizuoti gydymo algoritmai visko nesupras. Todėl virtualiais fizioterapeutais žavėtis, anot jo, vertėtų nuosaikiai.
 
Anglijos Nacionalinės sveikatos sistemos (NHS) atstovas dr.Vin Diwakar palankiai vertina DI technologijos integraciją į šalies sveikatos sektorių. „Diegiame dirbtinio intelekto technologijas, kurios padeda sumažinti praleistų pacientų vizitų skaičių. Tai puikiai iliustruoja, kaip naujausios technologijos gali pagerinti teikiamų paslaugų kokybę, o paslaugų teikėjai gali optimaliau išnaudoti mokesčių mokėtojų pinigus“, – „NHS England“ komentavo dr.V.Diwakaras.
 
Inovatorius savimi pasitiki

 
Pasak virtualios klinikos bendraįkūrėjo F.Stevensono, mobiliajame telefone virtualios klinikos mobiliąją programėlę įsidiegę klientai pasinaudos virtualių fizioterapeutų paslaugomis. Pastarieji vaizdo įrašuose edukuos ir nurodys pacientams fizioterapinius pratimus. „Flok Health“ yra pirmoji virtuali fizioterapijos paslaugų platforma, kurią patvirtino Didžiosios Britanijos Priežiūros kokybės komisija, vertinanti paslaugų kokybę nuo pat pirminės paciento registracijos fakto.   
 
„Mūsų technologijos pagalba pacientai reguliariai sulauks skaitmeninių individualizuotų fizioterapijos paslaugų. Šios priklausys nuo paciento suteikiamo grįžtamojo ryšio, sveikatos progreso ir patiriamų simptomų dinamikos. Pacientai kalbėsis taip pat kaip ir su realiu fizioterapeutu, bet konsultacijos metu specialisto pokalbio dalis bus suformuojama mūsų serveriuose“, – „LondonDaily“ virtualių fizioterapeutų darbo barą komentavo F.Stevensonas.
 
Jis sako, kad informacinė technologija gebės tiksliau negu žmonės koordinuoti pacientų srautus, mat analizuos jų neatvykimo rizikos veiksnius. Dėl sumaniojo DI pagalbos, kaip žadama, sumažės fizioterapijos paslaugų negavusių pacientų skaičiai.
Pirmo skaitmeninio pokalbio metu virtualus fizioterapeutas įvertins paciento sveikatos būklę pagal jo atsakomus klausimus. Tada sistema sugeneruos personalizuotą fizioterapijos planą: virtualus specialistas pacientui paskirs pratimus ir fizinį skausmą malšinančias technikas. Taip pat koreguos gydymą, atsižvelgdamas į (ne)kintančius simptomus.
 
„Flok Health“ bendraįkūrėjas džiaugiasi, kad atliktas pilotinis virtualios klinikos efektyvumo tyrimas atnešė puikius rezultatus. Tris mėnesius trukusiame tyrime dalyvavo kiek daugiau nei tūkstantis fizioterapijos pacientų. Daugiau kaip pusė jų (57 proc.) virtualių fizioterapeutų paslaugas įvertino palankiau negu Homo sapiens specialistų. Net keturi iš penkių pacientų pranešė, kad jų patiriami simptomai sumažėjo. Pacientų eilės Kembridžo universiteto ligoninėje sumažėjo daugiau kaip per pus.

lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    N.Šostakienė: reabilitacija Lietuvoje pasiekė aukštą lygį

    N.Šostakienė: reabilitacija Lietuvoje pasiekė aukštą lygį

    „Ligoninės, kurioje dirbu, niekada nebuvau pakeitusi“, – sako Klaipėdos universiteto ligoninės filialo „Jūrininkų ligoninė“...
    S.Miežinienė: už gražias akis neapdovanoja

    S.Miežinienė: už gražias akis neapdovanoja

    VšĮ Panevėžio miesto odontologijos poliklinikos laikinoji vadovė Santa Miežinienė, šiemet įsisegusi Nusipelniusio Li...

    Budinti vaistinė


    Nėra paso – nebus ir vaistų

    Nėra paso – nebus ir vaistų

    Vaistininkai ir Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) primena: pacientai įsigyti receptuose išrašytus vaistus ir kompensuoja...
    Vaistinėlė vasarai gamtoje: ką žūtbūt privalome turėti kartu su savimi?

    Vaistinėlė vasarai gamtoje: ką žūtbūt privalome turėti kartu su savimi?

    Džiuginanti šiluma ragina atitrūkti nuo miesto šurmulio ir įvairias pramogas bei poilsį perkelti į gamtą. Nors laisv...

    razinka


    Sveika šeima


    Gražiuosius lubinus ragina naikinti be pasigailėjimo

    Nors lubinų nuklotos pievos šiemet kaip niekada gražios, Aplinkos departamento specialistai ragina skinti, šienauti, kasti ir kitaip naikinti šį invazinį augalą. „Invaziniai lubinai didina azoto atsargas dirvožemyje, todėl tose vietose ima nykti pievų, smėlynų ir kitų buveinių augalų rūšys“, – sako jie. Aplinkosaugininkai pasa...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai



    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Pseudomokslas apie makalienę
    Henrikas Vaitiekūnas Pseudomokslas apie makalienę
    Apie ponią Frustraciją Mortenson
    Henrikas Vaitiekūnas Apie ponią Frustraciją Mortenson
    Pats juokingiausias rašinys
    Henrikas Vaitiekūnas Pats juokingiausias rašinys

    Naujas numeris