Humanitarinės katastrofos priešaušris

Algimantas Kriptas
2023-06-02
Politinis nestabilumas Sudane, kur vyksta ginkluota kova tarp šalies ginkluotojų pajėgų, remiančių valstybės vadovą, ir RSF vadovaujamų generolo Mohamed Hamdan Dagalo baigia peraugti į humanitarinę katastrofą.   
Humanitarinės katastrofos priešaušris
Į Čadą atvykstantys Sudano gyventojai yra patys skurdžiausi ir pažeidžiamiausi.

Susirėmimai nesiliauja
Daugiau negu milijonas žmonių buvo priversti palikti namus dėl Sudane vykstančio ginkluoto konfilkto. Šalis yra apimta smurto jau nuo balandžio 15 d., kai neramumai tarp kariuomenės ir sukarintos grupės (RSF) peraugo į susirėmimus. Žuvo šimtai žmonių, o sostinė Chartumas kaip ir kiti šalies regionai pavirto į karo zoną. Visa tai šalį panardino į chaosą – sparčiai mažėja maisto, pinigų ir būtinųjų prekių.
 
JT vyriausiojo komisaro pabėgeliams atstovas spaudai Matthew Saltmarsh pareiškė, kad šalies viduje namus palikti teko 843 tūkst. žmonių. Apie ketvirtis milijono Sudano gyventojų paliko šalį. Kaip skelbia „Al Jazeera“, pabėgėliai pasitraukė į Pietų Sudaną, Čadą, Etiopiją ir Egiptą. M.Saltmarsh Reuters pareiškė, kad didelė dalis į kaimynines šalis pasitraukusių žmonių patyrė smurtą.

 
Sunkiausia padėtis Čade
Didėjantis pabėgėlių srautas Čadui kelia didelius iššūkius. Kaip „Reuters“ sakė tarptautinės Raudonojo Kryžiaus ir Afrikos regiono direktoriaus pavaduotojas Pierre Kremer, pabėgėlių perkėlimas pavirto į savotiškas lenktynes. Šis antplūdis apsunkina humanitarinę pagalbą – naujai atvykusius žmones tenka įkurdinti toliau nuo sienos. Pagalbą reikia pristatyti į atokiose šalies vietovėse esančius migrantų miestelius.
 
P.Kremer pridūrė, kad kyla rizika, jog šiose vietovėse ištiks didžiulio masto humanitarinė nelaimė. Į Čadą atvykstantys Sudano gyventojai yra patys skurdžiausi ir pažeidžiamiausi. Kaip praneša CNN, tai – daugiausiai kaimų ūkininkai. Jiems patekimas į Čadą buvo vienintelė proga užsitikrinti saugumą. Kitaip negu tūkstančiai, kurie evakavosi per Port Sudaną ar išskrido iš šalies, jie neturi dvigubų pilietybių arba užsienio vizų.
 
Susitarta nutraukti ugnį
Praėjusį šeštadienį kariaujančios pusės pasiekė susitarimą dėl savaitę truksiančių paliaubų. Šios prasidėjo pirmadienį. Susitarimas taip pat įpareigojo, kad būtų tiekiama humanitarinė pagalba, atkuriamos būtinosios paslaugos ir nuo ligoninių atitrauktos pajėgos. Prieš tai buvusios paliaubos nutrūko vos prasidėjusios. JAV valstybės departamentas pripažino, kad pastarieji mėginimai tarpininkauti užtikrinant taiką Sudane žlugo.

 
Visgi dabar egzistuojančios paliaubos turi esminį skirtumą. BBC praneša, kad kitaip nei iki tol buvę ugnies nutraukimai, šios paliaubos yra remiamos JAV, Saudo Arabijos ir tarptautiniu mastu remiamu paliaubų stebėjimo mechanizmų. Kaip žiniasklaidai teigė vietos gyventojai, sostinėje Chartume bei Omdurmano mieste buvo girdima artilerija ir naikintuvai. Al Jazerra reporterė Hiba Morgan antradienį iš Chartumo pranešė, kad iš sostinės centro buvo matyti kylantys dūmų kamuoliai. Žurnalistė pridūrė, jog nuo pat paliaubų paskelbimo jos buvo pažeistos abiejų kariaujančių pusių.
 
JAV valstybės departamento atstovas spaudai Matthew Miller pareiškė, kad paliaubų pažeidimai yra užfiksuoti. Pasak atstovo, egzistuoja papildomos priemonės, kuriomis galima spausti kovojančias puses nutraukti kovos veiksmus. Prireikus jos bus panaudotos.

 
Pavojus žurnalistams
Nuo ginkluoto konflikto pradžios Sudane dirbantys žurnalistai sulaukia grasinimų tiek iš armijos, tiek iš RSF rėmėjų. Prieš žiniasklaidos darbuotojus taikomas spaudimas dėl jų pranešimų apie iš abiejų pusių vykdomus žmogaus teisių pažeidimus. Tikslus bauginimus patyrusių žurnalistų skaičius nėra žinomas, bet „Al Jazeera“ jų identifikavo šešis. Šiems žurnalistams buvo grasinama mirtimi.
 
Daug kitų žurnalistų atsidūrė socialiniuose tinkluose esančiuose sąrašuose. Viena žurnalistė atskleidė „Al Jazeerai“, kad privačioje „WhatsApp“ grupėje, skirtoje Sudano žurnalistams, ji sukritikavo RSF kovotojus, kurie plėšė namus ir prievartavo moteris. Iš vieno RSF palaikančio grupės nario reporterė gavo grasinančią žinutę. Tiesa, grasinimais užsiima abi konflikto pusės, pasitaiko ir smurto protrūkių. RSF kovotojas sužeidė fotožurnalistą Faiz Abubakr, kai jis bandė užfiksuoti susirėmimus gatvėse. Kovotojai sulaikė žurnalistą, prieš jį naudojo smurtą bei kaltino šnipinėjimu kariuomenei.
 
Sudano žurnalistų tinklo narys Mohamad el-Fatih Yousif teigia, kad medijų darbuotojams iškilęs rimtas pavojus. Jiems negalima užimti neutralios pozicijos. „Al Jazeera“ susisiekė su RSF atstovu spaudai Youssef Ezzat ir pasiteiravo apie kovotojų išpuolius prieš žurnalistus. Y.Ezzat teigė, jog apie jokius incidentus negirdėjo ir patikino, kad RSF bendradarbiauja su žiniasklaida. Nei vienas iš kalbintų reporterių RSF neapibūdino kaip bendradarbiaujančios. Kai kurie iš jų pridūrė, kad svarsto palikti Sudaną, nes baiminasi armijos bei RSF išpuolių. Sudano žurnalistų susivienijimui vadovaujantis Abu Idriss teigė suprantantis norinčius išvykti kolegas. Visgi, jo nuomone, žurnalistai turi pasilikti šalyje, kad būtų atspindėta tikroji situacija.

lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Demencija sergantys žmonės tapo aktoriais

    Demencija sergantys žmonės tapo aktoriais

    Organizacijos „Raudonos nosys Gydytojai klounai“ aktoriai sukūrė varjetė spektaklį „Saliono kabaretas“, ku...
    Ne­ap­si­ken­tė li­gų: te­ko bėg­ti į Is­pa­ni­ją

    Ne­ap­si­ken­tė li­gų: te­ko bėg­ti į Is­pa­ni­ją

    Va­sa­ra vai­kams – sma­giau­sias šėl­smo me­tas. Ta­čiau sep­ty­ne­rių J...

    Budinti vaistinė


    Mobiliosios vaistinės: pseudo priemonė ar naudinga iniciatyva?

    Mobiliosios vaistinės: pseudo priemonė ar naudinga iniciatyva?

    Apie tai, kad gyventojams yra sudėtinga atvykti įsigyti vaistų, yra kalbama ne vienerius metus. Vienas pasiūlymų – mobiliųjų...
    Nėra paso – nebus ir vaistų

    Nėra paso – nebus ir vaistų

    Vaistininkai ir Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) primena: pacientai įsigyti receptuose išrašytus vaistus ir kompensuoja...

    razinka


    Sveika šeima


    Implantams – reikalavimai, tamponams – jokių?

    Naujas tyrimas atskleidė, kad tamponuose yra toksiškų metalų, įskaitant šviną ir chromą, tad milijonai moterų galimai patyrė neigiamą poveikį sveikatai. Lietuvos akušeriai ginekologai teigia nusivylę tiek gamintojais, tiek šalies institucijų darbu: „Įvairiausiems dantų implantams taikomi tam tikri re...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai



    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Ko­lek­ty­vi­nis pro­tas ar ban­dos jaus­mas?
    Henrikas Vaitiekūnas Ko­lek­ty­vi­nis pro­tas ar ban­dos jaus­mas?
    Nesisteminis revizionizmas
    Henrikas Vaitiekūnas Nesisteminis revizionizmas
    Pseudomokslas apie makalienę
    Henrikas Vaitiekūnas Pseudomokslas apie makalienę

    Naujas numeris