Gydytojai teisiamųjų suole

Eimantas Šaulitis
2020-02-07
Belgijoje išnarpliota beprecedentė byla. Teisiami buvo trys gydytojai. Jie kaltinti neteisėtai nunuodiję pacientę, kuri prašėsi eutanazijos. Prisiekusiųjų verdiktas nuritino sunkų akmenį nuo flamandų medikų krūtinių.
Gydytojai teisiamųjų suole
Belgijoje eutanazijos byloje gydytojų išteisinamąjį nuosprendį teisme dalyvavusieji pasitiko plojimais.

Kuo nepatenkinta šeima?
Tine Nys – 38-erių belgė, kentusi dėl psichinės sveikatos problemų ir su gydytojų pagalba pasitraukusi iš gyvenimo. Tačiau jos šeima pareiškė, kad eutanazija įvykti neturėjo, Tine dar buvo galima išgydyti. Todėl moteriai pagal galiojantį įstatymą neturėjo būti leista mirti. Be to, procedūra buvo atlikta mėgėjiškai. Gydytojai, pasak šeimos, elgėsi negrabiai ir nejautriai.
Tine nuo vaikystės kankino stiprios psichikos sveikatos problemos, paauglystėje ji bandė suvesti sąskaitas su gyvenimu. Bet jos seserys - Lotte ir Sophie – nepalenkiamos. Belgės įsitikinusios, kad jų sesuo nusprendė gyvenimą baigti ne dėl „sunkios ir nepagydomos ligos“. Ją viso labo sutrikdė stresas dėl nutrūkusių romantinių santykių. Savaime suprantama, tokios priežasties eutanazijai nepakanka.
 

Moterys pastebėjo, kad Tine nesulaukė reikiamos medicininės pagalbos. Vos du mėnesiai iki eutanazijos jai diagnozuotas autizmas, tačiau nebuvo išbandytas joks gydymas moters būklei palengvinti.
Seserys skundėsi ir tuo, kaip gydytojai atliko mirtiną injekciją. „Jos mirtį prilygino gyvūnui, kuris užmigdomas iš gailesčio. Kai ji mirė, mūsų tėvų paklausė, ar jie nori pasiklausyti stetoskopu ir įsitikinti, kad Tine širdis nustojo plakusi“, - vietinei televizijai skundėsi seserys.
 

L. S. skaičius 

– maždaug tiek tūkst. eutanazijų Belgijoje atliekama kasmet.

 
Teismo nuosprendis
Prieš dešimtmetį prasidėjusios bylos eiga kulminaciją pasiekė praėjusią savaitę. Prisiekusiųjų tarybai sprendimas tapo kietu riešutu. Verdiktui priimti jiems prireikė aštuonių valandų diskusijos. Dėl dviejų gydytojų nekaltumo prisiekusiems nekilo jokių abejonių. Dėl gydytojo Van Hove dar yra dvejonių. Nepaisant to, jis laikomas lygiavertiškai nekaltu. Ši žinia sulaukė teismo salėje bylą stebėjusių smalsuolių ovacijų. „Nuo krūtinės nusirito didelė našta. Tai persekiojo mus dešimtmetį, - sakė psichiatrė Lieve Thienpont, viena išteisintų gydytojų. - Tai reiškė dešimt metų priverstinės tylos. Visą tą laiką negalėjome apsiginti. Jausmas it kandžiotum savo liežuvį. Be galo palengvėjo, kai pagaliau mums leido prabilti. Džiaugiuosi, kad mano vaikams ir anūkams neteks nešti žmogžudžio antspaudo.“
Teisiamųjų trijulės tapatybės iki teismo laikytos paslaptyje. Tarp jų yra gydytojas, suleidęs mirtiną injekciją, Tine buvęs gydytojas ir psichiatras. Kaltės atveju jų būtų laukusi ilga bausmė kalėjime. Bylą pralaimėjusi šeima skubiai paliko teismo salę, nuosprendį komentuoti atsisakė.
 

Bylos reikšmė
Palengvėjo ne tik gydytojams, bet ir eutanazijos įstatymo kūrėjams. Dėl bylos šis buvo atsidūręs po padidinamuoju stiklu. Imta diskutuoti, ar vaikų ir asmenų, turinčių psichikos sutrikimų, gyvenimus užbaigti leidžiantis įstatymas nėra ydingas. Profesorius Wimas Distelmansas vadovavo Eutanazijos komisijai, kuri patvirtino procedūros tvarką. „Komisija ilgą laiką buvo aršiai puolama, bet regis atlikome puikų darbą“, - laukimo vertu verdiktu džiaugėsi medikas.
Gynybos advokatai skundėsi, kad su klientais elgiamasi kaip su žmogžudžiais, nors jie veikė tik gerų ketinimų vedini. Be to, teisininkai reiškė abejones, ar byla į teismą pateko ne be konservatyvių politinių jėgų įsikišimo.
 

„Palengvėjo ne tik mano klientams, bet ir visiems gydytojams, kuriems tenka ši sunki užduotis, - teigė gynybos advokatas Walter Van Steenbrugge, leisdamas suprasti, kad vos keli medikai sutiktų praktikuoti eutanaziją, jeigu jie jaustų nuolatinę žmogžudystės kaltinimų grėsmę. - Pripažinus medikų kaltę, daugybė gydytojų turėtų rimtų rūpesčių.“ -
Netrūko maniusiųjų, kad teismas seserų skundą ėmė nagrinėti spaudžiamas katalikų Bažnyčios. Religijos reikšmė šalyje menksta, bet krikščionių balsas išlieka svarbus. Nereikia net sakyti, kad vietinė katalikų Bažnyčia eutanazijos įstatymui stipriai priešinosi nuo pat jo priėmimo prieš aštuoniolika metų.
Dvi savaitės intensyvaus bylinėjimosi galbūt atskleidė įstatymo netobulumus ar kad gydytojai kartais prastai laikosi procedūrų. Tačiau pagrindiniai eutanazijos praktikos principai buvo apginti. „Žmonės ir toliau išsaugos teisę į orią mirtį, kai kito kelio nebėra“, - sakė iš teisiamųjų suolo pakilęs gydytojas.

 
Tarp kitko
Belgija viena iš vos 3 šalių, kuriose gydytojai gali išpildyti psichine liga sergančio paciento eutanazijos prašymą. Tiesa, tokių atvejų per metus pasitaiko vos vienas kitas. Panašios bylos pernai būta Belgijos kaimynystėje. Nyderlandų gydytoja kaltinta nesugebėjusi prieš eutanaziją gauti raštiško demencija sirgusios senolės sutikimo. Teismas medikę pripažino suklydus, tačiau nesiryžo jos nubausti. Prokurorai kaltę suvertė įstatymo formuluotei.


lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

    Budinti vaistinė


    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveika šeima


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai



    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris