Futbolo karalius gėdijasi viešumos?

Eimantas Šaulitis
2020-02-24
Edson Arantes do Nascimento Pele (79 m.) – paskutiniuoju vardu pasauliui puikiai žinoma sporto ikona. Jo sūnus paskelbė, kad futbolo legenda bijo viešumos, dėl fizinių sunkumų paniro į depresiją. Pats Pele sūnaus žodžius paneigė, bet abejonių neišsklaidė.
Futbolo karalius gėdijasi viešumos?
Tris kartus pasaulio futbolo čempionato trofėjų į viršų kėlęs Pele, pasak jo sūnaus, gėdijasi savo fizinės būklės. Tuo metu sporto legenda paneigė sergąs depresija, blogėjančią sveikatą jis laiko normalia senėjimo dalimi.

Yranti sveikata
Daugybei futbolo aistruolių Pele – geriausias žaidėjas futbolo istorijoje. Deja, paskutinieji metai sportininkui ypač sunkūs. Jam nuolat tenka gultis ant operacinio stalo. Didžiausiu iššūkiu brazilui tapo skaudantis klubas. „Savarankiškas judėjimas jam – jautri tema. Persodintas klubo sąnarys, bet reabilitacija po operacijos nesusiklostė idealiai. Gerokai apsunko jo judėjimas, to padarinys – depresija“, - pasakojo futbolo legendos sūnus Edinho. Pasak vyro, Pele turi mobilumo problemų, eiti pajėgia tik vaikštynės pagalba. Todėl brazilų žvaigždė jaučiasi „nemaloniai“. Buvęs sportininkas vengia pasirodymų viešumoje. „Jis - Karalius, visuomet buvo įspūdinga figūra, o šiandien net nesugeba deramai paeiti. Dėl to tėvui labai nepatogu, jis jaučia gėdą. Dar visai neseniai jis sėdėjo vežimėlyje. Jam vis dar sunku judėti, - sakė Edinho, tiesa, pridūrė, jog nepaisant šių nusiskundimų, futbolo legendai dabar jau šiek tiek geriau.
 
Paskutinį kartą Pele sveikata sustreikavo praėjusių metų balandį. Buvęs sportininkas atvyko į Paryžių pasirodyti reklaminiame renginyje su kylančia prancūzų žvaigžde Kylian Mbappe. Aštuntą dešimtį baigiančiai žvaigždei diagnozuotas šlapimtakių uždegimas. Futbolininko aplinkos žmonės tvirtino, kad infekcija nebuvo rimta, sveikata kontroliuojama. Po kelių savaičių gydymo antibiotikais jis buvo išleistas namo. „Dėkoju visiems už palaikymą! Antibiotikai veikia. Jaučiuosi žymiai geriau, manau, esu pasiruošęs žaisti ir vėl!“ - „Twitteryje“ juokavo Pele. Po to jis užsidarė savo namuose San Paule.
 



Prarastas optimizmas
Pelė sveikatos problemos prasidėjo prieš aštuonerius metus, kai jam buvo atlikta operacija osteoartrito simptomams palengvinti, tačiau po jos kilo tik dar daugiau komplikacijų. Brazilui teko atlikti klubo sąnario transplantaciją. Skelbta, kad Pele po operacijos atsigauna, bet futbolo ikona buvo priverstas praleisti progą sužibėti prieš Olimpinę šviesą. Pele turėjo uždegti ugnį Rio olimpiados atidarymo ceremonijoje, tačiau negalėjo sudalyvauti renginyje dėl stipraus skausmo klubo srityje. „Nebuvau fiziškai pasiruošęs dalyvauti olimpiados atidaryme“, - tuomet sakė buvęs futbolininkas. 
 
Regis, geros brazilo nuotaikos iš pradžių nesutrikdė ir naujas būtinas „aksesuaras“ – vaikštynė. Pagalbinę priemonę Pele pristatė kaip „futbolo batelius su ratais“. Brazilo agentas vaikštynę netgi pavadino „sportiniu inventoriumi“. Visgi galima manyti, kad buvusio sportininko optimizmas slopo palengva. Jo aktyvumą bylojantys ženklai pranyko. Apmirusios jo socialinių tinklų paskyros. Paskutinis brazilo pranešimas „Facebook“ ir „Twitterio“ paskyrose pasirodė praėjusių metų liepos pradžioje. Ir tas pats skelbė apie dėl sveikatos problemų atšauktą dalyvavimą Kinijoje vykusiame renginyje.
 
Paneigė sūnų
Praėjus kelioms dienoms nuo sūnaus interviu prabilo pati futbolo legenda. Pelė pareiškė besijaučiąs puikiai. „Dėkoju už maldas ir susirūpinimą, - rašoma Pelė vardu išplatintame pareiškime - Šiemet man sukaks aštuoniasdešimt. Žinoma, kad pasitaiko ir gerų, ir blogų dienų. Tai normalu mano amžiuje, tačiau aš nebijau.“ Triskart pasaulio čempionas teigė, kad jo sūnaus pasisakymas buvo blogai suprastas. „Žodį „depresija“ panaudojau savo emocinei būsenai apibūdinti. Tai nėra klinikinė diagnozė“, - teigė Pelė.
 
Pasak futbolo legendos, paskutiniuoju metu jo dienotvarkė užimta kaip niekad. „Praėjusią savaitę turėjau garbės susitikti su Brazilijos futbolo federacijos prezidentu. Filmavome dokumentinį filmą apie mane. Praėjusį mėnesį dalyvavau dviejose fotosesijose viešinimo kampanijoms, kurios naudos mano atvaizdą. Turiu planų ir ateityje. Savo fizinį ribotumą priimu geriausiu įmanomu būdu“, - tikino Pele.
Tiesa, į akis krenta tai, kad futbolo legenda kalbas apie uždarumą paneigė ne viešu pasirodymu, o už uždarų durų parašytu pranešimu spaudai.


 
Interviu
Apie profesionalų sportą sveikatos sąskaita kalbamės su Kauno klinikų sporto medicinos gydytoju dr. Gediminu Tankevičiumi:

- Turbūt ne paslaptis, kad profesionalūs sportininkai anksčiau rezultatų siekė savo sveikatos sąskaita. Problemos pasireikšdavo baigus karjerą. Kita vertus, dabar daug kalbama apie sporto medicinos pažangą. Ar šiuolaikinis sportininkas vis dar žaloja save? 
- Visa esmė, kiek jis draugauja su sporto medicina, ar optimaliai laikosi siūlomų gairių, rekomendacijų. Į profesionalaus sportą, poveikio sveikatai požiūriu, reiktų žiūrėti kaip į profesinę ligą. Nuolat pasikartojantys to paties tipo judesiai, tos pačios perkrovos neabejotinai turi įtakos sąnariams, kremzlėms, kaulams, sausgyslėms. Jeigu neatsižvelgiama į tai, kaip žmogaus kūnas adaptuojasi prie tų krūvių, tada prasideda  perkrautų audinių, struktūrų degeneracija. Neatsižvelgiant į tai sveikatą galima stipriai sužaloti. Visai kas kita, jei atsiradus pirmiesiems simptomams duodamas poilsis, leidžiama atsigauti, taikomos reabilitacinės priemonės. Pirminiai pažeidimo reiškiniai praeina, jie nesivysto, karjerą galima pratęsti, išlaikomi sveiki ir gyvybingi audiniai.

 
- Karjerą pabaigęs sportininkas išlieka svečiu sporto mediko kabinete? Jam vis dar reikalinga ypatinga priežiūra?
- Tai labai svarbu. Sportas stiprina audinius, bet kartu ir dalį jų perkrauna. Jeigu sportininkas padaro tokią klaidą – pabaigęs karjerą staiga nutraukia visus krūvius, susilpnėja ir aplinkiniai audiniai, vystosi uždegiminiai, degeneraciniai procesai. Žinoma, kad nuosaikus sportas tokias problemas atitolina, padeda ilgiau išlaikyti funkciją, bet reikia pataikyti į tą aukso viduriuką. Neretai sportininkai pabaigia karjerą dėl kokios nors traumos, kuri neleidžia sėkmingai siekti rezultatų – kartais tokios traumos blogina ir kasdieninio gyvenimo kokybę.  Tad neretai tenka bendrauti su sporto medikais, kad traumos neprogresuotų, operacijų būta galima išvengti ar jas atitolinti.
 
- Kada Lietuvoje ėmė rastis supratimas, kad sportininko sveikatos priežiūra – ypatingas reikalas? 
- Galima sakyti, kad proveržis įvyko atsivėrus Vakarų uždangai, atėjus naujoms technologijoms ir gerėjant diagnostikos galimybėms. Ypač tai sietina kartu su magnetinio rezonanso tyrimo atsiradimu. Kad ir Žydrūno Ilgausko atveju... Dar prieš jam išvažiuojant į NBA rentgenu nebuvo užfiksuotas (nes jis nėra pastebimas) stresinis lūžis. Žmogus skausmus juto, o tuometinės diagnostikos galimybės Lietuvoje  nieko blogo nerodė. Dėl to treneris jį simuliantu vadino. Tada tiesiog nebuvo galimybių užfiksuoti tuos pažeidimus. Magnetinio rezonanso diagnostikos dėka tapo įmanoma įžvelgti kaulų perkrovos pakitimus dar iki tikrojo, rentgenu matomo lūžio. Atsirado ir daug studijų. Mokslininkai ištyrė, kokį poveikį daro poilsis, reabilitacinės priemonės, kokį poveikį daro skausmų ignoravimas. Atsirado galimybė užsiimti geresne prevencija.
 
- Dėl ko dažniausiai kenčia buvę futbolininkai?
- Dažniausiai futbolininkams būna nualinti kelių, čiurnų sąnariai, nudilusios jų kremzlės. Tai priklauso nuo karjeros trukmės, medicininės priežiūros kokybės. Bet seniau, dar iki magnetinio rezonanso eros, praktiškai kiekvieno profesionalaus futbolininko po karjeros laukdavo kelių endoprotezavimas. Nes karjeros metu dažnai  į sąnarius būdavo leidžiami priešuždegiminiai hormonai, kurie nepageidaujamus simptomus greitai nuslopindavo, tačiau kremzlę dar labiau susilpnindavo. Dabar viskas eina to link, kad taikomi atsigavimo intervalai, reabilitacinės priemonės, laukiama, kol praeis uždegimas, stebėsenai pasitelkiamas magnetinis rezonansas. Tokių problemų mažėja. Karjeros ilgėja.


lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

    Budinti vaistinė


    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveika šeima


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai



    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris