Fiksuojamas naujų COVID-19 atmainų plitimas

Algimantas Kripas
2023-08-31
COVID-19 – pats didžiausias XXI amžiaus sveikatos iššūkis. Nors masiniai karantinai jau praeityje, kai kuriose valstybėse yra fiksuojami naujų šios ligos atmainų protrūkiai. Ar jie gali iš naujo sukaustyti pasaulį?
Fiksuojamas naujų COVID-19 atmainų plitimas
JAV ligų kontrolės ir prevencijos centras (CDC) pareiškė, kad stebi naują, labai mutavusią COVID-19 atmainą – BA.2.86. „Reuters“ praneša, jog naujoji atmainos forma užfiksuota keturiose valstybėse: Jungtinėje Karalystėje, Danijoje, Izraelyje bei JAV.

Išsiskiria sparčiomis mutacijomis
JAV ligų kontrolės ir prevencijos centras (CDC) pareiškė, kad stebi naują, labai mutavusią COVID-19 atmainą – BA.2.86. „Reuters“ praneša, jog naujoji atmainos forma užfiksuota keturiose valstybėse: Jungtinėje Karalystėje, Danijoje, Izraelyje bei JAV.
 

Mokslininkai akylai stebi naująjį COVID-19 variantą, kadangi jis turi 36 mutacijas, kurios skiriasi nuo šiuo metu dominuojančio XBB.1.5 varianto. Sunku pasakyti, koks galėtų būti BA.2.86 plitimas. „NBC News rašo,“ kad evoliucijos biologas Jesse Bloom pastebėjo, jog nuo originalios omicron atmainos atsiradimo tarp žmonių nebuvo užfiksuota naujo varianto, kuris iš karto turėtų tiek daug mutacijų. Mokslininkas pridūrė, jog remiantis seka galima teigti, kad BA.2.86 bus pakankamai atsparus antikūnams, kuriuos žmonės turi dėl persirgimų ir ankstesnės vakcinacijos.
 
Kaip „ABC News“ teigė Bostono vaikų ligoninės epidemiologas Dr. John Brownstein, mokslininkams susirūpimą kelia ir tai, kad keturios mutacijų sekos buvo aptiktos trijuose žemynuose. Visgi epidemiologas pridūrė, kad šiuo metu dar nėra atlikta jokio duomenų stebėjimo. Dėl to, dr. John Browstein manymu, nėra jokios priežasties nerimauti.
 
Kalifornijos universiteto infekcinių ligų specialistas dr. Peter Chin-Hong mano, kad dėl skiepijimo, persirgimų ir sustiprinamosios vakcinacijos naujasis variantas neturėtų sukelti jokių protrūkių. Jo manymu, situacija būtų buvusi visai kitokia, jeigu šis variantas būtų atsiradęs, pavyzdžiui, 2020 kovą. Visgi, ekspertų teigimu, dėl nerimą keliančio mutacijų skaičius dar anksti kalbėti apie tai, ar BA.2.86 gali sukelti sunkesnę COVID-19 ligos formą. Jau patvirtinti atvejai taip pat nepadeda nusakyti aiškesnės padėties.
 
CBS News rašo, kad Mičigano valstijoje užfiksuotas vienintelis atvejis buvo nustatytas senyvo amžiaus žmogui. Jam pasireiškė lengvi simptomai, o hospitalizacijos neprireikė. Danijos sveikatos specialistų teigimu, šios COVID-19 atmainos simptomai nesiskyrė nuo įprastai būdingų šiai ligai. Pastaraisiais mėnesiais dažniausiai pacientams pasireiškia tokie patys ligos požymiai kaip ir pernai – tai kosulys, sloga, nuovargis, raumenų ir galvos skausmai. Pasaulio sveikatos organizacija paskelbė, jog BA.2.86 priskiria prie stebimų variantų.
 

Stebėjimas vis dar būtinas
Dar viena koronaviruso atmaina Eg.5 arba Eris iš pradžių plito Pietų Korėjoje, Kinijoje bei Japonijoje. Šiuo metu didėjantis jos paplitimas yra fiksuojamas Europoje ir Šiaurės Amerikoje. „Euro News“ rašo, kad Jungtinėje Karalystėje tai labiausiai išplitęs koronaviruso variantas. Jis sudaro 14 proc. visų atvejų. PSO savo rizikos vertinime skelbia, kad kai kuriose valstybėse, su kylančiu Eris paplitimu yra pastebėtas ir padidėjęs hospitalizacijų skaičius.
 
„ABC News“ praneša, kad jų skaičius didėja jau penktą savaitę iš eilės. Mirčių skaičius yra pakankamai stabilus. Naujais duomenimis tik 1,3 proc. visų mirčių JAV yra priskiriama COVID-19. Pastaruoju metu taip pat nėra įrodymų, kad Eris atmaina galėtų sukelti sunkesnius susirgimus. Dabartinį atvejų augimą būtų galima paaiškinti tuo, jog šiauriniame pusrutulyje šiuo metu yra vasarinės COVID-19 bangos vidurys. Vasaros karščių metu žmonės yra linkę būti kondicionuojamose erdvėse. Virusui toliau mutuojant, mažėja dėl ankstesnių infekcijų susidariusi apsauga. Taip išauga naujų infekcijų rizika.
 
PSO COVID-19 techninė vadovė, epidemiologė Maria Van Kerkhove pabrėžė, kad egzistuoja nerimas, jog gali atsirasti naujų ligos variantų, kurie galėtų pasižymėti sunkesnėmis formomis. Dėl to, situacijos stebėjimas yra privalomas. „Deutsche Welle“ skelbia, kad valstybėms yra būtina skelbti su koronavirusu susijusio mirtingumo, hospitalizacijų bei intensyvios terapijos atvejų statistiką. Visgi, liepos mėnesį tik ketvirtadalis visų valstybių PSO pateikė savo mirtingumo statistikas. Tik 11 procentų visų valstybių pateikė intensyvios terapijos atvejus. M.Van Kerkhove teigimu, sekos nustatymas taip pat svarbus. Epidemiologė pabrėžė, kad manyti, jog virusas išnyko, būtų klaida.

 
Tarp kitko
Naujos COVID-19 vakcinos, sukurtos kompanijų „Novavax“, „Pfizer“ bei „Moderna“ greičiausiai suteiks apsaugą nuo dabar JAV dominuojančios Eris atmainos. Vaistų gamintojai patobulintas vakcinas pritaikė omikron subvariantui XBB.1.5. Visgi, pradiniai duomenys bei sveikatos ekspertų nuomonės leidžia daryti prielaidą, jog patobulintos vakcinos padės kovoti su Eris plitimu.

lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Demencija sergantys žmonės tapo aktoriais

    Demencija sergantys žmonės tapo aktoriais

    Organizacijos „Raudonos nosys Gydytojai klounai“ aktoriai sukūrė varjetė spektaklį „Saliono kabaretas“, ku...
    Ne­ap­si­ken­tė li­gų: te­ko bėg­ti į Is­pa­ni­ją

    Ne­ap­si­ken­tė li­gų: te­ko bėg­ti į Is­pa­ni­ją

    Va­sa­ra vai­kams – sma­giau­sias šėl­smo me­tas. Ta­čiau sep­ty­ne­rių J...

    Budinti vaistinė


    Mobiliosios vaistinės: pseudo priemonė ar naudinga iniciatyva?

    Mobiliosios vaistinės: pseudo priemonė ar naudinga iniciatyva?

    Apie tai, kad gyventojams yra sudėtinga atvykti įsigyti vaistų, yra kalbama ne vienerius metus. Vienas pasiūlymų – mobiliųjų...
    Nėra paso – nebus ir vaistų

    Nėra paso – nebus ir vaistų

    Vaistininkai ir Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) primena: pacientai įsigyti receptuose išrašytus vaistus ir kompensuoja...

    razinka


    Sveika šeima


    Implantams – reikalavimai, tamponams – jokių?

    Naujas tyrimas atskleidė, kad tamponuose yra toksiškų metalų, įskaitant šviną ir chromą, tad milijonai moterų galimai patyrė neigiamą poveikį sveikatai. Lietuvos akušeriai ginekologai teigia nusivylę tiek gamintojais, tiek šalies institucijų darbu: „Įvairiausiems dantų implantams taikomi tam tikri re...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai



    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Ko­lek­ty­vi­nis pro­tas ar ban­dos jaus­mas?
    Henrikas Vaitiekūnas Ko­lek­ty­vi­nis pro­tas ar ban­dos jaus­mas?
    Nesisteminis revizionizmas
    Henrikas Vaitiekūnas Nesisteminis revizionizmas
    Pseudomokslas apie makalienę
    Henrikas Vaitiekūnas Pseudomokslas apie makalienę

    Naujas numeris