Prieš porą savaičių keli tūkstančiai triatlonininkų dalyvavo Pasaulio triatlono čempionato (World Triathlon Champion Series) kvalifikacinėse varžybose. Deja, Sunderlande (Jungtinė Karalystė) Rokerio turistų kurorte apsigyvenusių sportininkų laukė nemalonumai. Mažiausiai 57 plaukikų sveikata sutriko dėl, kaip vėliau paaiškėjo, vandenyje esančios bakterijų kolonijos pagausėjimo.
Panašu, kad skandalingi įvykiai Sunderlande, kai per tarptautines varžybas dėl užteršto vandens sutriko mažiausiai 57 plaukikų sveikata, nėra atsitiktinumas. Įmonės JK daugelį metų kritikuojamos ir kaltinamos dėl vandens teršimo.
Kas prisiims atsakomybę?
Šiuo metu nėra aiškios nei išsamesnės užsikrėtimo aplinkybės, nei kokia institucija ar organizacija yra atsakinga dėl susiklosčiusios situacijos. Yra žinoma, kad likus trims dienoms iki varžybų Aplinkos agentūra (Enviroment Agency) ištyrė vandens telkinio mėginius. Vandens kokybės tyrimas parodė, kad vandenyje yra daugiau kaip 39 kartus padidėjęs
E.coli bakterijos kolonijų skaičius.
Visgi Didžiosios Britanijos triatlono federacija (British Triathlon) oficialiame pranešime teigia, kad ji negalėjo priimti sprendimo nutraukti plaukimo varžybas. Pasak federacijos, vandens kokybės tyrimų rezultatai buvo paskelbti ne prieš, o po varžybų. Be to, vandens kokybės tyrimai buvo atlikti kitame vandens telkinyje, nei plaukė triatlonininkai.
Panašu, kad federacija įsitikinusi, jog nėra atsakinga dėl incidento. Išties, Didžiosios Britanijos triatlono federacija, pakankamai detaliai pateikdama įvykių chronologiją, dar syk pabrėžia nežinojusi apie vandens tyrimų rezultatus.
Pasak „The Telegraph“, Jugtinės Karalystės sveikatos apsaugos agentūra (UK Health Security Agency (UKHSA)) atsisakė dienraščiui plačiau komentuoti tyrimo detales, pabrėždama, jog incidento tyrimą vykdo Didžiosios Britanijos triatlono federacija.
Daugelis vandens įmonių yra kaltinamos neatsakingu elgesiu aplinkosaugos atžvilgiu. Viena jų – vandens įmonė „Northumbrian Water“ tvirtai pabrėžė, kad dėl triatlonininkų užsikrėtimų tikrai nėra kalta.
Varžybų organizatoriai, kaip pranešime pažymėjo federacija, susisiekė su triatlonininkais, siekdami suteikti reikiamą pagalbą. Asmenis, kurie jautėsi ar jaučiasi prastai, federacija ragino susipažinti su internetine edukacine medžiaga apie saugų elgesį vandenyje.
Didžiosios Britanijos triatlono federacijos teigimu, šiuo metu atliekamas tyrimas, siekiant nustatyti užsikrėtimo priežastis.
Visuomenė nepasitiki vandens kokybe
Skandalingi įvykiai Sunderlande (JK) nėra atsitiktinumas. Kaip minėta, vandens įmonės daugelį metų kritikuojamos ir kaltinamos dėl teršimo. JK vandens įmonės aktyviai skatinamos investuoti į vandens užterštumo problemų sprendimą, idant (bent iš dalies) atlygintų aplinkai padarytą žalą.
JK gyventojai ir prieš aptariamuosius įvykius (triatlonininkų užsikrėtimus) nepasitikėjo daugelio vandens telkinių kokybe. Gegužę publikuotame „The Guardian“ straipsnyje pažymima, kad beveik ketvirtadalis apklausos dalyvių teigė, jog dėl vandens įmonių išpilamų nuotekų šią vasarą nesimaudys vandenyne. Daugiau kaip du iš penkių įprastų paplūdimio lankytojų tikino, kad veikiausiai nesilankys Didžiosios Britanijos paplūdimyje dėl neatsakingo vandens įmonių elgesio.
Nepatenkinti plaukikai ir visuomenė
Pasaulio triatlono čempionato dalyviai šiose varžybose siekė patekti į kitąmet Paryžiuje vyksiančias Olimpines žaidynes. Visgi, panašu, kad dalis jų šias varžybas prisimins nedžiugiomis spalvomis.
Varžybų dalyviai pasakojo apie sušlubavusią sveikatą. Kaip ir būdinga
E.coli infekcijos simptomatikai, sportininkus pykino, sutriko jų virškinimas bei kt. Ne vienas varžybų dalyvis išsakė nepasitenkinimą dėl susiklosčiusių aplinkybių Sunderlande. „The Telegraph“ triatlonininkai pasakojo: „Po varžybų jaučiausi pakankamai prastai, bet tikriausiai taip jau būna, kuomet plauki š...“; „Dabar nors žinau, kodėl aš ir kiti atletai susirgo“; „Tai paaiškina kodėl po sekmadienio varžybų visą pirmadienio naktį praleidau įkišęs galvą į tualetą.“
Incidentas Sunderlande sužadino ir daugybės internautų pasipiktinimą, kuris, kaip panašu, atskleidžia ar sufleruoja, jog vandens užterštumo problema tikrai nėra nauja, o veikiau įsišaknijusi bėda.
Vieni pabrėžė, kad į įvairius žvejų bei plaukikų skundus dėl vandens kokybės neatsižvelgiama dešimtmečiais. Piktintasi, kad galbūt valstybė dangsto privačias kompanijas, neatsakingai teršiančias vandens telkinius. Ne vienas komentatorius pabrėžė įmonių privatizaciją kaip pagrindinę vandens užterštumo priežastį. Nebuvo išvengta ir politinio dėmens, kaltę verčiant vienai ar kitaip politinei krypčiai ar partijai.
Sunderlande gimęs internautas pabrėžė, kad šios gėdingos naujienos sugadino šventę miesto gyventojams. Pastarieji, kitaip nei dabar, turėjo didžiuotis renginiu, o ne apgailestauti dėl jo. Nelaimingą situaciją tik dar labiau paaštrino regiono kontekstas – Sunderlando istorija pasižymi giliomis laivų statybos ir jūrininkystės tradicijomis. Dėl šios priežasties, kaip tikėtina, miesto gyventojai tik dar labiau išgyvena vandens užterštumo problemas ir jų pasekmes.
Užsikrečiama ne tik per vandenį
Esherichia coli infekcija dažniausiai pasireiškia ūmiu pilvo skausmu, bendru silpnumu, galvos svaigimu ir viduriavimu. Kartais pykinimu ir vėmimu. Po užsikrėtimo enterotoksinėmis escherichijomis susergama po maždaug 16-72 valandų. Kaip skaitome sportininkų pranešimus dėl jų sveikatos sutrikimų – šiems būdinga panaši simptomatika.
Remiantis Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) duomenimis, pagrindinės bakterijos šaltinis yra galvijai – dažniausiai
E.coli bakterija užsikrečiama suvalgius užteršto maisto, pavyzdžiui, žalios arba nepakankamai karščiu apdorotos mėsos ar geriant nevirintą pieną. Visgi, kaip priminė ir JK triatlonininkų atvejis, E.coli bakteriją galėtume sutikti ir panėrę galvą į užterštą vandenį.
„Vandens ir maisto fekalinis užteršimas, maisto kryžminė tarša jį ruošiant taip pat yra svarbūs infekcijos plitimo keliai. Aprašyti
E.coli O157:H7 protrūkiai, kilę per mėsainius, dešreles, jautienos kepsnius, nevirintą pieną, šviežias obuolių sultis, jogurtus, sūrius, majonezą, salotas. Sukėlėjas yra pakankamai atsparus rūgščiai, todėl gali išgyventi fermentiniais būdais apdorotame maiste, marinuotose daržovėse. Infekcija gali plisti per užterštą geriamą bei atvirų vandens telkinių vandenį. Per buitinį sąlytį (žmogus žmogui) infekcija dažniausiai gali išplisti ikimokyklinėse vaikų ugdymo įstaigose. Užsikrėsti galima ir nuo tiesioginio sąlyčio su gyvūnu-sukėlėjų nešiotoju“, – rašo NVSC.
lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai!
Komentuoti: