„Dr. Tedros“ – žmogus prie PSO vairo

Inga Markeliūtė
2020-05-25
Daugelis ekspertų giria Tedros Adhanom Ghebreyesusą (55 m.) už sėkmingą Etiopijos sveikatos apsaugos sistemos pertvarką, tačiau nemaža dalis etiopų laiko jį kontraversiška figūra. Tautiečių dabartinis Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) vadovas kaltintas, jog būdamas šalies sveikatos pasaugos ministras „pridengė“ net kelis choleros protrūkius. Šiuo metu kova su COVID-19 pandemija T.A.Ghebreyesusui yra sunkiausias jo karjeros egzaminas, pasak kai kurių ekspertų, gerokai išklibinęs jo poziciją PSO.
„Dr. Tedros“ – žmogus prie PSO vairo
Nors PSO vadovas Tedros Adhanom Ghebreyesusas gimtojoje Etiopijos giriamas už reformuotą sveikatos apsaugos sistemą, buvo laikas, kai gatvėse protestavę žmonės vadino jį melagiu, slėpusiu tiesą apie kelias šalyje kilusias choleros epidemijas.

Brolio mirtis
Istorija, kas T.A.Ghebreyesusą paskatino siekti karjeros sveikatos srityje, susijusi su brolio mirtimi. Būdamas septynerių, jis matė, kaip sulaukęs vos trejų jaunėlis mirė nuo tymų. Kaip sakė pats PSO vadovas, ligos, kuri valdoma šalyse, turinčiose veikiančią sveikatos apsaugos sistemą. Tačiau tuo metu Etiopijoje nieko panašaus nebuvo.
Brolio netektį Tedros pamini dažnai, ypač, kai nori paaiškinti, kodėl jis siekia, kad sveikatos apsaugos sistema pasaulyje būtų prieinama visiems. Kai prieš trejus metus etiopas kandidatavo į Pasaulio sveikatos organizacijos vadovo postą, teigė, jog atsisako priimti faktą, kad žmonės turi mirti tik todėl, kad yra neturtingi – taip, kaip nutiko jo šeimoje. „Mano brolis mirė per anksti ir tai yra vienas pagrindinių dalykų, kuris kasdien motyvuoja mane eiti į darbą“, - ne kartą pabrėžė dr. T.A.Ghebreyesusas.

Būdamas dvidešimt trejų ir Eritrėjos Asmaros universitete įgijęs biologijos bakalauro laipsnį jis praleido keturis mėnesius Danijoje, kur savo akimis pamatė visuotinę sveikatos priežiūros sistemą. T.A.Ghebreyesusas pripažįsta, kad jam ne kartą buvo sunku suvokti „pasaulio nesąžiningumą“. Šis jausmas dar labiau suintensyvėjo, kai Londone studijuodamas infekcines ligas ir imunologiją jis susidūrė su Didžiosios Britanijos visuotine sveikatos priežiūros sistema, o vėliau ir su universalia Švedijos sistema. „Klausiau, kodėl žmonės turi mirti dėl ligų, kurių įveikimo kelius puikiai žinome? Tai mane motyvuoja, noriu sudaryti sąlygas, kad šiomis priemonėmis galėtų pasinaudoti visi“, - aiškino dr.T.A.Ghebreyesusas.

Sveikatos reforma Etiopijoje
Didžiąją karjeros dalį dr.Tedros buvo žinomas kaip sveikatos ekspertas. Jis studijavo infekcines ligas Jungtinėje Karalystėje 1990 m. ir apsigynė daktaro laipsnį visuomenės sveikatos srityje. Nuo 2005 iki 2012 m. buvo Etiopijos sveikatos apsaugos ministras, kuriam buvo pavesta reformuoti šalies sveikatos apsaugos sistemą. Per septynerius jo ministravimo metus Etiopijoje buvo pastatyta tūkstančiai sveikatos priežiūros centrų ir priimta dešimtys tūkstančių medikų. Jų pagrindinė užduotis - teikti sveikatos priežiūros paslaugas kaimiškose vietovėse. Tuomet pirmą kartą šalies istorijoje buvo pristatyta ir sveikatos draudimo sistema. Medicinos mokyklų skaičius šalyje išaugo nuo trijų iki trisdešimt trijų ir gydytojų paruošimas augo eksponentiškai.
 
Mirtingumas nuo ligų, tokių kaip tuberkuliozė, maliarija ir AIDS, sumažėjo, kai kuriais atvejais net iki 90 proc. Dr. Tedros sulaukė daug pagyrų ir už pasišventimą pagerinti motinų bei vaikų sveikatos priežiūrą - tai jis darė net tik, kai buvo sveikatos apsaugos, bet ir užsienio reikalų ministras.  
Tarptautiniu mastu T.A.Ghebreyesusas vertinamas dėl indėlio į maliarijos tyrimus, Etiopijos sveikatos apsaugos pertvarkos, duris į ją atvėrusios milijonams šalies gyventojų, ryžtingo atsako į 2013 m. regione kilusią Ebolos viruso epidemiją.

Slėpė choleros protrūkius?
Tačiau ne visi tautiečiai žavėjosi dr. T.A.Ghebreyesuso darbais Etiopijos politikoje. Buvo laikas, kai gatvėse protestavę žmonės vadino jį melagiu, slėpusiu tiesą apie kelias šalyje kilusias choleros epidemijas. Kaltintas, jog 2006-2011 m. buvo vilkinamos būtinosios priemonės choleros protrūkiams sustabdyti. „Interviu su Etiopijos sveikatos sistemos autoritetais tuomet mes nuolat girdėjome, jog tai - tik vandeningas viduriavimas, nepaisant to, kad jau buvo ir klinikiniai tyrimai, kurie teigė jog tai - cholera“, - teigė radijo „Deutsche Welle“ Etiopijos regionui direktorius Ludger Schadomsky.

Kai dr. T.A.Ghebreyesusas buvo paskelbtas PSO vadovu, dviejų didžiausių etninių grupuočių - Amhara ir Oromo, kurios buvo stipriausiai paveiktos choleros protrūkių, atstovai protestavo prieš PSO būstinę Ženevoje. Dr. T.A.Ghebreyesusas yra Tigray etninės mažumos (vos 6 proc. Etiopijos populiacijos) narys. Tačiau ši grupė šalies politikoje dominuoja dešimtmečius.
Žmogaus teisių aktyvistas Kassahun Adefris, DW teigė tuomet nerimavęs, kad dr. Tedros taps PSO vadovu. „Kai jis buvo ministras, labai daug žmonių prarado tuos, kuriuos mylėjo, nes jis slėpė choleros epidemiją. Manau, kyla klausimas, ar šis žmogus gali būti skiriamas į tokį postą, kai buvo padaryta tikrai sunkių klaidų“, - teigė K.Adefris.
 
Dabartinis PSO vadovas kritikuojamas dėl to, kad ranka rankon dirbo su Etiopijos ministrais pirmininkais Hailemariamu Desalegnu ir Melesu Zenawi, kaltinamas žmogaus teisių pažeidimais. Praėjus vos kelioms dienoms po to, kai buvo patvirtintas PSO vadovu, T.A.Ghebreyesusas pasiūlė buvusį Zimbabvės prezidentą Robertą Mugabe paskirti PSO geros valios ambasadoriumi už tai, kad sveikatos apsaugą šis laiko politikos prioritetu. Kandidatūra buvo atšaukta, kilus plataus masto šalių vyriausybių ir žmogaus teisių aktyvistų nepasitenkinimui.


Tarp kitko
Prieš trejus metus buvęs Etiopijos sveikatos apsaugos, užsienio reikalų ministras T.A.Ghebreyesusas išrinktas Pasaulio sveikatos organizacijos vadovu. Rinkimuose dėl posto varžėsi su britu Davidu Nabarro ir pakistaniete Sania Nishtar. Etiopas buvo išrinktas per tris rinkimų turus. Jis pakeitė 11 metų organizacijai vadovavusią generalinę direktorę iš Honkongo Margaret Chan. Jos darbo pabaigą temdo prieš kelerius metus Vakarų Afrikoje nesuvaldyta Ebolos viruso epidemija. Paskutinio prisistatymo PSO narių atstovams metu T.A.Ghebreyesusas pateikė griežtas atskaitomybes priemones, kurių, kritikų teigimu, ypač trūko Ženevoje įsikūrusioje organizacijoje. Pagrindiniu prioritetu jis įvardijo universalios sveikatos priežiūros paslaugų suteikimo būtinybę, ypač vargingiausiems pasaulio regionams.

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

    Budinti vaistinė


    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveika šeima


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai



    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris