Dirbantiems nuotoliu – darbdavių viliotinis

Rasa Kasperavičiūtė-Martusevičienė
2024-02-12
90 proc. JAV įmonių darbo biure politiką ketina susigrąžinti iki šių pabaigos. Beveik trečdalis teigia imsiantys grasinimų atleisti šio reikalavimo nesilaikančius darbuotojus. Tačiau tiek JAV, tiek Lietuvos ekspertai šypsosi: penkių darbo dienų biure politika – jau praeitis: „Du kartus į tą pačią upę nebrisime“.
Dirbantiems nuotoliu – darbdavių viliotinis
Kol didelės JAV įmonės Volstrite ar Silicio slėnyje svarsto susigrąžinti priešpandeminę 5 darbo dienų biure politiką, darbo vietų ekspertai sutinka, kad dauguma organizacijų laikysis naujos normos – biure darbuotojams praleisti tik dvi ar tris dienas per savaitę.

 Siekia susigrąžinti
Diskusijos apie tai, koks darbo modelis labiausiai (pa)tinka darbuotojams ir kas geriausia įmonėms, vis dar tęsiasi, tačiau įmonių pastangos sugrąžinti darbuotojus į biurus tampa vis agresyvesnės. Amerikos tarptautinis investicinis bankas ir finansinių paslaugų įmonė „Goldman Sachs“ darbuotojų prašo dirbti biure 5 dienas per savaitę. „Google“ į darbuotojų lankomumą biure atsižvelgia vertindama jų veiklos rezultatus.
 
Remiantis ataskaita, kurioje buvo apklausta 1 tūkst. įmonių vadovų, 90 proc. įmonių darbo biure politiką ketina susigrąžinti iki šių metų pabaigos. Beveik trečdalis teigia imsiantys grasinimų atleisti darbuotojus, nesilaikančius biuro reikalavimų. Vos 2 proc. verslo vadovų sako neplanuojantys reikalauti darbuotojų grįžti.
 
Darbo nuotoliu modelis daugeliui įmonių vadovų kelia vis didesnę antipatiją. Pasaulinės organizacijų konsultacinės įmonės „Korn Ferry“ atstovas Danas Kaplanas teigia, kad įmonių vadovams lengviau tikėti, jog darbuotojas dirba, kai mato jį koridoriuje. „Žinia, kurią girdžiu iš vadovų, yra tokia: neįsivaizdavome, kad pasaulis gali taip kardinaliai pasikeisti, o biuras tiesiog išnykti, – sako jis. – Vadovai baiminasi, kad dirbdami nuotoliu žmonės yra mažiau susiję su įmone ir bendradarbiais, o tai neleidžia efektyviai įsitraukti ir produktyviai dirbti.“

 
5 dienos biure praeitis
„Korn Ferry“ apklausoje, kurioje dalyvavo 15 tūkst. pasaulio vadovų, du trečdaliai sutiko, kad įmonės kultūra sudaro daugiau nei trečdalį jų įmonės rinkos vertės. Ataskaitoje pažymima, kad daugelis lyderių mano, jog stiprią kultūrą galima sukurti ir išlaikyti tik „jei visi (bent jau dalį laiko) dirba toje pačioje darbo vietoje“.
 
Vadovai poziciją grindžia įsitikinimu, jog darbuotojai biure yra produktyvesni: „Lengviau mokytis, modeliuoti, praktikuoti ir stiprinti mūsų kultūrą, kai didžiąją laiko dalį esame biure kartu ir esame apsupti kolegų“, – darbuotojams sakė „Amazon“ atstovas Andy Jassy.
 
Kol didelės JAV įmonės Volstrite ar Silicio slėnyje svarsto susigrąžinti priešpandeminę 5 darbo dienų biure politiką, darbo vietų ekspertai sutinka, kad dauguma organizacijų laikysis naujos normos – biure darbuotojams praleisti tik dvi ar tris dienas per savaitę.
 
Toks darbo modelis darbuotojams labiau prie širdies: naujausias tyrimas, kuriame dalyvavo daugiau nei 2 tūkst. JAV gyventojų, parodė, kad apie 68 proc. visą darbo dieną dirbančių darbuotojų palaiko mišrų darbo grafiką, kai bent vieną dieną per savaitę dirbama nuotoliniu būdu.
 
„Kaip dabar įmonėms, kurios teigė, jog darbuotojai gali dirbti bet kada, kaip tik jiems patogiau, įtikinti, kad grįžti į biurą yra teisinga?“ - klausia Bentley universiteto vadybos dėstytoja Susan Vroman.
 

„Manau, kad idėja praleisti penkias dienas per savaitę biure yra mirusi, – sako Brianas Elliottas, tyrimų konsorciumo „Future Forum“ įkūrėjas. – Visuomet konkuruojama dėl geriausių talentų. O šie jau įprato prie lankstesnių darbo sąlygų. Pasigedę lankstumo, darbuotojai pasirengę išeiti.“
 
Užmiršta sveikatą
Įmonės darbuotojus mėgina susigrąžinti viliodamos komandinėmis pramogomis, nemokamais užkandžiais bei gėrimais, įvairiais mokymais, renginiais bei karjeros galimybėmis. Neretai traukiama ir sveikatos korta. Daug kalbama apie sveikatai žalingą darbą „iš lovos“, biuruose atidaromos treniruoklių, jogos salės. Tačiau sveikatos ekspertai sako, kad ir dirbantys namuose gali susikurti tinkamą, sveikatai palankią darbinę aplinką. Bėda visur ta pati – darbuotojai, dirbantys sėdimą darbą, apskritai nelinkę judėti ir rūpintis savo fizine gerove.
 
„Vienas pernai atliktas Kolumbijos universiteto tyrimas parodė, kad žmonėms, kurie kas 30 minučių lengvai pajuda penkias minutes, cukraus kiekis kraujyje po valgio sumažėja beveik 60 proc. Pasimankštinus minutę, krenta kraujospūdis. Vadinasi, net lengva veikla, retkarčiais praktikuojama dirbant sėdimą darbą, gali sumažinti lėtinių ligų, įskaitant nutukimą, diabetą, ir mirties nuo širdies bei kraujagyslių ligų riziką“, – sako skubiosios medicinos gydytoja ir sveikatingumo ekspertė dr. Leana Wen.

 
Kitas praėjusių metų mokslininkų tyrimas, kuriame dalyvavo net pusė milijono dalyvių ir kurie buvo stebimi 13 metų, atskleidė labai ryškų mirtingumo - ypač nuo širdies ir kraujagyslių ligų - skirtumą tarp tų, kurie darbo metu visiškai nejuda ir tų, kurie kas pusvalandį atsistoja trumpam prasieiti ar tiesiog pastovėti.
 
„Reikalingi savotiški „pratimų užkandžiai“. Ką kiekvienas darbuotojas tikrai gali padaryti, tai kas 30 minučių ar kas valandą pasivaikščioti po biurą ar namus. Daugiau judėjimo sunkumų turintys asmenys gali atlikti tempimus, pavyzdžiui, pasilenkti į šonus ir pasisukti kėdėje. Taip pat gali padėti kvėpavimo pratimai“, – teigia Leana Wen.

 
Komentaras 
Respublikinės jungtinės profesinės sąjungos pirmininkas Arvydas Dambrauskas:

- Sako, du kartus į tą pačią upę bristi negalima. Į biurus be pokyčių jau negrįšime. Jeigu yra galimybės, jeigu darbuotojams patogu, nuotolinio darbo galimybė turi išlikti. Darbdavys yra įpareigotas įstatymo kalbėtis ir tartis. Jei jis nori žūtbūt sugrąžinti darbuotoją į biurą – pateikite, prašome, rimtus argumentus.


lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Demencija sergantys žmonės tapo aktoriais

    Demencija sergantys žmonės tapo aktoriais

    Organizacijos „Raudonos nosys Gydytojai klounai“ aktoriai sukūrė varjetė spektaklį „Saliono kabaretas“, ku...
    Ne­ap­si­ken­tė li­gų: te­ko bėg­ti į Is­pa­ni­ją

    Ne­ap­si­ken­tė li­gų: te­ko bėg­ti į Is­pa­ni­ją

    Va­sa­ra vai­kams – sma­giau­sias šėl­smo me­tas. Ta­čiau sep­ty­ne­rių J...

    Budinti vaistinė


    Mobiliosios vaistinės: pseudo priemonė ar naudinga iniciatyva?

    Mobiliosios vaistinės: pseudo priemonė ar naudinga iniciatyva?

    Apie tai, kad gyventojams yra sudėtinga atvykti įsigyti vaistų, yra kalbama ne vienerius metus. Vienas pasiūlymų – mobiliųjų...
    Nėra paso – nebus ir vaistų

    Nėra paso – nebus ir vaistų

    Vaistininkai ir Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) primena: pacientai įsigyti receptuose išrašytus vaistus ir kompensuoja...

    razinka


    Sveika šeima


    Implantams – reikalavimai, tamponams – jokių?

    Naujas tyrimas atskleidė, kad tamponuose yra toksiškų metalų, įskaitant šviną ir chromą, tad milijonai moterų galimai patyrė neigiamą poveikį sveikatai. Lietuvos akušeriai ginekologai teigia nusivylę tiek gamintojais, tiek šalies institucijų darbu: „Įvairiausiems dantų implantams taikomi tam tikri re...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai



    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Ko­lek­ty­vi­nis pro­tas ar ban­dos jaus­mas?
    Henrikas Vaitiekūnas Ko­lek­ty­vi­nis pro­tas ar ban­dos jaus­mas?
    Nesisteminis revizionizmas
    Henrikas Vaitiekūnas Nesisteminis revizionizmas
    Pseudomokslas apie makalienę
    Henrikas Vaitiekūnas Pseudomokslas apie makalienę

    Naujas numeris