Dideliam biustui – sudie!

Ringailė Stulpinaitė-Gvildė
2020-06-29
Prieš gerą dešimtmetį buvo madingos plastinės krūtinės didinimo operacijos ir viename lietuvių komedijos žanro filme moteris, kad taptų laiminga, vyro prašė „nupirkti papus“. O štai žinomas amerikiečių modelis ir maisto tinklaraštininkė Chrissy Teigen (34 m.) birželio viduryje paskelbė atsisakiusi krūtų implantų.
Dideliam biustui – sudie!
Chrissy Teigen ir jos dukra Luna „Instagram“ publikuotoje nuotraukoje taria „ate“ krūtų implantams.

Po 10 metų atsisakė implantų
Pasaulyje ir Lietuvoje vis dažniau pasigirsta žinių, jog moterys ne tik atsisako implantų, bet ir linkusios krūtinę susimažinti, nors dar ne taip seniai dauguma svajojo apie gerokai didesnius biustus. Chrissy Teigen krūtinę pasididino būdama dvidešimties, vos pradėjusi bikini modelio karjerą. Ji manė, jog, kaip befotografuotum, nuotraukose didelė krūtinė atrodys gražiau. Tačiau, kaip pati sako, susilaukus dviejų vaikų krūtinė pasikeičia ir implantai atrodo tragiškai. Tad apie implantų išėmimo operaciją Chrissy prakalbo dar kovą, tačiau jos planus sujaukė karantinas.

Socialinio tinklo „Instagram“ paskyroje moteris pasidalijo žinute, jog daugiau nei 10 metų pragyvenusi su krūtų implantais ji pasiilgo normalaus gyvenimo: „Jie buvo puikūs ir ilgai mane džiugino, bet aš pagaliau noriu be vargo vilkėti suknelę ir turėti galimybę komfortiškai gulėti ant pilvo.“

Chrissy Teigen teigia, jog operacijos norėjo kuo greičiau, tačiau teko palaukti, kol atlaisvės karantino suvaržymai ir jai bus atliktas COVID-19 testas. „Žinau, daugumai smalsu, ar tam ryžausi. Taip, susimažinau krūtinę, pagaliau mano krūtys bus natūralios, kokios ir turi būti“, - sakė moteris.
 
Kūno kultas įkyrėjo
Ch.Teigen žurnalui „Glamour“ teigė, jog neretai moterys krūtinę didinasi dėl įvairiausių kompleksų, norėdamos labiau pasitikėti savimi. Tačiau socialiniai tinklai skatina iškreiptą realybę. Pasak žinomo modelio, jeigu dažnai girdi kritiką savo kūno atžvilgiu, galiausiai pradedi ja tikėti ir manyti, kad gal tikrai tavo dantys per dideli, o veidas - per platus. „Mes retušuojame nuotraukas, tobuliname kūną įvairiais būdais, plastine chirurgija, o po to stebimės, kodėl kūno kultas virsta savęs gėdijimusi. Turiu du vaikus, noriu juos mokyti mylėti savo kūną tokį, koks jis yra, bet tam turiu rodyti pavyzdį“, - sako Ch.Teigen ir priduria, jog išsiimdama implantus nori padrąsinti moteris atsisakyti to, kas nebedžiugina ir išmokti save mylėti natūralias.
Pati natūralų grožį Chrissy pradėjo vertinti tik gimus vaikams. Būtent jų atsiradimas leido suprasti, kad ne tobulose formose slypi gyvenimo džiaugsmas ir pati sako, jog gyvenimo kokybė gerėja, kai išmoksti savęs nebesmerkti dėl kiekvieno centimetro, strijos ar kilogramo.
 
Odė natūraliam grožiui
Ch.Teigen atvirumas krūtinės mažinimo ir implantų išėmimo tema paskatino prabilti ir daugiau įžymybių.
Dar 2014-aisiais britų dizainerė Victoria Beckham viešai pripažino, jog operacijos metu jai buvo pašalinti krūtų implantai: „Aš jų nebeturiu. Man mano krūtinė nepatiko iš karto po jos didinimo operacijos, atrodė negražiai, ne taip, kaip norėjau, ir dėl to jaučiausi prastai.“ Dizainerė sako, jog su krūtų implantais jautėsi kvailai, o krūtų forma buvo kone komiška, tad be didelių dvejonių ryžosi implantų atsisakyti. Nuo to laiko ji pataria paauglėms, jaunoms merginoms nežaisti su savo kūnu eksperimentuojant, o verčiau išmokti džiaugtis tuo, kas duota motinos gamtos.

Amerikiečių realybės šou žvaigždė Heidi Montag taip pat yra viena moterų, atsisakiusių krūtų implantų. „Turėjau F dydžio krūtinę ir jaučiausi nepatogiai, atrodė, kad krūtys veržiasi iš odos, jaučiau nuolatinį skausmą ir tempimą, tad pradėjau savęs klausti, kokio velnio man to reikia“, - pasakoja Heidi.
Tuo pačiu keliu nuėjo ir verslininkė, žinomo metalisto žmona Sharon Osbourne, amerikiečių aktorė ir kulinarinių knygų autorė Ayesha Curry, praeityje garsus modelis ir televizijos žvaigždė Yolanda Hadid. Po krūtų implantų išėmimo operacijų visos moterys prakalbo apie implantų ir didelės krūtinės naštą sveikatos atžvilgiu bei nepatogumą. „Sveikata yra mūsų turtas, tad reikia gerai apgalvoti, ar tie gražinimosi sprendimai tokie jau reikalingi. Yra pasakiškai gera gyventi be dirbtinės krūtinės, įvairiausių grožio injekcijų ir priaugintų plaukų ar blakstienų“, - sakė Yolanda Hadid.

 
Specialisto komentaras
Plastinės ir rekonstrukcinės chirurgijos gydytojas Giedrius Stankevičius:


- Krūtinės mažinimo procedūros dažniausiai kreipiasi moterys, sulaukusios keturiasdešimties, tai tikrai nėra retas atvejis Lietuvoje. Jaunos merginos (moterys) tai daro rečiau, tačiau vyresnės moterys pavargsta nuo didelės krūtinės keliamo diskomforto: sunkumo jausmas krūtinės srityje, nugaros, juosmens, pečių juostos skausmo, kartais dėl kilusių laikysenos problemų, pašutimų po krūtimis.
Prie noro spręsti šią problemą prisideda ir su amžiumi blogėjanti didelės krūtinės išvaizda, nes dėl svorio ji greičiau praranda formą, nukąra. Be to, didėjant moters svoriui, didėja ir krūtinė, tai sukelia dar didesnes kūno disproporcijas.  

Tiesa, Lietuvoje vis dar gana reti atvejai, kai moterys nusprendžia atsisakyti krūtų implantų ir tokiu būdu susimažinti krūtinę. Taip yra dėl to, kad lietuvės labai atsakingai prieš didindamos krūtinę pasirenka norimo implanto dydį. Nemažiau reikšmės turi ir plastikos chirurgų profesionalumas, parinkti pacientei labiausiai tinkamą implanto dydį, siekiant išlaikyti kūno proporcijas. Kadangi nesuformuojama pernelyg iššaukiančio dydžio krūtinė, vėliau nėra poreikio implantus išsiimti, norint ją sumažinti. 
Kartais moterys, norėdamos pasididinti krūtinę, tačiau dvejodamos dėl implantų, renkasi didinimą savo kūno riebalais. Šie nusiurbiami, tarkime, vidinėje šlaunies dalyje ir suleidžiami į krūtinę. Tokio didinimo efektyvumas mažesnis nei implanto, nes prigyja tik apie 40 procentų riebalų, o kiti pasišalina per limfinę sistemą. Tačiau tai saugus ir mažiau invazinis metodas, o krūtinė atrodo natūraliai, estetiškai ir randai būna praktiškai nepastebimi.
Šiuo metu Lietuvoje labiausiai trokštama turėti C dydžio krūtinę. Poreikis mažintis krūtinę dažniausiai prasideda turint D ir didesnio dydžio krūtinę. Taigi riba tarp geidžiamiausio ir per didelio dydžio yra labai siaura.


Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

    Budinti vaistinė


    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveika šeima


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai



    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris