Dabar jiems plokime

Barbora Ruseckytė
2020-04-23
„Dabar man ploki“ (angliškai „You clap for me now“) - Jungtinėje Karalystėje tikra sensacija tapęs vaizdo įrašas, kuriame juodaodžių, azijiečių ir etninių mažumų darbuotojai skaito poemos eilutes. Mat tai priminė apie diskriminaciją patyrusius gydytojus, kurjerius, mokytojus, vairuotojus, kurie šiandien tapo pagrindiniais gelbėtojais, besistengiančiais apsaugoti žmones nuo pasaulį krečiančios pandemijos.
Dabar jiems plokime

Atsiprašo už rasizmą
Pasaulis keičiasi: tie, kuriuos engėme, šiandien tiesia mums pagalbos ranką, nuolankiai toliau dirba kiekvieno mūsų labui. Tai sau ir kitiems primindami britai sukūrė trumpametražį filmą. Šioje šalyje pastaruoju metu itin daugėjo etninių mažumų engimo atvejų.
Minėto vaizdo įrašo prodiuserė Sachini Imbuldeniya britų žiniasklaidai sakė, jog pastaraisiais mėnesiais, kai pasaulį ėmė krėsti COVID-19 protrūkis, šalies kūrybininkų prašyta skleisti pozityvumo, gerumo ir solidarumo žinutes. Štai S.Imbuldeniya kolega ir bičiulis Darrenas Smithas sukūrė jautrią poemą „You clap for me now“. Ji tapo pretekstu, privertusiu susimąstyti apie įsišaknijusį rasizmą.
 

„Kartu dirbame „Bridge“ studijoje, todėl buvau viena pirmųjų pamačiusi Darreno kūrinį. Skaitydama jo eilėraštį iškart supratau, kad šios mintys turi pasiekti kuo daugiau žmonių. Galvoje sukosi vaizdas, kaip ši žinutė turi būti paskleista. Nusprendėme poemą paversti trumpu vaizdo įrašu, kuriame įamžinti Jungtinėje Karalystėje gyvenantys pirmosios, antrosios ir trečiosios kartos imigrantai“, - pasakojo vaizdo klipo „You clap for me now“ bendraautorė S.Imbuldeniya.
Internetinėje erdvėje žaibiškai pasklidęs ir milijonus peržiūrų sulaukęs vaizdo įrašas sudėliotas iš Jungtinėje Karalystėje dirbančių asmenų. Jei skaito poemos, raginančios susivienyti, likti namuose, ir žinoma, būti dėkingiems už pasiaukojimą, eilutes. Tarp skaitovų - ir įžymybės, tokios kaip pakistaniečių kilmės britų komikas Tezas Ilyasas, Jungtinėje Karalystėje žymūs gydytojai Kiranas Rahimas, Mehwishas Sharifas.
 
„Taigi, tai pagaliau atsitiko. Dalykas, kurio bijojote. Kažkas atkeliavo iš užsienio. Ir atėmė jūsų darbą. Padarė taip, kad vaikščioti gatvėmis tapo nesaugu. Privertė jus užsidaryti ir likti namuose. Nešvari liga. Tavo išdidžios tautos nebėra. Bet ne aš. Ne aš. Ir ne aš. Ne, jūs dabar man paplokite. Tu džiaugiesi, kai aš vargstu. Veždamas maistą tavo šeimai. Teikdamas maistą iš tavo dirvos. Aprūpindamas tavo ligonines. Ir aš - ne koks nors užsienio įsibrovėlis. Išvežiotojas. Mokytojas. Gyvenimo gelbėtojas“, - rašoma poemoje.
 
Įtaką daro Brexit‘as
Poemos autorius D.Smithas įsitikinęs - tai, kad Jungtinėje Karalystėje pastaruoju metu paplito netolerancija etinėms mažumoms, kaltas Brexit‘as. Pasak D.Smitho, Brexit‘as ir kelerius metus šalies Vyriausybės vykdoma „priešiškos aplinkos“ politika sukėlė visuomenės susiskaldymą. O koronaviruso pandemija keičia požiūrį į etninių mažumų darbuotojus. Be to, solidarizuoja visuomenę. Vyras tikisi, kad filmas paskatins žmones ir pasibaigus pandemijai likti tolerantiškiems, atviriems, jautriems bei solidariems.
 
Vaizdo įrašas „You clap for me now“ - ne tik priminimas apie įsigalėjusią netoleranciją etninėms mažumoms, bet ir padėka tiems, kurie pandemijos akivaizdoje stoja į kovą už kiekvieną mūsų.

„Dabar giriame žmones, kurie tikrai sunkiai dirba vardan mūsų artimųjų, kaimynų ir draugų“, - sakė D.Smithas.

 
Komentaras 
Psichoterapeutas Olegas Lapinas „Lietuvos sveikatai“ yra sakęs:


- Negandos akivaizdoje prisimename bendrystę. Galime nemėgti, pavyzdžiui, kaimynų latvių, tačiau jei atsitiktinai juos sutiksime kur nors tolimoje Afrikoje – iškart solidarizuosimės kaip vieno kraujo broliai, sakysime - čia saviškiai.
Taip ir bendroje bėdoje jaučiamės sėdintys vienoje valtyje. Nors bendrumas dažniau atsiranda džiaugsme, tarkime, vasarą visiems šokant į jūrą, vis dėlto net ir kurorte juntama kova dėl geresnės vietos, krypsta pavydo žvilgsniai, kieno figūra geresnė. Bendrumas apimtų, jei jūroje ką nors užpultų ryklys. Kaipmat visas pliažas susivienytų. Žmoniją jungia bendros nelaimės, priešas, reikalaujantis susitelkti. Evoliuciškai beždžionės susitelkdavo ne tada, kai rasdavo saldžius kokosus, bet kai kas nors bandydavo juos atimti.
Šiandien žinodami, kad karantinuotis tenka ir Arnoldui Švarcnegeriui, ir Entoniui Hopkinsui ir prezidentams, suprantame, jog visi esame lygūs.

lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 



Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    G.Vitkauskienė: ne liga turi valdyti pacientą, o jis ligą

    G.Vitkauskienė: ne liga turi valdyti pacientą, o jis ligą

    „Šeimos medicina mane sužavėjo pacientų įvairove, galimybe dalyvauti paciento diagnostikoje ir ilgalaikiame stebėjime...
    V.Žu­kaus­kie­nė: chi­rur­gės pai­nio­ja­mos su slau­gy­to­jo­mis

    V.Žu­kaus­kie­nė: chi­rur­gės pai­nio­ja­mos su slau­gy­to­jo­mis

    Ab­do­mi­na­li­nės chi­rur­gi­jos gy­dy­to­ja Vik­to­ri­ja Žu­kaus­...

    Budinti vaistinė


    Vaistų prieinamumas: ar pakanka finansavimo?

    Vaistų prieinamumas: ar pakanka finansavimo?

    „Kompensavimo sistema ir sąlygos pacientams laiku įsigyti reikalingų vaistų turėtų būti gerinamos“, – Seimo Svei...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką balandį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką balandį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveika šeima


    Automobilius gatvėse stabdys ir aplinkosaugininkai

    Senas taršių automobilių parkas ir didelė miestų tarša Aplinkos ministeriją privertė griebtis pokyčių – sustiprinti aplinkosaugininkų įgaliojimai transporto priemonių taršos srityje. Netrukus keliuose vairuotojus stabdys ne tik policija, bet ir aplinkos apsaugos pareigūnai. Saugaus eismo ekspertai iniciatyv...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai



    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Ir turtuoliai verkia
    Henrikas Vaitiekūnas Ir turtuoliai verkia
    Kas po devintu prakaitu slypi?
    Henrikas Vaitiekūnas Kas po devintu prakaitu slypi?
    Pavėlavęs perspaudų rinkinys
    Henrikas Vaitiekūnas Pavėlavęs perspaudų rinkinys

    Naujas numeris