COVID-19 vakarėliai – įsitikinti viruso tikrumu

Greta Vanagienė
2020-08-21
Akis į akį su COVID-19 nesusidūrusieji pasaulyje nesivaržydami skleidžia abejones – gal ši infekcija išgalvota? Internetinėje erdvėje tokių teorijų šmėžuoja ir daugiau, esą tai - biologinis ginklas, vakcinų kūrėjų bandymas pasipelnyti ar viso labo pasaulinės pratybos. JAV nueita dar toliau - siūloma sudalyvauti COVID-19 vakarėlyje.
COVID-19 vakarėliai – įsitikinti viruso tikrumu
„f**k the corona virus“ (angl. velniop koronavirusą) po nuotrauka „Intagrame“ rašė amerikiečių vakarėlių liūtas Jake’as Paulas. Tarp komentatorių netrūko siekiančių jį paprotinti: „Tai - ne juokas. Neseniai nuo to mirė mano močiutė“.

Lažinasi, kuris „iškris“ pirmas
„Ligoninėje gydėme trisdešimtmetį COVID-19 pacientą, kuris prieš mirtį slaugėms papasakojo, kad dalyvavo „COVID vakarėlyje“. Jo žodžiais, tokius organizuoja tie, kuriems užsikrėtimas virusu yra diagnozuotas“, - pasakojo JAV San Antonijo mieste Metodistų ligoninėje dirbanti gydytoja Jane Appleby.
Medikė televizijos kanalui „NBC News 4 San Antonio“ dalinosi, esą manoma, kad juose lankosi žmonės, kurie nori patikrinti, ar virusas yra tikras ir ar iš tiesų kas nors juo užsikrečia. Tokias prielaidas gydytoja daro, nes minimas pacientas prieš mirtį prisipažino klydęs - manė, kad virusas tėra apgaulė.
 
J.Appleby teigė nenorinti pasirodyti kaip panikos kurstytoja, tačiau realias skaudžias istorijas siekia viešinti, kad paprotintų žmones liautis abejoti viruso tikrumu ir imti vertinti jį adekvačiai.
Už skverno nutverti koronaviruso vakarėlį surengę studentai iš Alabamos. Miesto tarybos narė Sonya McKinstry teigimu, jo dalyviai lažinosi, kuris užsikrės greičiaisiai. Pirmas „nukautuotasis“ viruso gaus surinktus pinigus. S.McKinstry susirūpinusi, kad kai kurie vakarėlio dalyviai gali ir nežinoti susibūrimo tikslo – kitaip tariant, į vakarėlį atvykti kaip į koronaviruso spąstus. 

 
Šėlioja ir tuo didžiuojasi
Vis prastėjančios situacijos JAV ypač nepaiso „auksinis“ jaunimas. Visuomenės pasipiktinimą pastaruoju metu sukėlė influenceriai ir „YouTube“ žvaigždės, kurias seka milijonai internautų. Nuomonės formuotojai ne tik rengia masinius vakarėlius, bet ir šėliones įžūliai transliuoja socialiniuose tinkluose tiesiogiai.
Vidurvasarį 23-ejų „YouTube“ žvaigždė Jake'as Paulas dalinosi nerūpestingo gyvenimo akimirkomis vidiniame kieme surengęs vakarėlį be apsauginių kaukių, nesilaikant saugaus atstumo.
 
Tiesa, ši patirtis nepraėjo be pasekmių. Jame apsilankę svečiai vienas po kito viešai prisipažino užsikrėtę koronavirusu, tačiau vakarėlio iniciatoriaus tai nesujaudino – jis ir toliau susitikinėjo su draugais, lankėsi kavinėse.
Tuoj po to, žinoma „YouTube“ žvaigždė amerikietė 22-ejų Tana Mongeau apsilankė vakarėlyje, kuriame „Instagram“ story be kaukių nusifilmavo su kita influencere. Maža to, viena jų siuntė žinutę: „Mums vis vien.“

 
Tarp kitko
Socialiniuose tinkluose plinta teorijos, siekiančios įtikinti, kad virusas yra sugalvotas tyčia arba tai, kad jo iš tikrųjų niekada ir nebuvo.
Sąmokslo teorija, esą virusas yra biologinis ginklas ir sukurtas tyčia, pasaulyje atsirado dar metų pradžioje, kai COVID-19 nebuvo išplitęs už Kinijos ribų. Virusas buvo siejamas su Uhano mieste, kuriame prasidėjo pandemija, esančia virusologijos laboratorija. Įtarimų šios teorijos kūrėjams sukėlė laboratorijos logotipas: internautai jį sugretino su kompiuteriniame žaidime „Absoliutus blogis“ vaizduojama korporacija, kuri sukūrė dirbtinį virusą. Buvo spėjama, esą virusą sukūrė Kinija, kita gi teorija pasisakė, kad virusą sukūrė JAV.


Specialistai iš Lietuvos
Gydytojas infektologas dr. Arvydas Ambrozaitis:

- Anksčiau buvo organizuojami tymų, vėjaraupių, raudonukės vakarėliai. Jų tikslas būdavo specialiai apsikrėsti, kad nereikėtų skiepytis. Tai - grėsmingas būdas: visų pirma taip infekcija platinama toliau, be to, užsikrėtus niekada nežinai, kokia ligos forma susirgsi. Vieniems ji gali baigtis itin sunkia forma, palikti sudėtingų liekamųjų reiškinių. Jaunimas dabar daug rūko, o rūkantiems dėl infekcijos gali išsivystyti plaučių fibrozė.
 
Vakarėliai epidemiologiniu atžvilgiu yra nepateisinami. Čia nėra jokių sąmokslo teorijų – nei žmogus, nei laboratorijos, nei virusologai nėra pajėgūs sukurti naujų virusų. Jie atsiranda savaime. Kai kurie jų peršoka rūšinį barjerą ir periodiškai tampa pandeminiai.

Tikėjimas sąmokslo teorijomis tėra išsilavinimo ir žinių trūkumas, tačiau kaip visada atsiranda žmonių tuo tikinčių nors pagrindimo nėra jokio. Demokratinėje visuomenėje to negali uždrausti.
 
L. e. p. Viešosios policijos valdybos viršininkas Audrius Čiupala:

- Žmonės, kurie atvyksta iš užsienio, dabar turi deklaruoti buvimo vietą – nurodyti tikslų adresą, kur saviizoliuosis. Žinodami šiuos duomenis, be išankstinio perspėjimo policijos pareigūnai atitiktine tvarka vyksta patikrinti, kaip laikomasi saviizaoliacijos. Jei žmogaus nerandama toje vietoje, kur jis deklaravo būsiantis, policija taiko nuobaudą.
Jos pakankamai didelės – už saviizoliacijos pažeidimą nuobaudos nuo penkių šimtų iki pusantro tūkstančio eurų. Dažniausiai žmonėms, kurie pripažįsta, kad padarė nusižengimą, skiriama minimali sankcija. Kadangi galima taikyti ir pusė minimalios sankcijos, skiriame ir du šimtus penkiasdešimt eurų nuobaudą.
 
Paprastai tikrinimai atliekami tada, kai policijos pareigūnai neturi kitų iškvietimų ir turi laisvų pajėgų, kurie galėtų tikrinti, kaip laikomasi saviizoliacijos. Toks patikrinimas nėra svarbesnis, nei reagavimas į skambutį, kuriam reikalinga skubi policijos pagalba. Nors pažeidimų kartais nustatome, dauguma žmonių saviizoliacijos laikosi.
Nubausti vakarėlio, kuriame nesilaikoma saugaus atstumo, kaukių dėvėjimo ir kitų priemonių, organizatorius ir dalyvius nėra taip paprasta. Jei gautume nuotraukas, įrodančius faktus, to greičiausiai nepakaktų. Stigų įrodymų, kada vakarėlis vyko. Galbūt tai - sena nuotrauka, tačiau tik dabar paviešinta. Vietos interpretacijoms atsiranda daug. Kas kita, jei į įvykio vietą nuvyktų pareigūnas ir pats viskuo įsitikintų. Nuobaudos būtų taikomos tos pačios kaip ir pažeidus saviizoliaciją.


Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

Komentarai

      Gydytojas ir pacientas


      Ar šįryt išsivalėte dantis?

      Ar šįryt išsivalėte dantis?

      Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
      A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

      A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

      „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

      Budinti vaistinė


      Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

      Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

      Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
      „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

      „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

      „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

      razinka


      Sveika šeima


      Ar šįryt išsivalėte dantis?

      Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

      Sveikatos horoskopas


      Lakpkričio 23-29 d.

      Avi­nas
      Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

      Pakalbėkim apie tai



      Redakcijos skiltis


      Komentarai


      Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
      Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
      Kaip striksi dominatriksė?
      Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

      Naujas numeris