COVID-19 galėjo būti suvaldyta kaip SARS?

Ringailė Gvildė
2021-02-01
Buvęs Taivano sveikatos ministras gydytojas Chen Chien-jen sako, jog koronaviruso pandemija galėjo būti sustabdyta dar 2019-ųjų gruodį, jei Konijos miesto Uhano valdžios institucijos būtų neslėpdamos ir nedelsiant pranešusios Pasaulio sveikatos organizacijai (PSO) apie prasidėjusį viruso plitimą. Pats Ch.Chien-jen pasaulyje tapo geriau atpažįstamas po to, kai prieš beveik 20 metų prisidėjo prie SARS suvaldymo.
COVID-19 galėjo būti suvaldyta kaip SARS?
Pasak buvusios Taivano sveikatos ministro gydytojo Chen Chien-jen, tenka apgailestauti, kad Kinija, iš kurios buvo tikimasi itin griežto požiūrio valdant COVID-19, iš pradžių susimovė taip, kad su pandemijos pasekmėmis dar ilgai tvarkysis likęs pasaulis.

Kinija žiūrėjo pro pirštus
Šią savaitę sukanka metai, kai Uhanas susidūrė su COVID-19 ir pirmasis paskelbė griežtą karantiną. Dabar čia atvykusi PSO komanda pradės vykdyti išsamius tyrimus ir vertinimus dėl pandemijos valdymo. Nuo pat pandemijos pradžios Kiniją stebėjo ir buvęs Taivano sveikatos ministras, gydytojas Chen Chien-jen. Būtent jis vadovavo Taivano sveikatos sistemai susidūrus su SARS. Tąsyk virusą pavyko pažaboti, kad jis netaptų pasauline grėsme. Beje, Taivanas neprastai tvarkosi ir su COVID-19 valdymu, mat per visą pandemijos laiką šalyje iš viso diagnozuota kiek mažiau nei 900 atvejų ir 7 mirtys, nors gyventojų populiacija čia siekia beveik 24 mln.

 
Buvęs Taivano sveikatos ministras atvirai kritikuoja Kinijos požiūrį į COVID-19, mat būtent dėl pernelyg didelio atsipalaidavimo ir beatodairiškumo epidemija virto pandemija ir jau kainavo milijonus gyvybių. „Stebėjome situaciją ir manėme, kad Kinija bus tikrai pajėgi laiku susidoroti su viruso plitimu. Juk SARS bene labiausiai ir paveikė Kiniją, jie jau turėjo būti gerai išmokę pandemijos valdymo pamokas iš praeities grėsmių. Net buvome pernai sausį jiems išsiuntę du ekspertus, kurie, apsilankę Uhano ligoninėse specialistų klausinėjo, kokie pacientai hospitalizuoti, kokie jų kontaktai, kur artimieji ir kolegos.
 
Jiems buvo pasakyta paprastai – jiems nėra diagnozuotas plaučių uždegimas, tad nereikia kelti bangų. Tuomet supratome, kad tai geruoju nesibaigs. Nesvarbu, koks tai yra virusas ar infekcija, kokios rūšies pandemija, gydymas yra naudingas pacientui, tačiau vien gydymo nepakanka protrūkiui suvaldymui. Jei norite užkirsti kelią protrūkiui, privalu atsekti paciento kontaktus. Juk artimiausi kontaktai yra tie, kurie greičiausiai platina virusą bendruomenėje net ir neturėdami simptomų. Juos privalu izoliuoti ir stebėti. Taivane nuo pat COVID-19 pradžios aktyviai sekdavome pacientų kontaktus ir šie privalėjo bent 14 dienų praleisti saviizoliacijoje, pasitelkėme ir  elektronines stebėjimo sistemas“, - sako buvęs sveikatos ministras.
Pasak Ch.Chien-jen, tenka apgailestauti, kad šalis, iš kurios buvo tikimasi itin griežto požiūrio valdant COVID-19, iš pradžių susimovė taip, kad su pandemijos pasekmėmis dar ilgai tvarkysis likęs pasaulis.
 

Išvengti pandemijos pagal Taivaną
Praeities pamokas su SARS išmokęs Taivanas į bet kokius netipinius ligų protrūkius iki šiol žiūri pro padidinamąjį stiklą.
„Atidžiai stebime bet kokią pandemiją regione, nes jau esame susidūrę ir su SARS, ir su H5N1 (paukščių gripo sukėlėju) iš žemyninės Kinijos, ir su afrikiniu kiaulių gripu. 2019 m. gruodžio 31 d. vienas mūsų CDC pareigūnų pastebėjo pranešimus apie netipišką pneumoniją Uhane. Tuo metu buvo tik septyni atvejai, tačiau net ir septyni mums yra didelis skaičius, nes netipinė pneumonija gali būti ir SARS. Tą pačią dieną įvedėme keleivių iš Uhano karantiną, vėliau ir sienų su kaimyninėmis šalimis kontrolę. Taip pat mobilizavome daugiau nei 20 tūkst. izoliacinių patalpų pacientams ir 12 tūkst. plaučių ventiliacijos aparatų dėl galimai kylančios infekcinės ligos protrūkio. Dar po SARS epidemijos prašėme visų ligoninių turėti vieno mėnesio apsaugos priemonių atsargų, jeigu kada nors pasikartotų nuožmus infekcinis protrūkis“, - patirtimi dalijasi gydytojas. Negana to, Taivane tuojau pat buvo padidintos tokių priemonių gamybos apimtys.
 
Dabar pasaulis su baime stebi naujas koronaviruso mutacijas. Tačiau Ch.Chien-jen sako, jog to ir reikėjo tikėtis. Pasak jo, COVID-19 yra RNR virusas ir jis greitai mutuoja dėl to, kad sparčiai plinta, yra lengvai perduodamas žmogaus žmogui. „Kalbant apie virusus, kai kurie plinta žaibiškai, bet yra mažiau virulentiški, sukelia mažiau mirčių. Kuomet susidūrėme su SARS, jo virulentiškumas buvo didesnis nei SARS-COV-2. Dauguma užsikrėtusiųjų sirgo sunkiai, jiems reikėjo hospitalizacijos ir gydymo, tačiau jiems patekus į ligoninę buvo sustabdyta plitimo grandinė ir virusas neišplito“, - sako Chen Chien-jen.
 
Vilties, kad pandemija baigsis teikia greičiausiai istorijoje sukurtos vakcinos. Pirmasis vakcinacijos nuo COVID-19 etapas jau vykdomas nemažoje pasaulio dalyje, ypač Šiaurės Amerikoje ir Europoje, tad jei bus laikomasi vakcinacijos programos, galbūt iki birželio padėtis Europoje taps „normali“. „Bet aš visada sakau, kad neturėtume grįžti prie senos normos, turėtume sukurti naują – vadinasi, net ir suvaldę šią pasaulinę pandemiją, ateityje vis tiek turėtume būti budrūs dėl bet kokių kylančių infekcinių ligų“, - sako buvęs Taivano sveikatos ministras.

lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    S.Mikutis: dėl reabilitologų verčiamasi per galvą

    S.Mikutis: dėl reabilitologų verčiamasi per galvą

    „Šiuo metu tikrai yra didžiulis gydytojų reabilitologų poreikis. Todėl įstaigų vadovai, siekiantys aukšto lygi...
    Reta liga sergančią Virginiją nustebino medicinos galimybės

    Reta liga sergančią Virginiją nustebino medicinos galimybės

    „Kuo daugiau veiklos, tada nėra kada dejuoti! Išmokau suprasti organizmo signalus ir rasti laiko poilsiui, supratau, ...

    Budinti vaistinė


    Ar nauji vaistai greičiau ateis į Lietuvą?

    Ar nauji vaistai greičiau ateis į Lietuvą?

    Nuo kitų metų ES startuos svarbus sveikatos politikos pokytis – jungtinis sveikatos technologijų vertinimas (STV). Ar tai bu...
    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...

    razinka


    Sveika šeima


    Išmanusis muilas – švarioms linksmybėms

    Kad ir kiek žalos pridarė pandemija, tikėjome, kad šio to ir išmokė: rankų higienos taisykles mintinai galėjo išpyškinti ir suaugęs, ir pradinukas. Pasibaigus pandemijai, geriems įpročiams iškilo grėsmė būti užmirštiems. Laimei, higienos įgūdžių svarbos nepamiršta Lietuvos sveikatos mo...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai



    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Vyrai ir moterys (Nr.3)
    Henrikas Vaitiekūnas Vyrai ir moterys (Nr.3)
    Ar gudresnis valgo skaniau?
    Henrikas Vaitiekūnas Ar gudresnis valgo skaniau?
    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija

    Naujas numeris