Ateities miestas JAV – netolima realybė

Tautvilė Linkutė
2021-09-20
Tokijo švara, Niujorko įvairovė bei galimybės ir Stokholmo lygio socialinės paslaugos. Tokią ateities miesto viziją, vertą net 400 milijardų JAV dolerių atskleidė amerikiečių verslininkas, milijardierius Marc Lore. Jo manymu, pasistengus ir susivienijus didiesiems protams ši ateities miesto vizija neilgai trukus gali virsti realybe.
Ateities miestas JAV – netolima realybė
„Telosa bus miestas, kuriame visi ir kiekvienas sieks didžiausio potencialo. Norėdami įgyvendinti šį projektą su komanda siekiame sukurti ateities miestą, kuriame būtų perimtos geriausios socialinės, kultūrinės, ekonominės ar energetinės praktikos iš kitų, lygiuotis vertų, pasaulio miestų“, – sako projekto sumanytojas amerikiečių verslininkas, milijardierius Marc Lore.

Tarsi iš filmo
Penkiamilijoniniame ateities mieste verslininkas mato vizijas, vienijančias tai, kas iki šiol geriausio sukurta įvairiuose pasaulio kampeliuose. Karjeros galimybės ir tautų įvairovė randa vietą Niujorke, o Stokholmas garsėja geriausiai išplėtotomis socialinėmis paslaugomis. Tačiau ateities miestas turi būti toks, kurio nevargintų šiandienės problemos, pavyzdžiui, didžiulis oro užterštumas. Buvęs populiaraus Amerikoje prekybos tinklo „Walmart“ vadovas pristatė Telosa projektą. Tai – tvarus metropolis, kurį jis tikisi sukurti nuo nulio kažkur Amerikos dykumoje.
 
Ambicingas projektas, užimsiantis 150 tūkstančių akrų (panašaus dydžio kaip Čikaga), žadama, bus ekologijai draugiškos architektūros, naudos tik tvarią energijos gamybą. Tikimasi sukurti net sausroms atsparią vandens sistemą.

Visas šis sunkiai įsivaizduojamas miestas, pasak verslininko, turėtų būti suprojektuotas taip, kad jį būtų galima vadinti 15 minučių miestu. Kitaip tariant, tikimasi, jog jo infrastruktūra bus tiek išvystyta, kad Telosa miesto gyventojai darbovietes, mokyklas, prekybos centrus ar kitas vietas iš bet kurio miesto galo galėtų pasiekti neužtrukdami ilgiau nei 15 minučių.
 
Vis dar ieškoma labiausiai tokio tvaraus metropolio statyboms tiksianti vieta. Kol kas architektai, statytojai ir pats M.Lore daugiausiai žvalgosi po tokias JAV valstijas kaip Nevada, Juta, Aidahas, Arizona, Teksasas ar Apalačų regionas. Ir nors konkreti vieta statybų pradžiai dar nėra patvirtinta, ateities miestas jau turi ir savo vardo internetinį puslapį. Jame projekto autoriai leidžia vaizdais nusikelti į tokį gyvenimą, kurį pamatę kino ekrane aiktelime iki šiolei. Vizualizacijas projektui sukūrė architektūros firma „Bjarke Ingels Group“ (BIG). Internetinėje svetainėje nurodoma, jog Telosa mieste kiekvienas laisvas kampas bus išnaudotas žalioms erdvėms. Jų bus gausu net ant namų stogų, o pačiame mieste bus uždraustos iškastiniu kuru varomos transporto priemonės.
 
Dar viena projekto vizija – dangoraižis, pavadintas „Equitism Tower“, kuris apibūdinamas kaip „miesto švyturys“. Šiame pastate turėtų atsirasti: padidinta vandens saugykla; aeroponiniai ūkiai (moderniausios sistemos leidžiančios pakabinti augalų šaknis ore ir jas apgaubti vandens bei maistingų medžiagų migla); energiją gaminantis fotovoltinis stogas, leidžiantis „dalytis ir platinti viską, ką gamina“.
 
Pirmieji gyventojai – po dešimtmečio
Pirmasis Telosa statybų etapas, po kurio mieste turėtų apsigyventi 50 tūkst. gyventojų, manoma, kainuos apie 25 milijardus JAV dolerių, o viso projekto išlaidos neviršys 400 milijardų JAV dolerių.
Ateities miesto vizionieriai ir statytojai, žinoma, supranta, kad jeigu Roma nebuvo pastatyta per dieną, ir Telosa aukščiausio potencialo taško nepasieks nei per mėnesį, nei per metus. Tačiau tikimasi, jog per 40 metų šiame mieste gyvens bent 5 milijonai žmonių. 
 

Ir jeigu įprastai miesto statybomis ar plėtra rūpinasi valstybės, kurioje tas miestas yra valdžia, Telosa iškils ne vien iš JAV valstybės biudžeto, o privačių investuotojų, filantropų dėka. Žinoma, tam tikros finansinės dalies tikimasi ir iš valstybės dotacijų bei ekonominės plėtros subsidijų. Pirmuosius miesto gyventojus M.Lore tikisi pasveikinti jau 2030-aisiais.
 
Naujas miesto modelis
Be novatoriško, ekologiško, tvaraus ir dinamiško miesto dizaino, projektas taip pat žada ir skaidrų miesto valdymą. Kūrėjai tai drąsiai vadina nauju visuomenės modeliu, kuris nereto sąmonėje dar gali atrodyti kiek utopiškas ar sunkiai suvokiamas. Telosa kūrėjų komanda nori sukurti tokį miestą, kuris leistų gyventojams dalyvauti visuose sprendimų priėmimo ir biudžeto sudarymo procesuose. Bendruomenės fondas gyventojams netgi pasiūlys bendrą žemės nuosavybę.

 
„Telosa bus miestas, kuriame visi ir kiekvienas sieks didžiausio potencialo. Norėdami įgyvendinti šį projektą su komanda siekiame sukurti ateities miestą, kuriame būtų perimtos geriausios socialinės, kultūrinės, ekonominės ar energetinės praktikos iš kitų, lygiuotis vertų, pasaulio miestų. Tai bus atviras, sąžiningas, įtraukiantis ir daugiausiai galimybių siūlantis miestas pasaulyje. Pasvarstykite, ar norėtumėte mokėti tiek pat mokesčių, kiek mokate dabar, tačiau gauti geriausias įmanomas socialines paslaugas pasaulyje? Tokia bus Telosa“, – tikina idėjos autorius M.Lore ir priduria, jog norint pasiekti šio išskirtinio projekto įgyvendinimo reikalinga nemažiau pamišusi, į tikslą ir kelionę jo link orientuota multidisciplininė komanda. Bet svarbiausia, kad jie tikėtų šio projekto prasme.
 
Telosa misija – sukurti teisingesnę ir tvaresnę ateitį, tai – tarsi mūsų Šiaurės žvaigždė. Architektūros firmos BIG įkūrėjas, danų architektas ir vienas projekto įgyvendinimo grupės variklių Bjarke Ingels sako, jog Telosa įkūnys socialinę bei aplinkosauginę skandinaviškos kultūros priežiūrą, tačiau suteiks labiau amerikietiškos kultūros laisvę bei galimybes.
Telosa projekto internetiniame puslapyje nurodoma, jog šis miestas turi tapti pasauliniu miesto gyvenimo standartu ir aukštesnio lygio miesto bei jo valdymo vizija ateities kartoms.

 
Tarp kitko
Marc Lore save pristato kaip verslininką, investuotoją ir startuolį. Jis ant kojų pastatė ir pasaulyje išgarsino prekybos tinklą „Walmart“, elektroninės prekybos platformą jet.com, vaikiškų sauskelnių ir kitų prekių brandą „Quidsi“. Atrodo, visi projektai, prie kurių prisilietė M.Lore, sulaukė didžiausios sėkmės. Šių metų pradžioje penkiasdešimtmetis verslininkas oficialiai pareiškė išeinąs pensijon ir ketinąs atsidėti išskirtinai ateities miestų kūrimui bei kitų netradicinių verslo modelių bei startuolių konsultacijoms.

lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    G.Vitkauskienė: ne liga turi valdyti pacientą, o jis ligą

    G.Vitkauskienė: ne liga turi valdyti pacientą, o jis ligą

    „Šeimos medicina mane sužavėjo pacientų įvairove, galimybe dalyvauti paciento diagnostikoje ir ilgalaikiame stebėjime...
    V.Žu­kaus­kie­nė: chi­rur­gės pai­nio­ja­mos su slau­gy­to­jo­mis

    V.Žu­kaus­kie­nė: chi­rur­gės pai­nio­ja­mos su slau­gy­to­jo­mis

    Ab­do­mi­na­li­nės chi­rur­gi­jos gy­dy­to­ja Vik­to­ri­ja Žu­kaus­...

    Budinti vaistinė


    Vaistų prieinamumas: ar pakanka finansavimo?

    Vaistų prieinamumas: ar pakanka finansavimo?

    „Kompensavimo sistema ir sąlygos pacientams laiku įsigyti reikalingų vaistų turėtų būti gerinamos“, – Seimo Svei...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką balandį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką balandį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveika šeima


    Automobilius gatvėse stabdys ir aplinkosaugininkai

    Senas taršių automobilių parkas ir didelė miestų tarša Aplinkos ministeriją privertė griebtis pokyčių – sustiprinti aplinkosaugininkų įgaliojimai transporto priemonių taršos srityje. Netrukus keliuose vairuotojus stabdys ne tik policija, bet ir aplinkos apsaugos pareigūnai. Saugaus eismo ekspertai iniciatyv...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai



    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Ir turtuoliai verkia
    Henrikas Vaitiekūnas Ir turtuoliai verkia
    Kas po devintu prakaitu slypi?
    Henrikas Vaitiekūnas Kas po devintu prakaitu slypi?
    Pavėlavęs perspaudų rinkinys
    Henrikas Vaitiekūnas Pavėlavęs perspaudų rinkinys

    Naujas numeris