Angela Merkel veikia lėtai, bet užtikrintai

Inga Markeliūtė
2020-07-02
Trečiadienį Vokietija pusmečiui perėmė pirmininkavimą Europos Sąjungai. Iš valdžios besiruošianti pasitraukti šalies kanclerė Angela Merkel (65 m.) pirmininkavimą sieja su didžiuliu Europos ekonomikos gaivinimo po pandemijos planu. Ekspertų vertinimu, puiku, kad šios krizės priešakinėse linijose stoja stiprūs lyderiai.
Angela Merkel veikia lėtai, bet užtikrintai
Kai kurių ekspertų teigimu, Vokietijos kanclerė Angela Merkel politikoje pasitelkia savo, kaip mokslininkės, patirtį – taikydama bandymų ir klaidų metodą, ji orientuojasi į tikslą, o ne į sprendimo priėmimo greitį.

Paskutinysis vaidmuo
Anot politologų, Vokietijos kanclerė paskutiniojo politinėje karjeroje ir labai svarbaus vaidmens imasi, kai Bendrijai gresia giliausia nuo antrojo pasaulinio karo recesija, kurią išprovokavo koronaviruso pandemija. Maža to, ekspertai priduria, jog ši krizė suteikė naują impulsą vienai įtakingiausių Europos lyderių. A.Merkel, likus metams iki kanclerės kadencijos pabaigos, nusprendė ne ramiai pralaukti, o paragino imtis ypatingų priemonių užklupusioms negandoms atlaikyti. Kaip sakė politikė: „Europos ateitis yra visų mūsų ateitis.“

Ateinančiais mėnesiais iššūkių netrūks. Nors darbotvarkėje dominuos su pandemija ir ekonomikos gaivinimu susiję klausimai, didelio dėmesio reikalaus ir derybos su ES palikusia Jungtine Karalyste, nesutarimų temdomi transatlantiniai ryšiai, vis labiau kategoriška Kinija, klimato kaita ir konfliktai Libijoje bei Sirijoje.

Beje, pandemijos metu daugelio žurnalistų A.Merkel buvo pripažinta ramiausia ir aiškiausiai mintis dėstančia politike. Sužavėtas Vokietijos kanclerės minčių žurnalistas Benjaminas Alvaresas išvertė jos žodžius vokiečių kalbos nemokantiems ir paskelbė vaizdo įrašą Tviteryje. Internautai žavėjosi Vokietijos lyderės „paprastumu“ ir „parodytu lyderystės pavyzdžiu“.

„Tai mūsų solidarumo, mūsų sveiko proto ir mūsų širdžių išbandymas. Tikiuosi, kad mes tai atlaikysime“, – sakė A.Merkel spaudos konferencijos metu Berlyne. Tiesa, prieš daugiau nei metus sušlubavusi kanclerės sveikata, kai jai kildavo nevaldomas drebulys, virpėti privertė ir pačius vokiečius. Laimei, dabar politikė teigia, kad jaučiasi stipri ir sveika.
 
Tapo galinga politike
Vokietijos politiniame gyvenime A.Merkel nuo pat pradžių buvo laikoma savotišku nesusipratimu - moteris, mokslininkė ir dar kilusi iš Rytų Vokietijos. Tačiau savybės, kurios iš pirmo žvilgsnio turėtų būti kliūtimi iškilti, suveikė priešingai. A.Merkel politinė karjera rutuliojosi žaibišku greičiu. 1991-aisiais ji prisijungė prie didžiausios Vakarų Vokietijos politinės partijos – Vokietijos krikščionių ir demokratų sąjungos. Iš pradžių Helmetas Kohlis paskyrė ją Moterų ir jaunimo reikalų ministre, o po kelerių metų – Aplinkos apsaugos ministre. Po ketverių metų A.Merkel buvo išrinkta į CDU ir įėjo į istoriją kaip pirmoji moteris, vadovavusi lyderiaujančiai Vokietijos partijai.
„Per karjerą A.Merkel tapo galingesne politike už visus vyrus, kurie nuvertino jos gebėjimus. Dabar jie už tai moka didžiulę kainą“, – yra sakiusi kita žymi vokiečių politikė K.Göring-Eckardt.
 
A.Merkel niekada nepraranda tik jai būdingos laikysenos ir politinės elgsenos, tačiau dėl to yra dažnai kritikuojama. „Man nuolat primenama, kad veikiu nepakankamai greitai ir per ilgai užtrunku priimdama sprendimus. Tačiau man reikia laiko, per kurį galėčiau apsvarstyti visus galimus scenarijus. Vėliau man būtina bent vieną dieną pamąstyti, kaip vystysis mano sprendimas jį įgyvendinus: kaip tai plėtosis, kaip reaguos žmonės, kas apie tai rašys. Man tai – būtini etapai vykdant politinius veiksmus“, - yra sakiusi A.Merkel.

 
Biografinės knygos apie A.Merkel autorė Margareth Heckel rašė, kad dėl šio bruožo politikė yra pasirengusi susidurti su bet kokiu iššūkiu. „Merkel juda lėtai, bet užtikrintai. Žingsnis po žingsnio ji geba aplenkti nusistovėjusias politines ideologijas ir pakeisti rakursą.“ Kai kurių ekspertų teigimu, A.Merkel politikoje pasitelkia savo, kaip mokslininkės, patirtį – taikydama bandymų ir klaidų metodą, ji orientuojasi į tikslą, o ne į sprendimo priėmimo greitį.
 
Apie A.Merkel
Būsimoji Vokietijos lyderė Angela Dorotėja Kasner gimė 1954-aisiais Vakarų Vokietijoje, Hamburge. Visai netrukus jos tėvo Horsto Kasnerio sprendimu šeima persikėlė į Rytų Vokietiją. Šis sprendimas buvo sunkiai paaiškinamas, nes tuo metu iš šio regiono žmonės masiškai traukėsi. „Užaugti Rytų Vokietijoje man buvo labai svarbi ir reikšminga patirtis, padėjusi ugdyti asmenybę. Vaikystę praleidau vietoje, kur netoliese gyveno neįgalūs žmonės, tad išmokau į juos žiūrėti lygiai taip pat kaip į sveikuosius“, – fotografei Herlingai Koelb yra pasakojusi A.Merkel. Vidurinėje mokykloje ji nusprendė, kad Leipcigo universitete studijuos fiziką. „Pasirinkau siekti karjeros fizikoje, nes suvokti fizikines tiesas – iššūkis“,  - vėliau sakė kanclerė. Savo akademinę karjerą jį tęsė elitinėje Vokietijos mokslų akademijoje Berlyne, kur vėliau įgijo kvantinės chemijos daktaro laipsnį.

 
Lietuva tikisi pagalbos dėl Astravo
Ministras pirmininkas Saulius Skvernelis Vyriausybės vardu pasveikino Vokietijos federalinę kanclerę Angelą Merkel, nuo liepos 1 dienos Vokietijai perimant pirmininkavimą Europos Sąjungos Tarybai.
Pasak premjero, Europos Sąjunga įžengė į išbandymų ir naujų galimybių laikotarpį. Koronaviruso pandemija išryškino tarpusavio solidarumo ir skubių Europos Sąjungos veiksmų svarbą. Europos Komisijos pasiūlytas ekonominis atsakas, susidedantis iš daugiamečio biudžeto pasiūlymo ir ekonomikos gaivinimo plano, turi mažinti ekonominio išsivystymo atotrūkį tarp valstybių narių, skatinti jų ekonominę raidą, taip pat žaliąją bei skaitmeninę transformaciją mūsų žemyne.
 
Laiške taip pat pažymima, jog išskirtinę geopolitinę reikšmę turi Baltijos valstybių elektros sistemų sinchronizavimas su kontinentinės Europos sistema, kurį siekiama užbaigti iki 2025 m. Šiuo metu būtina tvirta Europos partnerių parama, kad šiuo kritiniu projektui laikotarpiu neatsirastų trečiųjų šalių inicijuojamų kliūčių. S.Skvernelis išsakė didelį nerimą, kad ant Europos Sąjungos išorės sienos, pažeidžiant tarptautinius susitarimus, Baltarusijoje statoma Astravo atominė elektrinė, į kurią visiškai neseniai buvo pristatytas branduolinis kuras. Todėl svarbu tvirta ir aiški žinia Baltarusijos vadovybei, kad Europa nepritaria nesaugios Astravo AE veiklos pradžiai, kol nebus įgyvendinti visi svarbiausi saugos reikalavimai, ir nepirks joje pagamintos elektros.
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

    Budinti vaistinė


    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveika šeima


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai



    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris