Virginija Ryselienė: apie pašaukimą padėti bei meilę savo kraštui

Vytautas Paulius Rasokaitis
2022-07-29
Slaugytojo profesija reikalauja stropaus atsidavimo medicinos mokslams, nesavanaudiškos meilės žmogui, drąsos operatyviai veikti ekstremalių sveikatos būklių metu. Apie pašaukimą padėti žmonėms, bei meilę savo kraštui kalbamės su Marijampolės ligoninės vyriausiąja slaugytoja-slaugos administratore Virginija Ryseliene.
Virginija Ryselienė: apie pašaukimą padėti bei meilę savo kraštui
„Pastarieji dveji metai COVID-19 pandemijos metu buvo tikrai sudėtingi. Reikėjo žaibiškai prisitaikyti prie naujų darbo sąlygų, valdyti vykstančius pokyčius, o ne tik į juos reaguoti“, - sako Marijampolės ligoninės vyriausioji slaugytoja-slaugos administratorė Virginija Ryselienė.

- Dirbti slaugytoja Priėmimo – skubiosios pagalbos skyriuje pradėjote kone prieš ketvirtį amžiaus. Su kokiomis sunkiausiomis situacijomis tuomet teko susidurti būnant jauna specialiste?
- Dirbdama Priėmimo ir skubios pagalbos skyriuje supratau, kad mano vaidmuo reikalauja daug įgūdžių, funkcijų ir atsakomybių. Darbe dažnai mačiau sužalotus kūnus, mirtis, kartu su pacientu ar jo artimaisiais išgyvenau slogias emocijas. Darbas sudėtingas, lankstus, todėl ir didžiavausi jį dirbdama ir jaučiau pasitenkinimą. Pašaukimas šiai profesijai buvo itin didelis.
 
- Su kokiais iššūkiais susiduriate dabar, vadovaudama gausiam darbuotojų kolektyvui?

- Organizuojant darbą Konsultacijų poliklinikoje buvo svarbu sukurti draugišką aplinką, įtraukti į šią veiklą visus skyriaus darbuotojus. Susirinkimų metu skatinu darbuotojus diskutuoti, nes manau, kad sutarimas dėl tam tikrų dalykų suteikia bendrumo jausmą ir kuria darną kolektyve. Darbuotojai jaučia įkvėpimą ir yra pasirengę kartu spręsti bendras problemas. Sprendžiant konfliktinę situaciją, manau, kad svarbiausia atsižvelgti į visų konfliktuojančių pusių nuomones ir rasti bendrą, visiems priimtiną sprendimą.
 
- COVID-19 pandemija, galima sakyti, kardinaliai keitė gydytojų darbą. Kokie jums buvo paskutinieji dveji metai?
- Pastarieji dveji metai COVID-19 pandemijos metu buvo tikrai sudėtingi. Reikėjo žaibiškai prisitaikyti prie naujų darbo sąlygų, valdyti vykstančius pokyčius, o ne tik į juos reaguoti. Suburti harmoningas grupes, kuriose darbuotojai veiktų kartu, pritaikytų savo gebėjimus ir atskleistų geriausias savybes srityse, kuriose niekada nedirbę.
 
- Jūsų ligoninėje įrengta inovatyvi interaktyvaus atsakiklio paslauga. Ar ji pasitarnavo pacientų srautų valdymui per karantinus?
- Siekiant užtikrinti pacientų skambučių srautų valdymą, padidinti pacientų galimybes prisiskambinti į Konsultacijų poliklinikos registratūrą ir užtikrinti grįžtamąjį ryšį, įdiegta interaktyvaus atsakiklio paslauga. Ši paslauga buvo ypač svarbi COVID-19 pandemijos metu, nes pacientai galėjo registruotis tik telefonu arba internetu. Registracija atvykus į registratūrą nevyko, todėl padidinome pacientų galimybes prisiskambinti naujų, inovatyvių technologijų dėka.
 
- Mobingas Lietuvos sveikatos priežiūros įstaigose, kiek tenka girdėti, vis dar nesutramdytas. Virginija, apibūdinkite darbinę atmosferą tarp kolektyvo narių.
- Ligoninė, siekdama išvengti psichologinio smurto ir mobingo, darbuotojams bei vadovams organizuoja mokymus, idant įstaigos priešsmurtinė strategija būtų visiems suprantama. Įstaigoje netoleruojama jokia psichologinio smurto ir mobingo forma. Marijampolės ligoninės Konsultacijų poliklinikoje slaugos specialistas dirba komandoje kartu su gydytoju pagal reglamentuotą darbo krūvio normatyvą. Įstaigos darbuotojams suteikta galimybė nemokamai konsultuotis su išorės specialistu – psichologu.

 
- Toje pačioje gydymo įstaigoje dirbate jau daugiau nei du dešimtmečius. Ar per tą laiką nebuvo kilusi mintis, o gal ir pasiūlymą gavote išvykti į užsienį arba pasirinkti darbą didmiesčių ligoninėse?
- Taip, žinoma. Buvau sulaukusi pasiūlymų slaugytojos karjerą tęsti užsienyje. Prioritetą teikiau šeimai, vyrui, vaikams, taip pat tėvai buvo vyresnio amžiaus, todėl reikėjo rūpintis jų slauga. Darbe vykstantys pokyčiai dažnai sužadina entuziazmą, atsidavimo jausmą, o sudėtingos situacijos įkvepia optimizmui. Labai myliu gimtąjį miestą, na, o į didmiestį išsikelti niekada nevėlu.

 

Dosjė
1995 m. baigė Marijampolės Petro Armino vidurinę mokyklą.
1998m. – Kauno aukštesniąją medicinos mokyklą, įgijo medicinos sesers kvalifikaciją.
2002 m. gavo bendrosios praktikos slaugytojo licenciją.
2011m. Kauno technologijos universiteto Ekonomikos ir vadybos fakultete studijavo vadybos studijų programą ir įgijo vadybos ir verslo administravimo bakalauro kvalifikacinį laipsnį.
Nuo 1998 m. dirbo Marijampolės ligoninės Priėmimo ir skubios pagalbos skyriuje.
Nuo 2001 m. – iki dabar Marijampolės ligoninės Konsultacijų poliklinikoje.
Nuo 2007m. – Marijampolės ligoninės Konsultacijų poliklinikos vyresnioji slaugytoja-slaugos administratorė.

lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Budinti vaistinė


    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką balandį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką balandį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...
    Mokys, kaip vartoti vaistus

    Mokys, kaip vartoti vaistus

    „Oficialiai vaistinėse surenkamų ir sunaikinamų vaistų kiekis – 20 tonų per metus – rodo, kaip netinkamai vartojami ar neva...

    razinka


    Sveika šeima


    Automobilius gatvėse stabdys ir aplinkosaugininkai

    Senas taršių automobilių parkas ir didelė miestų tarša Aplinkos ministeriją privertė griebtis pokyčių – sustiprinti aplinkosaugininkų įgaliojimai transporto priemonių taršos srityje. Netrukus keliuose vairuotojus stabdys ne tik policija, bet ir aplinkos apsaugos pareigūnai. Saugaus eismo ekspertai iniciatyv...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    Ksenotransplantacija: vis daugiau vilčių pacientams

    Daugiau negu 100 tūkst. JAV gyventojų laukia organų transplantacijų. Ksenotransplantacijos (iš gyvūno žmogui) pasiekimai laukiantiesiems gali suteikti naujų vilčių. Kovo viduryje Masačiusetso ligoninės Bostone gydytojai žmogui atliko sėkmingą kiaulės inksto persodinimą.   

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Ir turtuoliai verkia
    Henrikas Vaitiekūnas Ir turtuoliai verkia
    Kas po devintu prakaitu slypi?
    Henrikas Vaitiekūnas Kas po devintu prakaitu slypi?
    Pavėlavęs perspaudų rinkinys
    Henrikas Vaitiekūnas Pavėlavęs perspaudų rinkinys

    Naujas numeris