Vaikų chirurgė: „Studijuodami gyvenome inkubatoriuje“

Rūta Kerulytė
2019-10-07
Po kelių oficialių frazių, vaikų chirurgė Rūta Dagilytė (30) nusijuokia ir paprašo: „tik nesikreipk į mane jūs“. Pokalbiui pasisukus profesine linkme, Rūta surimtėja. Trečiojo pasaulio šalyse dirbusi medikė įsitikinusi: susidūrimui su skausmu, mirtimi psichologiškai neparuošia jokios studijos.
Vaikų chirurgė: „Studijuodami gyvenome inkubatoriuje“
„Sudėtinga yra ne su vaikais, o su tėveliais. Kartais vaiką į ligoninę atlydi ir kelios kartos. Turi sugebėti šeimos nariams suprantamai paaiškinti situaciją, atsakyti į klausimus“, - sako vaikų chirurgė Rūta Dagilytė.

- Mūsų susitikimą pavėlino operacija. Mediko darbas neturi aiškaus grafiko?
- Šiuo metu specializuojuosi įgimtose vaikų chirurginėse anomalijose. Tokios operacijos atliekamos ne kiekvieną dieną, tačiau tokia jau šios specialybės specifika - kada reikia, tada ir būni operacinėje.
 
- Tikriausiai naujagimiai ypač jautrūs pacientai. Ar šios operacijos sudėtingesnės tau, kaip medikei?
- Visos operacijos vienodai atsakingos, tačiau naujagimių ligos žymiai retesnės ir sudėtingesnės. Chirurgui sunku ir psichologiškai, ir techniškai. Su kai kuriomis ligomis tėvai turi laiko susitaikyti, arba jos būna gana dažnos, pavyzdžiui, apendicitas. Net ir su vėžiu tėvai turi laiko susipažinti. Su naujagimiais kitaip. Jaunos šeimos tikisi, kad mažylis gims sveikas, o tu pirmą gimimo dieną praneši apie problemą ir veži kūdikį į operacinę.
 
- Kokios tos šiuolaikinės operacijos? Spėju, kraujo vonių kaip filmuose nepasitaiko?

- Jei suaugusiųjų chirurgijoje, atliekant kai kurias operacijas, kraujo būna nemažai, vaikų chirurgijoje to nėra. Procedūras atliekame minimaliai invazyviai. Pasidžiaugsiu, kad mūsų ligoninės medikai nuolat pirmieji taiko įvairias mažai invazyvias metodikas. Pavyzdžiui, neseniai kartu su gydytoju Arūnu Strumila operavome vaiką su įgimta plaučių patologija. Pacientas turėjo nefunkcionuojančią plaučių dalį, kurią reikėjo pašalinti. Dažniausiai daromas didelis pjūvis po šonkaulių lanku, operacija būna ilga, traumuojanti. Tokios operacijos augančiam vaikui ateityje galėdavo nulemti krūtinės deformacijas, stuburo iškrypimą. O mes procedūrą atlikome torakoskopiškai. Atlikome trijų penkių milimetrų dydžio pjūvelius ir sugebėjome pašalinti dalį plaučio. Po savaitės pacientas jau keliavo į namus.
 
- Sėkmingai baigiasi ne visos operacijos. Kokių psichologinių savybių reikia chirurgo darbe?
- Tai – kiekvieno chirurgo kasdienybė. Eidamas į operacinę žinai, kad ne viskas gali baigtis gerai. Tuomet stengiesi padaryti tiek, kiek gali. Tenka suprasti, kad būsi atsakingas, jei padėti pacientui nepavyks. Reikia išmokti pažiūrėti mamai į akis ir pasakyti, kaip yra ir kas gali būti.  
 
- Ko tikėjaisi stodama į rezidentūrą? Galbūt susipažinus su specialybe teko paneigti kokius nors mitus?
- Ėjau vedina jaunatviško entuziazmo. Iš pradžių galvojau, kad chirurgijoje bus greiti rezultatai – atėjai, išoperavai ir viskas. Greitai supratau, kad taip dažniausiai nebūna. Ironiška, mane dabar labiau domina tos patologijos, kurios reikalauja ilgalaikės gydytojų priežiūros. Malonu matyti, kaip pacientai auga. Jaučiu didelį pasitenkinimą matydama, kad vaikas stiprėja ir gali sėkmingai gyventi.
 
- Kokių gudrybių tenka griebtis bendraujant su jaunaisiais pacientais?
- Sudėtinga yra ne su vaikais, o su tėveliais. Kartais vaiką į ligoninę atlydi ir kelios kartos. Turi sugebėti šeimos nariams suprantamai paaiškinti situaciją, atsakyti į klausimus. Natūralu, kad mamos, močiutės yra atsargios ir globėjiškos, tad tenka pralaužti ledus. O su vaikais bendraujame natūraliai.
 
- Lankeisi daugybėje šalių. Iš tavo stažuočių sąrašo išsiskiria Gana ir Indija. Kokios patirties gavai ten?
- Būdama Ganoje supratau, kad studijuodami gyvename inkubatoriuje – mokomės, sėdime paskaitose ir nesusiduriame su tikruoju žmonių skausmu. O Afrikoje pacientų begalybės, visi atvejai sunkūs. Ganoje labai daug mirčių ir gydytojai šiek tiek atbukę nuo jų. Gydyti kai kurias ligas jie nemato prasmės, nes žino, kad vaikas, gyvendamas 500 kilometrų nuo ligoninės vis tiek neišgyvens.
Atėjus prie naujagimių skyriaus visada laukdavo mamos. Nors puikiai suprasdavo, kad vaikas kenčia, serga ir tikriausiai neišgyvens, jos vis tiek sugebėdavo šypsotis, šokti ir džiaugtis trumpomis akimirkomis, kurias turi su vaikais.

Indijoje buvo kitokia patirtis, ten stebėjau operacijas. Darbštūs ir šilti gydytojai, atsidavę pacientams ir medicinai, nors darbo krūviai milžiniški. Dirba šešias dienas per savaitę, motinystės atostogų nelabai yra, tada vaikus augina seneliai. Kadangi Indijoje vaikų daugybė, teko matyti įvairių patologijų. Deja, šioje šalyje chirurginė pagalba daugeliui neprieinama. Ligoninė, kurioje atlikau praktiką, buvo privati ir nominuota ne vienam apdovanojimui. Stengiamasi, kad pagalba būtų maksimaliai prieinama ir kainos mūsų standartais atrodo juokingos. Bet vietos žmonėms tai labai brangu, todėl kai kuriems tenka rinktis tarp vaiko sveikatos ir viso materialinio turto netekties. Kai kurios šeimos parduodavo net namus, kad galėtų atvykti į ligoninę, kurioje dirbau.
 
- Dar studijuodama pamatei mediko darbo sunkumus. Ar neteko svarstyti dėl pasirinkimo?
- Būtent Ganoje pirmą kartą susidūriau su vaiko mirtimi. Tada persvarsčiau, ar čia tikrai mano vieta ir ar galėsiu su tuo dirbti kiekvieną dieną. Laimei, šaltą dušą gavau taip anksti. Jei būčiau baigusi visus mokslus ir tik tada pirmą kartą susidurčiau su sunkiais atvejais, turbūt apimtų dar didesnis šokas ir mintys, ar turiu tinkamą psichologinį pasiruošimą šiam darbui.
 
- Turėjai praktikos įvairiausiose pasaulio šalyse, tačiau vis sugrįžti gimtinėn. Savame krašte dirbti maloniau?
- Visi medikai yra svarstę apie emigraciją. Tačiau Lietuvoje yra dalykų, kurių nepakeis didesnis atlyginimas, - man labai svarbu šeima. Nepaisant to, kad daug kas yra blogai, dirbi dėl pacientų. Vaikų chirurgija yra specifiška. Itin svarbu, kas tave apmoko. Čia turiu komandą, su kuria gera dirbti ir tobulėti. Pagaliau, pati chirurgija greitai keičiasi iš lokalios į globalią, visi dalinasi patirtimis. Gali dirbti Lietuvoje, bet stažuotis bet kuriame pasaulio kampelyje, mokytis iš specialistų vaizdo konferencijų metu. O susidūręs su sunkesniu atveju gali konsultuotis su pasaulio gydytojais. Mūsų ligoninė taip pat juda šia kryptimi - dalyvaujame ne viename tarptautiname tyrime, tapome Europos įgimtų anomalijų referencijų tinklo nariai.


 
Dosjė
2007 – 2013 m. Medicinos magistras, Vilniaus Universitetas
2013 – 2019 m. Vaikų chirurgijos rezidentūra, Vilniaus Universitetas
2010 07-2010 08 Stažuotė Pediatrijos skyriuje Ganoje
2013 02-2013 06 Stažuotė vaikų chirurgijos skyriuje Olandijoje
2018 10 – 2018 11 stažuotė Vaikų chirurgijos skyriuje Indijoje
Nuo 2014 m. Lietuvos vaikų chirurgijos draugystės narė.
Nuo 2018m. vaikų įgimtų anomalijų retų ligų centro administratorė
Nuo 2019 m. Jaunųjų Europos vaikų chirurgų draugystės (GYPSE) narė
Nuo 2019 07 – vaikų chirurgė, Vilniaus Universiteto Vaikų Ligoninė, vaikų chirurgijos skyrius


lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Budinti vaistinė


    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveika šeima


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    G.Thunberg – pranašė savame krašte?

    Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris