Sukūrę itin reikalingą aparatą pasipelnyti iš to nesiekia

Tautvilė Linkutė
2020-05-21
Lietuva garsėja įvairių sričių mokslininkais, o neseniai pasaulis išgirdo apie du lietuvius, nusprendusius pandemijos metu pagaminti visiems prieinamą plaučių ventiliavimo aparatą. Idėją įgyvendinti ėmėsi LSMU bebaigiantis studentas Gerardas Sokolovas ir vilnietis inžinierius Andrius Lideikis. Apie projektą kalbiname Gerardą.
Sukūrę itin reikalingą aparatą pasipelnyti iš to nesiekia
„Mūsų tikslas - pritaikyti pagamintą aparatą plačiam naudojimui, padaryti jį prieinamu ypač toms šalims, kurios negali sau leisti įsigyti sudėtingų ir brangių aparatų“, - sako Gerardas Sokolovas.

- Nesunku atspėti, kad idėją pagaminti plaučių ventiliavimo aparatą padiktavo koronaviruso plitimas. 
- Nuo sausio stebėjau informaciją apie COVID-19 plitimą kitose šalyse ir kaip tik pasirodė žinios, jog Italijos ligoninėse pradeda trūkti plaučių ventiliavimo įrangos bei personalo. Prieš kelerius metus lankiausi Italijos ligoninėse ir mačiau, kad jos yra puikiai aprūpintis, gera infekcijų kontrolė, tad susimąsčiau, kas bus Lietuvoje, jeigu tokios technikos pradeda trūkti net tikrai pažangioje šalyje. Jaudino ir tai, kad dar prieš paskelbiant karantiną vyravo nuomonė, jog COVID-19 lygintas su sezoniniu gripu. Laimei, laiku susipratome imtis tinkamų apsaugos priemonių. Būtent tai mane skatino ieškoti informacijos, kaip pagaminti plaučių ventiliavimo aparatą Lietuvoje iš čia turimų medžiagų.

Ilgą laiką priklausiau LSMU studentų mokslinei draugijai ir jos valdybai, tad pasiūliau jiems ir KTU studentų mokslinei draugijai ieškoti sprendimų kartu. Lietuvoje turime daug talentingų žmonių, technologijų, gerą mokslo bazę, įrangą bei IT specialistus, tad maniau, kad kartu tikrai galime sukurti plaučių ventiliavimo aparatą. Su mokslinių draugijų nariais ir alumnais ieškojome tinkamiausio varianto ir nusprendėme, kad reikia nesudėtingo, greitai pagaminamo įrenginio. Galiausiai, mokslininkės, vaikų pulmonologės dr. Linos Jankauskaitės dėka susipažinau su inžinieriumi Andriumi Lideikiu, kurio įmonė turi nemažai 3D spausdinimo įrenginių. Taip mudu pradėjome prie šio projekto dirbti kartu ir siekti geriausio įmanomo rezultato.
 
- O abejojančių jūsų projekto reikalingumu buvo?
- Lietuvos medikais, su kuriais kalbėjausi, sutiko, kad toks įrenginys praverstų, tik abejojo, jog mums pavyks jį pagaminti. Bet tikrai sulaukėme paskatos bent jau mokslo sumetimais pamėginti. Ir mums pavyko!
Tiesa, pagelbėjo įmonė „Acetilenas“, kuri neatlygintinai parėmė suspaustomis dujomis, dujų balionais ir sistemomis, „AMI sprendimai“ parėmė plaučio muliažu, o LSMU Simuliacijų centras suteikė patalpas laboratorijai. Su projektu jau spėjome sudalyvauti ir Baltijos šalių hakatone „Hack the crisis“, kur pasirodėme puikiai - gavome trijų tūkstančių eurų paramą. Projektas buvo pripažintas puikia idėja ir tapo aišku, kad yra reikalingas krizės akivaizdoje.
 

- Tokių įrenginių analogų pasaulyje yra? 
Analogiškus aparatus JAV naudoja kai kuriuose greitosios pagalbos automobiliuose. Jis tarnauja kaip tiltas tarp pirmosios pagalbos suteikimo, vežant pacientą į ligoninę, ir pažangaus ventiliavimo reanimacijoje. Taip pat radome, jog panašų projektą sukūrė japonas Naoyuki Ishikita, pradėjome su juo bendrauti. N.Ishikita pasidalijo brėžiniais, darytais prieš ketverius metus. Jis savo įrenginį jau buvo išbandęs ir patvirtinęs gana ilgą veikimą. Taigi susirinkome reikalingą informaciją, brėžinius ir 3D spausdintuvu pagaminome įrenginį plaučiams ventiliuoti, varomą tik slėgiu, be elektroninės dalies. Tiesa, tai nėra galutinis variantas. Norint jį pritaikyti naudojimui mums dar reikės atlikti nemažai testų, įvertinti patikimumą, medžiagų savybes ir kitus svarbius aspektus. Tad dabartinis mūsų tikslas - pritaikyti sukurtą plaučių ventiliavimo aparatą plačiam naudojimui. Analogišką aparatą JAV paramedikai, kaip minėjau, naudoja trumpalaikei plaučių ventiliacijai, o mes norime pritaikyti ilgalaikei.
 
- Sakėte, kad nenorėtumėte iš šio projekto pasipelnyti...
- Tikrai taip. Modernūs plaučių ventiliavimo aparatai kainuoja kelis tūkstančius eurų, o pandemijos metu kainos išaugo kelis kartus. Tad mūsų su Andriumi tikslas - pritaikyti pagamintą aparatą plačiam naudojimui, padaryti jį prieinamą ypač toms šalims, kurios negali sau leisti įsigyti sudėtingų ir brangių aparatų. Tikrai nenorėtume ir manome, kad būtų neetiška iš to pasipelnyti, kai kalbame apie žmonių gyvybes ir pasaulinę krizę.


Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Budinti vaistinė


    Ar nauji vaistai greičiau ateis į Lietuvą?

    Ar nauji vaistai greičiau ateis į Lietuvą?

    Nuo kitų metų ES startuos svarbus sveikatos politikos pokytis – jungtinis sveikatos technologijų vertinimas (STV). Ar tai bu...
    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...

    razinka


    Sveika šeima


    Vyrai jau verkia

    Nors visuomenėje apie vyrų psichoemocinę sveikatą kalbama drąsiau ir garsiau, statistika liudija, kad emocinių sunkumų slegiami vyrai nėra linkę kreiptis pagalbos. Visgi pirmasis žingsnis jau žengtas – kino salėse vyrai išdrįsta parodyti ir džiaugsmą, ir ašaras.

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    „Titaniko“ II ateitis: fiasko ar bravo?

    „Titanikas“ II gali sukurti taiką. Šis gali tapti taikos laivu visoms pasaulio valstybėms“, – sako ekscentriškasis australų verslininkas Clive Palmeris. Pastarasis savųjų planų sukurti istorinio tragiško likimo laivo repliką nepamiršo. Jis prisimena ne tik romantinę Džeko ir Rouzės ...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Vyrai ir moterys (Nr.3)
    Henrikas Vaitiekūnas Vyrai ir moterys (Nr.3)
    Ar gudresnis valgo skaniau?
    Henrikas Vaitiekūnas Ar gudresnis valgo skaniau?
    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija

    Naujas numeris