Šeimos gydytojas apie lašinių kokteilius: tai – absurdas

Mantas Jusis
2023-02-10
Jau tuoj mėnuo, kaip socialiniuose tinkluose sklando mada. Vadinamieji nuomonių formuotojai ėmė kalbėti apie teigiamą vitaminų lašinių poveikį organizmui. Tokiais įrašais dalijosi ne vienas visuomenei žinomas medijų ar šou verslo veidas. Gal sulaukus kritikos bei Valstybinė akreditavimo sveikatos priežiūros veiklai tarnybos dėmesio tokios paslaugos tyliai nustotos teikti? O galbūt nėra blogos reklamos, o tik... reklama?
Šeimos gydytojas apie lašinių kokteilius: tai – absurdas
Paieškų sistemos Google laukelyje suvedus „lašelinių kokteiliai“ nesunkiai rasite bent penkias įstaigas Vilniuje ar Kaune ir bent vieną Klaipėdoje teikiančias tokias paslaugas.

Meniu platus, kainų spektras irgi
Paieškų sistemos Google laukelyje suvedus „lašelinių kokteiliai“ nesunkiai rasite bent penkias įstaigas Vilniuje ar Kaune ir bent vieną Klaipėdoje, teikiančias tokias paslaugas.
 
Taip, kaip mieste turime ekonominio tipo maitinimo įstaigų, kurių „arkliukas“ – dienos pietūs, bet veikia ir restoranai, siūlantys prabangesnį maistą, o prie jų savaitgaliais iki paryčių dirba naktiniai klubai, kurių vienas skiriamųjų požymių – platus kokteilių pasirinkimas, taip ir čia gan plačiai paplitusioje gydomųjų kokteilių rinkoje turime visus tris elementus.
 

Ekonominės klasės kokteilius, su amžinąja vasario mėnesio akcija už 79-99 eurus, kurie gelbėja plaukus, odą, padeda nuo pagirių ar tiesiog kosmetiškai paremontuoja jūsų organizmą.
 
Vidutinės klasės klientui skirtas prabangesnis meniu. Jame vos keturi punktai: vitaminų, antioksidantų, mikroelementų kokteiliai. Tiesa, už solidesnę, jau 119 eurų sumą. Ir galop prabangiausias meniu, turintis stiprų face control finansinį slenkstį. Šių kokteilių kainos prasideda nuo 200 ir baigiasi ties beveik 300 eurų.
 
Slaptas pirkėjas
Geriau vieną kartą pabandyti, nei šimtą kartų išgirsti – sako senolių išmintis. Išbandyti ne visai aiškių paslaugų savo kailiu nesinori, bet apsimetus besidominčiu klientu, beje, nelabai susigaudančiu siūlomų kokteilių gausoje – visada. Skambinu pasiruošęs nurodyti standartinius simptomus: daug sėdimo darbo prie kompiuterio, lėtinis nuovargis, nuotaikų svyravimai, kartais ir apatija.
 
Skambinu į Kauną klinikos „Era Estetic“ filialą. Jame ši paslauga teikiama vos keli mėnesiai, o Vilniuje – jau bent metus. Gaunu rekomendaciją prieš apsilankant pasidaryt kraujo tyrimą ir tik po jo užsiregistruoti konsultacijos pas šios klinikos gydytoją. Konsultacija, beje, bus nemokama. Jos metu pagal mano kraujo rodmenis ir bus paskirtas konkretus kokteilis. Norint didžiausio galimo efekto, po savaitės ar poros procedūrą tektų pakartoti. Ir taip bent kelis kartus.
Bendros rekomendacijos po tokios procedūros: nuo klinikos kušetės į penktadienio vakarėlį, kur bus vartojama alkoholio, keliauti nederėtų. Apribojimų kitoms veikloms, pavyzdžiui, vairavimui nebus. Tiesa, po trankaus vakarėlio greitam jėgų atgavimui siūlomas specialus kokteilis „After party“ (liet. - po vakarėlio). Sutariu kito skambučio metu užsiregistruoti konsultacijos pas gydytoją bei pirmajai lašinei. Bendra numatoma procedūrų ir konsultacijos trukmė apie 2-3 val.

 
Interviu
Tai – žmonių apgaudinėjimas

Po šio pokalbio skambinu Lietuvos bendrosios praktikos ir šeimos gydytojų asociacijos vadovui profesoriui Juliui Kalibatui. Teiraujuosi jo nuomonės dėl privačiose klinikose teikiamų „gydomųjų“ paslaugų, kurios ne be nuomonės formuotojų pagalbos dabar yra tiesiog ant bangos.
 
- Koks jūsų požiūris, į tai, kad nuomonės formuotojai reklamuoja lašines kaip „vidinių baterijų pasikrovimo priemonę“?
- Dabar išties yra didžiulė reklama, ir, kiek teko su ja susipažinti, ji išties puikiai paruošta. Vitaminų ir įvairių mikroelementų lašinės parenkamos pagal tai, kokio norisi efekto, anot reklamos. Yra net antisenėjimo eleksyro, o juk kiekviena moteris sunkiai susilaikys, jei jai siūlo tokią priemonę. Yra lašinių greitam ir efektyviam svorio metimui.
Gaila, jog nemaža dalis žmonių tiesiog pasimauna ant šitos reklamos. Jų akyse tai kone panacėja nuo visų ligų, galinti net jaunystę sugrąžinti. Bet žiūrint iš mediko ir mokslininko pusės, reikia pasakyti, jog vienkartinė vitaminų ar mikroelementų dozė iš principo tikrai nieko pakeisti negali. Tai tik vienkartinis savijautos pagerėjimas. Yra manančių, jog jis apskritai susijęs su placebo poveikiu. Nes žmogus, sumokėjęs du šimtus eurų, tikrai nori jausti pagerėjimą.
Medicinoje tam tikrais atvejais skiriame vitaminus, įskaitant ir injekcijų ar lašinių pavidalu. Tiesa, tai darome gerai žinodami indikacijas bei kokių vitaminų pacientui trūksta ir ką tuo norime pasiekti. O kai kurios privačios klinikos klaidina, jog po jų lašinių efektas bus visam mėnesiui ar bent kelioms savaitėms. Tai – visiškas absurdas, žmonių apgaudinėjimas. Tokio efekto negali būti net ir svajonėse. Maža to, reikia paminėti, jog kai kurių vitaminų perteklius gali turėti nepageidaujamų pasekmių.

 
- Ką pasakytumėte hipotetiniam pacientui, kuris ateitų į jūsų ar kolegos kabinetą jau nusistatęs sau diagnozę, pasiskyręs gydymą. Tik tų lašelinių norėtų iš bendros, tai yra mūsų visų kišenės?
- Lietuvoje visi tikriausiai yra ir daktarai, ir krepšinio specialistai. Medicina daugeliui atrodo tokia sritis, kad paskaičius internete, pasiklausus kaimyno bei pasikonsultavus su draugais jau žinai, kaip ir kuo gydyti, kokiomis dozėmis. Bet savigyda yra pats blogiausias dalykas, ką žmogus gali nuspręsti daryti. Ir aš ir mano kolegos turime masę pavyzdžių, kai savigyda vos neatvedė prie mirties.
Ne veltui kai kurie vaistai yra tik receptiniai. Nors net ir šiandien turguje dar galima įsigyti ir receptinių, ir nereceptinių vaistų. Deja, įprotis, prisigraibius informacijos iš interneto, pradėt gydymą dar gajus. Jis – žalingas, todėl reiktų jo atsikratyti. Visos medijos – televizija, radijas, populiarioji literatūra ir kitos – turi bandyti perauklėti visuomenę, jog šito daryti nereikėtų. Nes tai gali būti kelias į tokį nusigydimą, jog vėliau ir gydytojai padėti nebegalės.

 
Komentaras
Valstybinė akreditavimo sveikatos priežiūros veiklai tarnybos direktorius Tadas Žentelis:

- Akreditavimo tarnyba bus dėkinga už operatyvius pranešimus, padėsiančius mūsų įstaigai užtikrinti pacientų saugą ir kokybiškų asmens sveikatos priežiūros paslaugų teikimą. Esame įsitikinę, kad savalaikiai ir ryžtingi sprendimai užkardys neteisėtą veiklą, žalojančią pacientų sveikatą, užkirs kelią nesąžiningiems asmenims siūlyti neteisėtas paslaugas, paskatins juos atsisakyti neteisėtų siūlymų ir pranešimų skelbimo viešojoje erdvėje.


lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Budinti vaistinė


    Mobiliosios vaistinės: pseudo priemonė ar naudinga iniciatyva?

    Mobiliosios vaistinės: pseudo priemonė ar naudinga iniciatyva?

    Apie tai, kad gyventojams yra sudėtinga atvykti įsigyti vaistų, yra kalbama ne vienerius metus. Vienas pasiūlymų – mobiliųjų...
    Nėra paso – nebus ir vaistų

    Nėra paso – nebus ir vaistų

    Vaistininkai ir Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) primena: pacientai įsigyti receptuose išrašytus vaistus ir kompensuoja...

    razinka


    Sveika šeima


    Implantams – reikalavimai, tamponams – jokių?

    Naujas tyrimas atskleidė, kad tamponuose yra toksiškų metalų, įskaitant šviną ir chromą, tad milijonai moterų galimai patyrė neigiamą poveikį sveikatai. Lietuvos akušeriai ginekologai teigia nusivylę tiek gamintojais, tiek šalies institucijų darbu: „Įvairiausiems dantų implantams taikomi tam tikri re...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    Tyrėjai: sapnas, galintis virsti realybe

    Kolumbijos universiteto mokslininkai testuoja vaistą, kuris, remiantis ankstyvaisiais tyrimais, gali pratęsti moterų vaisingumą penkeriais metais ir padėti joms gyventi ilgiau bei sveikiau. „Kiaušidžių senėjimas yra pagrindinis moterų senėjimo veiksnys. Šio tyrimo rezultatai – pirmieji žmonijos istorijoje &n...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Ko­lek­ty­vi­nis pro­tas ar ban­dos jaus­mas?
    Henrikas Vaitiekūnas Ko­lek­ty­vi­nis pro­tas ar ban­dos jaus­mas?
    Nesisteminis revizionizmas
    Henrikas Vaitiekūnas Nesisteminis revizionizmas
    Pseudomokslas apie makalienę
    Henrikas Vaitiekūnas Pseudomokslas apie makalienę

    Naujas numeris