Proveržis onkologijoje: melanoma ir odos vėžys gali būti sėkmingai valdomi

Evelina Machova
2019-11-11
Įprasta, kad apie odos vėžį bei melanomą daugiausiai kalbama vasarą. Tačiau Nacionalinio vėžio instituto (NVI) onkologai kartu su VULSK ir LSMU Kauno klinikų dermatologais jau antrą kartą rudenį rengia tarptautinę mokslinę - praktinę konferenciją „Odos vėžio ir melanomos diagnostikos ir gydymo naujienos“. Medikai sako, jog per pastarąjį dešimtmetį mokslo laimėjimai, nauji medikamentai bei modernios technologijos padarė milžinišką proveržį diagnozuojant ir gydant šias ligas.
Proveržis onkologijoje: melanoma ir odos vėžys gali būti sėkmingai valdomi
„Nacionalinio vėžio institute esame sukaupę nemažai patirties tiek diagnozuodami, tiek gydydami odos vėžį ir melanomą, todėl natūraliai kilo poreikis pasidalinti savo ir kitų geriausiomis patirtimis konferencijoje“, - sako dr. Birutė Brasiūnienė.

 Ankstyva diagnostika
Kaip pastebi medikai, lietuviai vis daugiau keliauja po svečias šalis, kur saule mėgautis galima ištisus metus, todėl ligos, kurioms ultravioletiniai spinduliai turi įtakos, tampa vis aktualesnės. Kasmet Lietuvoje nustatoma per 300 naujų melanomos atvejų. Pasaulyje - daugiau nei 4 milijonai.
Pasak vienos konferencijos iniciatorių, Nacionalinio vėžio instituto Chemoterapijos skyriaus su dienos stacionaru vadovės dr. Birutės Brasiūnienės, svarbu, kad odos vėžys ir melanoma būtų diagnozuojami kiek įmanoma anksčiau, tuomet ir gydymas, ir tolesnė prognozė geresni.

Nors didžioji dalis visuomenės mano, jog odos vėžys ar melanoma dažniausiai susijęs tik su apgamais ar per ilgu buvimu saulėje, medikai atkreipia dėmesį ir dar į vieną žmonių grupę. Pavyzdžiui, plokštelinė karcinoma yra susijusi su imunosupresinėmis būklėmis ir dažnai išsivysto žmonėms, kuriems dėl onkohematologinių ligų persodinami kaulų čiulpai ar atliekamos kitų organų transplantacijos. Anot specialistų, imunosupresinės būklės yra vienas rizikos veiksnių sirgti plokšteline karcinoma.
Nacionalinio vėžio instituto direktoriaus pavaduotoja mokslui ir plėtrai, laikinai einanti direktorės pareigas prof. dr. Sonata Jarmalaitė sako, jog odos vėžys ir melanoma onkologijoje laikomi proveržio sritimi. Todėl itin svarbu, kad skirtingų specialybių medikai būtų budrūs.
 

„Žinau keletą atvejų, kai pirmuosius ligos simptomus pastebėjo grožio kabinetuose dirbantys specialistai. Jų budrumas išgelbėjo gyvybes. Todėl svarbu dalintis patirtimi“, - teigia prof. dr. Sonata Jarmalaitė ir priduria, jog ilgą laiką išgyvenamumas tarp sergančiųjų melanoma buvo gana prastas.

 
Laimei, šiandien situacija jau kitokia. Diagnostika susideda iš molekulinės patologijos, genetinių tyrimų, kurie itin aktualūs skiriant gydymą. Į praktiką ateina naujos kartos vaistai, leidžiantys suvaldyti ligą.


 
Trys pagrindinės žinios
Organizatoriai įvardijo tris pagrindines žinias, kurios svarbios šių vėžio lokalizacijų diagnostikos ir gydymo progresui.
Specifinės mutacijos: BRAF genų mutacijų atradimas bei BRAF V600 kodono tyrimai skiriant gydymą tiek metastazuojančiai ligai, tiek lokaliai pažengusios melanomos gydymui. Taip pat kitų genų tyrimai, kurie kol kas dar netapo registruotų vaistų taikiniais, bet yra daug žadantys.

Nauji medikamentai. Šiuo metu jau kompensuojama taikinių terapija ir imunoterapija metastazavusiai melanomai gydyti, pavieniams retos melanomos atvejams, tačiau kyla klausimas, ką daryti su pacientais, kuriems ligos diagnozuojama trečios stadijos? Pasak medikų, kol kas pažangiausias gydymas nėra kompensuojamas šios stadijos ligoniams. Tačiau gydytojai viliasi, jog po poros metų, rengiant jau trečiąją konferenciją, bus galima kalbėti, jog pacientams, sergantiems trečios stadijos melanoma, bus taikoma taikinių ir imunoterapija. Vis daugiau naujienų, inovatyvių vaistų sulaukiama išplitusio odos vėžio gydymui, kai kurie vaistai jau kompensuojami ir Lietuvoje.

Naujienos technologijų srityje: stereotaksinės radioterapijos taikymas, pavyzdžiui, melanomos CNS metastazių atveju, diagnostikai pasitelkiamas dirbtinis intelektas bei radiogenomika.

 
Genetika geresniam gydymui
Pasak dr. B.Brasiūnienės, pastarojo dešimtmečio mokslo laimėjimai padarė didžiulį perversmą diagnozuojant bei gydant melanomą. Galime teigti, kad net metastazvusias šio vėžio formas pavyksta vis labiau suvaldyti. Nors pasitaiko itin sudėtingų atvejų, kai metastazės atsiranda smegenyse ar netipinė melanomos vieta, pvz., gleivinėje, ir šiais atvejais, pasak medikės, ateinančios naujos technologijos teikia vilties.
„Sužinojome apie naujas genų mutacijas, jų svarbą gydymui ir prognozei. Tai davė stiprų postūmį tolesniam progresui gydymo srityse. Svarbu, jog įvykęs progresas būtų prieinamas ir Lietuvos pacientams. Kompensuojami nauji vaistai, genetinės laboratorijos atlieka visus reikalingus testus. Tai - didžiulis šuolis. Be to, Nacionalinio vėžio institute esame sukaupę nemažai patirties tiek diagnozuodami, tiek gydydami šias vėžio formas, dėl ko natūraliai kilo poreikis pasidalinti savo ir kitų geriausiomis patirtimis šioje konferencijoje“, - sako dr. Birutė Brasiūnienė.
 
Naviko molekulinė analizė padeda aptikti pakitimus vėžio genuose, įvertinti jo piktybiškumą bei prognozuoti ligos eigą. BRAF V600 mutacijos dažniausiai tiriamos sergantiesiems išplitusia melanoma. Tačiau Nacionaliniame vėžio institute, pasak Genetinės diagnostikos laboratorijai vadovaujančios genetikės dr. Rasos Sabaliauskaitės, tiriami pacientai, sergantys ir pirmos bei antros stadijos melanoma. Pasak genetikės, ši informacija svarbi pacientui prireikus tolesnio gydymo.
 

„Šia liga dažniausiai serga jaunesnio amžiaus žmonės – vidurkis penkiasdešimt septyneri metai. Ji gali vystytis ne tik ant odos, bet ir kituose audiniuose. Be BRAF genų mutacijų, atliekame ir kitų genų tyrimus, pavyzdžiui, RAS, NF1, KIT. Tikiuosi, kad šie genai, kuriuose pastebime pokyčius metastazuojant melanomai, taps taikinių terapijos objektais ateityje“, - sako dr. Rasa Sabaliauskaitė.


Kaip pabrėžė prof. Sonata Jarmalaitė, šiandien melanomos gydyme vyrauja naujas požiūris. BRAF genų mutacijas turintys navikai gydomi kelių vaistų taikinių deriniu, neturintiems – skiriama imunoterapija. Tiesa, Europoje jau kalbama ir apie šių dviejų metodų: taikinių terapijos ir imunoterapijos derinius. Medikai pastebi, jog sergamumas tiek odos vėžiu, tiek melanoma auga, todėl mokslo pažanga šiose srityse itin svarbi.

 
Turi sukaupę patirtį
Konferencijoje naujienomis dalinosi užsienio lektoriai, kurie skaitė pranešimus apie metastazavusios melanomos gydymą, pristatė ankstyvo odos vėžio gydymo naujienas. Patirtimis gydant odos vėžį dalinosi Nacionalinio vėžio instituto medikai, taip pat kolegos iš Vilniaus universiteto ligoninės Santaros klinikų, Lietuvos sveikatos mokslų universiteto ligoninės Kauno klinikų.
„Nacionalinis vėžio institutas turi sukaupęs nemažai odos vėžio, melanomos, retų melanomos atvejų. Turime puikią specialistų komandą. Institute atliekama genetinė diagnostika, dirba visi reikiami šioms vėžio lokalizacijoms diagnozuoti ir gydyti specialistai: dermatologai, veido žandikaulių chirurgai, genetikai, radioterapeutai, radiologai, chemoterapeutai ir kiti. Galime pasidžiaugti NVI patirtimis, diagnozuojant ir gydant retas odos vėžio ir melanomos formas - Merkelio ląstelių karcinoma, akies gleivinės, makšties ar analinės melanomos, melanomos su CNS metastazėmis atvejai“, - sako dr. B.Brasiūnienė.

Pranešimą apie metastazavusio odos vėžio gydymo naujienas pristačiusi  viena konferencijos rengėjų gydytoja onkologė - chemoterapeutė dr. Lina Daukantienė sako, kad vaistų prieinamumo situacija Lietuvoje nėra prasta. Tiesa, medikė viliasi, kad sveikatos politikai priims reikiamus sprendimus ir dar du imunoterapiniai vaistai, kurie šiuo metu gali būti kompensuojami tik itin retais ligos atvejais, bus kompensuojami visiems, kuriems reikia: „Tai - labai brangūs vaistai, todėl pačiam pacientui be valstybės pagalbos jų įsigyti neįmanoma. Tiesa, turime galimybę kreiptis į Valstybinę ligonių kasą ir prašyti kompensuoti gydymą pacientams, sergantiems itin retos formos liga. Tarkim, bazalinių ląstelių karcinoma lokaliai yra gana plačiai išplitusi liga, tačiau tik pusei procento sergančiųjų ji metastazuoja. Tai - ypač reti atvejai. Dažniausiai šios ligos atveju kolegos dermatologai, chirurgai bei radioterapeutai puikiai susitvarko, tad pas chemoterapeutus tokie pacientai patenka retai.“
 

„Dažniau susiduriame su metastazavusia plokščialąsteline karcinoma. Tačiau turime patirties ir gydant itin retą Merkelio ląstelių karcinomą. Per dešimt metų Nacionaliniame vėžio institute buvo gydoma net trisdešimt šios ligos atvejų. Nors tai - itin reta liga, palyginti su kitomis odos vėžio formomis - gana sparčiai progresuojanti“, - sako dr. Lina Daukantienė.

 
Naujos gydymo galimybės

Konferencijos metu gydytojai dalinosi klinikiniais atvejais bei sprendimais, kurie padėjo siekti gerų rezultatų. Gydytojai pristatė pasiekimus bei patirtis, kaip būtų galima padėti pacientams parenkant efektyviausią gydymą. Pranešimą pristačiusi Santaros klinikų gydytoja Nadiežda Jarušina teigė, jog pastaruoju metu pastebimas bazalinių ląstelių karcinomos dažnėjimas Europoje. Kasmet nustatoma apie 200 naujų ligos atvejų 100 tūkst. pacientų. Koks tinkamiausias vietiškai išplitusio vėžio bei pažengusių bazalinių ląstelių karcinomos gydymas, klinikinius atvejus pristatė NVI gydytoja dr. Jurgita Liutkevičiūtė-Navickienė ir Kauno klinikų prof. Rytis Rimdeika.
Pranešimų tiek apie melanomos diagnostiką, gydymo galimybes bei medikamentinio gydymo naujoves buvo ypač gausu. Pavyzdžiui, NVI Išorinės spindulinės terapijos skyriaus vedėjas dr. Darius Norkus, pristatęs pranešimą „Melanomos CNS metastazės – stereotaksinės radiochirurgijos vieta ir galimybės“, teigė, jog anksčiau, melanomos metastazėms susiformavus smegenyse, auksiniu standartu buvo laikomas visų galvos smegenų švitinimas. Toks gydymas sukeldavo pacientams ženklius kognityvinės funkcijos sutrikimus. Dabar gi galvos smegenų švitinimas dažniausiai rekomenduojamas tik blogos funkcinės būklės pacientams. Mat nemažai daliai tokių atvejų galima taikyti stereotaksinę radiochirurgiją, kuriai nebūdingi lėtiniai šalutiniai poveikiai, bloginantys paciento gyvenimo kokybę. Kitas jos privalumas – stereotaksinę radiochirurgiją galima pakartoti, ligai progresuojant galvos smegenyse.
 

„Išskirtinais atvejais galima naudoti visos galvos švitinimą galvos smegenų metastazėms progresuojant po stereotaksinės radiochirurgijos, tačiau mano pranešimo pagrindinė žinutė, jog visų smegenų švitinimą šiandien gali pakeisti taikinių terapija arba imunoterapija. Savo vietą tokiais atvejais turi ir stereotaksinė radiochirurgija“, - teigė dr. Darius Norkus.

 
Nepamirškime užleistų atvejų
Gydytojų specialistų pranešimai buvo gausiai iliustruoti vaizdine medžiaga net iš operacinių. Nacionalinio vėžio instituto. Galvos – kaklo ir odos navikų chirurgijos skyriaus chirurgas Linas Senkus, pasidalinęs patirtimi, ne vieną turbūt privertė stebėtis. Mediko pranešimas vadinosi „Odos vėžys – akivaizdi, bet ne visada „pastebima“ liga“. Tiesa, iš gydytojo pristatytų ligos atvejų sunku patikėti, kad sergantieji ar aplinkiniai bei artimieji nepastebėjo akivaizdžių keistokų darinių ant veido ar galvos. „Akivaizdu, jog visuomenei trūksta žinių, kas yra odos vėžys. Nors kartais tos informacijos galbūt pritrūksta ir kolegoms medikams. Todėl kartais nepavyksta priimti pacientui pačių geriausių sprendimų, kartais ir ligos eiga būna ne tokia, kokios tikimės. Tarkim, plokščialąstelinė odos karcinoma lengvai išgydoma, metastazuoja tik penki procentai visų atvejų. Jei ligą pavyktų diagnozuoti anksti, ji būtų išgydoma chirurginiu būdu, dažnu atveju pritaikant nesudėtingą plastiką. Kodėl nutinka taip, jog gydymo galimybės gerokai pasikeičia? Pirmiausia, kad ir kaip nemalonu, paminėčiau apsileidimą ir apleistumą: vyresnio amžiaus žmonės gyvena vieni, mažai bendrauja su artimaisiais. Kiti gydymą apsunkinantys veiksniai: imuninės sistemos nusilpimas, pavyzdžiui, po organų transplantacijos, didelis paviršinis išplitimas, agresyvus ligos pobūdis“, - patirtimi dalinosi chirurgas.
Gydytojas ragina pastebėjus keistus darinius ant odos nedelsti ir kuo skubiau kreiptis į gydytoją, nes tai gali būti ne tik estetinė problema bet ir liga, nulemianti sutrumpėjusią gyvenimo trukmę.
 

„Atrodo, viską žinome ir galėtume išgyti, bet kartais tokie dariniai gydomi užkalbėjimais, gydoma „šalčiu“, tiesa, ne krioterapija. Matyt, tai rodo, jog visuomenei vis dar trūksta žinių apie šią ligą“, - teigė dr. Linas Senkus.


„Jaunas žmogus gal kreipsis anksčiau dėl atsiradusių, kad ir nedidelių pakitimų, nors, kaip rodo patirtis, ne visada. Tokios karcinomos gali tūnoti metų metus, todėl labai svarbu, kad tokiose konferencijose dalyvautų šeimos gydytojai, kad jie būtų budrūs ir edukuotų pacientus. Negalime užleisti ligos atvejų, matomų plika akimi. Devyniasdešimt procentų odos vėžio atvejų yra išgydomi, svarbu laiku kreiptis“, - sako dr. L.Daukantienė. Kolegei pritaria ir prof. dr. S.Jarmalaitė teigdama, jog odos vėžys ir melanoma aktuali onkologinė problema, į kurios sprendimą įsijungia įvairios kompetencijos gydytojai.
„Jaunas žmogus gal kreipsis anksčiau dėl atsiradusių kad ir nedidelių pakitimų, nors, kaip rodo patirtis, ne visada. Tokios karcinomos gali tūnoti metų metus, todėl labai svarbu, kad tokiose konferencijose dalyvautų šeimos gydytojai, kad jie būtų budrūs ir edukuotų pacientus. Negalime užleisti ligos atvejų, matomų plika akimi. Devyniasdešimt procentų odos vėžio atvejų yra išgydomi, svarbu laiku kreiptis“, - sako dr. L.Daukantienė. Kolegei pritaria ir prof. S.Jarmalaitė teigdama, jog odos vėžys ir melanoma aktuali onkologinė problema, į kurios sprendimą įsijungia įvairios kompetencijos gydytojai.
 
Tęsiamas bendradarbiavimas
„Į konferenciją kvietėme ir kitų sričių medikus, dirbančius su onkologinėmis ligomis: dermatologus, radiologus, patologus, šeimos gydytojus, ir kitus. Mūsų lektoriai akcentavo, kaip svarbu laiku ir profesionaliai nustatyti diagnozę. Šia konferencija  visiems specialistams ir norime perduoti žinutę: odos vėžys, melanoma net išplitusių stadijų atvejais gali būti kontroliuojama, svarbu anksti pastebėti simptomus, kuo ankščiau ir tiksliau diagnozuoti ir parinkti tinkamą individualizuotą gydymą. Nuo to priklauso prognozė. Savo ruožtu, džiaugiamės, kad Nacionaliniame vėžio institute be jau minėtų įprastinių odos vėžio, melanomos formų, koncentruojasi ir sudėtingesni pacientai, sergantys retomis šių vėžių formomis. Tokių formų diagnostika sudėtinga, reikalauja kelių specialistų kompetencijos ir patirties. O gausus būrys šios konferencijos klausytojų bei per 20 lektorių iš įvairių Lietuvos ir užsienio medicinos įstaigų gražiai užtvirtina visų mūsų bendradarbiavimą diagnozuojant ir gydant šias vėžio lokalizacijas. Bendrus projektus tęsime ir toliau. Su kolegomis jau sutarėme susitikti kitoje konferencijoje 2021 metais“, - sako dr. B.Brasiūnienė.


lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 
 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Budinti vaistinė


    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveika šeima


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    G.Thunberg – pranašė savame krašte?

    Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris