Nedelsdama laimėjo gyvenimą

Evelina Machova
2020-02-10
„Po operacijos dar šiek tiek skauda, geriu vaistus, bet kaip moteris jaučiuosi puikiai. Gydytojai padarė daugiau, nei tikėjausi. Kiekvieną moterį raginu nedelsti pasitikrinti ir jei reikia, ryžtis sprendimams. Nelaikykite vėžio savyje - jis anksčiau ar vėliau sugrauš. Bet šiuolaikinė medicina suteikia šansą gyventi“, - savo istoriją pradeda Lina Januškaite-Rešetnikova (39 m.), kuriai vienos operacijos metu buvo atlikta abiejų krūtų mastektomija ir rekonstrukcija.
Nedelsdama laimėjo gyvenimą
Šešiametė dukrytę Pauliną Lina, kaip pati sako, ruošė iš anksto: daug kalbėjo apie ligą, jos pasekmes bei pagalbą, kurios mamai prireiktų. „Stengiausi paaiškinti, kad tai - ne katastrofa, o tiesiog gyvenimas, kad liga nėra nei blogai, nei gerai, tiesiog taip kartais nutinka“, - sako krūties vėžiu sirgusi Lina.

Ačiū
Į redakciją kreipėsi Lina, su gana retai pastaruoju metu pasitaikančiu prašymu - pasakyti nuoširdų ačiū ją gydžiusiems gydytojams.
„Visos šios ligos eigoje vienas svarbiausių asmenų yra gydytojas chemoterapeutas,  kuris skiria tyrimus, gydymą nukreipia reikalinga linkme. Už apsisprendimus ir objektyvių tyrimų skyrimą dėkoju Klaipėdos universitetinės ligoninės gydytojai chemoterapiautei Irmantei Česnavičienei. Bei, žinoma, mane operavusiems Respublikinės Klaipėdos ligoninės gydytojams Algirdui Kasiliauskui, Miglei Stakytei, anesteziologei Aistei Mitkuvienei“, - sako Lina.

 

Netikėtai anksti
Prieš penkerius metus maitindama dukrelę Lina krūtyje užčiuopė guzelį. „Nieko nelaukiau ir iš karto kreipiausi į medikus. Atliko biopsiją, paaiškėjo, jog sergu itin agresyviu krūties vėžiu. Atlikus genetinius tyrimus sužinojau, jog turiu mutavusį geną. Atliko chemoterapiją ir tausojančią krūties operaciją. Tuos penkerius metus tikrinausi kas pusmetį, bet nuo to geno niekur nepabėgau. Pernai lapkritį eilinio patikrinimo metu paaiškėjo, jog auglys yra kitoje krūtyje. Kito kelio, kaip tik šalinti abi krūtis, nebuvo“, - pasakoja Lina.

Moteris sako, kad vis pagalvodavo, ką darytų, jei liga atsinaujintų. Daug skaitė, domėjosi ir tam tikra prasme ruošėsi. „Tik nesitikėjau, kad viskas nutiks taip greitai. Bet liga visada ateina ne laiku. Puikiai supratau, jog teks šalinti abi krūtis, pradėjau domėtis, ar yra būdų išsaugoti moteriškumą. Taip ir aptikau straipsnį, kad Respublikinės Klaipėdos ligoninės gydytojai Algirdas Kasiliauskas ir Miglė Stakytė stažavosi Strasbūre, kaip atkurti krūtis iš pačios moters audinių. Mūsų bendravimas buvo šiltas, aplinka, palyginti su tuo, kai buvau operuojama prieš penkerius metus kitoje ligoninėje, nesulyginama. Čia viskas modernu, šviesu, rožinės sienos daro savo. Net draugei siunčiau nuotraukas iš palatos, pro kurios langą atsivėrė vaizdas į Klaipėdą...
Džiugu, kad šiandien medicina ir gydytojų kompetencija leidžia viską padaryti namuose, nereikia pagalbos ieškoti užsienyje. Žinojau, jog gydytojai yra atlikę vienos krūties šalinimą ir atkūrimą vienu metu. Kiek teko girdėti, mano atvejis, kai vienos operacijos metu šalinamos abi krūtys, o vėliau suformuojamos iš mano pačios audinių, buvo atlikta pirmą kartą“, - sako Lina.
 
Liga - ne katastrofa
Kai Linai buvo šešeri, tiek pat kiek dabar jos dukrelei Paulinai, kiaušidžių vėžys pasiglemžė jos mamą. „Man tai labai jautru, bet laimei, kad gimiau tinkamu laiku, kai medicina jau gali padėti. Žinoma, suprantu, kad daug priklauso ir nuo manęs pačios: kaip maitiniesi, kokios mintys suksis, kaip gyvensi. Ačiū gydytojams, o moteris raginu nedelsti ir kuo anksčiau kreiptis į specialistus. Tuomet juk ir galimybės kur kas platesnės“, - sako Lina.

Moteris neslepia, jog susirgus ypač svarbus šeimos palaikymas. „Turiu gerą ir mylintį vyrą. Jis - mano ramstis. Dukrytę ruošiau iš anksto, kad bus laikas, kai mamytei reikės operacijos, kad reikės jos pagalbos. Daug kalbėdavomės, sakydavau, jog kažkada mamytė turėjo dvi kasytes, o dabar reikės šukuoseną pakeisti. Plaukai nukris, bet vėliau ataugs. Stengiausi paaiškinti, kad tai - ne katastrofa, o tiesiog gyvenimas. Kad liga nėra nei blogai, nei gerai - tiesiog taip kartais nutinka. Man širdis džiaugiasi, kad ji tokia supratinga. Sako: mamyte, galvą aš pati išsiplausiu, o kai grįši namo, aš tau atnešiu pleduką, padarysim lovytę svetainėje. Taip aš darau, kai ji suserga. Vyrui sakau, jog esame laimėtojai, nes išlošėme laiko, kurį galime leisti kartu“, - sako Lina.


 
Komentaras
Respublikinės Klaipėdos ligoninės Plastinės rekonstrukcijos ir krūtų chirurgijos skyriaus chirurgas Algirdas Kasiliauskas:


- Pacientės atveju teko šalinti abi krūtis ir tos pačios operacijos metu jas atkurti iš savų audinių. Tokia operacija Lietuvoje atlikta pirmą kartą. Sprendimas pasirinktas, kad pacientei būtų kuo mažesnė psichologinė trauma. Dažniausiai tokiais atvejais krūtys vienmomentiškai atkuriamos implantais. Jei planuojama rekonstrukcija savais audiniais, tai atliekama keliais etapais. Pavyzdžiui, pirmiau šalinama ir atkuriama viena krūtis. Vėliau, tarkim, po pusmečio, tas pats atliekama su kita krūtimi. Arba pirmiau šalinamos abi krūtys, kurios savais audiniais atkuriamos kitos operacijos metu po kelių mėnesių. Pacientė atsisakė krūtų atkūrimo implantais, todėl buvo pasirinkta ši sudėtinga operacija, kuri truko ilgai - apie septynias valandas.


Visada atsižvelgiame, ko pageidauja moteris. Taigi, šiuo atveju paėmėme odos – poodžio lopinėlį iš pažasties ir nugaros plačiojo raumens kraštą bei šiek tiek riebalinio audinio nuo pilvo, šlaunų. Žinoma, kad pamatytume galutinį rezultatą, dar prireiks laiko, taip pat galbūt prireiks ir korekcinės operacijos. Tačiau kol kas viskas atrodo gerai.
Faktas, kad po onkologinės operacijos, kai rekonstruojama krūtis, ar kaip šiuo atveju krūtys, atkurti viską, kaip buvo, nelabai įmanoma. Tiesa, pasitaiko atvejų kad moterys po rekonstrukcijos lieka labiau patenkintos savo išvaizda nei iki tol.

 
Tarp kitko
Respublikinė Klaipėdos ligoninėje jau nuo 2008 m. atliekamos krūtų rekonstrukcijos savais audiniais. Naudojami pasukamieji lopai su maitinančiomis kraujagyslinėmis „kojytėmis“: TRAM (maitinančioji „kojytė“ yra tiesusis pilvo raumuo) ir TDL. Nuo šių metų šioje įstaigoje pradėtas taikyti naujas metodas – mini TDL su riebalų persodinimu. Šio metodo esmė – du senai žinomi būdai modifikuoti ir sujungti siekiant atkurti didesnio tūrio krūtį nenaudojant implanto.
Klaipėdos chirurgai užpernai dalyvavo Prancūzijoje vykusiame kongrese, kur buvo pristatyta, kaip du gerai žinomus metodus – riebalų persodinimą ir plačiojo nugaros raumens lopo persodinimą – sujungti ir panaudoti įvairaus dydžio krūties atkūrimui.


lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Budinti vaistinė


    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveika šeima


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    G.Thunberg – pranašė savame krašte?

    Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris