Naglis Ramanauskas: „Dirbtinis intelektas - protingas radiologo asistentas“

Rūta Kerulytė
2019-08-12
VUL Santaros klinikose dirbantis radiologas rezidentas Naglis Ramanauskas (27 m.) gali pasigirti įvairiomis patirtimis: medicinos studijų metais išmoko programuoti, o tada su bendraminčiais įkūrė medicininių technologijų bendrovę, kuri sulaukė tarptautinio susidomėjimo.
Naglis Ramanauskas: „Dirbtinis intelektas - protingas radiologo asistentas“
„Buvo nelengva, daug ką teko aiškintis patiems. Rasti modelį, kuriuo patikėtume... Tačiau įgavome patirties ir sustiprėjome. Dabar išmanome ne tik apie mediciną, bet ir apie rinką“, - pasakoja VUL Santaros klinikų rezidentas Naglis Ramanauskas.

- Esate ir gydytojas, ir programuotojas... tikriausiai į radiologiją ėjote neatsitiktinai?  
Visada jaučiau potraukį informacinėms technologijoms. Kai reikėjo spręsti dėl pasirinkimo, jau dirbau su skaitmenine vaizdų analize, šiek tiek ir programavimu. Tad supratau, kad būtent šie du pomėgiai geriausiai pritaikomi prie radiologo specialybės, domėjausi būtent dirbtinio intelekto technologijų taikymu. Radiologija ir viena pati mane traukė, nes tai - plati sritis. Juk radiologiniai tyrimai leidžia aptikti daugybę ligų, pavyzdžiui, nustatyti insultą. Radiologija svarbi ir vėžio gydymui... O dar, pasirodo, ji suderinama ir su kitais mano pomėgiais. Nuo ketvirto kurso kitų minčių ir neturėjau.
 
- Jums svarbus tarpdiscipliniškumas? Gal tai jaunųjų medikų bruožas?
Sunku pasakyti, ar tai bendra tendencija, bet savo rate išties turiu nemažai žmonių – medikų ir ne tik – kurie sugeba suderinti įvairias mokslo šakas.
 

- Studijuodamas sugalvojote užsiimti papildoma veikla. Užteko laiko viskam, o gal gėrėte redbullį, mokėtės naktimis?
- Nutariau programuoti. Buvau pakankamai tech savvy (liet. - gabus IT technologijoms). Tačiau tik studijų metu ėmiau daugiau dirbti ties šia sritimi. Buvau programeris savamokslis, daugiausia tą dariau interneto pagalba. Paskui įgūdžiai lipdėsi iš praktikos, o galiausiai tapo mėgstamu darbu.
Studijos pareikalauja visokių resursų, tačiau to laisvo laiko atrandi. Mano praktika rodo, kad viskas suderinama, jei žinai, kur nori gilintis. Žinoma, laisvą laiką vis tiek išnaudoji konstruktyviai – ar tai papildoma specialybinė praktika, ar moksliniai darbai. O aš užsiėmiau vaizdų analize, programavimu ir paskyriau tam nemažai laiko.
 
- Ir anksčiau turėjote viziją, kad programavimą pavyks suderinti su medicina? Ar tiesiog pasisekė?
- Iš pradžių tokios vizijos nebuvo, tiesiog dariau, kas mane domino. O vėliau matyt pasisekė – sutikau reikiamų žmonių ir hobis tapo šiuo tuo daugiau. Tačiau mano pasirinktai medicinos sričiai programavimas išties aktualus.
 
- Kompiuteris darbo iš gydytojų neatims?
- Tikrai ne. Dirbtinis intelektas veikia kaip protingas radiologo asistentas, padedantis jam padidinti darbo našumą ir tikslumą.
 
- Esate vienas stratuolio „Oxipit“ įkūrėjų. Kaip atsirado ši įmonė? 
- Šeštais studijų metais susipažinau su kolega, kurio hobis irgi buvo dirbtinio intelekto taikymas. Mudu nei duomenų mokslininkai, nei informatikai, bet turėjome projektą su histopatologinių duomenų analize. Dalyavome dirbtinio intelekto Hekatone – tai buvo pirmas toks renginys Lietuvoje. Apie jį išgirdome atsitiktinai ir paskutinę minutę nutarėme sudalyvauti. Ten ir sutikau būsimus kolegas – aukšto lygio IT specialistus. Susibendravome ir supratau, kad tie žmonės man patinka tiek iš asmeninės, tiek iš profesinės perspektyvos. Pakalbinau juos ir pasiūliau kartu kurti projektą, kuris leistų dirbtinio intelekto technologijas taikyti radiologijoje.
 

- Jaučiate didelę konkurenciją? 
- Šiuo metu pasaulyje technologijų kūrimas radiologijai yra populiarus. Dirbtinio intelekto startup‘ų įmonių yra nemažai. Taigi, konkurenciją jaučiame ir tai nelengva sritis. Bet kartu čia perspektyvi rinka, jauna ir dinamiška. Iki pernai metų ši sfera praktiškai neegzistavo!
 
- Steigiant įmonę atsirado ir buhalterinių subtilybių. Kaip mokėtės verslauti?
- Kuriant įmonę paaiškėjo, kad reikia ne tik IT ir medicinos sritis, bet ir verslą išmanančių specialistų. Iš pradžių šios trečiosios grandies neturėjome, buvome tik informatikai ir medikas be patirties versle. Ant lėkštutės niekas nepadėta, buvo nelengva, daug ką teko aiškintis patiems. Rasti modelį, kuriuo patikėtume... Tačiau įgavome patirties ir sustiprėjome. Dabar išmanome ne tik apie mediciną, bet ir apie rinką.
 
- Medicinos srityje naujos inovacijos be galo aktualios. Bet turbūt susiduriama ir su griežtesniais saugumo reikalavimais?

- Taip, absolutely! Tai sudėtinga sritis, yra daug papildomų reikalavimų. Čia ne koks appsas (liet. - telefoninė programėlė), kurį gali sukurti ir paleisti į rinką. Atsakomybės daug. Reikia įvairių sertifikatų, tai reikalauja ir laiko, ir pinigų. Medicinoje ypač svarbus asmeninių duomenų saugumas, tai turi papildomų iššūkių Lietuvoje ir Europoje. Bet viskas įveikiama, kai matai to prasmę. Pavyzdžiui, džiaugiamės, kad gerai įvertintas mūsų kūrinys „Chesteye“. Ši programa aptinka sutrikimus krūtinės ląstos rentgenogramose ir pateikia diagnozės aprašą. Tai palengvins radiologų darbą. 
 
- Vykstate į stažuotes, konferencijas? Kokios patirties pasisemiate?
- Kelionių tiek medicinos, tiek IT srityje neišvengsi, tenka į tai investuoti. Važinėjame į konferencijas, pavyzdžiui, apie dirbtinio intelekto taikymą medicinoje, radiologijos inovacijų konferencijos. Tai aktualu ir darbui su „Oxipit“, ir man, kaip medikui. Kaip svarbiausias, kuriose teko lankytis, įvardinčiau ACR konferenciją Vienoje, taip pat Čikagoje vykusią didžiausią radiologų konferenciją pasaulyje. Kalbant iš gydytojo rezidento perspektyvos – smagu, kad netrūksta galimybių tobulėti. Žinoma, tenka derintis, kiek leidžia laikas ir finansai. Pastebiu gerų dalykų: su užsienio kolegomis dalinantis patirtimis, matau, kad radiologija Lietuvoje plėtojama tokiu pagreičiu kaip ir kitur Europoje. Manau, kad Lietuva turi lygius šansus tapti šios srities lydere pasaulyje.
Taigi, tikrai neturiu minčių išvažiuoti kitur, patinka gyventi Vilniuje. Štai Amerika, nors tai - beprotiškai įdomus žemynas, kuriame dar apsilankysiu, šiuo aspektu nėra mano svajonių šalis.

 
Dosjė
2017 – dabar: vienas „Oxipit“ įkūrėjų, medicinos direktorius.
2017 – dabar: Radiologijos specialybės jaunesnysis gydytojas - rezidentas, Vilniaus universitetas.
2011-2017 m. Vilniaus universitetas Medicinos fakultetas.


lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Budinti vaistinė


    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveika šeima


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    G.Thunberg – pranašė savame krašte?

    Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris