Mindaugas Stražinskas: „Radiologija – laisvė rinktis“

Aigustė Tavoraitė
2019-03-22
„Mane žavi tai, kad radiologija yra plati medicinos specialybė. Tapęs radiologu tu gali rinktis įvairias jos specializacijas tiek pagal atliekamą vaizdinimo metodą, tiek pagal anatominę sritį. O laisvė rinktis – didžiulė vertybė“, – taip profesiją apibūdina Klaipėdos jūrininkų ligoninės gydytojas radiologas Mindaugas Stražinskas (34 m.).
Mindaugas Stražinskas: „Radiologija – laisvė rinktis“
„Buvimas šauliu padeda ugdytis ir medikui svarbias savybes – atsakingumą, disciplinuotumą, gebėjimą dirbti komandoje“, - sako Klaipėdos jūrininkų ligoninės gydytojas radiologas Mindaugas Stražinskas.

- Papasakok, kokie didžiausi iššūkiai tenka dirbant diagnostinį darbą? Galima sakyti, nuo radiologo akies priklauso diagnozės tikslumas?
Šiandien gydytojo radiologo darbas vertinant rentgenologinius, kompiuterinės tomografijos, magnetinio rezonanso tomografijos vaizdus, atliekant ultragarsinius tyrimus – ypač svarbi paciento ištyrimo dalis. Vienas pagrindinių iššūkių darbe yra ne tik pakitimų radimas minėtais tyrimais ir jų priskyrimas vienai kuriai nors patologijos grupei (tai yra „sausa“ vaizdų analizė), bet ir teisingas jų interpretavimas bendros klinikinės situacijos kontekste – derinant su anamneze, kitų tyrimų rezultatais, kitų gydytojų specialistų konsultacijų duomenimis. Tai leidžia nustatyti tikslesnę diagnozę ir taip pasirinkti teisingą paciento gydymo taktiką. Kitais atvejais „sausas“ vaizdų interpretavimas gali lemti netikslumus ir klaidas. Manau, kad radiologui nesvarbių klinikinių duomenų nebūna. Tačiau radiologinių tyrimų svarumas nustatant diagnozę labai skiriasi ir priklauso nuo ligų grupių. Esant ūmiam pilvo skausmui dažniausiai neapsieisime be pilvo ultragarsinio tyrimo ar kompiuterinės tomografijos, nutikus galvos traumai nepakeičiamas tyrimas yra galvos smegenų kompiuterinė tomografija. Vis dėlto yra daug ligų, kurios diagnozuojamos be radiologinių tyrimų pagalbos. Be to, kiekvieną kartą sprendžiant ypač sudėtingus klinikinius atvejus būtini diagnostinių vaizdų multidisciplininiai aptarimai specialistų komandoje, kurioje, žinoma, turi būti ir gydytojas radiologas.
 
- Lietuvos radiologų asociacijos suvažiavime ir Baltijos šalių radiologijos kongrese pristatei Klaipėdos jūrininkų ligoninės patirtį atliekant perkutanines kepenų biopsijas. Koks tavo indėlis šioje srityje?
- Be darbo diagnostinės radiologijos srityje, dar atlieku ir nekraujagyslines intervencijas, kontroliuojamas radiologiniais tyrimais (ultragarso, kompiuterinės tomografijos, rentgeno). Jas galima skirstyti į diagnostines ir gydomąsias. Diagnostinės intervencijos – dažniausiai biopsijos (kepenų parenchimos, kepenų židinių, inkstų parenchimos, pilvo ertmės limfmazgių, kaklo limfmazgių, kaulų ir minkštųjų audinių darinių) siekiant paimti audinio medžiagos, kad gydytojai patologai ją ištyrę galėtų nustatyti ligą. Dažniausia Klaipėdos jūrininkų ligoninėje atliekama nekraujagyslinė intervencija kontroliuojant ultragarsu yra perkutaninė kepenų biopsija dėl difuzinių kepenų ligų (hepatitų B, C, autoimuninių hepatitų, hemochromatozės ir kt.). Esant dideliam tokių pacientų srautui kartu su kolegomis nuolat stengiamės rasti būdų, kaip procedūras atlikti maksimaliai saugiai ir komfortiškai mūsų pacientams. Tam pasitelkiame užsienio šalių patirtį, naujoves. Patirtis įgyta optimizuojant šias procedūras yra itin naudinga atliekant ir kitas intervencijas.

 
- Gydytojai radiologai itin paklausūs užsienio rinkoje – sėdėdami prie kompiuterio laisvai gali vertinti kitų šalių pacientų tyrimus. Nevilioja tokia praktika?
- Žinau apie tokias galimybes, dalis mano kolegų tuo užsiima, tačiau šiuo metu noriu koncentruotis į darbą, kurį atlieku Klaipėdos jūrininkų ligoninėje. Emigracija manęs nedomina, esu Lietuvos patriotas, noriu gyventi čia. Noriu, kad mano vaikai taip pat augtų čia.
 
- Kita medalio pusė – kalbama, kad radiologų darbą ateityje gali atimti robotai...
- Taip, dirbtinio intelekto algoritmai ir programos sparčiai ateina į radiologiją, tačiau dar ilgą laiką jų vaidmenį matau tik kaip pagalbinį. Galutinį sprendimą ir atsakomybę už diagnozės tikslumą vis tiek prisiims gydytojas radiologas. Žinoma, ateityje jam vis labiau padės šios sistemos, jos sumažins klaidos tikimybę, padės tiksliau nustatyti diagnozę, leis greičiau įvertinti vaizdus. Bet yra ir kita pusė. Medicina – tai ne tik sausos žinios, teorija, algoritmai, buvusių atvejų analizė, susisteminta ankstesnių situacijų patirtis (tą vis geriau atlieka dirbtinio intelekto sistemos), bet ir menas, empatija, emocinis intelektas, nuojauta, santykiai gydytojas-gydytojas ir gydytojas-pacientas. Šito programinio kodo eilutės neturi.
 
- Kokia didžiausia tavo profesinė ambicija?
- Intervencinės radiologijos paslaugų optimizavimas siekiant maksimalaus saugumo ir patogumo pacientui bei kuo geresnių sąlygų su tuo dirbančiam medicinos personalui. Tai apima visą grandinę: tinkamiausios pacientui diagnostikos taktikos parinkimas, pacientų tyrimo ar intervencijos laukimo laiko mažinimas, procedūros saugumo ir patogumo pacientui gerinimas, nuolatinis pačių diagnostinių ar gydomųjų procedūrų metodikų gerinimas, paciento praleidžiamo laiko gydymo įstaigoje trumpinimas ir kitos grandys.
 
- Ką pasakytum, jei reikėtų savo specialybe „užkrėsti“ besiruošiantį mediciną studijuoti jaunuolį?

- Mane žavi tai, kad radiologija yra plati medicinos specialybė. Tapęs radiologu tu gali rinktis įvairias jos specializacijas tiek pagal atliekamą vaizdinimo metodą, tiek pagal anatominę sritį. O laisvė rinktis – didžiulė vertybė.
 
- Nusivilkus mediko chalatą tave galima išvysti su ginklu rankose. Kaip atsidūrei Šaulių sąjungoje? 
- Jau minėjau, jog esu savo šalies patriotas – tad buvimas Lietuvos šaulių sąjungos šauliu man yra patriotiškumo išraiška. Juolab kad karyba ir medicina visada buvo ir yra neatsiejami dalykai. Šaulių sąjunga man - prasmingas laisvalaikis, karybos žinios, nuolatinis įgūdžių tobulinimas mokymuose ir pratybose, kartu tai ir ratas šaunių patriotiškų žmonių, kurie yra neabejingi savo šalies gynybai. Buvimas šauliu padeda ugdytis ir medikui svarbias savybes – atsakingumą, disciplinuotumą,  gebėjimą dirbti komandoje.

 
Dosjė

2002–2008 m.m. Vilniaus universitetas, Medicinos fakultetas, gydytojo profesinė kvalifikacija.
2008–2009 m.m. Klaipėdos jūrininkų ligoninė, medicinos gydytojo internatūra.
2009–2013 m.m. Lietuvos sveikatos mokslų universitetas, radiologijos rezidentūra.
2013–2014 m.m. Lietuvos sveikatos mokslų universiteto ligoninė VšĮ Kauno klinikos, gydytojas radiologas.
2014 m. – iki dabar – VšĮ Klaipėdos jūrininkų ligoninė, gydytojas radiologas.
2015 m. – iki dabar – VšĮ Klaipėdos vaikų ligoninė, gydytojas radiologas.
Lietuvos radiologų asociacijos, Klaipėdos krašto radiologų draugijos valdybos narys.


lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Budinti vaistinė


    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveika šeima


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    G.Thunberg – pranašė savame krašte?

    Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris