Medikas izoliacijoje: nuo tada nemačiau nė vieno žmogaus (papildyta Ukmergės ligoninės vyr. gydytojo komentaru)

Deimantė Gruodė
2020-04-02
Gydytojas otorinolaringologas Darius Rauba atviras: nuo to laiko, kai jam buvo nustatyta COVID-19 infekcija, gyvai jis nėra matęs nė vieno žmogaus, ir jau beprotiškai išsiilgęs darbo ligoninėje. O štai izoliacijoje laiką taip pat leidžianti slaugytoja iš Ukmergės bijo eiti į darbą nežinodama, ar bus aprūpinta apsaugos priemonėmis: „Akcentuojami tik gydytojai. Nors slaugytojos, galima sakyti, dirba pagrindinį darbą: mes ir vaistus leidžiame, ir į palatą per dieną užeiname ne kartą.“
Medikas izoliacijoje: nuo tada nemačiau nė vieno žmogaus (papildyta Ukmergės ligoninės vyr. gydytojo komentaru)
„Nuo tada, kai grįžau į Lietuvą, nemačiau nė vieno žmogaus. Žmona gyvena atskirai mūsų namuose. Ji dirba ligoninėje. Bijodama, kad gali iš ligoninės parnešti užkratą, žmona močiutę, kuri gyvena su mumis, ir dukrą išvežė į kaimą. Na, o man iškart po kelionės kieme buvo paruošta mašina su rūbais, įsėdau į ją ir išvažiavau“, - pasakoja su COVID-19 kovojantis gydytojas otorinolaringologas Darius Rauba.

Tarsi plyta uždėta ant plaučių
„Atostogavau Austrijoje. Grįžinėjant į Lietuvą vienas mūsų kompanijos draugų pasijuto blogai: pradėjo kosėti, jam pakilo temperatūra. Vilniaus oro uoste jis buvo sustabdytas“, - pasakojimą pradėjo gydytojas otorinolaringologas Darius Rauba.
Iš oro uosto kiekvienas kompanijos narys išvažiavo izoliuotis, o netrukus sužinojo, kad jų draugui patvirtinta COVID-19. Po kelių dienų prastai pasijuto ir D.Rauba.
„Jausmas toks, tarsi plyta būtų uždėta ant plaučių. Tik įkvepi giliau ir iš karto pasireiškia priepuolinis kosulys. Dingo uoslė, pakilo temperatūra, „laužė“ kaulus. Iš lovos nesinorėjo lipti, tad pragulėjau kelias dienas gerdamas daug skysčių, idant gerai išprakaituočiau. Aišku, buvo daug baimės, kadangi draugo, kuris gulėjo ligoninėje, būklė buvo žymiai sunkesnė. Jam temperatūra buvo pakilusi net iki keturiasdešimt“, - pasakojo D.Rauba.
Gydytojas sako neoficialiai išsityręs privačioje laboratorijoje, kur gautas mėginio atsakymas buvo teigiamas.
 
„Nenorėjome pirmosiomis dienomis važiuoti į mobilius punktus, kadangi visus užsikrėtusius iš pradžių guldydavo į ligoninę. O mes, medikai, pasitarėme, kad paguldytas į ligoninę tiesiog atsiduri tarp keturių sienų, negaudamas jokios papildomos pagalbos, kadangi gydymo kaip ir nėra. Galvojome, geriau sirgti ir gydytis namuose“, - paaiškino medikas.
Kai po savaitės mėginys pakartotas, atsakymas jau buvo neigiamas. Tačiau gydytojas nusiramino per greitai. Kadangi norėjo grįžti į darbą, kaip darbuotojas privalėjo išsitirti dar kartą, tik dabar oficialiai - infekcinėje ligoninėje gautas atsakymas ir vėl buvo teigiamas.

 
Nekelia kojos iš namų
Gydytojas tvirtina niekur iš namų neišeinąs – užsibarikadavęs gyvena vienas draugo bute.
„Nuo tada, kai grįžau į Lietuvą, nemačiau nė vieno žmogaus. Žmona gyvena atskirai mūsų namuose. Ji dirba ligoninėje. Bijodama, kad gali iš ligoninės parnešti užkratą, žmona močiutę, kuri gyvena su mumis, ir dukrą išvežė į kaimą. Na, o man iškart po kelionės kieme buvo paruošta mašina su rūbais, įsėdau į ją ir išvažiavau“, - pasakoja gydytojas.
 
Medikas sako, kad buvo sunku ne tik fiziškai, bet ir psichologiškai. Stiprybės suteikia kolegos, su kuriais susirašinėja vienoje uždaroje grupėje. Buvo sutarę, kad kiekvieną rytą atsibudę visi praneša apie sveikatos būklę: ar turi temperatūros, ar kamuoja kosulys arba dusulys. „Dabar jau uoslė sugrįžo. Beje, didžiajai daliai, kurie turėjome patvirtintą virusą, buvo dingusi uoslė ir skonis. Dalis netgi viduriavo. Keliems buvo dingęs apetitas ir nukrito svoris. Visiems pasireiškė gana stiprūs ir netipiški galvos skausmai pakaušyje“, - savijautą nupasakojo D.Rauba.
Maisto vyrui parūpina draugai arba vyresnioji dukra. Pirkinių maišelius atveža ir palieka šalia laiptinės durų. „Dezinfekuoju rankas, nueinu ir pasiimu pirkinius. O grįždamas į butą dezinfekuoju visas durų rankenas, idant nuo manęs neužsikrėstų kiti namo gyventojai“, - visų saugumo priemonių tikina besilaikantis D.Rauba.
Jis savo pavyzdžiu nori parodyti, kaip karantino metu itin svarbu likti namuose. Nors iš pradžių jam ir pačiam atrodė, kas čia tokio, jei išeis pasivaikščioti į miškelį. Bet pakalbėjęs su kolegomis medikais, nuomonę pakeitė.
 
Į darbą be tyrimų
Kaip gydytojas vertina tai, jog iki šiol buvo tiriami nuo COVID-19 tik tie asmenys, kurie lankėsi užsienyje arba bendravo su užsikrėtusiais?
„Matyt, toks įsakymas iš pradžių buvo pagrįstas tuo, kad trūko tyrimų. Keli draugai, kurie buvo išsityrę toje laboratorijoje ir jų mėginiai buvo teigiami, po mano atvejo, kai aš gavau neigiamą, o po to oficialiai teigiamą atsakymą, skambino 1808 telefonu norėdami pakartoti testą. O jiems atsakė, dabar neturite indikacijų, nekarščiuojate. Jie iš tikrųjų yra pasimetę. Nes jei aš nebūčiau dar kartą tyręsis, būčiau grįžęs namo pas žmoną ir vaiką. O, pasirodo, kad vis dar sergu.
 
Nors mūsų kompanijoje buvo keturi gydytojai, dirbantys Amerikoje. Pagal JAV įstatymus jiems būtų tik septynios dienos nuo kontakto pradžios ir, jeigu nėra kokios nors klinikos, turi eiti į darbą. Arba trys dienos po paskutinių simptomų, vadinasi, po karščiavimo ar kosulio. Kadangi draugas pasakė, jog vienas, su kuriuo turėjo kontaktą, serga COVID-19, jam liepė keturiolika dienų karantinuotis. Jis jau vakar ėjo į darbą ir jokių tyrimų niekas nedarė. Aišku, liepė užsidėti kaukę, kai konsultuoja ligonius. Bet jokių tyrimų neatliko net Amerikoje“, - pasakoja D.Rauba.
 
Panevėžys: įtarė, kad pacientas užsikrėtęs
Respublikinės Panevėžio ligoninės direktorius Arvydas Skorupskas socialinėje erdvėje piktinosi, kad, priešingai nei skelbiama, jų gydymo įstaigoje nėra nė vieno užsikrėtusio gydytojo. Tiesa, vienu metu buvo izoliuotas net 51 medikas, turėjęs kontaktą su sergančiuoju, bet jau visi sėkmingai grįžo į darbą.

„Jau įtariau, kad pacientas bus užsikrėtęs. Visą laiką baisiausias pirmasis atvejis. Instrukcijas žinojau, tad mes tvarkingai viską surikiavome. Pacientą izoliavome, kaip ir su juo turėjusį kontaktą personalą“, - sakė anonimu panoręs likti Respublikinės Panevėžio ligoninės gydytojas, šiuo metu išsiųstas į keturiolikos dienų izoliaciją.
Tiesa, pirmasis tyrimų rezultatas parodė, kad jis nėra užsikrėtęs, bet dar laukia pakartotinas tyrimas.
 
„Ligoninėje situacija normali, didelio streso nėra, kadangi ir susirgimų kol kas nėra daug. Galbūt labiau neramu, kas bus po kelių savaičių. Dabar židinys yra Ukmergėje. Gal jie ten visiškai nesisaugojo? Nes mes prie pacientų ėjome tik su kauke ar respiratoriumi ir pirštinėmis, kas labiausiai ir apsaugo. Net einant į krautuvę irgi reikia turėti pirštines, kaukę arba respiratorių bei laikytis saugaus atstumo“, - sakė gydytojas.
 
Ukmergė: dirbo be apsaugos priemonių
Slaugytojai (pavardė redakcijai žinoma) iš Ukmergės pastarosios dienos kupinos nerimo – nuo penktadienio ji laukia tyrimo rezultatų.
„Vidaus ligų skyriaus palatoje gulėjo trys moterys ir visoms joms buvo nustatyta ši liga. Tą paskutinį penktadienį, kai dirbome, pykome, kad mums nedavė jokių apsaugos priemonių. Košmaras: pacientus tampėme be apsaugos priemonių! Iš pradžių sužinojome, kad užsikrėtė viena gydytoja, po to, kad mirė pacientė. Buvo labai nejauku. Nieko neizoliavo. Atėjome į darbą, visi skyriai dirba. O per televizijas pranešinėja, kad jau uždarytas reanimacijos skyrius, kur dirba būtent ta susirgusi gydytoja. Tą dieną mums iš reanimacijos sukėlė ligonius. Tik penktadienį po pietų visi išėjo namo.

Kai dirbau tą paskutinę dieną, buvo atneštos kaukės, o jau gerokai po pietų gavome ir vienkartinius kombinezonus ir apsauginius akinius“, - pasakojo izoliacijoje gyvenanti bendrosios praktikos slaugytoja.
 
Šiuo metu Ukmergės ligoninės Vidaus ligų skyrius, kur dirba pašnekovė, visiškai izoliuotas. Pasak pašnekovės, dar viena slaugytoja susirgo keliomis dienomis anksčiau ir buvo pasiėmusi nedarbingumo pažymėjimą.
„Kai sužinojome apie užsikrėtusius pacientus, ji bandė registruotis trumpuoju telefono numeriu, nes tikrai juto simptomus, bet jos net neregistravo testui atlikti. Paskui tik kitais keliais susiskambino mūsų viena bendradarbė, patvirtino, kad moteris turėjo kontaktą su užsikrėtusia gydytoja, tuomet ją priėmė. Pasirodė, kad mėginys buvo teigiamas ir jai, ir dukrai. Dabar ji guli Vilniuje ir jos sveikatos būklė tikrai ne kokia“, - išsigandusi kalbėjo slaugytoja.
 
Jau pirmadienį slaugytojoms baigiasi karantinas ir jos turėtų eiti į darbą, nors atsakymų dar nežino. Grįžti į darbą, kaip sako, neramu, nes neaišku, kas ten jų laukia, ar bus apsaugos priemonių.
„Visad akcentuojami gydytojai. O į slaugytojus toks atmestinis požiūris. Mus ignoruoja, bėga nuo mūsų, net negirdi, ką sakome. Jokios paramos, paguodos iš gydytojų tikrai nebuvo“, - apgailestauja slaugytoja.


Komentaras
Ukmergės ligoninės vyr.gydytojas Rimvydas Civilka:


- Į darbą visi gydytojai, slaugytojos, pagalbiniai darbuotojai ir kitas personalas grįš tik tada, kai turėsime jų tyrimų rezultatus. Jau patikrinti 288 ligoninės  darbuotojai, dar neturime 36 darbuotojų atsakymų, tikimės jų sulaukti artimiausiu metu. Nuo penktadienio, pagal grafiką tikrinsime visus darbuotojus, kurie nebuvo kontaktinių asmenų sąraše ir darbuotojus, kuriems reikalingas pakartotinis tyrimas prieš grįžtant į darbą.
Su kiekvienu darbuotoju dėl patikrinimo dienos ir laiko bus susisiekta telefonu. Taip pat informaciją dėl testavimo prieš grįžtant į darbą jau trečiadienį esame paskelbę ir ligoninės interneto puslapyje: https://www.ukmergesligonine.lt/demesio-ukmerges-ligonines-darbuotojams/



lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Budinti vaistinė


    Vaistininkai: receptus galime pratęsti ir patys

    Vaistininkai: receptus galime pratęsti ir patys

    Gydytojai išrašydami receptus daro daug klaidų, pratęsti receptą poliklinikoje pacientui nepatogu. Vaistininkai siūl...
    Vaistų prieinamumas: ar pakanka finansavimo?

    Vaistų prieinamumas: ar pakanka finansavimo?

    „Kompensavimo sistema ir sąlygos pacientams laiku įsigyti reikalingų vaistų turėtų būti gerinamos“, – Seimo Svei...

    razinka


    Sveika šeima


    Buriavimas: mėlynos kojos, bet rami galva

    Kad buriavimas yra vandens sportas, žino kiekvienas. Tačiau ties čia daugelio žinios apie šią sporto šaką tikriausiai ir baigiasi. Kuo ypatingas buriavimas, kokia jo nauda ir žala sveikatai, kaip įveikti jūrligę ir krantligę, pasakoja buriavimo akademijos „Vėjo pamušalai“ įkūrėjas Vilius Tamkvaitis.

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    JAV – rekordinis vaistų trūkumas

    Medikamentų krizė JAV pasiekė didžiulį mastą – šalyje šiuo metu trūksta daugiau negu 300 pavadinimų vaistų. Amerikos sveikatos sistemos farmacininkų draugijos vadovas (ASHP) Paul W.Abramowitz CNN teigė, kad šalyje labiausiai trūksta injekcinių vaistų. Problemai spręsti jau teikiamos rekomendacijos. Visgi ka...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Savigrauža. Širdgėla. Susikrimtimas
    Henrikas Vaitiekūnas Savigrauža. Širdgėla. Susikrimtimas
    Ir turtuoliai verkia
    Henrikas Vaitiekūnas Ir turtuoliai verkia
    Kas po devintu prakaitu slypi?
    Henrikas Vaitiekūnas Kas po devintu prakaitu slypi?

    Naujas numeris