L.Besigirskaitė: šypsena – vizitinė radiologo kortelė

Mantas Jusis
2022-08-18
Lina Besigirskaitė Respublikinėje Vilniaus psichiatrijos ligoninėje dirba gydytoja radiologe. Net ir po ilgos darbo dienos pro lengvą nuovargio šydą švyti jos šypsena. Kaip netrukus paaiškės, tai šios specializacijos gydytojų vizitinė kortelė. Po darbo dienos neieškome nei kėdės kavinaitėje, nei suoliuko parke, tad tiesiog apsukome didelį ratą Bernardinų sode, o kartu pakalbėjome apie Linos, kaip jaunosios gydytojos, profesinį kelią. Šie metai jai pirmieji, kai po studijų ir rezidentūros ji dirba ligoninėje, o visai nesenai paminėjo ir vienerių metų laiko žymą darbo minėtoje ligoninėje.
L.Besigirskaitė: šypsena – vizitinė radiologo kortelė
„Tai yra vieša paslaptis, ją gali žinoti visi. Trumpos eilės – mūsų ligoninės privalumas, tyrimams galima patekti netgi tą pačią ar kitą dieną. Galima registruotis telefonu per registratūrą, arba per esveikata.lt.“, - sako gydytoja radiologė Lina Besigirskaitė.

- Ar galime trumpai grįžti į tavo studijų metus ir prisiminti...
- Ne! Negalim. Na, gerai gerai, galim… (Juokiasi)
 
- Turiu banalų, galbūt net klišinį klausimą – kodėl radiologė? Kodėl būtent ši specializacija?
- Internatūros metu atlikau kelias praktikas: pediatrijoje, šeimos medicinoje, vaikų neurologijoje. Jų metu pamačiau daug nelaimingų gydytojų, nusivylusių savo specialybe ir visa medicinos sistema, kuri apkrauna labai daug dokumentacijos bei dideliais darbo krūviais. Ir tada sutikau radiologus, kurie buvo laimingi! Tad juos ir pasirinkau ir tik po to pradėjau domėtis, ką jie dirba? O jie vertina rentgeno, kompiuterinės tomografijos, magnetinius rezonanso tyrimus, bei atlieka ultragarso tyrimą. Tai  plati specialybė, tad galima atrasti kas įdomu.
Nors Respublikinėje Vilniaus psichiatrijos ligoninė yra tretinio lygio, ji nėra rezidentūros studijų bazė. Tad darbą joje suradau siųsdama CV į įvairias gydymo įstaigas, kai po rezidentūros ieškojau darbo. Dabar čia esame dvi gydytojos radiologės. Kita gydytoja, kartu yra ir skyriaus vedėja. Ji šioje ligoninėje dirba jau septyniolika metų.
 
- Ar tau tenka atlikti visus paminėtus tyrimus, ar koncentruojiesi į dalį jų?

- Gydytojas radiologas įprastai specializuojasi kurioje nors srityje. Mūsų specializacijai priklauso ir intervencinė radiologija, branduolinė medicina. Vertinu tuos tyrimus, kurie atliekami mano ligoninėje.
 
- Galbūt vienas tavo hobių yra fotografija ir tau pavyko sujungti hobį su darbu medicinos industrijoje?
- Ne, fotografija niekada nesidomėjau. Bet dabar šiek tiek tenka. Su vidaus organais... (Šypsosi).
 
- Papasakok plačiau, kur ir kaip sutikai laiminguosius radiologus?
- Internatūros metu. Jos viduryje supratau, jog man netinka specializacija, kurią planavau studijuoti. Viskas nutiko įdomiai. Tiesą pasakius, tiesiog susapnavau save radiologijoje...
Prieš tai vienas dėstytojas pasakojo, kad tai – labai gera specialybė. Tad po sapno nuėjau į Radiologijos skyrių Vilniaus rajono centrinėje poliklinikoje, kurioje tuo metu atlikau praktiką. Ten susipažinau su gydytoja, kuri buvo graži, laiminga ir patenkinta savo specialybe. Ji turi minimalų kontaktą su pacientais. Gydytojas radiologas kartu yra ir gydytojas konsultantas, kuris konsultuoja ir kitus kolegas. Tarkim, po rentgenogramos mes įvertiname ir parašome išvadas.
 
- Vadinasi, su pacientais susitinki nedažnai?
- Retokai. Tik tada, kai echokopuoju. Visais kitais atvejai žiūriu pro stiklą, kaip jie atsistoja, papozuoja ir išeina. (Šypsosi). Su pacientais daugiau tenka bendrauti radiologijos technologams, kurie ir atlieka tyrimus.
 
- Tavo kolegė dabar atostogauja, tad šiuo metu patiri didesnį darbo krūvį. O kaip atrodo tavo įprasta darbo diena?
- Ateinu į darbą aštuntą valandą ryte. Manęs jau laukia du ambulatoriniai echoskopiniai tyrimai. Ambulatoriniai reiškia, kad pacientai ateina turėdami siuntimus iš kitų įstaigų. Po jų atliekame rentgeno, kompiuterinės tomografijos tyrimus tiek ambulatoriniams, tiek ir stacionaro pacientams. Po pietų būna dar kelios echoskopijos ir kitų tyrimų. Taip ir rotuojuosi per tris kabinetus.
 
- Kurių tyrimų atlieki daugiausiai?
- Daugiausia būna rentgeno, antroje vietoje – kompiuterinės tomografijos, o mažiausiai atliekame ultragarso tyrimų.

 
- Girdėjau, kad pas jus ligoninėje yra gan trumpos eilės tyrimams...
- Tai yra vieša paslaptis, ją gali žinoti visi. Trumpos eilės – mūsų ligoninės privalumas, tyrimams galima patekti netgi tą pačią ar kitą dieną. Galima registruotis telefonu per registratūrą, arba per esveikata.lt. Kad galėtum pasinaudoti šiomis trumpomis eilėmis, reikalingas šeimos gydytojo arba gydytojo specialisto siuntimas.
 
- Ar tenka susidurti su stereotipais dirbant psichiatrinėje ligoninėje?
- Yra dviejų rūšių stereotipai. Vieni liečia mane, kaip radiologę, o kiti apskritai ligoninę. Kai pasakau, kad dirbu radiologe psichiatrijos ligoninėje, daug kas nustemba ir stebisi, kad šiai ligoninei reikalingas toks skyrius ir tokie gydytojai. O jie itin reikalingi. Daug pacientų, kurie turi psichikos sutrikimų, dažnai laiku nesikreipia pagalbos, tad patekę į psichiatrijos ligoninę turi ir gretutinių ligų. Taip pat senyvi žmonės turi dimensijas, regeneracinių pakitimų, širdies nepakankamumą. Svarbu gydyti ne tik psichikos ligas, bet ir diagnozuoti gretutines patologijas, pavyzdžiui, pankretitą, hepatitą, kepenų cirozę. Dažnai atliekame kompiuterinę galvos tomografiją, kad nustatytume, ar nėra vėžinių ligų.
 
- O su kokiais stereotipais tenka susidurti kaip psichiatrijos ligoninės darbuotojai?

- Mes aktyviai skleidžiame žinią, kad galima tirtis mūsų Radiologijos skyriuje ir ne ligoninės pacientams, tai yra žmonėms, neturintiems psichikos sutrikimų. Yra gajus stereotipas, kad galbūt jie sutiks psichikos sutrikimų turinčius asmenis, galbūt juos net užpuls. Žmonės tiesiog nesijaučia saugūs.
 
- Ką atsakote tokiems potencialiems ambulatoriniams pacientams?
- Radiologijos skyrius yra atskirtas nuo kitų ligoninės skyrių. Turime atskirą įėjimą. Tyrimų laikas suskirstytas taip, kad ambulatoriniai ir ligoninės pacientai nesusitiktų. Tad tyrimai pas mus yra visiškai saugūs šia prasme, kaip ir bet kurioje kitoje įstaigoje.
 
- Papasakok, kaip pati pailsi ir „atsijungi“ nuo darbo.
- Lankau latino šokius, šiuo metu šoku bačatą, dar mėgstu laisvus arba ekstatinius šokius. Susitinku su draugėmis, mėgstu važinėti dviračiu, maudytis upėje, valgyti ledus, rytais daryti jogą. Taip, kartais paskaitau knygas, pasižiūriu kokį filmą. Labai mėgstu dokumentiką apie gyvūnus, ji ramina. Mėgstu autobiografinius filmus.
 
- Galima sakyti, darai viską, kad išliktum laiminga radiologe?
Taip... (Šypsosi)
 

Dosjė
2011- 2017 VU Medicinos fakultetas. Medicinos magistro kvalifikacinis laipsnis, gydytojo kvalifikacija.
2017-2021 VU Medicinos fakultetas. Radiologijos rezidentūra, gydytojo radiologo kvalifikacija.
2022 - šiuo metu RVPL. Gydytoja radiologė.

lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Budinti vaistinė


    Ar nauji vaistai greičiau ateis į Lietuvą?

    Ar nauji vaistai greičiau ateis į Lietuvą?

    Nuo kitų metų ES startuos svarbus sveikatos politikos pokytis – jungtinis sveikatos technologijų vertinimas (STV). Ar tai bu...
    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...

    razinka


    Sveika šeima


    Išmanusis muilas – švarioms linksmybėms

    Kad ir kiek žalos pridarė pandemija, tikėjome, kad šio to ir išmokė: rankų higienos taisykles mintinai galėjo išpyškinti ir suaugęs, ir pradinukas. Pasibaigus pandemijai, geriems įpročiams iškilo grėsmė būti užmirštiems. Laimei, higienos įgūdžių svarbos nepamiršta Lietuvos sveikatos mo...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    Dirbtinį intelektą pasitelks vaistams gaminti

    Nuo „Chat GPT“ iki virtualių asistentų – dirbtinis intelektas (DI) tampa itin svarbiu šiuolaikinio žmogaus gyvenimo atributu. Didesnę reikšmę jis įgauna ir medicinoje. Panaudojimo spektras itin platus: DI bus galima pasitelkti tiek atliekant tyrimus ar chirurgines procedūras, tiek ir gaminant vaistus.&...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Vyrai ir moterys (Nr.3)
    Henrikas Vaitiekūnas Vyrai ir moterys (Nr.3)
    Ar gudresnis valgo skaniau?
    Henrikas Vaitiekūnas Ar gudresnis valgo skaniau?
    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija

    Naujas numeris