Kristina Prūselaitienė: „Šimtu procentų jaučiuosi savo vietoje“

Greta Vanagienė
2019-05-20
„Didžiausia laimė yra atrasti tokį darbą, kuriam tinki ir dėl jo neabejoji nė akimirkos“, - sako Klaipėdos universitetinės ligoninės Insultų skyriaus vedėja gydytoja neurologė Kristina Prūselaitienė (38 m). Mat mediko profesija buvo nulemta dar tada, kai mama ją vesdavosi į ligoninę stebėti gydytojų darbo virtuvės.
Kristina Prūselaitienė: „Šimtu procentų jaučiuosi savo vietoje“
„Nors neurologijoje viskas gali atsitikti staiga ir tavo užklasinis planas sugriūna kaip kortų namelis, šiandien, jei reikėtų rinktis specialybę iš naujo, nieko geriau nesugalvočiau“, - sako Klaipėdos universitetinės ligoninės Insultų skyriaus vedėja gydytoja neurologė Kristina Prūselaitienė.

- Taigi, jau supratome, kad mediko specialybę gavote kaip palikimą. Jūsų šeimoje jų ne vienas. O pasipriešinti tėvų valiai ar įmanoma?
Mačiau gydytojų „virtuvę“, kai buvau dar vaikas ir neturėjau tam jokio intereso. Kadangi abu tėvai buvo medikai, tekdavo ir su sesutėmis lašinę kartu pacientams statyti, ir su tėvais į budėjimus vykti. Žinoma, ankščiau buvo kiti laikai – niekam nuostabos nekeldavo, jei su gydytoja apžiūrėti pacientų kartu ateidavo maža mergaitė.
Kai reikėjo rinktis specialybę, net neturėjau kitų alternatyvų - buvo savaime suprantama, kad tapsiu gydytoja. Žinojau, kokius egzaminus pasirinkti, kur pasitempti, todėl ėjau kryptingai to link. Šiandien neįsivaizduoju, kuo dar galėčiau būti, jei ne gydytoja.
 
Ar rinktis neurologijos specialybę kas nors pasufleravo?
- Šis mokslas, kurį daug kam sunku įveikti, yra be galo sudėtingas. Neurologija žavi, nes leidžia suprasti, kodėl žmogus serga tuo, o ne kitkuo, kur yra pažeidimas, kokia ligos priežastis.

Be to, renkantis specialybę didelę įtaką daro ir dėstytojai, kurie sugeba sudominti, patraukti, sukurti gerą atmosferą paskaitų metu. Man neurologijos darbus ir paskaitas vedė nuostabūs, šilti profesoriai. Mokydamiesi nejautėme jokios įtampos ar baimės. Žinojau, kad neurologijos specialybė sunki, dažnai neprognozuojama, o daugelio pacientų pagydyti neįmanoma, todėl kiekvieno ciklo metu stengdavausi atrasti kitą mane dominančią sritį, bet iki pat šešto kurso nieko įdomesnio neradau. Kai reikėjo pildyti stojimo dokumentus ir įrašyti penkias sritis, užpildžiau viso labo tris. Maniau, jei nepateksiu į neurologiją, išties nusivilsiu. Visu šimtu procentų jaučiuosi savo vietoje. Nors neurologijoje viskas gali atsitikti staiga ir tavo užklasinis planas sugriūna kaip kortų namelis, šiandien, jei reikėtų rinktis specialybę iš naujo, nieko geriau nesugalvočiau.
 
Ne tik vadovaujate skyriui, dalyvaujate konferencijose, skaitote pranešimus, publikuojate mokslinius straipsnius, bet turite ir tris mažamečius pametinukus. Ar ne per daug atsakomybių ant jūsų pečių? Vadinasi, įmanoma suderinti sudėtingą medikės darbą su motinystės pareigomis? 
- Tai - skaudi tema. Mano vaikai yra nuostabūs, bet tik dėl to, kad juos supa mano tėvai, kurie investuoja laisvą laiką, supratingas vyras, perimantis daug tėvystės pareigų ir suprantantis, kad šiuo gyvenimo etapu man reikia pagalbos ir paramos. Vaikai žino, kad mama aštuntą valandą ryte turi būti penkiaminutėje ir negali vėluoti. Turime ir auklę, kuri, nors nenoriu tarti šio sakinio, bet perima mamos pareigas. Bet visą kitą laiką stengiuosi praleisti su vaikais, planuoju bendras atostogas, kad bendravimo duoklę galėčiau grąžinti.
Galiu tik pasidžiaugti, kad turėjau galimybę pirmuosius dvejus metus išeiti motinystės atostogų ir visą dėmesį skirti tik vaikams - bent šitas laikas yra nuoširdžiai, motiniškai jiems atiduotas. Neįsivaizdavau, kad to laiko vaikams metams bėgant liks vis mažiau. Bet pamatas padėtas.
 
- Galėtumėte imti pavyzdį iš tėvų – atsivesti vaikus drauge į darbą... 
- Šis planas, deja, nepavyksta. Tais laikais buvo kita sistema - niekas neprašydavo jokių sutikimų, viskas būdavo laisviau. Mano vaikai yra buvę ligoninėje, bet gal tik trumpam užbėgę savaitgalį kartu ko nors pasiimti.
 
- Bent mamadieniai tikrai priklauso. Ar galima retsykiais nutverti kokį pusvalandį darbo laiko ir išeiti į vaikų šventę darželyje?
- Informavus administraciją niekada nebuvo problemų, kolektyvas šiuo klausimu supratingas ir geranoriškas. Kita vertus, kai šiais dalykais nepiktnaudžiauji, tavimi niekas ir neabejoja. Priekaištų iš kolektyvo, kad šiandien mamadienis, o kolegoms reikės vizituoti mano pacientą, nesulaukiau.
 
- Lengvai radote bendrą kalbą su gydytojais veteranais?

- Kai atėjau į skyrių dirbti, jame buvo tik vyresnio amžiaus gydytojai, bendraamžių nebuvo visai. Mane tai gąsdino - nežinojau, kaip reikės bendrauti, prisitaikyti prie kolektyvo. Baiminausi, ar jie priims mano nuomonę, todėl stengiausi perimti patirtį iš vyresnių kolegų, mokytis. Džiaugiuosi, kad mano baimės ir nusistatymas prieš ateinant į šį postą išsisklaidė jau per pirmuosius darbo mėnesius.
O dabar skyriuje turime jauną gydytoją rezidentę ir galiu pasakyti, kad jaunos kartos gydytojai yra labiau linkę prisirišti prie savo amžiaus grupės kolektyvo, su jaunesniu žmogumi bendrauti yra paprasčiau.
 
- Kaip pati sakote, neurologijoje gerų žinių apie ligos pasitraukimą retai galima sulaukti. Ar jūsų darbą dažnai lydi slogi nuotaika? Kaip nusiteikiate kalbėtis su pacientu ir jo artimaisiais?
- Tai priklauso nuo gydytojo asmeninių savybių – man su žmonėmis niekada bendrauti nebuvo sunku. Gal kartais pati ir per daug kalbu, bet tik bendraujant su pacientu šis ims labiau pasitikėti gydytoju. Pagal būdo savybes esu linkusi bendrauti atviromis kortomis, kad nebūtų suteikta beprasmiškų vilčių arba atvirkščiai. Kai nuoširdžiai su pacientu kalbiesi nuo pat pradžių, sulauki ir padėkų, kad viskas išaiškinta, nebūna nesusipratimų.

 

Dosjė
Stažavosi medicinos srityje Lietuvoje.
2017 02 Vilniaus universitetinėje ligoninėje Santariškių klinikose Smegenų ir kaklo kraujagyslių ultragarsiniai tyrimai
1998 m. baigė Kretingos katalikišką vidurinę mokyklą.
2004 m. Vilniaus universiteto, Medicinos fakultete įgijo gydytojos diplomą.
2004-2005 m. – Kretingos ligoninės gydytoja internė.
2005-2013 m. - Vilniaus universitete rezidentūra neurologijos srityje.
2014-2017 - Klaipėdos universitetinė ligoninės Nervų ligų skyriaus gydytoja neurologė.
Nuo 2017 m. iki dabar Klaipėdos universitetinė ligoninė Insultų skyriaus vedėja.
 

lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Budinti vaistinė


    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveika šeima


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    G.Thunberg – pranašė savame krašte?

    Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris