Justinos įspūdžiai iš priėmimo skyriaus: kol kas medikai susitvarko puikiai

www.lsveikata.lt
2020-03-26
Grįžtate po atostogų saulėtoje Meksikoje. Kaip priklauso izoliuojatės namuose, tykojate „Barboroje“ laiko, kad galėtumėt papildytį šaldytuvą, tačiau vieną rytą pasijuntate nekaip. Sunerimstate, bet elgiesi pagal instrukcijas. Skambinate skelbiamais telefonais, jus sujungia su medikais. Išgirstate: greitoji atvažiuoja, nusileiskite į lauką. Užsimetate striukę ir išskubate prie greitosios pagalbos automobilio... Situaciją pro langą su mažamečiu sūnumi stebintis vyras mato, kaip net be telefono iš namų išrūkusi žmona sėda į GMP automobilį, kuris su įjungtais švyturėliais nulekia ištuštėjusia gatve. Praėjus valandai, jokių žinių. Vyrui neramu, juk brangioji be telefono!
Justinos įspūdžiai iš priėmimo skyriaus: kol kas medikai susitvarko puikiai

Tai - neišgalvota istorija ar kokio naujo filmo apie koronavirusą scenarijus. Prieš dieną taip nutiko vilnietei Justinai.
„Gal šiek tiek supanikavau“, - sako galvos svaigimą pajutusi Justina. Juolab kad pagooglinus, šis simptomas taip pat priskiriamas koronavirusui. „Atvykę medikai paprašė, kad nusileisčiau. Kas, mano nuomone, visiškai logiška. Tiesa, nesitikėjau, kad būsiu iš karto išvežta į ligoninę, todėl užsimečiau striukę ir išėjau pasiėmusi tik namų raktus“, - pasakoja Justina. Jauna moteris sako, maniusi, kad greitosios medikai ją apžiūrės, galbūt atliks tyrimą ir rezultatų jai teks laukti namuose. „Matyt, esu truputį naivi“, - šypsosi Justina.  

Ji, kaip ir visi, kuriems gali būti įtariamas koronovirusas, atlikti tyrimo buvo atvežta į Santaros klinikas. Pacientų srautas, kaip pasakojo Justina, tuo metu, kai ją atvežė buvo nedidelis. Priėmimo skyriuje pirmenybė teikiama vyresnio amžiaus žmonėms, kurie yra padidėjusios rizikos grupėje. Taip pat tiems, kuriems stipriai pasireiškė virusui būdingi simptomai.

„Medikai, dirbantys priėmimo skyriuje, žiauriai maladiec! Geranoriški, malonūs - tiek gydytojai, tiek slaugytojos ar registratorės. Bent kol kas atrodo, kad jų nuotaika gera. Bet pasidarė jų gaila, nes mačiau, kaip jiems nepatogu dirbti vilkint tuos skafandrus. Karšta, o nusirengt negali. Ir paramedikų gaila: po kiekvieno iškvietimo jiems reikia nusiplėšti apsaugas ir pakeisti jas naujomis“, - sako Justina. 
Atvykusiems tyrimo tenka užpildyti kelias formas, susipažinti su saviizoliacijos taisyklėmis. Pats tyrimas, kaip sako Justina, greitas: „Viens, du ir baigta. Vienu pagaliuku, primenančiu ausų kraštuką, pagramdo gerklę, kitais dviem paima mėginius iš nosiaryklės. Viskas! Į ligoninę buvau pristatyta šiek tiek po dešimtos, o pirmą valandą galėjau važiuoti namo, laukti tyrimu rezultatų.“

Justina sako, kad ilgiausia trunka įvairių formų pildymas ir susipažinimas tiek su atliekamu tyrimu, tiek saviizoliacijos taisyklėmis. Kol kas, kai nėra tiek daug pacientų, panašu, jog medikai puikiai susitvarko su darbu. Tiesa, kartu su Justina laukę kiti pacientai dėl ilgai trunkančių procesų niurnėjo. „Man viskas pasirodė gerai. Tiesa, jei išaugs pacientų srautai, medikams tikrai bus sunku, todėl galbūt dabar yra geras laikas pagalvoti, kaip, tarkim, formų pildymo procesus optimizuoti. Priėmimo skyrius jokio siaubo nesukėlė, visi dėvi kaukes. Tie, kurie atvyksta be jų, skyriaus medikai duoda. Kai viskas buvo baigta, slaugytojos informavo, kad geriausia būtų, jei manęs pasiimti atvyktų žmogus, su kuriuo gyvenu. Logiška“, - sako Justina.
 
Nors Justinos vyrui buvo neramu, kad žmona iš namų išėjo be telefono, moteris sako, kad dėlto problemų nekilo – kai reikėjo paskambinti, rado iš ko pasiskolinti.

Justinos tyrimų rezultatai dėl koronaviruso neigiami, tačiau priėmimo gydytojai ją iškart buvo informavę, kad jei rezultatas būtų teigiamas, net pasireiškus lengviems ligos simptomams, parą jai teks praleisti ligoninėje. Tad reikia būti pasiruošus.


Komentaras
Vilniaus universiteto ligoninės Santaros klinikų komunikacijos vadovė Jolanta Normantienė:

- Natūralu, kad dabartinėje situacijoje visi jaučiasi sunerimę. Tačiau, jei jus atvežė tyrimui į ligoninę dėl galimo koronaviruso, teks šiek tiek užtrukti. Tyrimus atliekame savo laboratorijoje, todėl atsakymus gauname greičiau, tačiau jokiais būdais ne iš karto. Jei žmogus izoliuojamas, numatytomis valandomis artimieji gali pristatyti jam maisto lauknešėlį. Tačiau, jei netyčia atvykote be telefono, kaip šiuo atveju, tiesiog paprašykite priėmimo skyriaus slaugytojos ar gydytojo susisiekti su artimaisiais. Puikiai suprantu, kad gali būti neramu, medikai tai irgi supranta, tad nė neabejoju, kad geranoriškai sutiks pagelbėti.


Svarbu
Jei neseniai grįžote iš užsienio ar pajutote simptomus, būdingus koronavirusui, ir laukiate greitosios pagalbos, išeidami iš namų nepamirškite telefono, idant namie likę artimieji nesinervintų ir turėtų galimybę su jumis susiekti. 
Įsidėkite ir maisto, na, bent obuolį, nes, kaip žinia, visos procedūros gali šiek tiek užtrukti.

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Budinti vaistinė


    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveika šeima


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    G.Thunberg – pranašė savame krašte?

    Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris