Jaunoji medikė: antrą kartą tiek mokytis nesiryžčiau

Greta Vanagienė
2019-06-06
Klaipėdos universitetinės ligoninės Vidaus ligų skyriaus gydytoja Ieva Šileikienė pasakoja, kad mokslo keliui, kurį teko nueiti, šiandien vargu ar ryžtųsi. „Svarstantiems, ar rinktis mediko specialybę, reikia turėti omeny, kad studijuoti yra nežmoniškai sunku. Tai buvau girdėjusi ir aš, bet neįsivaizdavau, kad šitaip“, - šypsosi moteris, pripažįstanti, kad mediko specialybės į kitą profesiją vis dėlto nė už ką nesutiktų iškeisti.
Jaunoji medikė: antrą kartą tiek mokytis nesiryžčiau
„Matau, kaip svarbu, kad gydytojas ir pacientas atrastų tarpusavio ryšį. Vieniems reikia švelnesnio – palaikančio už rankos, kitam griežtesnio, kuris viską konkrečiai išdėstytų, be jokių papildomų gražbylysčių, todėl visada savo pacientus drąsinu ieškoti savo gydytojo“, - sako Klaipėdos universitetinės ligoninės Vidaus ligų skyriaus gydytoja Ieva Šileikienė.

- Tradicinis klausimas, kuris visada pasakoja savitą istoriją, – kodėl gydytoja?
- Planavau gyvenimą visai kitaip. Nuo jaunų dienų tikslingai rinkausi humanitarinius mokslus, man puikiai sekėsi mokytis kalbų. Be to, augau humanitarų šeimoje: mama – anglistė, literatūros vertėja ir redaktorė, tėtis - istorikas ir teisininkas. Taigi ketinau tapti teisininke. Per paskutinius metus mokykloje išgyvenau virsmą – staiga pradėjo patikti chemija, biologija. Supratau, kad nesu humanitarinių mokslų žmogus ir jokia teisininkė būti nenoriu. Paviliojo medicina. Teko gerokai susiimti tiksliųjų mokslų srityje. Šiandien net neįsivaizduoju, kuo gi dar galėčiau būti, jei ne gydytoja.
 
Ar tapti vidaus ligų gydytoja taip pat pasufleravo vidinis balsas?
- Nors specializuotos sritys atrodo labiau prestižinės, man būti vienos pakraipos gydytoja taptų nuobodu, nes dominuoja tik kelios pagrindinės ligos, todėl pritrūktų veiksmo, norėtųsi ko nors plačiau. Be to, man nepatiktų kasdien atlikti intervencijas, pavyzdžiui, skrandžio tyrimus, kolonoskopijas. Taigi pasirinkta specialybė atitinka visus mano lūkesčius.
 
- Nors esate dar pakankamai jauna specialistė, neretai tenka pavaduoti skyriaus vedėją. Matyt, lyderio vaidmuo jums bus būdingas iš prigimties.
- Šios pareigos mane vis „persekioja“ nuo pirmų rezidentūros metų. Dar kai dirbau Vilniuje, Infekcinių ligų ligoninės Priėmimo skyriuje, vos po metų pirmą kartą teko pavaduoti skyriaus vedėją. Matyt, kažkokia karma (šypsosi). Niekada neklausiau, kodėl man vis tenka toks vaidmuo. Vis dėlto man mieliausias tiesioginis darbas, o ne administracija.

 
- Vykstate stažuotis į užsienį. Kokią patirtį iš ten atsivežate? Ar grįžusi į Lietuvą jaučiate kontrastą?
- Nepasakyčiau, kad užsienyje esama kokių nors stebuklų. Vis dėlto emigrantai gydytis dažnai sugrįžta į Lietuvą. Net ir turėdami užsienio sveikatos draudimą kreipiasi į privačias klinikas Lietuvoje ir džiaugiasi kvalifikuotu gydytojų darbu. Manau, tai pakankamai rimtas rodiklis kalbant apie mūsų šalies medikų lygį.
 
- Dirbate didmiesčio universitetinėje ligoninėje. O vyktumėte dirbti į regioninę ligoninę? Ten labai trūksta jaunų gydytojų...
- Tai nebūtų tik mano sprendimas. Mane suvaržytų šeima: esu ištekėjusi už krūtinės ląstos chirurgo, o jam mažesnėje ligoninėje nei mūsų paprasčiausiai nebūtų darbo vietos. Tokie centrai yra tik Vilniuje, Kaune ir Klaipėdoje. Net ir šiame mieste atsidūrėme, nes vyras gavo Klaipėdoje darbą. O mano specialybė tuo ir žavi, kad darbą gaučiau visur.
 
Rinkdamasi specialybę apie tai pagalvojote?
- Jaunystėje esi idealistas, kupinas entuziazmo - stoji ten, kur nori. Niekada negalvoji, koks bus atlyginimas, kur dirbsi. Apie praktinę pusę kažin ar kas susimąsto, nors tikrai vertėtų.
 
- Ar vilioja paragauti darbo užsienyje? Kalbama, kad iš ten medikai grįžta turėdami nelyginamai didesnį žinių bagažą.
- Esu patriotė. Nemanau, kad galėčiau tam kada pasiryžti. Ilgėčiausi namų, kalbos. Manau, kad dirbti sugebėčiau, susikalbėčiau, bet viduje visada ko nors trūktų. Jau vien iš Vilniaus, kur augau, buvo liūdna į uostamiestį išsikraustyti.
 
Sulaukiate nuoširdžių pacientų padėkų? 
- Sutinkame labai daug nuostabių pacientų. Jie ir apsikabinti nori, ir padėkų parašo. Tai - malonioji darbo dalis. Didžiausią džiaugsmą pajuntu, kai galiu padėti žmogui, kai pamatau pagerėjusią būklę, geresnius tyrimo rezultatus.
 
- Turbūt yra ir kita medalio pusė?

- Žmogų matai sunkiausiu jo gyvenimo etapu, kai jis ar jo artimieji negaluoja, neduok Dieve, miršta ar serga nepagydoma liga.
 
Jauni žmonės, net ir žinodami ar bent girdėję apie sveikatos apsaugos sistemos spragas, vis tiek renkasi mediko specialybę...
- Jaunimui ir dera ką nors gerinti, keisti. Normalu norėti daugiau uždirbti, turėti mažesnį darbo krūvį. Nemanau, kad esama tokių, kurie gali pasigirti dideliu atlyginimu dirbdami neintensyviai. Svarstantiesiems, ar rinktis mediko specialybę, reikia turėti omeny, kad studijuoti yra nežmoniškai sunku. Buvau ir aš apie tai girdėjusi, bet neįsivaizdavau, kad šitaip. Dabar nesiryžčiau pakartoti viso to iš naujo, todėl jaunam žmogui reikia būti tvirtai apsisprendusiam, kad nori tapti gydytoju.
 
Sakoma medikas - specialistas „nuo iki“. Kokios patirties papildomai įgaunate? Esate turbūt gera psichologė...
- Nežinau, kiek esame psichologai, tačiau matau, kaip svarbu, kad gydytojas ir pacientas atrastų tarpusavio ryšį. Vieniems reikia švelnesnio, už rankos palaikančio, kitam - griežtesnio, kuris viską konkrečiai išdėstytų, be jokių papildomų gražbylysčių. Todėl pacientus drąsinu ieškoti savo gydytojo. Kartoju: jei matysite, kad nesimezga bendravimas, nebijokite pakeisti specialisto. Pacientas visų pirma turi pasitikėti gydytoju.
 

O jei tą ryšį atranda ir artimieji, greta gyvenantys kaimynai, draugų draugai... Savaitgalį negaluojančią tetulę apžiūrėti, naktį kaimynės vaikas, žiūrėk, sunegalavo... Hipokrato priesaika įpareigoja.
- Niekada neatsisakau padėti. Jei į mane kas kreipiasi pagalbos, būna netgi malonu. Manęs neslegia, jei savaitgalį kas prašo patarimų, apžiūros.

 
Dosjė
2017 iki dabar KUL Vidaus ligų skyrius, vidaus ligų gydytoja
2016 – 2017 m. Klaipėdos universitetinė ligoninė, Priėmimo skyrius, vidaus ligų gydytoja
2012 – 2016 m. VšĮ Vilniaus miesto klinikinės ligoninės Antakalnio filialas, medicinos gydytoja
2010 08 01 – 2015 07 31 Vidaus ligų rezidentūra; pirmi rezidentūros metai Vilniaus universiteto ligoninės Santariškių klinikose; antri – Klaipėdos universitetinėje ligoninėje ir Klaipėdos Jūrininkų ligoninėje; treti – penkti metai – Vilniaus universiteto ligoninės Santariškių klinikose.
2011 – 2012 Klaipėdos universitetinė ligoninė, Priėmimo skyrius, medicinos gydytoja
2011 Vilniaus universiteto ligoninės Santariškių klinikų filialas Infekcinių ligų ir tuberkuliozės ligoninė, Priėmimo skyrius, medicinos gydytoja
2006 – 2007 m. Vilniaus universiteto ligoninės Santariškių klinikos, II-as stacionarinės reabilitacijos skyrius, slaugytojos padėjėja
2009 – 2010 m. internatūra Klaipėdos universitetinėje ligoninėje
2003 – 2009 m. Vilniaus universitetas, Medicinos fakultetas


lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Budinti vaistinė


    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveika šeima


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    G.Thunberg – pranašė savame krašte?

    Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris