Įsibėgėjęs gripo sezonas skambina pavojaus varpais: apsisaugoti spėjo ne visi

www.lsveikata.lt
2019-01-25
Gripo sezonas šalyje jau įsibėgėjo. Medikai perspėjo, kad šiuo metu cirkuliuojantis gripo A viruso tipas – itin pavojingas dėl sunkios ligos formos, sukeliamų komplikacijų ar mirties rizikos. Didelį žmonių sergamumą gripu lemia dar ir tai, kad Lietuvoje skiepijimo nuo gripo aprėptys yra žemos, todėl didelė žmonių dalis, kurie nesirgo ar nesiskiepijo – neturi imuniteto šį sezoną cirkuliuojančiam gripo A viruso tipui.
Įsibėgėjęs gripo sezonas skambina pavojaus varpais: apsisaugoti spėjo ne visi
Gripui būdinga staigi pradžia, aukšta temperatūra (didesnė nei 38°C), sausas kosulys, gerklės, galvos ir raumenų skausmas, nuovargis ir silpnumas. Retai pasitaikantys gripo simptomai yra šleikštulys, vėmimas, pilvo skausmas, viduriavimas.

Ligai būdinga staigi pradžia
Gripas – tai pavojinga ūminė virusinė kvėpavimo takų infekcija, plintanti oro lašeliniu būdu bei viena dažniausių epidemijomis pasireiškiančių ligų. Užsikrėtus ir susirgus gripu, didžiausia grėsmė – sunkios komplikacijos: plaučių uždegimas, širdies raumens uždegimas, galvos smegenų ir galvos smegenų dangalų uždegimas, sinusitas, inkstų uždegimas ir kt. Susirgus gripu, gali paūmėti dauguma lėtinių ligų (pavyzdžiui, kvėpavimo, širdies ir kraujagyslių), kurios taip pat gali lemti žmogaus sveikatos būklės pablogėjimą ar net mirtį.
 
Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) specialistai primena, kad žmogus, užsikrėtęs gripo virusu, suserga per 24-72 val. (vidutiniškai 48 val.). Gripui būdinga staigi pradžia, aukšta temperatūra (didesnė nei 38°C), sausas kosulys, gerklės, galvos ir raumenų skausmas, nuovargis ir silpnumas. Retai pasitaikantys gripo simptomai yra šleikštulys, vėmimas, pilvo skausmas, viduriavimas.

 
Ar jau pavėlavome skiepytis?
Kaip pasakojo ULAC visuomenės sveikatos specialistė Asta Skrickienė, Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) skiepytis rekomenduoja viso gripo sezono metu, tačiau kai gripas yra smarkiai įsisiūbavęs, būtina kritiškai įvertinti situaciją.
„Lietuvoje, kur yra didelis skaičius sergančiųjų, prieš atliekant skiepus būtina įsivertinti esamą sergamumo gripu situaciją. Pasiskiepijus nuo gripo, imunitetas susiformuoja per dvi savaites, todėl asmenims, kurių aplinkoje yra daug sergančiųjų, net ir pasiskiepijus išlieka rizika susirgti.“
 
Vis daugiau įmonių pasirūpina savo darbuotojų saugumu
Klinikos „InMedica“ duomenimis, kasmet daugėja įmonių, siūlančių paskiepyti tam norą išreiškusius darbuotojus. Kaip pastebi klinikos komercinių projektų vadybininkė Sandra Mizaraitė, skiepijasi įvairių sričių darbuotojai ir konkrečių tendencijų neišskiria. „Paprastai skiepijasi tos įmonės, kurioms rūpi jų darbuotojų sveikata“, – sako S. Mizaraitė.
Šiemet prie šio sąrašo prisijungė ir vienas didžiausių prekybos tinklų IKI. Kaip pasakojo jo komunikacijos vadovė Berta Čaikauskaitė, nemokamai paskiepyti tiek administracijos, tiek logistikos, gamybos ir parduotuvių darbuotojai.

„Kiekvieną dieną mūsų prekybos tinklo parduotuvėse apsilanko daugybė pirkėjų, todėl su jais bendraujantiems darbuotojams šaltuoju sezonu išauga rizika susirgti gripu. Norėdami apsaugoti mūsų darbuotojus, šiemet visiems jiems pasiūlėme nemokamai pasiskiepyti gripo vakcina. Susidomėjimas buvo labai didelis – savanoriškai pasiskiepijo 871 prekybos tinklo IKI darbuotojų“, - pasakojo komunikacijos vadovė.

Įmonės darbuotojai paskiepyti keturvalente, saugesne ir šiemet mūsų regionui rekomenduojama vakcina.
„Tikime, kad tai padės nesusirgti ne tik mūsų darbuotojams, bet taip galėsime iš dalies
apsaugoti ir savo pirkėjus“, – teigė B.Čaikauskaitė.
 

Amžinas klausimas – ar skiepai apsaugo 100 proc.?
Trivalentė vakcina apsaugo nuo dviejų A tipo potipių A(H1N1 pdm09 ir H3N2) bei vieno B tipo (Victoria linija). Keturvalentėje vakcinoje yra papildomai B tipo gripo viruso padermė (Yamagata linija). Šį gripo sezoną  tiek Europoje, tiek Lietuvoje cirkuliuoja būtent A tipo gripo virusas.  
Pasak S.Mizaraitės, vakcina nėra privaloma, tai yra kiekvieno žmogaus pasirinkimas, tačiau rizikos grupės asmenims gripas yra pavojingesnis nei kitiems – tai 65 m. ir vyresni asmenys, nėščiosios, asmenys, gyvenantys socialinės globos ir slaugos įstaigose, arba sergantiems lėtinėmis širdies ir kraujagyslių, kvėpavimo takų, inkstų ligomis, lėtinėmis ligomis susijusiomis su imuniniais mechanizmais, piktybiniais navikais. Tai galioja ir sveikatos priežiūros įstaigų darbuotojams. 
 
„Visgi apskritai skiepytis rekomenduojama visiems. Skiepytis keturvalente vakcina gali ir besilaukiančios ir maitinančios moterys, gali skiepytis senjorai, cukriniu diabetu, plaučių ligomis sergantys, kam yra padidinta rizika susirgti kvėpavimo, kraujagyslių ligomis“, - vardijo specialistė.
Skeptikams, kurie piktinasi pasiskiepiję ir vis tiek susirgę gripu, S.Mizaraitė turi paprastą paaiškinimą. „Nė viena vakcina 100 proc. neapsaugo nuo ligos, bet skiepai stipriai sumažina riziką gripo komplikacijų ir mirties riziką. Pasiskiepijus imunitetas susidaro per keturiolika dieną, todėl būnant nesaugioje aplinkoje, užsikrėsti tikimybė išlieka“.
Net pasiskiepijus yra svarbu nepamiršti ir nespecifinių profilaktikos priemonių – dažnai plauti rankas, laikytis kosėjimo, čiaudėjimo etiketo, reguliariai vėdinti patalpas ir drėgnu būdu valyti liečiamus paviršius.


lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Budinti vaistinė


    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveika šeima


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    G.Thunberg – pranašė savame krašte?

    Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris