Iš augalų parodos parsinešė erkinį encefalitą

Rusnė Aukštaitytė
2019-07-09
48-nerių Svetlana Pinčiuk įsitikino, kad erkei įsisiurbti vieta nesvarbu. Mat ankstyvą pavasarį išsiruošusi aplankyti sostinėje vykstančią kasmetinę sodininkystės parodą, moteris iš jos grįžo ne tik įsigijusi augalų, bet ir parazito sukeltą erkinį encefalitą.
Iš augalų parodos parsinešė erkinį encefalitą
Erkinis encefalitas paprastai apgaulingas – žmogus gali nepastebėti įsisiurbusios erkės, todėl dažnai sunku iškart nustatyti ligą, mat aiškių, specifinių požymių ji neturi.

Ligą nustatė ne iškart
Moteris sako tądien lyg nujausdama sukritikavo vyrą dėl ne vietoje palikto automobilio – esą prie aukštos žolės dar erkė įsisiurbti gali. Kaip netrukus paaiškėjo, Svetlanos žodžiai buvo lemtingi. „Prie parodų rūmų nebuvo kur tinkamai prisiparkuoti, todėl teko automobilį statyti kažkur prie žolynų. Visą dieną parodoje vaikštinėjome apžiūrinėdami augalus ir vaismedžius, o grįždama atgal ant kojos pastebėjau kraujosruvą, tačiau pažeistoje vietoje neaptikau jokios erkės. Maniau tiesiog būsiu susibadžiusi į kokį krūmą“,- prisimena ji.
 
Vis dėlto kitą dieną patinusi sužeista vieta moteriai sukėlė nerimą. Tačiau ir šis netaisyklingos formos patinimas po trijų dienų pranyko. Svetlana prisimena, kad rimtesnis ligos signalas pasireiškė po kelių savaičių pakilus aukštai temperatūrai.
„Iš pradžių ligos niekas nediagnozavo, nors gydytojams minėjau apie aptiktą keistą įgėlimą ant kojos, gavau antibiotikų kursą. Vis dėlto nuvykau išsitirti dar ir privačiai – čia dėl antibiotikų vartojimo tikslių tyrimo rezultatų turėjau laukti kelias savaites“, - pasakoja Svetlana.
Kadangi moterį ėmė lydėti smarkūs galvos ir nugaros skausmai, o kraujo tyrimai kol kas nerodė jokių įtartinų signalų, buvo manoma, kad tai - tarpšonkaulinis nervų uždegimas. Nors aukšta temperatūra Svetlanai po kelių savaičių pagaliau nukrito, o moteris sugrįžo į darbą, tuoj pasivijo antroji ligos banga.

„Staiga vėl pakilus aukštai temperatūrai jau ramstydamasi už sienų nuvykau į infekcinį skyrių. Čia galiausiai nustatė erkinį encefalitą. Vaistai ir lašelinės padėjo atgauti kvapą“, - sako moteris.
 
Kankino drebulys
Nors Svetlana tik pradėjo fizinės reabilitacijos kursą, ji džiaugiasi, kad nebekamuoja stiprūs galvos ir nugaros skausmai, po truputį grįžta regėjimas, stiprėja raumenys, mažėja kūno drebulys.
„Atvykus į ligoninę savijauta buvo itin prasta, vaizdą mačiau kaip pro rūką, negalėjau visiškai nieko perskaityti - liejosi raidės. Nepajėgiau rankose nulaikyti šaukšto ar dviem rankomis pakelti puodelio - drebėjo visas kūnas. Taip pat ir į tualetą pati nueiti nesugebėjau, reikėjo palydos. Be to, praradau atmintį, vos įstengiau atkurti nesenus įvykius“, -  išgyvenimais dalijasi pašnekovė.
Šiandien moteris tvirtina greitai sveikstanti.
„Jaučiu, kad viskas eina geryn. Baiminuosi tik dėl darbo - gydymas užtruko ilgiau, nei maniau, todėl jaudinuosi, ar begalėsiu sėkmingai sugrįžti. Viliuosi, kad darbo nepararsiu“, - baigia pokalbį Svetlana.

 
Specialisto interviu
Palangos reabilitacijos ligoninės fizinės medicinos ir reabilitacijos gydytoja Milda Mackelaitė- Pangonienė:
 
- Kokių sveikatos sutrikimų galima sulaukti sergant erkiniu encefalitu?
- Ne visiems liga pasireiškia vienodai. Svetlanai sutriko pusiausvyra, koordinacija, atmintis, išliko rankų drebulys. Visi šie požymiai yra galvos smegenų infekcijos padariniai.
Blogiausia, kas gali ištikti susirgus erkiniu encefalitu, – mirtis. Taip pat gali visam laikui ištikti paralyžius, žmogus gali nevaikščioti, turėti rijimo, kvėpavimo, kalbos sutrikimų, taip pat gali būti sunkiai pažeistas regėjimas.

 
- Ar Svetlanos ligos atvejis sudėtingas?
- Kai ši pacientė gulėjo ligoninės stacionare, būklė buvo pakankamai sudėtinga, pažymėta sunki ligos eiga. Šiandien būklė gera. Nors ligos eiga būna sunki, taikant tinkamą gydymą ji ne visada palieka tokių didelių liekamųjų reiškinių. Svetlanos atveju nėra labai ryškaus, tarkime, vienos kūno pusės nusilpimo, rijimo, kalbos sutrikimo. Liekamieji reiškiniai yra vidutiniški, gerėjantys.
 
- Kokį gydymą pritaikėte šiai pacientei?
- Tokiems pacientams skiriame kineziterapiją – tai itin svarbu pusiausvyrai, koordinacijai, eisenai. Nors kineziterapija taikoma salėje ir vandenyje, dar stebime, ar šios pacientės raumenys yra jau pakankamai sutvirtėję užsiėmimams baseine. Kadangi kairioji pacientės ranka labiau nusilpusi, taikome ergoterapiją – ji skirta smulkiajai motorikai atkurti, padėti pacientams savarankiškai apsitarnauti. Taip pat jai paskirta kompresinė terapija, kuri gerina bendrą kraujotaką, gydomosios vonios – atpalaiduojanti procedūra, skirta raumenų įtampai pašalinti, elektros terapija TENT. Paskirta ir skausmą mažinanti magnetoterapija, nugaros masažas. Kiekvienu atveju taikydami gydymo būdą procedūras paskiriame vertindami paciento pajėgumą dalyvauti reabilitacijoje.

 
- Atrodo, taikoma labai daug procedūrų. Ar pacientai gali su laiku pasveikti patys, be jokių pagalbos priemonių?
- Su reabilitacija pacientai neabejotinai sveiksta žymiai greičiau, geriau. Be to, viskas priklauso nuo paciento būklės. Jei, tarkime, yra sutrikusi eisena, o pacientas tikisi, kad vaikščioti su laiku pradės pats, be jokios pagalbos, vargu ar jam tai pavyks – gydymas reikalingas.
 
- Erkinio encefalito sukelti padariniai išgydomi ar lieka visam gyvenimui?
-Išgydomi, nors ateityje gali pasikartoti galvos skausmų, svaigulio ar kitų su erkiniu encefalitu susijusių liekamųjų reiškinių. Be to, pasitaiko atvejų, kad pacientai net nežino sirgę šia liga, gali manyti, kad tai buvęs tiesiog gripas – lengvai pakarščiavo, galvą paskaudėjo.
Erkinis encefalitas paprastai apgaulingas – žmogus gali nepastebėti įsisiurbusios erkės, todėl dažnai sunku iškart nustatyti ligą, mat aiškių, specifinių požymių ji neturi.
Erkinio encefalito komplikacijos pasireiškia ne visiems, tačiau tipinis encefalitas yra dviejų bangų, jo eiga sunki, įprastai reikalaujanti gydymo ligoninėje.
 
- Yra, pavyzdžiui, rizikos grupė, kam erkinis encefalitas paliktų sunkesnių sveikatos pažeidimų?
- Ir jauni, darbingi žmonės, neturintys jokių lėtinių ligų, serga vienodai sunkiai. Erkinis encefalitas imuniteto problemų turinčius žmones nebūtinai pakirs sunkiau. Visiems nepasiskiepijusiems ligos rizika tokia pati.


lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

Komentarai

      Budinti vaistinė


      Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

      Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

      Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
      „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

      „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

      „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

      razinka


      Sveika šeima


      Ar šįryt išsivalėte dantis?

      Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

      Sveikatos horoskopas


      Lakpkričio 23-29 d.

      Avi­nas
      Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

      Pakalbėkim apie tai


      Svetur


      G.Thunberg – pranašė savame krašte?

      Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

      Redakcijos skiltis


      Komentarai


      Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
      Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
      Kaip striksi dominatriksė?
      Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

      Naujas numeris