Hepatitas C slapstėsi trisdešimt metų

Greta Vanagienė
2019-10-04
Hepatitu C sirgusi 73-jų vilnietė Irena Kazakauskaitė teigia pastaruosius dešimtmečius jautusis puikiai, todėl ir pas gydytojus nesilankė. Šiandien specialistai spėja, kad hepatitas C moters organizme pratūnojo be įspėjamųjų ženklų bene tris dešimtmečius.
Hepatitas C slapstėsi trisdešimt metų
Irena Kazlauskaitė pasakoja, jog žinia apie organizme aptiktą hepatitą C jai buvo visiškai netikėta. Mat pastaruosius metus moteris jautėsi puikiai.

Aptiko atsitiktinai
Kaip pasakoja ponia Irena, ji ilgus metus vartojusi organizmą stiprinančius maisto papildus, vitaminus, todėl smalsumo dėlei nutarė išsitirti kraują, kokių mikroelementų turi per daug, o ko galbūt dar trūksta.
„Buvau sveikuolė, stropiai rūpinausi savimi, vaikščiojau į mankštas, bet organizmo reviziją pernai nutariau pasidaryti, kadangi pas gydytojus nesilankiau seniai. Kraujo tyrimo atsakymai, švelniai tariant, pritrenkė - rado hepatitą C“, - pasakoja moteris.
Ireną žinia privertė prisiminti prieš bene trisdešimt metų turėjus sudėtingą ginekologinę operaciją, kurios metu moteriai teko perpilti didelį kiekį kraujo ir kraujo plazmos. Kaip įtariama, tai ir buvo galimas vienintelis kraujo užkrato kelias. Mat donorų kraujas ir kraujo gaminai Lietuvoje iki 1993 metų nebuvo tikrinami nuo hepatito C viruso.
 
Jautėsi puikiai
Nors hepatitas C, kaip įtariama, moters organizme tūnojo trisdešimtmetį, ponios Irenos žodžiais, ji visą laiką jautėsi puikiai. Vis dėlto atlikti kepenų biopsijos tyrimai parodė, kad viruso kiekis moters organizme yra ypač didelis. Laimei, kepenis jis pažeidė nestipriai.

„Su gydytojais aptarėme, kad tam įtakos galėjo turėti ir nuolatinis mano imuniteto stiprinimas. Gal dėl to virusas ir neišplito. Vaistų kursas tuomet man būtų kainavęs apie 15 tūkstančių eurų. Gerai, kad sveikata leido dar kelis mėnesius palaukti kompensuojamųjų“, - tikina pašnekovė.
Moteris pasakoja, jog po kelių mėnesių trukusio medikamentinio gydymo virusas visiškai pasišalino, o kepenys atsinaujino it naujagimio.
 

L.S. skaičius
60
- tiek tūkst. žmonių Lietuvoje gali būti užsikrėtę hepatitu C. Deja, dauguma net nežino, jog nešioja šį virusą.

 
Giminaitė jautėsi prastai
Ponia Irena dalinasi ir artimos giminaitės istorija. Mat užsienyje gimdymo metu jaunai moteriai teko daryti kraujo perpylimą, kurio metu ši taip pat pasigavo hepatito C virusą.
„Grįžusi į Lietuvą ji jautėsi katastrofiškai blogai. Be to, užtruko nemažai laiko, kol gydytojai nustatė priežastį. Jai buvo nelyginamai sunkiau nei man“, - pasakoja priešingą istoriją moteris.
Irena tikina, jog akistata su liga jai buvo it žaibas iš giedro dangaus, todėl šiandien ji daug atsargesnė - neapleisti sveikatos skatina ir artimuosius.

 
Interviu su specialiste
VšĮ Vilniaus universiteto ligoninės Santaros klinikų Infekcinių ligų centro vadovė gydytoja prof. Ligita Jančorienė:

- Kokius organizmo pažeidimus sukelia hepatito C virusas?
- Hepatito C virusas pažeidžia kepenis, sukeldamas uždegimą, kuris gali progresuoti į kepenų cirozę ir pirminį kepenų vėžį.

 
- Kokia ligos eiga?
- Hepatito C virusu užsikrėtęs žmogus gali ilgą laiką neturėti jokių skundų, o liga gali nepasireikšti jokiais požymiais.
Įprastai kuo žmogus vyresnis, tuo liga progresuoja greičiau. Savo ruožtu jaunam žmogui hepatitas C progresuoja lėtai. Be to, liga nėra lengvai užčiuopiama – infekcijos žymenis galima nustatyti atlikus specifinius kraujo tyrimus, kartais pokyčių įprastuose kraujo tyrimuose galima ir nepastebėti.
 
- Taip buvo ir ponios Irmos atveju. Kaip hepatitas C gali išsiduoti?
- Kadangi virusas pažeidžia kepenis, o šios turi savybę regeneruotis, per tam tikrą laiką kompensacinės savybės išsenka – kepenyse ima formuotis randai, kurie mediciniškai vadinami fibroze. Ši pamažu pereina į kepenų cirozę, tačiau tas procesas įprastai įvyksta per dvidešimt - keturiasdešimt metų. Jei žmogus yra nutukęs, vartoja alkoholį, kepenų pažeidimo procesas gali vykti sparčiau. Kai susiformuoja kepenų cirozė, žmogus gali imti jausti nuovargį, silpnumą, tačiau, kaip ir minėjau, iš šių požymių įtarti kepenų ligą kartais būna sunku.
 

- Kokiu keliu plinta šis infekcinis virusas?
- Virusas plinta per kraują, taip pat per kontaktą su gleivinėmis, todėl neretai pasitaiko atvejų, kuomet pacientai nežino užsikrėtimo momento. Ši liga neturėtų būti stigmatizuojama – žmogus gali užsikrėsti net ir visai nesielgdamas ydingai, kaip dažnam gali atrodyti. Net keturiasdešimt procentų visų užsikrėtusiųjų hepatito C virusu pacientų užsikrėtimo kelias yra neišaiškinamas.
 
- Teko girdėti, kad dabar hepatitui C įveikti turime itin veiksmingus vaistus?
- Taip šiuolaikinių antivirusinių vaistų efektyvumas siekia devyniasdešimt devynis procentus. Šiais laikais gydymas trunka nuo dviejų iki keturių mėnesių, o anksčiau reikėdavo visų metų. Tačiau tai nereiškia, kad liga suformuoja imunitetą – pasveikęs žmogus gali užsikrėsti ir vėl.
 
- Rizikos grupė užsikrėsti šiuo virusu yra numatyta?
- Visi esame vienodai imlūs, tačiau užsikrėsti rizika padidėja dažniau susiduriantiems su rizikos veiksniais, pavyzdžiui, kalėjime, kur didesnė užsikrėtusiųjų koncentracija, naudojantis tomis pačiomis priemonėmis, taip pat turint kontaktą su kito žmogaus krauju. Be to, Europoje pastaruoju metu stebimas protrūkis tarp homoseksualių vyrų, švirkščiamuosius narkotikus vartojančių asmenų.
Tačiau stigmatizmuoti šios infekcijos jokiu būdu negalima. Yra daug užsikėtusių žmonių, kurie neturėjo jokių ydingo elgesio požymių. Dėl šių priežasčių yra siekiama, kad kiekvienas mūsų bent kartą per metus profilaktiškai pasitikrintų dėl hepatito C viruso infekcijos.
 
- Galima manyti, kad medikai, kasdien susiduriantys su krauju, patenka į rizikingą terpę. Ar galima hepatitą C vadinti profesine liga?
- Medikas nebūtinai turi turėti tiesioginį kontaktą su krauju. Įprastai gydytojai naudoja apsaugines pirštines, akių apsaugą, todėl teigti, kad tarp gydytojų yra daugiau infekuotų asmenų – negalime. Galbūt tai mitas iš ankstesnių laikų, kuomet žinių apie medikų savisaugą ar ligos plitimo būdus buvo mažiau.


 lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Budinti vaistinė


    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveika šeima


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    G.Thunberg – pranašė savame krašte?

    Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris