Gydytojai pasimatavo renginio organizatorių rūbą

Eimantas Šaulitis
2019-08-23
Visą savaitę Vilniuje zvimbė pagal gydytojų valią lekioję teniso kamuoliukai. Šalyje pirmą kartą surengtas Pasaulio medikų ir odontologų teniso čempionatas. Iš įvairiausių planetos kampelių atvykę svečiai negailėjo pagyrų turnyro organizacijai, o teniso sėkla dar giliau įleido šaknis Lietuvos medikų bendruomenėje.
Gydytojai pasimatavo renginio organizatorių rūbą

Svečių liaupsės
Į Lietuvą atvyko ir nuolatiniai turnyro dalyviai, ir tie, kuriems varžybos Vilniuje tapo pirmuoju krikštu. Švedas Larsas Hagbergas čempionato nepraleidžia jau trisdešimt dvejus metus. Nuo 1987 m. su rakete po pasaulį keliaujantis gydytojas sako, kad geriau suorganizuoto turnyro nėra buvę. „Tai geriausia, ką esu matęs. Puikesnėje arenoje nėra tekę žaisti. Tai fantastika“, - teigė po dvejetų varžybų finalo pirmosios vietos medaliu pasipuošęs švedas. Su vyru Osamu iš Japonijos į Lietuvą atvykusi Mihoko Soejima čempionate dalyvavo pirmą kartą. Jos vyras medikas. O.Soejimai įspūdį paliko kompiuterinė platforma, kurios dėka medikai visą savaitę planšetėje arba telefone galėjo sekti varžybų tvarkaraštį, rezultatus bei kitą aktualią informaciją. Laikai, kai dalyviai norėdami sužinoti rezultatus turėjo stumdytis prie lentos, - praeityje. „Mūsų kartos žmonėms, tai labai patogu. Aš kiek bijau, kad vyresniems žaidėjams gali būti kiek sunkiau“, – šypsosi pusamžis japonas.


 
Varžybų metu dvi dienas vyko tarptautinis prevencinės ir sporto medicinos kongresas. Kortuose tuo metu privalėję būti gydytojai galėjo stebėti paskaitas iš varžybų vietos. Bernardinų aikštyne buvo įrengti televizoriai, minkštasuoliai, tad raketę laikinai į šalį padėję varžybų dalyviai kvapą atgavo klausydamiesi juos dominusių paskaitų. Užsienio svečius stengtasi supažindinti su Lietuvos kultūra. Vilniaus rotušėje vykusio Nacionalinio vakaro metu jie turėjo progą paragauti mini cepelinų, o šaltibarščiai renginio svečiams buvo patiekti nedidelėse stiklinėse. Taip pat pristatytos lietuvių liaudies dainų interpretacijos.

Turnyro dalyviai turėjo progą kitus Lietuvos mietus. Dažnas kalbintas užsienietis sakė parsivežęs gerų įspūdžių iš Kaune vykusios ekskursijos.
Organizatorių nuotaikos nesugadino ir virš sostinės susitelkę tamsūs debesys. Priešingai – jie džiaugėsi paskutinėmis varžybų dienomis pasirodžiusiais lietaus lašais. Esą tai suteikė galimybę pasipuikuoti moderniais uždarų patalpų kortais.


 
Nauja mada
Panašu, kad tarp Lietuvos medikų sparčiai plinta teniso virusas. Antai Respublikinės Kauno ligoninės chirurgas Jonas Andriuškevičius tenisą žaidžia jau dešimtmetį, bet aktyviau į žaidimo paslaptis gilintis pradėjo prieš trejus metus. „Ateina teniso mada, geras žaidimas, o ir sveikatai nauda triguba“, - sakė gydytojas ir pridūrė, kad su kolegomis jau dėlioja kelionės į kitąmet numatomą čempionatą Turkijoje planus.
 
Artėjant turnyrui organizatoriams buvo kilęs akstinas išsiaiškinti, kiek medikų Lietuvoje žaidžia tenisą. „Suskaičiavus viščiukus“ paaiškėjo, kad raketę į rankas reguliariai paima keli šimtai gydytojų. Teniso „epidemija“ palietusi ne tik vilniečius ir kauniečius. Netrūksta entuziastų iš pajūrio, kitų miestų. Geru žaidimu tarp lietuvių išsiskyrė dermatologė Birutė Adomavičienė, iškovojusi tris pirmosios vietos medalius. Pergalę ji šventė vienetų varžybose, poroje su Renata Steponkiene triumfavo moterų dvejetuose, o kartu su Rimantu Vencevičiumi laimėjo mišrių dvejetų turnyrą.
Penktadienio vakare tenisininkų laukė iškilmingas renginys Valdovų rūmuose. Nepriklausomai nuo parodyto rezultato, niekas namo negrįžo tuščiomis. Visi dalyviai gavo po dvejus marškinėlius, rankų darbo atminimo puodelį. Sėkmingai turnyre pasirodžiusiems žaidėjams apie mūsų šalį primins medalis, kuriame aiškiai matyti Lietuvos kontūrai.


 
Pristatė Lietuvą
Lietuvos, kaip turnyro šeimininkės, variantas prieš dvejus metus prasidėjusiose diskusijose netgi nebuvo svarstytas. Bet dėl teroristinių aktų Belgijoje, nesaugios situacijos Turkijoje numatyti rengėjai atkrito. Tuomet profesorius Remigijus Žaliūnas pasiūlė surengti turnyrą Lietuvoje. Renginio kampanija pradėta vykdyti prieš pusantrų metų. Tuomet sukurtas kelių minučių trukmės filmukas pristatantis mūsų šalį ir jos turistinius objektus. Jį šalies delegacija vežėsi ir į praėjusiais metais Maltoje vykusį turnyrą. Siekiant surinkti kuo didesnį dalyvių skaičių buvo pasitelkta ir Lietuvos sveikatos mokslų universiteto  duomenų bazė, pranešimai apie čempionatą išsiųsti galybei universiteto alumnų.


 

49-ą kartą surengtas čempionatas - ypatingas. Šiemet prie gydytojų teniso šeimos prisijungė odontologai. Tiesa, farmacininkams ar kitų su medicina susijusių specialybių atstovams suremti raketes su gydytojais vis dar negalima. Išimtis – kartu su medikais atvykstantys lydintys asmenys. Gydytojų giminės žaidžia poroje su mediku dvejetų turnyre, arba rungiasi atskirose asmenims be medicininio išsilavinimo skirtose varžybose.
Šiųmetis turnyras išsiskyrė itin dideliu dalyvių skaičius. Vien lietuvių dalyvavo kiek daugiau nei šimtas, o bendras žaidėjų skaičius viršijo tris šimtus. Dar bent pusšimtis dalyvavo čempionato metu vykusiuose renginiuose.


Komentaras
Išrinktoji WMTS prezidentė, Vilniuje iškovojusi tris pirmos vietos medalius, Bonnie Sidoff:
- Lietuvoje esu pirmą kartą. Nacionaliniame vakare teko paragauti lietuviško maisto. Cepelinai buvo tikrai gardūs. Turnyre nuolat dalyvauju jau gerą dešimtmetį. Taip, į organizacijos veiklą įsitraukiau palyginti vėlai. Žinote, aš buvau gydytoja ir mama. Neturėjau daug laisvo laiko, nebuvau aktyvi teniso žaidėja. Kartu su mano vyru dirbo gydytojas iš Čekoslovakijos. Jis man pasakė, kad aš privalau sudalyvauti turnyre.
Manau, kad visi sutiks, jog šių metų turnyro organizacija geriausia, kokia tik yra buvusi. Tiesa sakant, norėčiau šiųmečius organizatorius pasamdyti kitiems turnyrams. Itin maloniai nustebino kamuoliukai ir vandens buteliukai su turnyro logotipu, o prapliupus lietui, jie žaidimą perkėlė į uždarus kortus. Tai nuostabu! Ir šimtas žaidėjų iš Lietuvos. Tai neįtikėtinai didelis skaičius. Nesu tikra, bet manau, kad mes niekada nesame turnyre turėję šimto atstovų iš Amerikos.

 
Apie WMTS
Pasaulio medikų teniso bendruomenės (World medical tennis society) idėja 1971 m. gimė Stenliui R. McCampbell, kardiologui iš Oklahomos (JAV). Tuomet Monte Karle vykusios gydytojų konferencijos atstovai iš šešių šalių subūrė nacionaliniu mastu tenisą žaidžiančius medikus suvienijusias bendruomenes. Nuo tada medikai kasmet susirenka pasivaržyti teniso kortuose bei įgyti naujų žinių rengiamuose gydytojų kongresuose.


lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Budinti vaistinė


    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveika šeima


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    G.Thunberg – pranašė savame krašte?

    Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris