Bijojo gyventi su „tiksinčia bomba“

Deimantė Gruodė
2020-01-14
„Labiau bijojau gyventi su aneurizma nei gultis ant operacinio stalo. Galvojau, jeigu ši vieną dieną plyš, manęs lauks arba kapai, arba lova“, - sako 51 metų Daiva Šemetienė, kuriai Respublikinėje Panevėžio ligoninėje prieš didžiąsias metų šventes buvo atlikta unikali operacija.
Bijojo gyventi su „tiksinčia bomba“
Prieš Šv. Kalėdas Respublikinėje Panevėžio ligoninėje buvo pritaikytas naujas gydymo metodas - aneurizmos embolizacija ne spiralėmis ar stentais, bet tam tikru Web įrenginiu.

Vargino galvos skausmai
Šiaulietė į gydytojus neurologus kreipėsi dėl ne vienerius metus varginusių galvos skausmų.
„Daug metų skaudėjo galvą. Mane siųsdavo magnetinio rezonanso tyrimui, bet nieko nerasdavo. Paskutinį kartą tyriausi prieš septynerius metus. Kadangi prasidėjo ir itin stiprus galvos svaigimas, išsigandau, kad nesusisuktų galvelė ir nenugriūčiau kur nors gatvėje. Po dar vieno magnetinio rezonanso rankose laikydama atsakymą skaitau: aneurizma. Galvoju, ai, vos kelių milimetrų, galiu būti rami ir gyventi toliau. Paskui susimąsčiau, gal vis dėlto reikėtų sunerimti ir pasidomėti, kas tai yra, gal ne viskas taip paprasta, kaip man atrodo. Kadangi įsidarbinau Šiaulių ligoninės Neurologiniame skyriuje, nuėjau pasikonsultuoti pas gydytojus. O šie man ir sako, kad yra toks gydytojas Pranculis, kuris būtent užsiima tokiomis operacijomis“, - pasakoja D.Šemetienė.
 

Moteris nenusivylė jai rekomenduojamu gydytoju. Sako, kad daktaras Andrius Pranculis – itin malonus ir šiltas žmogus, tad išgaravusios visos baimės.
„Gydytojas prieš operaciją parodė detalę. Sako, dabar ją tau įdėsime, netgi galėjau apčiupinėti, tiesa, ne patį įrenginį, bet jo maketą. Gydytoju pasitikėjau, žinojau, kad esu gerose ir profesionaliose rankose“, - pasakojo sėkmingai sveikstanti Panevėžio ligoninės pacientė.
 
Pristabdė tik sporto treniruotes
Moteris prisipažįsta nemaniusi, kad Panevėžio ligoninėje gali būti atliekamos tokios pažangios ne tik Lietuvoje, bet ir Baltijos šalyse operacijos ir juolab kad čia gali dirbti tokie kompetentingi gydytojai. Beje, praėjusių metų pabaigoje gydytojas radiologas A.Pranculis, šioje įstaigoje dirbantis apie du dešimtmečius, už profesionalumą, kompetenciją, naujų, modernių gydymo metodų taikymą buvo nominuotas Metų panevėžiečio vardu. 2008 m. gydytojas pirmasis Lietuvoje stentavo smegenų pamatinę arteriją, atliko pažasties arterijos pseudoaneurizmos stentavimą dengtu stentu. 2016 m. vasarį gydytojui pavyko pirmą kartą Baltijos šalyse stentuoti plyšusią pilvinę aneurizmą.
 
Naujasis metodas išsiskiria tuo, kad tai yra minimali invazinė procedūra: naujos kartos stentas į pažeistos kraujagyslės vidų implantuojamas per minimalų pjūvį vienoje iš kirkšnių, naudojamas mažesnis kontrasto kiekis. Pernai rugsėjo mėnesį Respublikinėje Šiaulių ligoninėje buvo atlikta pirmoji prevencinė pilvo aortos aneurizmos stentavimo operacija, kurią taip pat atliko gydytojas A.Pranculis su komanda. O pernai spalio mėnesį gydytojas atliko itin sudėtingą ir unikalią operaciją, pirmąją ne tik Lietuvoje, bet ir Baltijos šalyse – „užakusią“ miego arteriją išvalė per kirkšnį įvestu specialiu balioniniu kateteriu, įdėdamas toje vietoje stentą. Taip buvo visiškai atkurta kraujotaka, nuo pat aortos žiočių iki galvos kaukolės suformuota nauja kraujagyslė.
 
„Galvojau, kad gydytojas Pranculis yra iš Kauno ar Vilniaus, bet kai pasakė, kad jis – iš Panevėžio, suglumau, negi Panevėžyje gali dirbti tokie geri gydytojai. Aišku, pasidomėjau, pasiskaitinėjau internete, pasitariau su kitais daktarais, visi mane patikino, kad šis specialistas turi auksines rankas“, - šypsosi moteris.
Šiauliuose gyvenanti pacientė pasakoja, kad pamažu po operacijos viskas stoja į savas vietas ir ji tuoj galės sugrįžti į darbą.

„Aš pirma mūsų šeimoje, kuriai pasireiškė tokia liga. Įdomiausiai, kad nei rūkiau, nei vartojau alkoholį, priešingai, eidavau sportuoti. Tiesa, išgirdusi apie aneurizmą, kad sau dar labiau nepakenkčiau, treniruotes nutraukiau. Klausiau gydytojų, kada galėsiu vėl sportuoti, jie sakė, kad iš karto nepulčiau į sporto salę, bet po kurio laiko galėsiu vėl pradėti“, - džiaugiasi moteris.

 
Komentaras
Intervencinės radiologijos skyriaus vedėjas, medicinos mokslų daktaras Andrius Pranculis:

- Pacientei magnetinio rezonanso metu buvo rasta galvos smegenų vidurinės arterijos aneurizma. Jos yra embolizuojamos įvairiais metodais – ir spiralėmis, ir stentais. Toks metodas Web įrenginiu, ne spiralėmis, ne stentais, kurie naudojami standartiškai, o būtent šiuo įtaisu pirmą kartą Lietuvoje ir Baltijos šalyse atlikta aneurizmos embolizacija. Kadangi kitais metodais to praktiškai padaryti buvo nelabai galima. Operacija truko apie dvi valandas. Embolizacija, žinoma, nėra naujiena, jau seniai įrodyta, kad tai žymiai efektyvesnis ir mažiau traumuojantis metodas už atvirąją chirurgiją. Pacientė po mūsų atliktos procedūros puikiai jautėsi ir dabar išleista namo, netrukus ji turėtų atvykti kontrolinės angiografijos.
 
Aneurizmą galime skirstyti į tris kategorijas. Vienos aneurizmos, kurios plyšta ir kraujas įsilieja į smegenis, simptomai yra ryškūs, pradedant nuo intensyvaus galvos skausmo ir baigiant paralyžiumi. Blogiausia, kad pusė žmonių plyšus aneurizmai miršta net nepasiekę ligoninės. Kad neplyštų, ją reikia surasti. Dažniausiai tai nutinka atsitiktinai. Paprastai žmogus dėl ko nors tiriasi, pavyzdžiui, atliekamas galvos magnetinio rezonanso arba kompiuterinės tomografijos tyrimas dėl galvos skausmų, kartais dėl kitų priežasčių. Tai itin pavojinga liga, mirštamumas nuo kurios yra labai didelis, nes, kaip minėjau, dalis žmonių miršta taip ir nepasiekę ligoninės.
 
Kita grupė – neplyšusios aneurizmos, kurios dėl dydžio ar dėl vietos sukelia tam tikrus simptomus, dažnai pakankamai nespecifinius, juos tiksliai apibūdinti pakankamai sudėtinga.
Aneurizmos priežastis yra įgimtas organizmo kraujagyslės sienelės silpnumas kurioje nors vietoje. Laikui bėgant formuojasi išsigaubimas, jis vis didėja ir, pasiekus kritinį lygį, aneurizma plyšta. Jeigu neplyšta, dažniausiai žmogus nejaučia, kad jis turi tokią ligą.
Man teko gydyti trijų milimetrų plyšusią aneurizmą, nors dauguma sako, kad tokio dydžio ji neplyšta. Bet niekas nežinos, kada tai atsitiks. Kaip bomba: gal sprogs, gal nesprogs. Taip ir aneurizma - gal plyš po metų, gal po dešimties, o gal už savaitės. Niekas tiksliai to nepasakys. Kartais užauga didžiulės iki kelių centimetrų ir neplyšta, kartais iki dviejų milimetrų ir suplyšta.


lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Budinti vaistinė


    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveika šeima


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    G.Thunberg – pranašė savame krašte?

    Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris