„Sanofi“ ir GSK suvienys jėgas kovai su COVID-19

www.lsveikata.lt
2020-04-20
Pasauliui kovojant su neeiline pandemija, dvi farmacijos lyderės jungia savo inovatyvias technologijas adjuvantinės vakcinos nuo COVID-19 sukūrimui. Tikimasi, kad klinikiniai vakcinos bandymai bus pradėti antroje šių metų pusėje ir, jeigu jų rezultatai bus sėkmingi, dar po metų vakcina pasieks rinką.
„Sanofi“ ir GSK suvienys jėgas kovai su COVID-19

Siekdamos padėti kovoti su besitęsiančia pandemija, tarptautinės farmacijos bendrovės „Sanofi“ ir „GlaxoSmithKline“ (GSK) pasirašė ketinimą bendradarbiauti kuriant adjuvantinę vakciną nuo naujojo koronaviruso (COVID-19). Šiam tikslui bus pasitelktos abiejų bendrovių inovatyvios technologijos. 
„Sanofi“ prisidės savuoju COVID-19 S baltymo antigenu, kuris paremtas rekombinantinės DNR technologija. Ją pritaikius buvo sukurtas baltymas, tiksliai atitinkantis viruso paviršiuje esančius baltymus. Šį antigeną koduojanti DNR seka buvo įterpta į bakuloviruso ekspresijos platformos DNR, kurios pagrindu JAV yra užregistruota rekombinantinė vakcina nuo gripo. 
 

„Pasauliui susidūrus su precedento neturinčia visuotine krize, akivaizdu, kad nė viena bendrovė nepadarys to viena. Todėl bendradarbiaudami su GSK telkiame kompetenciją ir išteklius, siekdami sukurti vakciną ir pateikti pakankamą jos kiekį, kuris padės sustabdyti šį virusą“, - sako „Sanofi“ vadovas Paul Hudson.
GSK prisidės savo pasitvirtinusia adjuvantų technologija. Į kai kurias vakcinas adjuvanto dedama siekiant sustiprinti imuninį atsaką. Įrodyta, kad jis išugdo stipresnį ir ilgiau trunkantį imunitetą infekcijoms, nei vakcina be jo. 
Baltymo pagrindu sukurto antigeno ir adjuvanto derinys yra gerai žinomas ir naudojamas įvairiose vakcinose. Tačiau adjuvantas tampa itin svarbus kilus pandemijai, kadangi taip galima sumažinti vienai vakcinos dozei reikalingo baltymo kiekį, dėl to pagaminti daugiau vakcinų ir apsaugoti daugiau žmonių. 
 
„Ši partnerystė suvienija dvi iš didžiausių pasaulio vakcinų gamintojų. Tikime, kad pasitelkę savo mokslo žinias ir technologijas galėsime paspartinti pasaulyje dedamas pastangas sukurti vakciną ir apsaugoti kuo daugiau žmonių nuo COVID-19“, – teigia GSK vadovė Emma Walmsley.
Klinikinius tyrimus bendrovės planuoja pradėti 2020-ųjų antroje pusėje. Jeigu rezultatai bus sėkmingi, įvykdžius priežiūros įstaigų reikalavimus ir užbaigus būtinus darbus, vakciną pateikti rinkai būtų galima iki 2021 m. antrojo pusmečio.  
Finansavimu ir bendradarbiavimu kandidatinės vakcinos nuo COVID-19 kūrimą palaiko JAV biomedicinos pažangiųjų tyrimų ir plėtros tarnyba (angl. BARDA). Bendrovės planuoja aptarti finansinę pagalbą su kitomis vyriausybėmis ir pasaulinėmis įstaigomis, siekiant užtikrinti vakcinos prieinamumą tarptautiniu mastu.

„Stengiantis kuo greičiau pateikti vakciną nuo koronaviruso, strateginiai vakcinų pramonės lyderių aljansai yra būtini. Sukūrus rekombinantinę adjuvantinę kandidatinę vakciną nuo COVID-19, atsirastų galimybė sumažinti vakcinos dozę ir paskiepijus daugiau žmonių užbaigti šią pandemiją. 
 
Taip pat, tas padėtų pasauliui geriau pasiruošti koronavirusų protrūkiams ateityje arba išvis jų išvengti“, – sakė BARDA direktorius dr. Rick A. Bright.
Bendrovės sudarė jungtinę darbo grupę, kuriai kartu pirmininkauja „Sanofi“ pasaulinis vakcinų vadovas David Loew ir GSK vakcinų viceprezidentas Roger Connor. Darbo grupė sieks sutelkti abiejų bendrovių išteklius, ieškodama visų galimybių paspartinti kandidatinės vakcinos kūrimą. 
Atsižvelgdamos į pandemijos keliamus humanitarinius ir finansinius iššūkius, abi bendrovės įsitikinusios, kad šiuo metu svarbiausia yra pasaulinis vakcinų nuo COVID-19 prieinamumas. Jos yra įsipareigojusios užtikrinti, kad bendradarbiaujant sukurta vakcina taptų prieinama šalims per įvairius mechanizmus, suteikiančius sąžiningas galimybes paskiepyti gyventojus.  
Šis naujas bendradarbiavimo projektas tapo reikšmingu „Sanofi“ ir GSK  kovos su COVID-19 įvykiu. Siekdamos iškart pradėti darbą, bendrovės pasirašė susitarimą dėl medžiagos perdavimo. Galutines bendradarbiavimo sąlygas tikimasi suderinti per ateinančias kelias savaites.
 
„GlaxoSmithKline“ (GSK) – viena pirmaujančių pasaulyje farmacijos ir sveikatos priežiūros bendrovių, siekianti gerinti žmonių gyvenimo kokybę ir dirbanti, kad žmonės jaustųsi geriau, gyventų ilgiau ir nuveiktų daugiau.

lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

    razinka


    Sveika šeima


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    G.Thunberg – pranašė savame krašte?

    Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris