SAM siūlo, kad dėl itin brangių vaistų kompensavimo galėtų apsispręsti Vyriausybė

Ignas Jačauskas, BNS
2020-06-15
Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) siūlo, kad dėl itin brangių vaistų kompensavimo galėtų apsispręsti Vyriausybė. Šiuo metu klausimą sprendžia sveikatos apsaugos ministro sudaryta Vaistinių preparatų ir medicinos pagalbos priemonių kompensavimo komisija.
SAM siūlo, kad dėl itin brangių vaistų kompensavimo galėtų apsispręsti Vyriausybė

SAM siūlymu, Vyriausybė sprendimus priimtų tais atvejais, kai vaisto kompensavimas turėtų labai didelę įtaką Privalomojo sveikatos draudimo fondo biudžetui. Ar teikti pataisas Seimui, Vyriausybė turėtų spręsti kitą savaitę.
„Paprastai tariant, Ministrų kabinetas sprendimus turėtų priimti tais atvejais, kai siūlomas kompensuoti vaistas yra itin brangus, jo kaina viršija vadinamąją referencinę kaštų naudingumo vertę arba, kitaip tariant – nustatytą pereinamąjį slenkstį“, – BNS nurodė ministerija, pabrėždama, kad įprastos vaistų kompensavimo tvarkos naujovė „niekaip nepakeis“.  
Anot ministerijos, nauja tvarka leis priimti aiškesnius sprendimus ir verslas galės aiškiau planuoti savo veiksmus dėl vaistų įtraukimo į kompensavimo sistemą.

 
S.Skvernelis: tegu Vyriausybė sprendžia, kam gyventi
Šią savaitę per Vyriausybės pasitarimą S.Skvernelis ragino Ministrų kabinetą palaikyti šią idėją net ir sulaukus gausių kanceliarijos teisės grupės pastabų. Esminė išsakyta kritika – dėl Vyriausybei užkraunamos papildomos administracinės naštos, taip pat neaiškumų, kaip bus skundžiami Vyriausybės sprendimai įtraukti ar neįtraukti vaistus į kompensuojamųjų sąrašą.
S.Skvernelis teigė girdintis šią kritiką, bet ragino perduoti sprendimą Seimui. 
„Turbūt žinome, kur yra šitos problemos ištakos: mes turime daugybę žmonių, ypač tarp vaikų, kur matome kiekvieną dieną pagalbos prašymus aukoti dėl vaistų, kurie kitose valstybėse yra sėkmingai skiriami, kompensuojami ir gydomi įvairiausi sunkūs susirgimai – nuo genetinių iki onkologinių, ir atrodo labai keista ir gėda prieš valstybę, kada mes negalime tiems žmonėms padėti“, – sakė jis. 
 

Anot Vyriausybės vadovo, sergantieji retomis ligomis „lieka vieni su biurokratine sistema ir nieko negali padaryti“.
„Vieni vertina, kad „neapsimoka“, atsiprašau už pasakymą, kažko gydyti. Tai gal tada tegu Vyriausybė ir pasako, kaip politinė vykdomosios valdžios dalis, kas turi teisę gyventi, o kas ne, ir ar „apsimoka“, ar ne“, – kalbėjo premjeras. 
„Aš siūlau leisti į Seimą ir tegul įstatymų leidėjas diskutuoja ir randa sprendimus“, – tvirtino jis.
Nuo sausio 1-osios minėta ministro sudaryta komisija sprendimus dėl vaistų įtraukimo į kompensuojamuosius priima įvertinusi kelis kriterijus – palyginamąjį efektyvumą, klinikinį veiksmingumą, atitiktį vadinamajai referencinei kaštų naudingumo vertei (RKNV).
 
Pasak ministerijos, RKNV yra matas, leidžiantis palyginti, kiek kainuoja vieneri kokybiški sergančiojo gyvenimo metai, jį gydant jau kompensuojamais vaistais, palyginti su tais, kuriuos siūloma kompensuoti. RKNV reikšmė priklauso nuo ligos, kuriai siūloma kompensuoti naują vaistą, naštos dydžio.
Pasiūlymą rengti tokį įstatymo pakeitimo projektą pateikė Vyriausybės darbo grupė klausimams, susijusiems su inovatyvių vaistų ir inovatyvaus gydymo prieinamumo gerinimu, koordinuoti ir spręsti.
Ministerijos teigimu, kol kas nėra galimybės tiksliai pasakyti, kokioms ligoms ir pacientų grupėms šis įstatymo pakeitimas turėtų pagelbėti, nes tik neseniai patvirtinta nauja vaistų įtraukimo į kompensavimo sąrašus tvarka, kuria įteisinami sveikatos technologijų, susijusių su vaistais, vertinimo  ir sprendimo priėmimo procesai.

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

Komentarai

      Gydytojas ir pacientas


      Ar šįryt išsivalėte dantis?

      Ar šįryt išsivalėte dantis?

      Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
      A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

      A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

      „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

      razinka


      Sveika šeima


      Ar šįryt išsivalėte dantis?

      Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

      Sveikatos horoskopas


      Lakpkričio 23-29 d.

      Avi­nas
      Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

      Pakalbėkim apie tai


      Svetur


      G.Thunberg – pranašė savame krašte?

      Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

      Redakcijos skiltis


      Komentarai


      Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
      Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
      Kaip striksi dominatriksė?
      Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

      Naujas numeris