Ateities vaistinę kuria žaidimo ritmu

Rūta Kerulytė
2019-09-19
Atsakingo verslo ir mokslo bendradarbiavimas atneša puikius rezultatus, neabejoja Vilniaus universiteto medicinos fakulteto dekanas prof. (HP) dr. Algirdas Utkus. Fakultetas kartu su UAB „Eurovaistine“ farmacijos studentams pristatė mokymosi naujovę – simuliacinį modelį GIMMICS.
Ateities vaistinę kuria žaidimo ritmu
Lietuvoje startavo mokomasis žaidimas GIMMICS. Simuliatoriuje dalyvauja visi Vilniaus universitete farmaciją studijuojantys penktakursiai.

Studentai nevengia iššūkių
Šiandienos farmacijos studentai dirbs jau kitokioje vaistinėje. Ateityje atsiras daugiau išbandymų: teks ir pacientus skiepyti, ir preparatus paruošti. Žinoma, negalima užsimiršti ir apie klientų aptarnavimą... taigi, veikti bus ką. Jaunuolius iššūkiams parengs Lietuvoje startavęs mokomasis žaidimas GIMMICS. Simuliatoriuje dalyvauja visi farmaciją studijuojantys penktakursiai. Jie studijų įgūdžius pritaiko praktikoje, mokosi bendradarbiauti su klientais.
 

Studentai sako, kad išeiti iš komforto zonos naudinga. „Vienu metu atsiranda įvairių užduočių: ne tik būname vaistininko kailyje, bet ir turėjome įkurti vaistinę ir ją valdyti. Tenka ieškoti būdų pritraukti naujų pacientų, padėti esantiems. Sunkiausia – išsiaiškinti, ko žmogui reikia ir jam suprantamai paaiškinti“, – pasakojo farmacijos studentė Milda.
Jos bendrakursė Jovilė tikina, kad bendrauti su pacientais nesunku. „Esame pratę komunikuoti su žmonėmis, tai komandos neišgąsdino, o nejaukių klausimų beveik nėra. Žinoma, pasitaikė dalykų, su kuriais nebuvome susidūrę, pavyzdžiui, teko įsijausti į klinikinio vaistininko vaidmenį: reikia atidžiai sutikrinti, ar pacientui skirti vaistai veikia, teikti pasiūlymus ligoniui ir gydytojui“, – patirtimi dalijosi mergina.
 

„Norime studentus priartinti prie tikrovės, kuri lauks užbaigus studijas. Tokį puikų rezultatą turime tik sujungę bendras pajėgas. Prie projekto įgyvendinimo prisidėjo ne tik fakultetas, medikai, bet ir verslas“, - sako Vilniaus universiteto medicinos fakulteto dekanas prof. (HP) dr. Algirdas Utkus.

 
Tenka suktos užduotys
Rimtus klausimus žaidime gvildenančius studentus vertina budrios dėstytojų akys. Jie sako, kad darbuotis jaunimui sekasi. „Studentai gal tik pradžioje jautėsi įmesti kaip į balą. O dabar matome, kaip greitėja situacijų sprendimas, kyla komunikacijos įgūdžiai“, - džiaugėsi GIMMICS į Lietuvą iš Nyderlandų parvežusi VU farmacijos studijų vadovė Indrė Trečiokienė. Ji teigia, kad pristatytas projektas sau lygių neturi. „Nors simuliacijų yra daug, būtent šis modelis leidžia mokytis žaidžiant. Studentams atsibosta seminarai ir konsultacijos. Be to, GIMMICS leidžia pajusti atsakomybę už savo veiksmus“, - sako studijų vadovė
 
Žaidimas vyksta įnirtingos konkurencijos principu: studentams teko burtis į komandas ir savarankiškai kurti ateities vaistinės viziją. Čia jau gaminami vaistai, skiepijama nuo gripo, visą parą gali skambinti pacientai. Būsimieji farmacininkai komandų štabus įsirengė fakultete. Pacientai kviečiami apsilankyti „Gandro“, „Žebenkšties“, „Bebro“ ir „Vilko“ vaistinėse. Kiekviena vaistinė kuo nors išskirtinė: viena rūpinasi vaistų pristatymu į namus, kita dirba visą parą, trečioji atsakinga už konsultacijas telefonu, o ketvirtoji rūpinasi skiepais.
 

Tiesa, pacientus šiuo atveju pakeičia aktoriai, o studentams tenka rimtai paprakaituoti: pasak prof. (HP) dr. A.Utkaus, būsimiems vaistininkams tenka suktos užduotys, jie tyčia „įvyniojami“ į painias ar net konfliktiškas situacijas. Pavyzdžiui, apsimetėlis pacientas gali pakišti receptą su pasibaigusiu galiojimo terminu ar mėginti praslysti su padirbtu receptu. Nuo sprendimo sėkmės priklauso komandos rezultatai.
GIMMICS pradžią Lietuvoje „palaiminęs“ fakulteto dekanas palankiai žiūri į inovacijas ir džiaugiasi bendradarbiavimu: „Norime studentus priartinti prie tikrovės, kuri lauks užbaigus studijas. Tokį puikų rezultatą turime tik sujungę bendras pajėgas. Prie projekto įgyvendinimo prisidėjo ne tik fakultetas, medikai, bet ir verslas.“
„Eurovaistinės“ atstovai įsitikinę: GIMMICS simuliacinis žaidimas pasiteisino, o projektą drauge tęs ir ateityje.

 
Komentaras 
„Eurovaistinės“ valdybos pirmininkė Ingrida Damulienė:

- Turime tvirtus ryšius su universitetu. Mums svarbu, kaip paruošiami specialistai. Juk vaistinė – pirmiausia joje dirbantys žmonės. Žmonių įvairovė, pacientų problemos iš tiesų didelis iššūkis iš universiteto suolo atėjusiems jaunuoliams. Mūsų vaistininkai padeda naujokams pajusti realybę ir joje nepasiklysti. Išmokome darbus atlikti efektyviai, greitai ir nepamiršti paciento. O Nyderlanduose sukurtas simuliatorius GIMMICS Lietuvai svarbus ne tik ugdant studentus, bet ir brėžiant rytojaus tikslus.


lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

    razinka


    Sveika šeima


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    G.Thunberg – pranašė savame krašte?

    Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris